Частни училища - информативна тема 18

• 120 359
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
Винаги ме е учудвало дървеното филисофстване у някои хора. Аз ако това, аз ако онова, и категоричното изказване по принцип. Никой не кара на сила никой. Все още не съм чувал някое ЧУ да бие хората и да заплашва ако не отидеш. Виждаш преценяваш и ако те устройва отиваш на "изпит". А относно подготовката всеки си преценява, аз никога ама никога не бих подложил детето си на НУКК, където ти трябва помощ от приятел да решиш задача за 6 годишни, но доколкото чувам не им е намалял наплива, а темата им е пълна само със задачи. От друга страна ако човек е решил сериозно няма пречка детето му да влезе във всяко училище в София. Сега някой ще подскочи, ама как, отговора е с мерак. В живота нищо не идва даром, и като искаш нещо намираш начин, като не искаш нещо намираш оправдания. И последно, велик психолог с 50 години стаж е необходим за да прецени от 100 деца, с кои 20-30 ще се работи лесно.

# 646
Винаги ме е учудвало дървеното филисофстване у някои хора. Аз ако това, аз ако онова, и категоричното изказване по принцип. Никой не кара на сила никой. Все още не съм чувал някое ЧУ да бие хората и да заплашва ако не отидеш. Виждаш преценяваш и ако те устройва отиваш на "изпит". А относно подготовката всеки си преценява, аз никога ама никога не бих подложил детето си на НУКК, където ти трябва помощ от приятел да решиш задача за 6 годишни, но доколкото чувам не им е намалял наплива, а темата им е пълна само със задачи. От друга страна ако човек е решил сериозно няма пречка детето му да влезе във всяко училище в София. Сега някой ще подскочи, ама как, отговора е с мерак. В живота нищо не идва даром, и като искаш нещо намираш начин, като не искаш нещо намираш оправдания. И последно, велик психолог с 50 години стаж е необходим за да прецени от 100 деца, с кои 20-30 ще се работи лесно.

Мх. Има поне по 3 точки да ти задавам въпроси за разяснение на горното философстване, особено за "мерака", но ще си го спестя. Ще стане грозно. "Мераци" разни съм виждала покрай тези 3 години опит в ЧУ. За справка случая Тенчева и местенето на децата и между първи и втори срок. Или частните уроци за 6 годишни в тази тема.

# 647
А е толкова просто. Добри учители. Нормален размер паралелки. Разумен и строго спазван правилник. Читава програма и методика за обучение. И няма значение дали децата са буйни или тихи, знаещи да четат или обичащи футбола... Това е НАЧАЛНО образование, а не докторантура. И е хубаво да има всякакви деца по темперамент и способности. И майната им на всички "академични успехи", ако накрая излизат посърнали мушкати с мускули от кашкавал и липса на собствени интереси и идентичност.

# 648
  • София
Не става само с мерак, да не говорим, че не казвай за чий мерак става въпрос. Трябва и самото дете да е в състояние да работи. В случая твоето е дървено философстване, защото не е като да вземеш всяко дете и да го посадиш на масата да решава задачи за категоризация, моторика, звукове и т.н. Всяка подготовка е от полза, но едно дете, което е като избит електрон и трябва да му се молиш десет минути, за да седне и да направи две задачи, какъвто и мерак да има един родител, то това дете не е готово за работа, макар работата да подобри показателите.  Първото и основно е детето да е зряло, защото само ако е зряло, ще е готово да работи. На изпита никой няма да го обикаля и да му се моли. Дори това е част от зрелостта - да не се стряскат от новата обстановка, да са готови да питат, ако не им е ясна инструкцията. Дори да е емоционално детето, пак се вижда колко му е развито вниманието, паметта и мисленето за тази възраст. Да, не е честно един ден или два часа да решават въпроса, че детето може да си знае всичко, но точно в този момент да не покаже или да е изнервено, или пък да не осъзнава, че трябва да се държи прилично, а вместо това като чуе "сега ще играем една игра", и съвсем погрешно да го разтълкува като игра, а не като задача, и да реши да откаже. Никой няма да го чака. Меракът на родителя дава само индикация, че родителят е готов да работи също с детето, а не да разчита само на това, че като го заведе да го подготвят, и вкъщи после няма нужда и да се чакат резултати. Дори при децата с изключителни качества трябва работа, включително по това детето да е способно да седне, когато има задача за правене, а не да се върти и да се чуди.

# 649
  • София
Ежко, Ежко - вече си направих 66.6% от профила за някои семейства. Майката - амбициозна харпия, детето - посърнало мушкато.  Може ли малко хинт и за бащата? (Надявам се - не се засягаш, но малко генерализираш).

# 650
Разбира се, че генерализирам.
А бащата липсва в картинката. Било физически, било духовно.
По различни причини, повечето неоправдани.
ПС Да отбележа, че при генерализираното дете състоянието не е вродено, а РЕЗУЛТАТ.

# 651
  • в страната на чудесата
Prayerman в кое училище учи детето ви. Или меракът е само за общи приказки. Ако изказването не беше толкова просташко, вероятно щях да попитам за подробности...

# 652
  • София
Всички българи разбираме много от футбол и политика. Явно и в областта на образованието знаем "колко е просто" всичко. Направо се чудя на Ежко защо до сега не е направил 2-3 частни училища. До сега да е отвял конкуренцията просто. Да се кръстят всички директори и собственици на ЧУ, че още не е запретнали ръкави, че ще ходят гладни и боси иначе

# 653
Ами според мене си има направени. И работещи. Без входни изпити. Най-много с базова проверка, доколко детето и родителите му са минимално адекватни.

# 654
  • в страната на чудесата
Така е. От свети Георги до прогресивно... няма изпит, те си работят. За много хора са си ок. Пусто тука сме едни харпии ли беше, с претенции и без мерак...

По същество - някой чул ли е нещо за новото монтесори училище в Драгалевци (което отвори миналата година)

# 655
А Прогресивното как се справят?

# 656
Амбициозни харпии.

# 657
  • в страната на чудесата
А Прогресивното как се справят?
Наши приятели останаха там, в 3 клас. Имат интересни проекти, учиха анатомия по много интересен начин. Всяко дете изтегли орган и в продължение на няколко седмици трябваше да чете, рисува, събира материали за този орган и неговите функции и съответно страдания. След това да направи постер/презентация.

За съжаление не знам как стоят в общообразователните дисциплини и математиката, която беше най-големият ми проблем. Доколкото състезанията и олимпиадите дават яснота за част от децата в едно или друго училище, прогресивно не участват. Миналата година на кенгуруто във 2 клас нямаха резултат над 50%.
Училището и ИПО май се разделиха, така че Явор Джонев се вихри май само в училището.
Олив скоро каза хубави неща.

# 658
А бащата липсва в картинката. Било физически, било духовно.
По различни причини, повечето неоправдани.
Защото е твърде зает да пише в БГ Мамма. Joy
Скрит текст:
Извинявам се на аудиторията, но не се стърпях.

# 659
Някой трябва да казва "къш" на харпиите от време на време...
Grinning

Общи условия

Активация на акаунт