Начални училища в Пловдив - тема 2

• 98 616
  • 734
  •   1
Отговори
# 615
Има ли такова нещо като характеристика на децата в предучилищна група? Представя ли се в първи клас , като постъпва?

# 616
  • Пловдив
Има ли такова нещо като характеристика на децата в предучилищна група? Представя ли се в първи клас , като постъпва?
ИМа, да, правят им на всичките деца оценка за готовността за училище. И, да, представя се, но не знам дали родителите  или по-скоро мисля, че служебно се изпраща в училището, в което детето е прието.

# 617
А какво представлява горе долу? Оказва ли някакво значение за прием или нещо друго?

# 618
А какво представлява горе долу? Оказва ли някакво значение за прием или нещо друго?
По мой спомен, на цялата група пишеше едно и също - справя се добре, развитието е нормално Laughing бля бля в общи линии. Мисля че няма значение за приема, при нас ги искаха след като детето беше вече записано

# 619
  • Пловдив
Не би трябвало в графите да е попълнено едно и също, но зависи от възпитателите в ДГ и от това колко са обективни и им се занимава да поставят прецизна оценка(профил) на детето.
Учителите в първи клас, ако трябва да си подбират, а по- често предпочитаните, към които наплива е голям, го правят, то те гледат точно тези характеристики и отсяват бъдещите ученици за техния клас. Това е практика там където директорите позволяват да се случва, но да кажем, че в повечето училища Е.

# 620
Не би трябвало в графите да е попълнено едно и също, но зависи от възпитателите в ДГ и от това колко са обективни и им се занимава да поставят прецизна оценка(профил) на детето.
Учителите в първи клас, ако трябва да си подбират, а по- често предпочитаните, към които наплива е голям, го правят, то те гледат точно тези характеристики и отсяват бъдещите ученици за техния клас. Това е практика там където директорите позволяват да се случва, но да кажем, че в повечето училища Е.
Споделям мнението ви.
Аз бях учудена, като видяхме описанията на децата, че няма как всички да са еднакви, но си бяха еднакви

# 621
Това звучи много субективно, защото ако има обявени , например сто места, а постъпват 90 заявления, от които не всички са с добра х-ка по някои критерии,то кои ще подберат. Или др. случай - сто места , 120 заявления, но х-ки по калъп, как ще подбират. И критериите на учителят в ДГ , дали ще съвпадат с критериите на този в у-ще, за да си подбере учениците. Например в групата на моят син са 30 деца, някои от тази година и кой ходи, кой не ходи , как ще се изготви реална х-ка, дали ще е обективна.

# 622
  • Пловдив
Характеристиката изобщо не е определяща и не е обективна. От години е практика да се дават само положителни коментари и изобщо не може да се разчита на тях.

# 623
  • Пловдив
Абсолютно права си, ЗлаВещица. Децата се рамкират по 5-6 показателя и е невъзможно да се придобие реална представа. ( както е с цялото ни образование)
mmoiri, подборът е неофициален, нерегламентиран, необективен, но факт. И доста пъти неприятно изненадващ за самите учители, но няма пълно щастие ✌🏻.  Много пъти се взимат под крилото деца на приятелки или приятелки, познати, роднини на приятелки и после следват драми и раздори, но това няма как да се избегне. Или поне аз не сещам как.

# 624
Поуспокоих се. Защото една роднина, детска учителка , ми вкара разни мисли, тъй като в момента имам възможност да си гледам детето и не ходи редовно, а тя ме изплаши, че щяло да повлияе на х-ката.

# 625
Поуспокоих се. Защото една роднина, детска учителка , ми вкара разни мисли, тъй като в момента имам възможност да си гледам детето и не ходи редовно, а тя ме изплаши, че щяло да повлияе на х-ката.
възможно е и да повлияе, четейки другите постове, разбирам че в различните предучилищни е различно, явно при нас учителките не им се е занимавало и са писали едно и също на всички деца, но на други места, може би обстоино са писали за всяко дете различно

# 626
  • Пловдив
То неходенето не знам как би се отразило на характеристиката, но си мисля, че би се отразило като цяло на готовността за училище. Има си неща, които трябва да се научат в ПГ.
А че у нас учителите не са обучени как се правят характеристики, е ясно. Някой реши, че трябва да ги има, спуснаха им едно решение, ама кой, как и какво ... да се оправят кой, както намери за добре. То и с портофлиото май е същото. 

# 627
  • Пловдив
Здравейте! Честит национален празник!
Може ли да ми дадете списък с книгите за прочит след първи клас?

# 628
  • Пловдив
за тези, които се интересуват от състезанията в СУ Св. Патриарх Евтимий
https://www.patriarcha.com/wp-content/uploads/2019/03/%D1%81%D1% … D%D0%B8%D1%8F.pdf

# 629
  • Майничка
Мерси,Dundi73! bouquet

Използвам случая да споделя нещо интересно (чудех се дали да пиша инициатива или новина, но нито едно няма да е точно).
Мечтаното от мен виртуално училище от "Играч първи, приготви се" става все по-близо. Laughing
https://bnt2.bnt.bg/bg/a/virtualnata-realnost-vliza-v-plovdivskite-uchilishcha
Докъм 27 минута е цялата идея, а от 6,50 мин.е демонстрацията.

Общи условия

Активация на акаунт