Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 740
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 1 005
  • София
Миналата година в 31-во с 43 точки никой не влезе, май най-ниският бал беше 50 и няколко точки.
В 138-ми влязоха и с под 40 бал. Здраво се фалшифицираше за 31-во. Сега кой ще даде гаранция, че няма пак да се фалшифицират документи? Сигурно вече е подготвена пътечката за уверения за уседналост.
Как ще фалшифицираш нещо, което се издава автоматично от системата на ЕСГРАОН?

# 1 006
И аз искам да питам как точно ще се проверява истинността на тези уверения?  newsm78

Как ще фалшифицираш нещо, което се издава автоматично от системата на ЕСГРАОН?

Ще си но нащракаш на компютъра, ще си го принтваш, че и печат може да му измайсториш......Вярно е, че се носи наказателна отговорност за фалшиви документи, ама на някои хора едва ли им дреме....

# 1 007
  • Куциндрел
Ако няма проверка след това, всичко може да се фалшифицира.

# 1 008
Не е вярно, че миналата година всеки е имал минимум 43 т в училище, защото тогава имаше разлика между постоянен и настоящ адрес. И точно по този начин, родители с месторабота или други измислени критерии, изместваха наематели в района на училището примерно.
Ок, моя грешка, тогава още не ми беше на дневен ред и не съм се задълбочавала толкова. Но помня, че беше пълна каша. Сега също е пълна каша, но по-различна. И ще я сърбаме този път.

# 1 009
  • София
Чак пък такива фалшификатори не вярвам да се навъдят. И да има ще са единици и то с голям риск. Друго си е официално работодателят да ти напише бележка за адрес. Там дори не фалшифицираш.

# 1 010
  • София
Чак пък такива фалшификатори не вярвам да се навъдят. И да има ще са единици и то с голям риск. Друго си е официално работодателят да ти напише бележка за адрес. Там дори не фалшифицираш.
И аз на това се надавям, но не съм спряла да проучвам училищата и транспорта до тях, защото и миналата година бях убедена, че е невъзможно дете с 43 т. да не влезе, пък то не влезе нито едно. Expressionless

# 1 011
В крайна сметка електронната система е добър вариант и се видя, че работи в детските градини. Родителите се ориентират къде ще имат шанс и могат да си прередят желанията с друга градина. Мисля, че ако го въведат и за училищата ще е малко от малко по-ясно и определено човек ще може да бъде по-гъвкав. Иначе който иска да фалшифицира се е подготвил отдавна, дори преди да дойде идеята в общината за уседналост.

Само да вметна , че системата на ИСОДГ , тази година ще заработи и за кандидатстването в ПГ , както за градините , така и за училищата , в които имат такива групи. Най-вероятно , няма да я разширят и за кандидатстване в първи клас , защото критериите са  коренно различни. 
Това , според мен , прави картинката , много грозна и ще задълбочи проблема ..още другата година . Например:
Семейство, което не е прието в ДГ , трябва да кандидатства в ПГ към дадено училище. Училището , което сега е отбелязано като прилежащо -  няма подготвителни групи , или има много кандидати за 1 ПГ или не е в административния район на семейството … т.е. по някаква обективна  причина те не могат да си запишат детето там. Отбелязваме и факта, че другата година, друго училище може да е прилежащо на конкретното семейство. ( например: прилежащо 2017г – 55-то и 8-мо , които са в адм. ми район, прилежащо тази година – 105 –то , което е в друг адм. район и няма ПГ).
Същото това семейство  , е принудено  да кандидатства в училище в адм. си район, където детето се класира според критериите за прием в ПГ.
Какво трябва да направи това семейство, другата година, след като няма реално никакъв шанс , детето им да продължи образованието си със съучениците си в посещаваното училище? Според новите критерии – то не е в прилежащият район на училището си - т.е. то попада в 4-та група, и за училища , като 55-то например( които обхващат 3 квартала – Малинова долина, част от Студентски град и Дървеница) , няма абсолютно никакъв шанс да се класира.
Получава се , че тази година кандидатстваш в едно училище и имаш предимство ,ако си в адм. му район, ако имаш брат/сестра в него или по други соц. критерии и т.н. , но другата година - те зачисляват към друго училище( където да си ползваш "уседналостта" ) и ти слагат детето последна категория,за вече посещаваното ... с една дума или това, което сме ви разпределили , или "духате супата" .
Зададох въпросите си и на дадения от СОС мейл ... не знам дали ще имам отговор обаче( нещо днес не публикуват коментари) :

Защо не се помисли за уеднаквяване на критериите за прием в първи клас и за ПГ  ( и двете са задължителни , и двете са безплатни и двете се осигуряват от общински училища ).  След като системата за прием в ДГ , ще се разшири и ще обхване кандидатстването в ПГ, защо това не се направи и за кандидатстването в първи клас(така и така ще вкарат всички училища с подготвителни групи)? Още повече , че повече от 2 години има проблем ? Кой обслужва тази липса на прозрачност и поставяне в неравностойно положение кандидатите ? 
Предимствата на централизирана , електронна система за кандидатстване са много и тя е желана от повечето хора:
•   относително прозрачна е;
•   има степенуване на желанията ( най-много точки за 1-во желание),
•   има социална опашка , където с предимство се класират  деца на многодетни сем., сираци, полусираци , деца в риск или осиновени , деца с родители с ТЕЛК и т.н.
•    има възможност за добавяне на доп. критерии ;
•    може да се следи реално шанса на детето за прием ;
•   отчита се наличието на брат/сестра в учебното заведение( което дори е заложено като социален критерии и носи 1 пълна точка);
•   голяма част от децата , са вече регистрирани в съществуващата ИСОДЗ ;

Ако децата се приемат по едни и същи критерии за ПГ в училище и в 1-ви клас - това пак ще са деца от квартала .
Проблемът се преекспонира и не може заради 5 , уж елитни . училища в София  да страдат всички (  понеже директорите им са в комисията по изготвяне на тези проекти и  си наложиха глупавите микрорайони  - с единствения довод , да обработват по-малко заявления и да си е като по старо му ). Мислите ли , че тези директори , не знаят на кои адреси са регистрирани повече от 1-2-3-5 семейства  ... та това си е бизнес , за някои хора:) Simple Smile Simple Smile Защо дават такъв отпор на системата - за да могат да си продължат с далаверите и те. Който иска да измами системата, пак ще го направи - и 20 год. уседналост да изискват, ако ще и в Перник да  живее ...винаги е имало нерегламентиран прием ( и в ДГ и в училища ).
Въпросът е ,  да НЕ се  концентрират всички усилия ,  само върху това , как да ги изловят /пресекат тези измами ( защото след като директорът " взима под масата" -> винаги ще има и кой да му даде ) .. А да се концентрират , към реално изравняване на нивото в училищата, към повече прозрачност и равнопоставеност при кандидатстването.  Така за да пресекат злоупотребите на 2-3% родители ( в т.ч. и няколко директори), страдат цели квартали, в които няма изградени училища ( поне 7-8 );  райони, в които в прилежащото училище преобладават деца от ромския етнос;  семейства, сменили адресната си регистрация по някаква обективна причина;  семейства , които биват „ изкуствено“ разпределяни , към училище, което не е най-близкото до адреса им;  деца с брат/сестра в дадено училище или посещаващи ПГ в него;  многодетни семейства; деца осиновени преди по-малко от 3г;  деца с  полу-сираци, сираци , деца с ТЕЛК/ СОП и т.н.
Сега ако някой се включи и каже , че неговото дете има  повече право да учи в някое училище(щото живее 5г срещу него) ,  пред дете с ТЕЛК или полусирак( което живее на 3 номера на улицата по нагоре) , но е зачислено в училище на 3 спирки  .... то значи , да не си хабя времето , да коментирам тук, каквото и да било:) Simple Smile Simple Smile

# 1 012
Абсолютно съм съгласна.
Ние влязохме благодарение на електронната система. Просто проучих ДГ, които са ми удобни и, за които имахме шанс и влязохме без проблем. Наистина не в градината до нас, която беше в друг район, но в друга, която ми е удобна по месторабота. Просто човек се ориентира по-добре, но от Вашия пост виждам, че няма да ни огрее такова решение на проблема.

# 1 013
  • София
В някои райони може и да се е влизало за градина лесно, но в нашия нямаше такава градина. Сигурно не сме единичен случай. Много зависи колко градини има, колко офиса има, колко ясли...

# 1 014
И в нашия квартал е много трудно да се класираш за градина, а има една чисто нова. Предполагам, че на един по-късен етап обаче е възможно. Една от градините тук беше цитирана в скандала, който се вихри в момента. Като цяло обаче системата върши работата, такива са ми наблюденията. Най-вече, защото имаш възможност да кандидатстваш на доста места. Вече ясно не е така де, след премахване на ключови критерии. И все пак в Центъра градините са ужасни, та ако приритам може и там да се класира бебето.

# 1 015
В някои райони може и да се е влизало за градина лесно, но в нашия нямаше такава градина. Сигурно не сме единичен случай. Много зависи колко градини има, колко офиса има, колко ясли...
Почти няма квартал( изключая Кремиковци) , в който да се влиза в градина лесно .. най-малкото защото местата никога не достигат. Има много хора, които избират далечна / нежелана чиста ясла , например , докато чакат да пуснат места , в по-предпочитана.  Просто( както и потребителката е подчертала) , когато следиш системата и смяташ къде имаш по-голям шанс и отговаряш на няколко изисквания -  като да живееш в адм. район, да работят и двамата родители ,  да имаш по-голямо дете в градината и имаш шанс да те приемат на големите класирания.
Еми няма как да не работиш например , защото те мързи и  да ревеш, че не го взимат в ДГ. Или да се наредиш , на 120 място по първо желание, в най-желаната градина в квартала ( където влизат с 10 + точки) и да ревеш , защо не са те приели  ( еми то се вижда от самолет , че класирането няма да стигне до твоето дете ).  Не казвам че е честно -  моите деца са на градина през 4 спирки , или 7-10 мин. возене с кола, защото никъде в квартала ни, в който има 2 ДГ и 1 СДЯ( на 5 мин. пеша 2 от тях)  , не можаха да се класират. Ами и аз я исках много едната градина , но там 10 места на група са за простосмъртни и 20 са за "наши хора" . И всяка година и правят проверки , как така 1 сестра и 1 лелка , обслужват 20 деца с хронични болести + 10 здрави ..и всяка година ,не виждат никакъв проблем. А местата се "пазарят" по над 2000-3000 , че и на горе лв. Та измами има навсякъде , но за училищата , ще е по-лесно , защото там имаш толкова паралелки , толкова места( не можеш да си скриеш 70% от местата за твои си хора ..можеш 2-3 да ги увеличиш в последствие ).
И да допиша : в новата система за прием в ПГ пише: Броят на децата с хронични заболявание е ДО 5 на група Simple Smile Simple Smile Simple Smile ( много се смях .. ..значи 20 броя ,  2 годишни, хронично болни деца могат да се гледат от 1 сестра и 1 лелка, но когато станат на 6 год.  , 1 госпожа и 1 лелка  не могат да се справят с тях и максимумът в една група е 5 ).

Последна редакция: ср, 31 яну 2018, 14:36 от paulieM

# 1 016
  • София
На всички ни е ясно, че хронично болните, приети по точка 2.2.4 / сега може и да е под друг номер/, са всъщност приети неправомерно. На всички ни е ясно, че такава точка има и за училищата.

# 1 017
  • Куциндрел
На всички ни е ясно, че хронично болните, приети по точка 2.2.4 / сега може и да е под друг номер/, са всъщност приети неправомерно. На всички ни е ясно, че такава точка има и за училищата.
По кой критерий? Описано ли е накъде?

# 1 018
  • София
Не е нужно да е описано.

Ти можеш ли да проследиш всички приети деца дали документите им отговарят на истината? Имаш ли достъп до адресите им, до братчетата? Та до миналата година не разписваха ли допълнителни критерии, за да обслужват нечии интереси?

# 1 019
  • Куциндрел
Е сега нали уж няма такива допълнителни критетии?

Общи условия

Активация на акаунт