Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 745
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 990
  • София
Което идва да покаже абсолютното безсилие този критерий да разреши проблемите в началното образование в големите градове.

# 991
  • София
Що? За да имате време да си смените адресите и да прередите деца, реално живеещи наблизо?  То тогава наистина ще искат и да се доказва кой къде реално живее. Ще почнат да искат и копия от домовата книга.

Hands Thumbsup

# 992
  • Sofia
За мен тази уседналост е леко безмислена, защото след три години проблемът с фалшивите регистрации пак ще е на дневен ред. В момента просто кърпят положението, без да решават проблема, че и създават допълнителни.

# 993
Който е решил да си вкара детето в някое училище, нито уседналост, нито нищо няма да го спре, ще си намери начин. Както са намерили начин родителите на 2000 деца, за които се разбра, че са влезли "по втория начин" в градините.

Казвам го за такива хора, които наистина живеят отскоро в дадения квартал, купуват си жилище примерно преди 1/2 г. и какво правят после?
Точно така се случва сега с едно от децата от групата на сина ми. Родителите досега живеят на квартира и сега купуват в друг квартал. Реално ще живеят там, но детето няма да може да учи в близкото училище /понеже е от много желаните/. И ситуацията е нерешима....?!? newsm78

# 994
Още от миналата кампания се знаеше, че ще има уседналост.
Да, но проектът за системата излиза официално едва сега.
Надявах се да проявят някакъв здрав разум. Това с уседналостта не е нормално, аз лично не вярвах, че има шанс реално да го предложат.
Миналата година всеки имаше поне едно училище, в което гарантирано имаше минимум 43 точки. Т.е. всеки адрес си имаше училище, за което има наистина равен шанс с другите, които нямат точки от допълнителни критерии, т.е. само по адрес. Докато сега, тези като нас, които са се преместили преди по-малко от една година и реално си живеем на новия адрес, нямаме максимален брой точки по адрес за нито едно училище. Нито квартално, нито в съседния квартал, просто никъде! Трета група за най-близкото училище и четвърта за всички останали. Това за мен си е чиста дискриминация. Какво трябва да направим ние? Да запишем децата си (близначки, между другото, за което няма предимство за училищата) в някой краен квартал? Силно се надявам да обърнат внимания на случаи като нашия, които не са единични.

# 995
  • Куциндрел
Аз не знам каква бланка съм попълвала като раждах, май никаква или само се подписах. Така или иначе бях доста замаяна. Ще видим кой къде се води по адрес като отида в общината да изкарвам уверение за кандидастване.
Кога да очакваме великото решение на общината?

# 996
Цеце, нали си ходила за акт за раждане в общината. Предполагам, че ако не си сменяла документи и адрес, детето ти се води там. Аз също не помня да съм попълвала бланки, но знам със сигурност в коя община е постоянния адрес на децата ми.

Всеки си гледа него си, дори и най-прокламиращите справедливост.

# 997
  • София
Точно тази година почти всяко дете ще си го приемат където си живее, стига да разрешат основния проблем на уседналостта: децата, които я нямат изобщо.

Тия, които сме купували/наемали жилище в последните три години и цялото семейство сме си сменили адресите, да ни сложат в 8.1 в новия квартал. Това поне се доказва лесно- плащали сме си тока на адреса, най-вероятно децата ни са били на градина наоколо, другите ни деца учат наблизо (е, ся, с новата карта не е сигурно, че е същото училището).

Ceca, бебето го записват на постоянния адрес на майката в момента на раждането.

# 998
  • Куциндрел
Мерси, значи няма да имам проблем с уверението или каквото там ще изкарвам за кандидастването.

# 999
  • Sofia
Точно тази година почти всяко дете ще си го приемат където си живее
Каква е гаранцията, при положение, че вече има фалшиви регистрации до елитните училища от предходните години и сега тези деца ще имат даже допълнителни точки за  братче/сестриче?
...стига да разрешат основния проблем на уседналостта: децата, които я нямат изобщо.

Тия, които сме купували/наемали жилище в последните три години и цялото семейство сме си сменили адресите, да ни сложат в 8.1 в новия квартал...

Няма как да стане, нали именно това е проблемът.
Това изказване само по себе си противоречи на принципа на уседналост.

# 1 000
В крайна сметка електронната система е добър вариант и се видя, че работи в детските градини. Родителите се ориентират къде ще имат шанс и могат да си прередят желанията с друга градина. Мисля, че ако го въведат и за училищата ще е малко от малко по-ясно и определено човек ще може да бъде по-гъвкав. Иначе който иска да фалшифицира се е подготвил отдавна, дори преди да дойде идеята в общината за уседналост.

# 1 001
  • София
brin de muguet, би трябвало за тези случаи да се гледа последната уседналост от 3 години. Не е правилно някои деца да не попадат никъде в първа група.

А фалшивите регистрации около "елитните" училища, повярвай ми, не са на цялото семейство, а само на единия родител. Ако има приети по-големи деца там, то е редно да приемат и по-малките. Тези случаи едва ли са толкова много.

# 1 002
  • Sofia
brin de muguet, би трябвало за тези случаи да се гледа последната уседналост от 3 години. Не е правилно някои деца да не попадат никъде в първа група.
Не може критерият за уседналост да важи за едни, а за други не.
Както казах, проблемът е в самия критерий, който изобщо не решава проблема, само хвърля прах в очите.

# 1 003
  • София

Да, но проектът за системата излиза официално едва сега.
Надявах се да проявят някакъв здрав разум. Това с уседналостта не е нормално, аз лично не вярвах, че има шанс реално да го предложат.
Миналата година всеки имаше поне едно училище, в което гарантирано имаше минимум 43 точки. Т.е. всеки адрес си имаше училище, за което има наистина равен шанс с другите, които нямат точки от допълнителни критерии, т.е. само по адрес. Докато сега, тези като нас, които са се преместили преди по-малко от една година и реално си живеем на новия адрес, нямаме максимален брой точки по адрес за нито едно училище. Нито квартално, нито в съседния квартал, просто никъде! Трета група за най-близкото училище и четвърта за всички останали. Това за мен си е чиста дискриминация. Какво трябва да направим ние? Да запишем децата си (близначки, между другото, за което няма предимство за училищата) в някой краен квартал? Силно се надявам да обърнат внимания на случаи като нашия, които не са единични.
Не е вярно, че миналата година всеки е имал минимум 43 т в училище, защото тогава имаше разлика между постоянен и настоящ адрес. И точно по този начин, родители с месторабота или други измислени критерии, изместваха наематели в района на училището примерно.

# 1 004
  • Куциндрел
Миналата година в 31-во с 43 точки никой не влезе, май най-ниският бал беше 50 и няколко точки.
В 138-ми влязоха и с под 40 бал. Здраво се фалшифицираше за 31-во. Сега кой ще даде гаранция, че няма пак да се фалшифицират документи? Сигурно вече е подготвена пътечката за уверения за уседналост.

Общи условия

Активация на акаунт