Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 881
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 195
  • София
insane, погледни първия линк в тази тема, за предлаганите промени в Наредба 10 ( чл. 43)
http://old.bg-mamma.com/?topic=988742;topicrefid=20
За две години кой знае какво ще стане.

# 196
  • Sofia
Днес идваха да ме проверяват в работата ми-става въпрос за Младост-дали работя, дали съм на работа и т.н. От едно от РПУтата. Така и с доста хора от офисите. Доста неприятно ми стана, защото не са се представили по какъв въпрос, а само хората да слязат долу и т.н. Меко казано съм ядосана на цялата "организация"- побъркаха хората, никакаква мисъл не вложиха,хаос и накрая-след края на всички класирания и след записани деца- правят проверки. Ми да се бяха сетили по рано, някак си, че нещо куца, а не месец преди учебната година....

# 197
От РПУ са дошли в офиса ви и са извикали само родителите на първокласници да проверят дали работят там? Стига бе! Леле!

# 198
  • София
Цитат
Днес идваха да ме проверяват в работата ми-става въпрос за Младост-дали работя, дали съм на работа и т.н. От едно от РПУтата.
Странна работа. В Младост само за 125-то имаше проблем и то за английските паралелки. И защо да идват от РПУ, от НОИ също може да се вземе информация.

# 199
  • Sofia
Да! И аз бях облещена като слязох и започнаха да ми обясняват защо са там. ама те тези завалийки вина нямат. Някой е решил, че постфактум ще се трупат точки.

# 200
  • София
абсурдно е, то нито да се смееш, нито да плачеш, а само да се облещиш и да се почешеш по главата.

# 201

Странна работа. В Младост само за 125-то имаше проблем и то за английските паралелки. И защо да идват от РПУ, от НОИ също може да се вземе информация.

В НОИ за всички работещи ли има актуална информация? Много хора в малки и сиви фирми имат проблеми с пенсиониране, защото не са правени социални осигуровки, в повечето случаи са внасяни само здравни.
Но проверката по описания начин е много неприятна и унизителна, така е!

# 202
За много от вас е унизително. Но миналата година бях свидетел колко родители - мои колеги, си извадиха фалшиви удостоверения за работа. И забележете - от две-три фирми, за различни адреси, в зависимост от училището, което искаха!
Така че съжалявам, но очевидно това е единствения начин да се правят проверки. На място - на адреси и на място - по фирмите.
Унизително е! Вярно е!
Но като сте изрядни за какво ще се притеснявате?!?! Да се притесняват тези, които имат за какво.

# 203
Аспарагус, аз не се притеснявам, а само коментирам. Моето дете е записано в полагащото ми се квартално училище, в което имаше останали свободни места след последното класиране. Няколко пъти съм писала, голямото ми дете беше там до 4 клас, в пети клас след честно от наша страна състезание беше прието в друго училище. Видях разликата между двете училища и затова не желая полагащото ми се училище за второто. Ако няма промяна в новата учебна година, ще се опитам да го преместя след първи клас. Когато голямото беше кандидат първокласник и аз мислех, че госпожата е най-важно да е добра и т. н., но вече не мисля така.

# 204
  • София
Темата ми е интересна, въпреки че аз вече съм със 2-класник. Май нямаше да ме огрее по сегашните критерии да го запиша близо до местоработата ми в центъра.
Тук вече конфликтът вече се прехвърля между...по-отдавнашни и новодошли в София
Слушах по ТВ един баща да обяснява как наемателите били прецакани от принципа за уседналост. За него така, за живеещите около у-ща - пак мъка.
А всъщност бейби бумърчетата вече са 2-3 клас, още някоя година и  децата ще намалеят.
Едно време като учехме по местожителство, не излизаха ли читави хора и от по-крайни училища?

# 205
  • София
това с читавостта и краните училища като аргумент е безсмислено, освен ако не е опит за успокояване. То и по третокласен път се кара и се стига, ама друго си е да хванеш магистралата.

# 206
  • София
това с читавостта и краните училища като аргумент е безсмислено, освен ако не е опит за успокояване. То и по третокласен път се кара и се стига, ама друго си е да хванеш магистралата.
Опитвам се да видя тънката червена линия между реални нужди и престижност.
Според теб в момента кои родители в София са повече - абсолютно безхаберните или прекалено амбициозните?
Съгласна съм, че държавата следва да работи в посока уеднаквяване на училищата. Но тя не може да построи у-ще навсякъде, където частния бизнес застроява.

# 207
  • София
Всеки град си има общински съвет, цяла секция с главен архитект и т.н. и е тяхна работа да планират  и регулират развитието на града, за който отговарят. Този бизнес, който застроява, нали се е сдобил с разрешително именно от общината и архитекта, а не по магичен път да е забил колчето и да е казал "тук искам да си построя нещо". И всъщност уччилищата вървят с жилищнитте райони, а не с бизнес-районите (изключение правят бизнесрайоните, в които самиите компании си правят училища или ДГ за децата на служителите). Не сме в циганска махала, къдеето всеки си строи каквото и където му дойде. Работа на общината е да предвиди и построи училища в новите квартали, а кварталите не никнат за една нощ.
За амбициозността - нито има прекалено амбициозен родител, нито безхаберен. Фактът е, че има дефицит на читави училища и е напълно естествено амбициозните родители (като под амбициозни аз лично разбирам родители, които са наясно, че без добра основа в началните класове всичко нататък става много по-трудно) да искат точно техните деца да са във възможно най0читавото училище и при чиитавия учител. Просто няма друг начин, това не сме го измислили ние, винаги при дефицит нещата се изкривяват. А дали са централни, престижни и тн. е въпрос на лексика.  Родителят не може да чака общината да се погрижи всички училища в града да са на относително сходно ниво или поне разликите да не се измерват в светлинни години, затова прави това, което се налага за момента, защото в момента детето му трябва да е първи клас. В момента нещата са много по-сериозни в сравнение с времето, когато моите трябваше да са първокласници, затова разбирам защо се безпокоят. а дали някой е прекалено амбициозен е въпрос на субективна гледна точка. - за мен моше да не е, а за друг да е, но човвекът пак ще постъпи така, както смята за нужно.

# 208
  • София
Чак светлинни години... Видях едно много хубаво на външен вид у-ще в Обеля, на изхода на на София, за разлика от нашето централно олюпено. Освен това се твърди, че в 1-4 клас най-важна е госпожата.

Ако назадничави деца поради корупция или амбиции на родителите дойдат в елитното у-ще - дали това няма да повлияе на нивото? Защото според мен това се случва и не говоря само за учебния процес. Справка - момчето-убиец от частната немска гимназия.

А дали са централни, престижни и тн. е въпрос на лексика - не точно. Мненията си битуват от време оно, и то не защото родителите са в кухнята на у-щето. Писания по медиите, колежки, приятелски кръг - това са все необективни критерии.
А за прекалено амбициозните, каквито продължавам да твърдя че съществуват, въпросът изобщо не е децата да получат знания. Но с теб не бих спорила точно на тази тема.

# 209
  • София
За пръв път чувам за частна немска гимназия, че и за момче-убиец.
Корупцията идва от дефицита, също както по време на война има черна борса.
Всеки родител проучва така, както намери за добре. Ако в Обеля имат 3 училища, пак едно ще е по-желано от друго. То не е еднозначно, затова писах, че е въпрос на лексика. Ако не се лъжа, има едно люлинско училище, в което ходят деца от други квартали. За мен направо си е крайно училище, но за други си е точно както трябва. А е публична тайна, че ако могат да нагласят нещата така, директорите избират родителите, а не само децата, и това е и за държавните, и за частните. С принципа на уседналостта в по-"богат" квартал и популацията ще е по-различна.

Пракелено амбициозни според какви критерии?

Общи условия

Активация на акаунт