Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 917
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Да, аз точно затова казвам, че уж критериите са строги, а реално се вършат много измами. Лошото е, че и хората, които наистина по една или друга причина се преместват страдат от ограниченията. В случая, а и в много други, всички се поставят под общ знаменател, т.е. Едва ли не, всички мамят!

# 631
  • София
Проблемите в прогимназиален етап са същите и в "елитните училища". Децата са еднакви навсякъде, малко по малко навлизат в пубертета, а учителите, влизащи за два часа седмично в един клас, няма как да ги опознаят и да са по-толерантни с проблемите им.

А пък "елитните" училища се знаят отдавна, много хора е можело да се ориентират да си купят или наемат жилище наблизо, за да имат по-голям шанс. Ама не, сещат се в последния момент, че искат нещо "по-така" , че и ако може за сметка на живеещите наблизо.

Мога да разбера само тези, при които положението е отчайващо. Всички останали да се стягат и да си гледат децата. Дори в обикновеното училище ще се ограмотят. Е, няма да могат да се хвалят къде учат, ама ще се поправят в осми клас.

# 632
  • София
Изобщо не съм съгласна. Мога да приведа конкретни примери, за това как служители в МОН съветват свои познати да си отпишат децата от съответно училище, защото обстановката там е ужасна ( както от гл.т. на отношение на учителите, така и като отношения между децата) и да си търсят друго. Това за първокласници. Много са такива случаи и в София са толкова големи разликите в обучението от 1до 4 клас, че често после изобщо не може да се навакса. Така че изобщо не става въпрос само за снобария (не казвам, че няма и такъв момент при някои), а за реални огромни разлики в подготовката.

# 633
  • Куциндрел
Та проблемите ще са главно около "елитните училища". Наборът все пак е по-малък от миналогодишния.
Да, да. В моят квартал с 2-те елитни училища, уж... накрая пак ще учат деца от други квартали на мясото на децата от квартала.
Всеки ще търси връзки тук-там, къде и как се дават подкупи и т.н.

Но ако имате уседналост, само тези с фалшив адрес, изкаран преди поне 3 години, за да вкарат по-голямо дете в училището ще са пред вас, ако групата 8.1 се окаже по-голяма от наличните места.
И тези с парите под масата.  Mr. Green
Слуховете се носят отдавна в квартала. Wink

# 634
  • Куциндрел
Според мен трябва да се заявява в началото на предишната учебна година. Отиваш в училището и заявяваш, че живееш в района, за следващата учебна година имаш първокласник и възнамеряваш да го запишеш в това училище. Така училището и общините и инспекторатите имат една година да си направят разчетите кой къде.
За какво да ходя да заявявам първокласник?
Да проверят в Общината, че живея на този адрес близо 10 години и не съм го сменяла.  Crazy
Или и за това нямат ресурс тикви?

# 635
  • София
Ceca, тия с парите под масата обикновено ги приемат над обявените 25 (или колкото са деца). Ти не се конкурираш с тях. Теб те интересуват 25те места.

Само си помислете колко деца има с адрес от над 3 години около 133то, при положение, че 6то и 7мо са наблизо и наоколо има повече офиси, отколкото жилища. най-вероятно това ще са деца, с вече по-голямо дете, учещо там. Та групата 8.1 няма да е толкова голяма, колкото е била.

# 636
Деца няма, но на работещите отсреща родители им е забранено да си запишат децата там. Логика нулева.

# 637
Аз работя точно до 6-то ОУ и сега излиза, че няма да мога да се възползвам от критерия Месторабота. В централната част на града има много повече офиси, отколкото живеещи хора.

# 638
  • София
Здравейте,
Накой знае ли,  дали може някъде в Интернет да се проверяват свободните места за прием в дадено училище?

# 639
  • София
Деца няма, но на работещите отсреща родители им е забранено да си запишат децата там. Логика нулева.

Защо да е забранено? Попадате в 8.3 или 8.4 (според това дали сте си сменили адреса). Първо ще приемат децата, живеещи наблизо, после тези с фалшив адрес и братчета, после останалите. Така е справедливо.

Маринела, свободните места ще се обявят като станат ясни критериите за прием.

# 640
Справедливо е да се въведе и критерий „месторабота” и с него да чакаме на опашката. Все пак се предполага, че някой трябва да го прибира това 7 годишно дете от училище.

Пред мен не стои възможността да си сменя адреса, защото не работя в нечий апартамент, нито пък смятам да обикалям квартала с бланка за смяна на регистрацията и пачка банкноти.

# 641
  • Куциндрел
Ceca, тия с парите под масата обикновено ги приемат над обявените 25 (или колкото са деца). Ти не се конкурираш с тях. Теб те интересуват 25те места.
То само от набора и квартала ще има повече от 25 деца.  Laughing
Искам да разширят критериите, за да може да има едно дете шанс поне в 2-3 училища поне в класацията.
Иначе ние сме в района на 31-во. Там си влизаме по 1-ва група, бла, бла. Ама аз него искам.  Joy Joy Joy Joy
Става ли да заменим с някой място в 31-во за 138-мо?

# 642
Далеч си ми, Цеце, иначе ти висвам на вратата. Обаче не предлагам нищо в замяна, че нали...

# 643
Справедливо е да се въведе и критерий „месторабота” и с него да чакаме на опашката. Все пак се предполага, че някой трябва да го прибира това 7 годишно дете от училище.

Не ги интересува кой ще ти взема детето. Дори и някои родители /обикновено с баба вкъщи/ ти обясняват, че това си е твой проблем.

# 644
  • София
Аз пък да ви кажа, вече като минала по пътя на дете, изкарало начален курс, не бих го записала до местоработата си. Масово децата в трети клас спират да ходят на занималня, защото вече стават нефункционални и непродуктивни за тях. И тогава какво се случва в следващите минимум 4 години с това дете? Бива обречено да пътува от майната си до вкъщи, за да се прибере от училище, или 7 години е по цял ден някъде в занимални, за да чака мама или тате от работа.

Общи условия

Активация на акаунт