Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 941
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 645
Бубчето, мислила съм за това. Принципно съм против детето да пътува, това е уморително за него. Но в моя случай  няма как да посещава кварталното училище, а така има шанс да е в нормално такова.

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 13:48 от Анонимен

# 646
  • София
Да, и това го има - моите учат до работата ми, но сме само на половин час и няма пресичане на улици. От пети клас - сами. Докато тези с неудобен и далечен транспорт ходеха на занималня до края на седми клас, за да се прибират с родителите.
От другата страна е невъзможността на родителите да си вземат детето в 17, 30. Лудница отвсякъде.

# 647
  • Куциндрел
А може да се въведат също критерии по работа, подобни на тези по местожителство, а в молбата за кандиастване родителя сам да избере един от двата критерия - по местожителство или по месторабота.
Ако някой попълни от незнание и двата критерия, да му се взема предвид само по местоживеене. Готово.
Ама някой трябва да обяснява при кандиастването това почти на всеки. Mr. Green

# 648
Хората въобще не мислят върху това, че тези 40 минути път с кола ще излязат през малките нослета. Та това е поне половин час допълнително сън. И това дете ще седи да чака родител да го вземе след работа в някаква занималня.

# 649
  • София
E, то тогава децата, живеещи около "елитните" няма да имат шанс. Май всеки си гледа само собствения интерес.

# 650
Хората въобще не мислят върху това, че тези 40 минути път с кола ще излязат през малките нослета. Та това е поне половин час допълнително сън. И това дете ще седи да чака родител да го вземе след работа в някаква занималня.

Напротив, хората мислят за всичко. Само дето няма кой да взема децата на обяд или в 16 часа, когато работиш на майната си. Да наемам чужд човек да го прави ли? Че после да го мисля и него и детето. Ами, ако нямам пари, какво ще правя? Изобщо смятам, че всеки сам трябва да си отговаря на тези въпроси, а не някой друг да му ги задава. И в кварталното да учи моят син, пак ще ходи на занималня, защото иначе трябва да седи сам в къщи и да се прибира сам с автобуса и то не за 2-3 спирки. И представи си няма да ходи с кола на училище, защото аз не ходя с такава, няма как да спирам в Синя зона. Изобщо освен да я сменям тази пуста работа или да си дремя в нас, друго решение не виждам.

# 651
  • София
Всъщност занималните не са до 16:00, а до 17:30. Частните дори по по-късно.

# 652
  • София
Лейди, разбирам те прекрасно, районното ми училище също категорично не е вариант за моите деца, всички могат да намерят достатъчно информация за 131во, което ми се води квартално. Затова и голямата ми дъщеря не учи там, а учи в следващото по близост до нас. Така вече втора година ходи и се прибира сама. Ако обаче я бях записала по местоработата ми, категорично на 10г не бих имала смелостта да я оставя сама по пътищата. Мисълта ми е по-скоро да не задълбаваш толкова в критерий месторабота, ами да обмислиш варианта за предложение за някакво предимство и в следващото по близост училище.
Занималните в училището на дъщеря ми са до 18ч, по-съществен проблем имах, когато беше втора смяна във втори клас, защото тогава свършваше в 17.50, но пак се намират варианти - има разни допълнителни дейности след училище, също ме е чакала 10-15мин във фоайето с други деца, като аз съм на телефона, за да си говорим и т.н. Аз лично за себе си не намирам никакво предимство в училище на час път от нас, дори и аз да работя до входа му.

# 653
Мисля и за двата варианта, че даже имам и трети Simple Smile. Изобщо варианти да искаш!

# 654
Според мен трябва да се приемат всички деца по местоживеене. Ако трябва ще се откриват нови паралелки. Ако трябва гимназии ще стават основни училища.

Извинявай, но ако кварталното училище ти е запълнено с циганета?
Квартала е ок, училището беше добро, но сега ми возят деца от Факултета.
Как според теб да учи детето ми по местоживеене?
Аз не искам да ги интегрирам, защото те са много и са превзели цялото училище.
За мен само този критерий е крайно недостатъчен.

# 655
  • София
Така.
Има няколко училища, в които има много роми. В такъв случай отдавна знаете, че децата ви няма да учат там. Просто кандидатствайте в няколко други, в които не е голям наплива. не очаквайте някой да е длъжен да ви осигури място в центъра, където работите.

# 656
  • София
Искам да разширят критериите, за да може да има едно дете шанс поне в 2-3 училища поне в класацията.
Иначе ние сме в района на 31-во. Там си влизаме по 1-ва група, бла, бла. Ама аз него искам.  Joy Joy Joy Joy
Става ли да заменим с някой място в 31-во за 138-мо?
Миналата година обявяваха класирани деца и след 2-ро класиране в 138 Simple Smile А от класа на сина (138) 2 деца се махнаха и дойдоха други 2. Да де - според мен в 138 по-лесно се влиза отколкото в 31. Не че теб те грее много тоз мой коментар, ама да кажа.

Иначе и аз мисля, че трябва да има предимство и за адрес в административния район, както беше миналата година. Пък ако искат и на адрес в целия район пак да сложат уседналост. Но да го има това като възможност.

А критерий за месторабота не мисля че е добре да има и то най-вече заради фалшификациите. Или ако все пак решат да го добавят, то да не може да 'бие' адрес в прилежащия район на училището.

# 657
  • София
Аз от 138 -мо не останах с добри впечатления, от организацията им на прием, миналата година, беше някакъв хаос и какафония при тях, ( мога да разкажа на лични, ако някой много се интересува от това у-ще, че да не разводнявам и да не хуля щото може да сме частен случай).  Бяха ни приели без да сме в района на у-щето, само по месторабота + бележка от детска градина + същата община. Иначе може да е добро у-ще, това не знам, Но твърдо е по- лесно да се влезе в сравнение с  31во. Това е така.  Naughty

# 658
Няколко блока от Иван Асен са ги преместили гледам към 31-во. Че 12-то се пука по шевовете! Интересно къде ще ги помести всички тези деца 31-во? В 12-то има 3 паралелки и толкова малка зона и пак не стигат, а 31-во - 4 паралелки и огромен район. Та и още му сложили ...

# 659
  • Куциндрел
Няколко блока от Иван Асен са ги преместили гледам към 31-во. Че 12-то се пука по шевовете! Интересно къде ще ги помести всички тези деца 31-во? В 12-то има 3 паралелки и толкова малка зона и пак не стигат, а 31-во - 4 паралелки и огромен район. Та и още му сложили ...
У нас, като направя домашен клас невлезли по район. Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт