Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 889
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Sali, като ти чета постовете, горко съжалих, че съм споделила тук, честно  Joy
SUNNY_DELL, искрено се извинявам ако си приела написаното от мен като някаква критика. Аз също вече съжалявам, че взех отношение по поста ти, ама явно устата ми е голяма Laughing
Мнението ми е принципно - независимо дали е детето на Иванови, Петрови и пр., родителите са направили каквото трябва - аз се възмущавам от отсрещната страна.
Тази кампания по приема много ме разочарова, най-вече с неуспеха на толкова хора да решат принципно въпроса, а не тук-там на парче. Всъщност исках да споделя разочарованието си от този факт, то се разбра по друг начин.  Peace

# 181
За мен е ясно, на всяко дете се полага адекватно образование в общинско училище, не зависимо от квартала, в който живее, а бих допълнила и населеното място.  Това е основното. Всичко друго е шменти капели.
Кой кого лъже, директорите на училищата - РУО София или обратното. Дали пък НПО - не правителствените организации, не са взели управлението.
А господин министъра на образованието е участвал в изработването на предишния закон за образованието, в частта за делегираните бюджети. Доколкото знам, той тогава е бил в министерството на финансите. Така, че са все хора министерски, дали в едното или в другото министерство, те са компетентни във всяка една област. И точно той да стане министър, не знам какво да очаквам. Делегираните бюджети са вредни за образованието. Училищата не са фирми.

# 182
  • София
Sali, не се извинявай, аз те разбрах много добре 🙂 И аз през цялото време за това говоря, че победата е Пирова, защото общо решение няма, решават се само частни случаи.  Ако бяха "пичове" , още след първата седмица щяха да анулират класирането и да проведат ново с по-смислени критерии. Само че това в България няма как да се случи. Заеха поза "Снишавам се и чакам бурята да отмине". Във всяка нормална държава главата на Горгона и още няколко да се търкалят зрелищно на мегдана, ама Ц.

# 183
Добре де, кои критерии ще бъдат смислени, когато разликата в общинските училища в София е огромна. Кой я направи такава?

# 184
Тя Горгона е несменяема. Що министри се изредиха, а тя все си е там. Дори и зам. министър я направиха, колкото да покаже, колко е тъпа. След гафа е Робинзон трябваше да я изхвърлят от системата на образованието. Същото е и с някои директори. Съсипват добри училища и гонят уважавани преподаватели и няма сила, която да ги махне от там.

# 185
  • София
Mready, права си. Колкото и смислени да са критериите, няма такива, които да не могат да бъдат манимулирани. Аз бих взела близост до училището в метри, уседналост и брат/сестра, но съм сигурна, че и при този вариант ще има пробойни.
Monza, несменяема си е Горгона и това е. И съм сигурна, че не е случайно. Очевадно не става въпрос за интелект или талант. Може да е добра по характер... в определени ситуации...🙄

Последна редакция: пт, 28 юли 2017, 23:09 от SUNNY_DELL

# 186
Не съм усетила да струи от нея доброта. Аз залагам на връзки. Пък и им влиза в схемите.

# 187
Предложени са промени в чл. 43 на Наредбата за организация на дейностите, засягащ определянето на критериите за прием в първи клас. На кратко - предвидени са няколко групи според това кога е променян постоянният/настоящ адрес на родителя/настойника в прилежащия район на училището. Преди малко пуснах тема по въпроса за редица промени, които засягат голяма част от децата в училищна възраст с линк към проекта.

# 188
  • София
Госпожо Министър, с удоволствие Ви чета във форумите, благодаря за темата и линка.
На първо четене ме притеснява " други критерии, които са свъзрани с достъпа до образование и не са дискриминационни".
Нали затова изписахме стотици писма и от РУО отговаряха, че  дали критерият е дискриминационен можело да се произнесе само КЗД.
Ще следя и новата тема.

# 189
Не съм усетила да струи от нея доброта. Аз залагам на връзки. Пък и им влиза в схемите.
Е как не си видяла тези мили очи. Smiley

...На първо четене ме притеснява " други критерии, които са свъзрани с достъпа до образование и не са дискриминационни".
Нали затова изписахме стотици писма и от РУО отговаряха, че  дали критерият е дискриминационен можело да се произнесе само КЗД. ...
И именно, тези критерии-вратички са за да се угоди на различни организации - НПО, родителски и т.н. Докато има такива критерии-вратички и докато никой не потърси решение на същинския проблем с качеството на образованието в различните училища, каквото и критерии за прием да измислят, все ще е еднакво неефективно "За гарантиране равен достъп до качествено образование" и адекватно на интелекта на г-жа несменяема и подобните лица в образованието.

Сега ще започнат да си сменят адресите още с раждането на детето. Scream

Последна редакция: нд, 30 юли 2017, 15:18 от shrekie

# 190
Няма да има много смисъл да си сменят адреса при раждане. Никой не знае след 7 години кое училище ще е добро. Нещата са динамични. Един некадърен директор може да превърне и най-доброто училище в посредствено такова.
Навремето 8 СУ е било много добро и търсено. Преди 6-7 години беше ударило дъното. От 5 години има нова директорка и нещата се подобряват, но е много далеч от старата слава. Имаше един период, когато повечето деца учеха в съседните училища. Сега рядко се чува, че някое малко дете учи извън квартала.

# 191
Аспарагус, не знам следиш ли темата, от това, което си написала, предполагам - не, иначе щеше да знаеш, че съм един от ревностните   "борци"  Laughing срещу недомислията в системата. Не съм  от потърпевшите в приема, но не съм си "кютала", още по-малко "оплювам" някого ( цитирала си ме, къде точно "плюя"?)
Цитат
И другите щяха - ако бяхте  обединени и пишехте  заедно писма, петиции и прочие.

разбира се, че са писани , и дело има заведено от една потребителка.
Вечно трябва да влизам в обяснителен режим  - ни най-малко не упреквам SUNNY_DELL.  Но защо трябва да се стига до премиера ( и както в повечето случаи нещата да се решават по негово разпореждане) а органите, които отговарят за приема нищо не направиха при положение, че бяха заляти с жалби  ? И защо министърът е дал разрешение  за единичен случай (може би има и други, за които не знаем) , а не решиха въпроса цялостно? Ето затова се ядосвам - защото заради цялата каша поне една глава трябваше да хвръкне.

За да хвръкне глава - трябва да се иска това да стане. Да се обединят хората и да се изправят, да го поискат! Тук всеки се спасява по единично, с връзки или с много вой и писане на жалби, писма... Когато някой успее - или го потупваме по рамото и казваме "Браво", или го оплюваме. НЕ визирам теб точно, говоря по принцип.

# 192
  • София
Извинявам се, не съм чела назад темата, предстои ни кандидатстване след 2 години, а като гледам нашия адрес не попада в района на нито едно училище, а от друга гледна точка всички училища в района (в близост до центъра) са много желани и като гледам точките за прием доста високи. Какво се случва при това положение, някой има ли с подобен проблем?

# 193
  • София
Прекалено рано е да мислиш за това-ето, тази вечер в новините пак разхождаха темата, че за следващата година отново ще променят правилата за класиране. Малко вероятно/но не и невъзможно.../ е адресът ви да не е към някое прилежащо училище. Можеш да пуснеш запитване към РУО.
Обсъжда се водеща да е уседналост на адреса повече от три години.

Последна редакция: пн, 31 юли 2017, 21:54 от SUNNY_DELL

# 194
  • София
Изобщо не им дреме, защото  не могат да се справят с положението. Министърът сам си каза преди дни в едно интервю, че най-доброто разрешаване било във всички училища качеството да е добро, тогава нямало да има проблемии с приема в София. Каквито и критерии да измислят, както и да ги контролират, местата пак няма да достигат, винаги ще има недоволни, затова всеки ще се спасява сам.Обединяване на хората за какво? не си хабете нервите.

Общи условия

Активация на акаунт