Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 737
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 1 020
  • София
На всички ни е ясно, че хронично болните, приети по точка 2.2.4 / сега може и да е под друг номер/, са всъщност приети неправомерно. На всички ни е ясно, че такава точка има и за училищата.
Това не е вярно. По 2.2.4 за ДГ може  да се кандидатства с хвърчаща бележка от ЛКК. Това безумие според мен е съвсем умишлено оставено за вратичка и корупция. Всички родители на деца с ТЕЛК/СОП искаме те да минават през системата от години. Заради това "предимство" се оказа, че синът ми с ТЕЛК и съвсем истинска диагноза, независимо че нямаше никакви поведенчески проблеми или интелектуално изоставане, беше естествено по-нежелан от фалшивата астма , подплатена с известна сума и незнайно как два дни след класирането в три ДГ около нас вече местата по 2.2.4 бяха заети и нямаше място за него.  В училищата носи точки само ТЕЛК над 50%. Доста по-труден за фалшифициране. В цяла България децата с ТЕЛК над 50% от 0 до 18 г. са около 26 хиляди. Миналата година тези точки бяха колкото за брат/сестра, сега са по-малко.  И да, настоявайте за електронна система или поне за централизирано обявяване на класиранията. Според мен там е най-голямата корупция. Заради горните причини с 2.2.4, моят син беше в частна ДГ, която е по-скоро квартална. Повечето деца от групата кандидатстваха в две съседни училища, но, много интересно, на второ класиране едното нямаше никакви свободни места, а другото - 3 или 4. А кандидатстващите се дублираха мин. на 50%. Та тази година със затегнатия критерий за уседналост директните договорки с директора ще са особено урожайни, ако контролът е същият като миналата година.

# 1 021
  • София
Щом казвате, че тази година приемът ще е прозрачен, добре.

# 1 022
  • София
Щом казвате, че тази година приемът ще е прозрачен, добре.
Къде написах такава нещо??? Единственото, което казах е, че много по-трудно могат да се вземат точки за хронични заболявания/ СОП, отколкото за ДГ. И много ясно изказах мнението си, че очаквам да има още повече директни договорки с директорите на най-желаните училища, съответно и деца с реален адрес в района и духащи супата.

# 1 023
  • София
annie13, хубавото на елитните училища е, че наблизо има други.

Ще видите, че критериите ще се променят и ще има точки и за административния район. Едва ли ще допуснат протести като миналата година, защото съвсем ще си проличи, че не могат да се справят.

# 1 024
  • Куциндрел
annie13, хубавото на елитните училища е, че наблизо има други.

Ще видите, че критериите ще се променят и ще има точки и за административния район. Едва ли ще допуснат протести като миналата година, защото съвсем ще си проличи, че не могат да се справят.
А дано, а дано. Peace Peace Peace

# 1 025
  • София
Драсни им един мейл да им го предложиш Naughty, че аз вече се разписах.

# 1 026
Аз се разписах 2 пъти - с различни възражения Simple Smile Само, че днес няма публикувани повече възражения .... нещо стана май ..или жалната служителка е теглила една м@йна на всички и си е пуснала болничен : ) Simple Smile Simple Smile

# 1 027
  • София
Грета Ей, аз само се опитвам да помагна с опит от миналата година. Слава богу, тази не съм участник. Наистина, ако няма критерий за адм.район ще е по-зле. Но в общини като Оборище и Лозенец само с "елитни" училища със сигурност ще има прецакани и директори с бонуси.

# 1 028
  • София
Уф, да.
Всъщност в 35то си приемат децата от квартала. Те не са толкова много, особено "уседналите". Не знам за 107мо нищо обаче.

# 1 029
Публикуваха нови становища. Оказва се, че уседналостта наистина е голям проблем. Според мен може да се реши като в първа група попаднат деца с постоянен адрес в района, което означава , че родителите им имат собственост и деца с настоящ адрес 3 години, т.е. Евентуално под наем.

Иначе една от дамите е отбелязала точно това, което и мен ме притеснява родители с четири адресни регистрации, а аз се кося за месторабота....

# 1 030
  • Sofia
Иначе една от дамите е отбелязала точно това, което и мен ме притеснява родители с четири адресни регистрации
Въпросната дама не е забелязала, че в Проекта става дума за адрес на детето, а не за адрес на родител. Детето няма как да има 4 адреса, то се води само при майката.

# 1 031
  • София
То само тя да беше...

# 1 032
От Общината май вече дават накъсо и публикуват по два пъти някои становища.

# 1 033
  • София
Някой има ли опит с други такива инициативи? Поименно ли ще отговарят или ще синтезират какво искаме и ще си гласуват нещо съвсем различно?

# 1 034
  • Sofia
Ето това пише на сайта им:

VI. ОБРАТНА ВРЪЗКА И ОБОБЩЕНА СПРАВКА
 Чл. 26. (1) След края на обществените консултации и преди разглеждането на проекта за решение на заседание на Столичен общински съвет, вносителят, подпомаган от отговорните лица по чл. 13, изготвят обобщена справка на постъпилите предложения.
(2) Справката включва и анализ за резултатите от процеса на обществено консултиране, в който се описват осъществените дейности и форми на консултиране, участниците, споделените мнения, предложения и коментари, приетите и отхвърлени предложения с аргументи за това.
 Чл. 27. Справката по чл. 26 задължително се публикува на единния портал за обществени консултации на Столична община.

https://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=3151910&b=0

Общи условия

Активация на акаунт