Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 715
  • 1 272
  •   2
Отговори
# 1 035
  • София
Благодаря, brin de muguet .

# 1 036
  • Куциндрел
Чакам аз окончателното им решение, че да видим дали няма съвсем накъсо да дадат.

# 1 037
Наистина ще е справедливо да се даде макар и минимално предимство на децата от т.н. административен район. Интересно ми е обаче какво визирате под административен район. Децата от кв. Витоша, район Лозенец, са разпределени в 11 ОУ, което е в кв. Дианабад, съответно район Изгрев. Половината номера на бул. Мадрид са към 129 ОУ, район Оборище, другата половина са към 23 СУ, район Слаттина. И сега в първия случай децата от кв. Витоша в кой район ще е добре да получат преференция, в Лозенец или Изгрев?

# 1 038
Същото е и за кв. Кръстова вада, район Лозенец - кварталът е разделен на две и децата са разпределени към училища в различни райони.

# 1 039
При настоящето деление не са спазвани граници на административните райони и административният район като понятие от миналогодишната кампания по прием не отговаря на адм.район през настоящата. Много са чести случаите, когато деца от един адм. район са прехвърлени механично в друг, не знам на какъв принцип точно. Ясно е обаче, че училищата в Триадица не могат да поемат всички деца от новите квартали в района, където още няма улици, камо ли училища. Така е и в Лозенец.....

# 1 040
  • при моите любими
Кръстова вада по принцип си е разделена от бул. Черни връх. От едната страна е район Лозенец, от другата страна е район Триадица.

# 1 041
  • София
Здравейте, аз отново се включвам с въпрос. Но на мен така и не ми стана ясно, какво стана с микрорайоните? Ще съществуват ли като допълнителен критерий тази година или не?

# 1 042
  • София
Проектът все още не е приет окончателно.

# 1 043
  • Sofia
Не гледайте административните райони, те вече не играят роля. Целта на разпределението е била всяко училище да си има прилежаща територия и  да няма припокриване на две/повече територии.

Здравейте, аз отново се включвам с въпрос. Но на мен така и не ми стана ясно, какво стана с микрорайоните? Ще съществуват ли като допълнителен критерий тази година или не?
В Проекта, в този му вид - не, няма микрорайони, има само прилежащи територии.

# 1 044
  • София
Все пак трябва да имат отговор на въпроса какво се случва, когато не всички деца с адрес в прилежащия район са приети. Ако другите близки училища са  с добро качество, те просто нямат никакъв шанс или трябва да ходят хем в далечно, хем в калпаво училище.

# 1 045
  • Куциндрел
Това мнение ми хареса. tooth
Като гледам при всички положения може на Общината да й се ошмулят критериите в съда.

https://www.sofia.bg/documents/20182/2476701/2018-01-30-%D0%92%D … 91cf-bf2f358ffa38

# 1 046
  • Sofia
Все пак трябва да имат отговор на въпроса какво се случва, когато не всички деца с адрес в прилежащия район са приети. Ако другите близки училища са  с добро качество, те просто нямат никакъв шанс или трябва да ходят хем в далечно, хем в калпаво училище.
Ами просто, трябва да махнат критерия ''уседналост''Laughing
Луда работа. Приемат два взаимно изключващи се критерия и после очакват да има резултат. Е, няма как да стане.

Това мнение ми хареса. tooth
Като гледам при всички положения може на Общината да й се ошмулят критериите в съда.
https://www.sofia.bg/documents/20182/2476701/2018-01-30-%D0%92%D … 91cf-bf2f358ffa38
Да, и аз го намирам за много добро.

# 1 047
  • София
Наистина има няколко юридически много издържани становища, които са достатъчно аргументирани и убедителни!👍👍👍И те се отнасят и за Наредба 10, приета миналата година и възоснова на която е съставен този проект за прием.

# 1 048
  • София
Възможно е, не съм юрист и не мога да преценя, но дано не махнат уседналостта напълно, защото ще се повтори миналогодишната простотия.

# 1 049
  • София

Да, де да "ходят в по-далечно" звучи много добре, но само и единствено ако и там местата не са заети.

Има и още една неточност, за която вече писахте по-напред в темата. Какво се случва, ако наистина /не дай си, Боже/ се наложи на някой да смени жилището баш преди приема на детето си. И да речем, този български гражданин е много коректен и отива и си сменя местожителството. Значи - той губи точките си и за новото място, а губи и за старото място. В този смисъл, детето му отива в училището във Филиповци, защото само там има свободни места?

Общи условия

Активация на акаунт