Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 107 640
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 1 140
Можеш да кандидатстваш и в 20 училища, ако искаш, но какъв е смисълът, щом ще те приемат само в най-близкото или в някое нежелано. newsm78

Въпросът е да се даде възможност за избор, т.е. в поне няколко близки училища да имаш точките за приемане. Да речем училищата в квартала. Пък вече кое ще си избереш, да си е твое решение.

# 1 141
Като сме тръгнали да сопделяме проблеми ..и аз да кажа за моите.
Разпределени сме към 105-то училище в район Изгрев ( относително желано и добро училище) , и то се намира на едно и също разстояние от 55-то , спрямо нашия адрес. Най - близо ни е 11-то училище . Принципно , след като имам уседналост - най-вероятно ще се класираме в 105-то училище , но какво ще кажат хората , живеещи отсреща от по-малко от 3 години? За тях аз и моето дете сме - някакви , дето идват от майната си (Студенстки град) и им изместват детето. В другите цитирани училища , детето ми е 4-та категория , като в 11-то е "зачислен" почти целия квартал Витоша , а в 55-то са "зачислени" - Дървеница, Малинова Долина и другата половина на Ст.град. Т.е. нямаме шанс за класиране . Миналата година бяхме приети в  ПГ в 55-то и добре, че се отказахме на 3-то класиране - сега щях да се чудя , как да обясня на детето си , че не може да пролжи с класа си , защото ....

# 1 142
  • София
Ето нещо за "циганските" училища.
Обществени консултации за промяна/допълнение на Наредба 10:
"По повод прилагането на чл. 43 от Наредба № 10 за организация на дейностите в училищното образование в Министерството на образование и науката постъпи искане от Национално сдружение на общините в Република България с предложение  водещият критерий „близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на училището“ да няма задължителен характер за общини, които провеждат политики и/или изпълняват проекти за интегриране на учениците от ромски произход.
За улесняване работата на общините по отношение интегрирането на ромското население  е дадена възможност общините да насочват ученици към определени от тях училища при желание на родителите."
http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3276

Това пък не е ли пряка дискриминация по етнос?

# 1 143
Разпределени сме към 105-то училище в район Изгрев ( относително желано и добро училище) , и то се намира на едно и също разстояние от 55-то , спрямо нашия адрес. Най - близо ни е 11-то училище . Принципно , след като имам уседналост - най-вероятно ще се класираме в 105-то училище , но какво ще кажат хората , живеещи отсреща от по-малко от 3 години? За тях аз и моето дете сме - някакви , дето идват от майната си (Студенстки град) и им изместват детето. В другите цитирани училища , детето ми е 4-та категория , като в 11-то е "зачислен" почти целия квартал Витоша , а в 55-то са "зачислени" - Дървеница, Малинова Долина и другата половина на Ст.град. Т.е. нямаме шанс за класиране . Миналата година бяхме приети в  ПГ в 55-то и добре, че се отказахме на 3-то класиране - сега щях да се чудя , как да обясня на детето си , че не може да пролжи с класа си , защото ....
Извинявам се за спама, но понеже ние сме разпределени за 11-то, имаш ли някаква информация за него? Аз исках да опитаме в Шилер и Луис Карол, но сега има голяма вероятност това да е невъзможно и за това проучвам и как е 11-то училище.

# 1 144
Извинявам се за спама, но понеже ние сме разпределени за 11-то, имаш ли някаква информация за него? Аз исках да опитаме в Шилер и Луис Карол, но сега има голяма вероятност това да е невъзможно и за това проучвам и как е 11-то училище.
За Шилер и Луис Карол се кандидатства в подготвителна група - т.е. ако тази година навършвате 6. Ако те интересува нещо по-конкретно пиши ми лично съобщение  или разгледай темите тук за Шилер/Луис Карол. Иначе 11-то не е лошо училище - доста хора от квартала , предпочетоха него , защото е по-малко: по 1-2 паралелки на набор ( само миналата май обявиха с 4 1-ви класа, заради правилата за прием и понеже се даваха точки за най-близко училище, което не е в прилежащия район) ; То е, също така, до 7-ми клас( няма големи, няма и 2 смени май) , има 1-2 удобни рейса от Витоша. До колкото знам си имат стандартните допълнителни дейности ( футбол,айкидо и т.н.) и се предлага и възможност за допълнително изучаване на език  . До 5-ти клас са целодневно дори. Аз лично , бих избрала него , пред 105-то/55-то .... ако имах избор , разбира се Simple Smile Simple Smile   

# 1 145
Не знам за 11-то, но за 145-то за Луис Карол приемат от първи клас. Ако приемат детето в самото училище, попълва се декларация, плаща се такса и сте вече към сдружението. Плаща се за занималнята, която с допълнителни часове английски език.

# 1 146
  • Sofia
Луис Карол не е в 145-то, а в 10-то.

# 1 147
Луис Карол не е в 145-то, а в 10-то.

А, да, Дикенс беше в 145-то.

# 1 148
  • София
Добре де. Представяте ли се общината да вземе в предвид всички становища и да дадат еднакви точки за всички училища в административния район, за месторабота, да няма уседналост, братчета,...?

Ми то така до септември ще се въртят едни класирания. И тия, дето примерно искат в Шилер, да се окаже, че не им стигат точките, защото и други са се наредили до тях, дето иначе не биха се сетили. Каквито и точки да дават, няма да ги дадат само на този, който иска, а и на още други като него.

Не е ли по-добре тия Шилер да си направят частна занималня в 2-3 училища във всеки район, в който има интерес? Хем ще печелят повече, хем ще са доволни родителите.

# 1 149
Къде може да се види районирането в проекто-наредбата? Търсих в темата назад, търсих на сайта на СО, но не намирам.
Блгодаря.

# 1 150
  • София
цък

Най-отдолу на документа.

# 1 151
  • Sofia
Добре де. Представяте ли се общината да вземе в предвид всички становища и да дадат еднакви точки за всички училища в административния район, за месторабота, да няма уседналост, братчета,...?

Ми то така до септември ще се въртят едни класирания. И тия, дето примерно искат в Шилер, да се окаже, че не им стигат точките, защото и други са се наредили до тях, дето иначе не биха се сетили. Каквито и точки да дават, няма да ги дадат само на този, който иска, а и на още други като него.

Не е ли по-добре тия Шилер да си направят частна занималня в 2-3 училища във всеки район, в който има интерес? Хем ще печелят повече, хем ще са доволни родителите.

Шилер не печели, защото е неправителствена организация и само разпределя средства. Да се организира в много училища не е толкова лесно. Това не е частна школа с много учители, които да врътка на сто места. Освен това не е и занималня, децата учат немски в рамките за час и нещо на ден и затова си плащат. Плащат и наем на училището. Добре е човек да се запознае с реалността, преди да раздава решения.

# 1 152
Сдружения като Шилер събират “умните деца”, т.е.децата покрили определени тестове(доста тежки до преди година) заедно в паралелка. Това е против идеята за интеграция на всички слоеве и етноси на общината. Всяка година майките на неприетите деца реват до небесата против сдружението - ето и сега в становищата за прием в първи клас една майка реве срещу 145то, че детето й, не успяло да мине теста и е разпределено в обикновена паралелка, вместо да бъде слято с отличниците...
Иначе сдруженията са перфектната форма на обучение - плащат наем на училището, правят частични ремонти, поемат консумативи, плащат допълнително и на началните учителки. Родителите от своя страна плащат някаква сравнително поносима такса, но децата им учат поне в много добра за българско училище среда и са сред други мотивирани да направят нещо за тях родители и учители. Всички печелят освен кандидатите за интеграция инеприетите и от тях идват всички жалби.

Държавата просто не иска паралелки със селектирани деца, а иска нивото да е еднакво ниско сред всички

# 1 153
  • София
Аз четох горе долу всички становища и не видях оплакване от родител на неприето в Шилер дете. Може би бъркам нещо - за кое становище става въпрос?

# 1 154
Аз четох горе долу всички становища и не видях оплакване от родител на неприето в Шилер дете. Може би бъркам нещо - за кое становище става въпрос?
Становище от Д. Иванова
https://www.sofia.bg/documents/20182/2476701/2018-01-31-Д.+Иванова-1.pdf/2e838fa9-d074-4c94-8efc-7e38a3826fc8

Общи условия

Активация на акаунт