Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 106 695
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 1 170
  • София
В много училища няма проблем да има занимания по чужд език в частна занималня с по 2 часа чужд език дневно. Стига да не противоречи на нормативите, да има достатъчно свободни помещения и директорът да е съгласен, както и да има желаещи родители. Не е много трудно да се организира. Фарос, Британика, Аво и други предлагат такава услуга.

DonaFlor, ние бяхме изправени пред твоята перспектива миналата година и намерихме нашето решение. Човек винаги може да намери законно решение и да е щастлив, ако има желание и нагласа това да се случи Simple Smile.

# 1 171
  • София
Дано да се справим и ние.

# 1 172
Ако някой има желание да се подпише  - това е петиция , с искани промени на Системата за прием в 1-ви клас Simple Smile
https://www.peticiq.com/195474

# 1 173
Малко късно се е сетил някой да прави петиции.
Периода на консултацията по "Проект на Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община" е 14 (четиринадесет) дни – от 22.01.2018 г. до 05.02.2018 г.  
Още повече, след шума около проблемите при миналогодишния прием, имаше достатъчно време да се правят предложения, така че сегашния проект да бъде по-добър и да не се налага догодина да правят нов.

# 1 174
Малко късно се е сетил някой да прави петиции.
Периода на консултацията по "Проект на Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община" е 14 (четиринадесет) дни – от 22.01.2018 г. до 05.02.2018 г. 
Още повече, след шума около проблемите при миналогодишния прием, имаше достатъчно време да се правят предложения, така че сегашния проект да бъде по-добър и да не се налага догодина да правят нов.
Ами  не съм съгласна с теб - явнo единственото предложение, което са чули е "уседналост".  Миналата година имаше адм. райони , имаше критерий месторабота, имаше предимство за многодетни и т.н. ... ами аз лично, не съм и допускала, че някои критерии ще отпаднат ...как точно трябваше да давам предложения ?????
Това си е тълкуване на СОС, което сега са го пуснали за обсъждане.
А за петиция, според мен точно сега си е времето - даже е малко подранила. За сега , тази нова система , не е нито гласувана, нито приета от СОС.  Може и да върнат обратно административните райони , ако не за всички групи , то поне за тези с уседналост 1 и под 1г . А критерия за многодетни , ако не го върнат , ще  има и протести.
Само трябва да се видят становищата и на всеки страва ясно , че и " уседналостта" дискриминира .
Сега , ще  въведат и изключението , че за ромчетата няма да се отнася "уседналостта " : https://offnews.bg/obshtestvo/razbivat-romskite-paralelki-bez-us … i-v-i-674059.html

Последна редакция: пн, 05 фев 2018, 08:41 от paulieM

# 1 175
Ееее, супер дискриминация - за циганите пак не важат правилата!!!  #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 1 176
Те и досега правилата не са важали за тях, а сега още повече си измиват ръцете и озаконяват безобразията. То не, че има нужда от това, защото за училищата с преобладаващо ромско население, така или иначе желаещи няма и няма да има. Естествено, че все ще се намери някоя несретна душа, която да си пусне детето там за цвят.

# 1 177
  • София
В последните дни са публикувани и становища на няколко организации https://www.sofia.bg/web/guest/project-system-for-admitting-first-class

# 1 178
  • София
Като многодетен родител мога да кажа, че никога не би ми минало през ума да използвам броя на децата като средство за влизането им в някое елитно учулище и въобще не подкрепям публикуваните становища на разните там организации.

# 1 179
  • Куциндрел
За училище не мисля, че трябва д се дават специални точки за многодетни семейства, деца без родители и осиновени деца. Тези деца може да ползват някакви бонуси вече след като са записани в училище - примерно намаления при купоните за обяд, екскурзиите и т.н. (не съм много запозната какво се плаща в училище...)
За разлика от ДГ, училището е задължително и децата няма да останат у дома и родителите да се чудят дали да ходят на работа или да си гледат децата.

# 1 180
Като многодетен родител мога да кажа, че никога не би ми минало през ума да използвам броя на децата като средство за влизането им в някое елитно учулище и въобще не подкрепям публикуваните становища на разните там организации.
По принцип си права - нормалните хора не се решават на 3/4-то дете, само защото това ще им осигури лесно влизане в градина/училище или защото ще се ползват с някакви привилегии( не че останаха такива Simple Smile ) . Но , все пак е разумно, ако имаш 3 деца, те да могат да учат в едно училище ( особено ако 1-то е вече прието )  или поне в ДГ и училището да са близо Simple Smile Simple Smile Признайте, че логистиката на 3 и повече деца , в София, е доста трудно нещо , при условие че и двамата родители работят ..а пък ако едното детенце е болно , то 1 родител, трябва да води 2 деца , по едно и също време , в 2 училища .... еми това пък е пълна лудост.

# 1 181
  • София
Хм, многодетният родител не е ли по-наясно кое му е по-лесно или по-трудно отн. собствените му деца?

# 1 182
  • София
Всеки критерий може да е спорен. Ето, аз имам 3 деца, обаче с такава разлика, че хич не съм затруднена с логистиката. И не ми трябва предимство само заради броя им. Докато има такива само с 2, които обаче наистина трябва да са в едно училище. А детето сирак може да има чудесен втори родител макар и не биологичен, а друго уж с родители да е в много по-тежко положение. Няма как да се обхванат всички случаи. А за месторабота никога не бих подкрепила петиция.

Последна редакция: пн, 05 фев 2018, 09:16 от Aннa

# 1 183
  • София
Според мен точките в петицията са крайно неиздържани и необосновани, изключая електронната система. Изброени са някакви критерии, които се дъвчат от 100години, без никаква аргументация. Евала на хора, които са осиновили деца, но с какво това им дава право на предимство за училище? Иска се предимство за дете с 1 починал родител, но за кръгъл сирак - не, твърде необяснимо за мен. Местоработата и 3 и нагоре деца, въобще няма смисъл да ги коментирам, ако ще се иска такова нещо, то поне да има ограничение и трите деца да са в прогимназиален етап. А прилежащият район да съвпада с административния вече си е направо невъзможно, да има предимство за административния да, но с еднаква сила деца от Люлин 1 да влизат в училище от Люлин 10 не е нормално.

# 1 184
  • София
Според мен точките в петицията са крайно неиздържани и необосновани, изключая електронната система. Изброени са някакви критерии, които се дъвчат от 100години, без никаква аргументация. Евала на хора, които са осиновили деца, но с какво това им дава право на предимство за училище? Иска се предимство за дете с 1 починал родител, но за кръгъл сирак - не, твърде необяснимо за мен. Местоработата и 3 и нагоре деца, въобще няма смисъл да ги коментирам, ако ще се иска такова нещо, то поне да има ограничение и трите деца да са в прогимназиален етап. А прилежащият район да съвпада с административния вече си е направо невъзможно, да има предимство за административния да, но с еднаква сила деца от Люлин 1 да влизат в училище от Люлин 10 не е нормално.
В общи линии съм съгласна.

Общи условия

Активация на акаунт