Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 106 685
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 1 185
  • Куциндрел
Като многодетен родител мога да кажа, че никога не би ми минало през ума да използвам броя на децата като средство за влизането им в някое елитно учулище и въобще не подкрепям публикуваните становища на разните там организации.
По принцип си права - нормалните хора не се решават на 3/4-то дете, само защото това ще им осигури лесно влизане в градина/училище или защото ще се ползват с някакви привилегии( не че останаха такива Simple Smile ) . Но , все пак е разумно, ако имаш 3 деца, те да могат да учат в едно училище ( особено ако 1-то е вече прието )  или поне в ДГ и училището да са близо Simple Smile Simple Smile Признайте, че логистиката на 3 и повече деца , в София, е доста трудно нещо , при условие че и двамата родители работят ..а пък ако едното детенце е болно , то 1 родител, трябва да води 2 деца , по едно и също време , в 2 училища .... еми това пък е пълна лудост.
Не говоря за критерий - брат/сестра в училището, а за предимство - многодетни и т.н.
За съм да има критерий - брат/сестра в училище.

# 1 186
Петицията е дело на някакъв кръжочник и ако пише и тук, сори. Няма начин да си променя мнението.
Някои училища частично започнаха да качват на страниците си информация за кампанията. Засега видях райони.

# 1 187
  • Куциндрел
Какви петиции, кви 5 лева?!?
То тез петиции са само, за да се вдигне шум. Нека да излезе окончателното решение на Общината и тогава, който иска може да вдигне джангър.

# 1 188
То и да се вдига врява, нищо няма да се постигне. Каквото са си решили, ще се направи.

Преди няколко години се разсмърдя за влизането по втория начин във 2-ро ОДЗ  Звънче, имаше репортажи, родители и т.н. и какво се промени?!?
Преди няколко дни пак същата песен на нов глас за тази градина....

Кучетата си лаят, керванът си върви!  Close

# 1 189
  • Sofia
Не виждам защо петицията да е дело на кръжочник. Там са събрани всички искания на родителите от становищата. Именно това е идеята на една петиция. А дали те могат да бъдат изпълнени е друг въпрос. Но да, и аз мисля, че е рано за нея, все още няма приета Наредба.
А за многодетните - странно ми е как така хора с по 1-2 деца са против критерий за многодетно семейство...Thinking
Или пък други да мислят, че социалните критерии изобщо нямат място в системата за прием в първи клас...Thinking

Но, всъщност да, всеки дърпа чергата към себе си.

# 1 190
То и да се вдига врява, нищо няма да се постигне. Каквото са си решили, ще се направи.

Преди няколко години се разсмърдя за влизането по втория начин във 2-ро ОДЗ  Звънче, имаше репортажи, родители и т.н. и какво се промени?!?
Преди няколко дни пак същата песен на нов глас за тази градина....

Кучетата си лаят, керванът си върви!  Close
Какви ти 2 години , още преди 6 години имаше проверки и сигнали .... и за Звънче ( то директорката е нарицателно за корупция Simple Smile Simple Smile )  , аз лично съм пускала за Слънчице .... учтиво ме информираха, че проблеми няма и всичко е законно. Simple Smile Simple Smile Simple Smile Сега поне , част от "хронично болните" ги отбелязаха в ИСОДЗ - та се видя , колко са нагли : 45 "хронично болни"  за сметка на  35 приети по общ ред .

# 1 191
Единствено една от шестте точки имат резон. Частично. Тази за сираци или полу-сираци.
Децата с ТЕЛК също трябва да имат предимство и да влизат в училището по район с предимство. Може би с допълнителни критерии ще се оправи тази несправедливост.  

# 1 192
  • София
В темата имаше и моногодетни родители, които написаха, че са против критерия за "многодетност".
Отн. петицията – и аз не съм съгласна с голяма част от написанато в нея.

# 1 193
  • София
И аз не виждам смисъл от петиция точно сега.

А и самата петиция не е добре издържана:

1. Прилежащият район да съвпада с административния район
Това излишно ще удължи кандидатстването. По-правилно е като миналата година: едно училище за районно за 8.1 и останалите наблизо с 8.2

2. и 3. са ясни, общината ще ги приеме и без петиция.

4. месторабота
Това е разумно, само ако адресът е с малко повече тежест от местоработата.

5. адресът на детето
ако няма уседналост няма смисъл от този критерий.

6. електронна система
няма да стане от днес за утре и не касае приема тази година.

# 1 194
Електронната система е много важен въпрос, но е и много отделен също.
Всички допълнителни критерии, събрани накуп не следва да дават повече точки от местоживеенето на едно дете.
Адресът не трябва да се тълкува тясно, а като живеене в район или периметър.

# 1 195
  • Куциндрел
А за многодетните - странно ми е как така хора с по 1-2 деца са против критерий за многодетно семейство...Thinking
Или пък други да мислят, че социалните критерии изобщо нямат място в системата за прием в първи клас...Thinking
Защото училището е задължително и няма как детето да остане без училище, за разлика от ДГ.
В ДГ е нормално да дадат критерий за многодетно семейство, дете без 1 или 2 родителя или осиновено, защото се предполага, че родителя/родителите не могат да си позволят лукса да не работи/работят.
А в училище детето ще влезе, особено като има други критерии, важащи за всички.
Вече, ако има брат или сестра в училището, то нека да се дават точки.
Училището не е соц. услуга като ДГ.

# 1 196
  • Sofia
Защото училището е задължително и няма как детето да остане без училище, за разлика от ДГ.
...
Нали и ПГ са задължителни, нищо че са в ДГ. Но тук не става въпрос за това.
Въпросът е какво става когато има повече кандидати от обявените места. Как ще се реши кое дете трябва да бъде прието. Само с един критерий брат/сестра няма да се реши проблема.

# 1 197
  • Куциндрел
...
Въпросът е какво става когато има повече кандидати от обявените места. Как ще се реши кое дете трябва да бъде прието. Само с един критерий брат/сестра няма да се реши проблема.
Ако не приемат правила за кандидастване в училище в админ. район, са длъжни да приемат в районното училище всички деца с адрес прилежащ към района, независимо колко е уседналостта.
Иначе ще се получи, че моето дете с уседналост от както се е родило, няма да влезе, защото другото дете е по соц. критерии, но живеят там от година. Или подобни дивотии.
Моето дете с какво е по-различно от другото дете?
А, ако родителите имат избор за повече от едно училище в адм. район, то може да изберат къде да запишат детето си след класиранията.
Да мислят в Общината, а не само да симулират дейност.
Разпитах как е било по комунизма - децата са се разпределяли автоматично по училищата, учителите са обикаляли по домовете на хората, за да записват децата, но ако някой все пак иска детето му да учи в друго училище е подавал молба. Обаче тогава дисциплината в училищата е била на ниво и е нямало значение дали ще има роми в класа или не.

# 1 198
Като чета правилата, вкл. и за прием в детските градини, се чудя защо осиновените деца имат предимство пред другите. Нали това е смисълът на осиновяване - детето е твое. newsm78
За деца в приемни семейства съм съгласна, но се чудя за осиновените. И наистина нямам нищо против тях, даже се възхищавам на хора, които са осиновили дете.  Peace Просто ми се струва нечестно спрямо другите деца.

# 1 199
  • София
Скрит текст:
...
Ако не приемат правила за кандидастване в училище в админ. район, са длъжни да приемат в районното училище всички деца с адрес прилежащ към района, независимо колко е уседналостта.
Иначе ще се получи, че моето дете с уседналост от както се е родило, няма да влезе, защото другото дете е по соц. критерии, но живеят там от година. Или подобни дивотии.
Скрит текст:
Моето дете с какво е по-различно от другото дете?
А, ако родителите имат избор за повече от едно училище в адм. район, то може да изберат къде да запишат детето си след класиранията.
Да мислят в Общината, а не само да симулират дейност.
Разпитах как е било по комунизма - децата са се разпределяли автоматично по училищата, учителите са обикаляли по домовете на хората, за да записват децата, но ако някой все пак иска детето му да учи в друго училище е подавал молба. Обаче тогава дисциплината в училищата е била на ниво и е нямало значение дали ще има роми в класа или не.

Това няма как да стане. Дете от втора група не може да измести дете от първа. Дете от трета не може да измести дете от втора и първа. И т.н. Допълните критерии играят роля само вътре в самата група. Поне според сегашната версия на проекта.

Общи условия

Активация на акаунт