Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София III

• 106 685
  • 1 272
  •   1
Отговори
# 1 200
Natali_, това е част от пакета с мерки за насърчаване на осиновяванията. иначе си напълно права.

# 1 201
  • София
Не виждам защо петицията да е дело на кръжочник. Там са събрани всички искания на родителите от становищата. Именно това е идеята на една петиция. А дали те могат да бъдат изпълнени е друг въпрос. Но да, и аз мисля, че е рано за нея, все още няма приета Наредба.
А за многодетните - странно ми е как така хора с по 1-2 деца са против критерий за многодетно семейство...Thinking
Или пък други да мислят, че социалните критерии изобщо нямат място в системата за прием в първи клас...Thinking

Но, всъщност да, всеки дърпа чергата към себе си.

Въобще не са събрани всички искания и нямам представа как успявате да генерализирате така. Аз не искам нито едно от тези неща. Аз искам да се въведе механизъм, по който да се обхващат всички реално живеещи на прилежащата територия, без това да е обвързано с уседналост. Аз искам да се въведат точки за училища в административния район. Аз искам, ако има социални критерии, то те да са извън планов прием, така или иначе това са не по-вече от 1-2 деца макс на клас и те да не се бъркат с общите бройки. Аз искам, ако малоумието за уседналост остане, то да се гледат адресите в последните 3 години, а не да се гледа от колко време си на текущия.
Не е необходим допълнителен критерий за многодетни семейство, критерий брат/сестра е достатъчен. Фактът че дадени родители имат 2 деца в гимназия Х няма никаква логика да им дава предимство за начално училище У.

# 1 202
Natali_, това е част от пакета с мерки за насърчаване на осиновяванията. иначе си напълно права.

Ясно!  Peace

# 1 203
  • Куциндрел
Скрит текст:
А за многодетните - странно ми е как така хора с по 1-2 деца са против критерий за многодетно семейство...Thinking
Или пък други да мислят, че социалните критерии изобщо нямат място в системата за прием в първи клас...Thinking
Защото училището е задължително и няма как детето да остане без училище, за разлика от ДГ.
...
Нали и ПГ са задължителни, нищо че са в ДГ. Но тук не става въпрос за това.
Въпросът е какво става когато има повече кандидати от обявените места. Как ще се реши кое дете трябва да бъде прието. Само с един критерий брат/сестра няма да се реши проблема.
Ако не приемат правила за кандидастване в училище в админ. район, са длъжни да приемат в районното училище всички деца с адрес прилежащ към района, независимо колко е уседналостта.
Иначе ще се получи, че моето дете с уседналост от както се е родило, няма да влезе, защото другото дете е по соц. критерии, но живеят там от година. Или подобни дивотии.
Скрит текст:
Моето дете с какво е по-различно от другото дете?
А, ако родителите имат избор за повече от едно училище в адм. район, то може да изберат къде да запишат детето си след класиранията.
Да мислят в Общината, а не само да симулират дейност.
Разпитах как е било по комунизма - децата са се разпределяли автоматично по училищата, учителите са обикаляли по домовете на хората, за да записват децата, но ако някой все пак иска детето му да учи в друго училище е подавал молба. Обаче тогава дисциплината в училищата е била на ниво и е нямало значение дали ще има роми в класа или не.

Това няма как да стане. Дете от втора група не може да измести дете от първа. Дете от трета не може да измести дете от втора и първа. И т.н. Допълните критерии играят роля само вътре в самата група. Поне според сегашната версия на проекта.
Говорим, ако сложат допълнителни точки за многодетни и т.н. семейства. А като се съберат 100 деца с 43 точки и местата се запълнят, тогава тези със социалните критерии влизат, а моето или други деца ще отпаднат.
Това е примерно, де.

# 1 204
  • София
Дори да ги приемат, ако другото дете живее на адреса от година, то не е конкурент на твоето, живеещо от 3 години на адреса, дете. В различни групи сте. Живеещото от 1 година на адреса дете със социални или други критерии, ще измести живеещите от една година на даден адрес деца без критерии, но не и твоето дете, живеещо от три години на адреса, без значение дали имате или нямате допълнителни критерии. Ще дам пример:
Иванчо живее на адреса си от 3 години и няма никави допълнителни критерии.
Драганчо живее на адреса си от 1 година и има всички допълнителни критерии.
Драганчо не може да измести Иванчо.

Последна редакция: пн, 05 фев 2018, 13:29 от milenaka

# 1 205
  • Куциндрел
Дори да ги приемат, ако другото дете живее на адреса от година, то не е конкурент на твоето, живеещо от 3 години на адреса, дете. В различни групи сте.
В този ред на мисли, кога ще се публикува окончателното решение за точките?

# 1 206
  • София
И аз това се чудех.

П.П. Брей, каква увереност – http://www.bg-mamma.com/?topic=1017600

# 1 207
Иванчо живее на адреса си от 3 години и няма никави допълнителни критерии.
Драганчо живее на адреса си от 1 година и има всички допълнителни критерии.
Драганчо не може да измести Иванчо.

Само да се обосноват с какво Иванчо е повече от Драганчо? И двете деца живеят реално на адреса!
Нужно е да се намери начин за контрол на фалшивите регистрации, а не да се търсят начини, уж справедливи, за подреждане на децата!

Ако родителите на Петърчо си купят жилище в Младост 6 месеца по-рано, а са били на квартира в Люлин преди това? Детето къде ще учи? Ще минава целия град, понеже родителите му са били толкова несъобразителни да си купят точно тогава имот?!?  newsm78

# 1 208
И аз това се чудех.

Ще влезе. Тези, които дори не знаят дали в училището има униформи и как ще стигат до там, са много оправни.

# 1 209
  • Куциндрел
И аз това се чудех.

тъй, тъй.
Чакам аз точките, чааакааам.
В 31-во има ли униформи?  Joy Joy Joy Joy

# 1 210
  • София
И аз това се чудех.

Animal See No Evil Hands Clap

# 1 211
Момичета, какво се карате за критерии и приеми. Работата е ясна. Вижте тази кратичка тема http://old.bg-mamma.com/?topic=1017600.new#new
След като и отговорих първото нещо, което потрбитлката направи  да си смени профилното име. Веднага беше съкратено до сегашното Ц. - да е съвсем неразпознаваемо.

# 1 212
  • София
Точно нея коментираме. Но в профила няма как да го смени.

# 1 213
Привет! Трудно ми става ясно как става подредбата  - аз съм в район Х, с постоянен адрес 30 години Y. Има 1 училище по районирането, в което попада детето ми. Как подреждам останалите, които са в моята община - максимално близо до моя адрес, или?

# 1 214
  • София
Под "подреждане" имаш предвид "кандидатстване" предполагам. Както решиш. Няма значение останалите училища колко близо са до вас.
 Все пак още не са приели окончателния текст.

Общи условия

Активация на акаунт