Хитринки за всякакъв случай - тема 15

• 96 193
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
Въпрос - как да премахна специфична миризма на мазилка?
То даже не знам, дали е това.... Мирише, сякаш има мухъл, а дефакто  миризмата се излъчва от бялата стена, с направена по нея вътрешна изолация....? Може ли да изчезне и как? Проветряването не е опция. Тъй като е било проветрявано месец преди нанасянето.... 😒

# 451
  • Бургас
Здравейте,
В къщи навсякъде сме с ламинат, от по-релефния. До сега не съм имала никакъв проблем с него, но от една седмица сме като на ледена пързалка, стана много хлъзгав. Възможно е да сме разнесли с чехлите нещо мазно, възможно е мопа да е бил с остатък от препарата за плочки...не знам. Вече трети ден го мия с оцет и вода, като че ли лееко се пооправи, но пак като вървим по чорапи и се хлъзга. Някаква идея с какво да го почистя?

# 452
Обезмаслител, естествено.

# 453
  • Бургас
О, да, забравих да добавя и опита с Меглио преди оцета - без успех.

# 454
от една седмица ли ходите с чорапи, защото аз на паркет ламинат по чорап винаги се хлъзгам, чист е паркета и въпреки това се убивам

# 455
И при мен е оставало мазно след обезмаслител. Просто е трябвало още малко търкане.

# 456
  • Бургас
от една седмица ли ходите с чорапи, защото аз на паркет ламинат по чорап винаги се хлъзгам, чист е паркета и въпреки това се убивам

Ами не, дъщеря ми е непрекъснато по чорапи и досега не е имало проблем...

Пак пробвах с обезмаслител, с парцал, с моп, подсушавах...все така е. Ще опитам със спирт, дано не сваля покритието Simple Smile

# 457
То даже не знам, дали е това.... Мирише, сякаш има мухъл, а дефакто  миризмата се излъчва от бялата стена, с направена по нея вътрешна изолация....? Може ли да изчезне и как? Проветряването не е опция. Тъй като е било проветрявано месец преди нанасянето.... 😒

Освен да направиш каша от вода и сода за хляб и да намажеш стената, друго не ми хрумва.
Содата мори плесените и при всички случаи ще импрегнира против такива. Освен това абсорбира миризми.
Много често се препоръчва белина срещу мухъл и тя действително е ефикасна, но миризмата на хлор се усеща доста време след третирането. Затова на първо място сода за хляб. След това препарат с H2О2 /водороден пероксид- има го във вениш продуктите например и чак тогава, ако още е необходимо с белина.
Замазване с гасена вар също предпазва от мухлясване на стените, а също и освежава.
Аз имам един ъгъл от миналата година, където имаше конденз. Тогава го изчистих със сода, оправи се. Сега смятам да го намажа с вар.

# 458

Ами не, дъщеря ми е непрекъснато по чорапи и досега не е имало проблем...

Пак пробвах с обезмаслител, с парцал, с моп, подсушавах...все така е. Ще опитам със спирт, дано не сваля покритието Simple Smile

аз слагам по-мъничко прах за пране във водата за миене опитай, щипка с петте пръста ,само пръсти, нали премахва мазнини

# 459
То даже не знам, дали е това.... Мирише, сякаш има мухъл, а дефакто  миризмата се излъчва от бялата стена, с направена по нея вътрешна изолация....? Може ли да изчезне и как? Проветряването не е опция. Тъй като е било проветрявано месец преди нанасянето.... 😒

Освен да направиш каша от вода и сода за хляб и да намажеш стената, друго не ми хрумва.
Содата мори плесените и при всички случаи ще импрегнира против такива. Освен това абсорбира миризми.
Много често се препоръчва белина срещу мухъл и тя действително е ефикасна, но миризмата на хлор се усеща доста време след третирането. Затова на първо място сода за хляб. След това препарат с H2О2 /водороден пероксид- има го във вениш продуктите например и чак тогава, ако още е необходимо с белина.
Замазване с гасена вар също предпазва от мухлясване на стените, а също и освежава.
Аз имам един ъгъл от миналата година, където имаше конденз. Тогава го изчистих със сода, оправи се. Сега смятам да го намажа с вар.

Какво е съотношението на водата и содата? Трябва ли да се разтвори добре содата или не? И как се процедира - намазвате стената и след това минавате ли с вода или не?

# 460
Съотношението е 1 към 1. Долу-горе. Колкото повече сода, толкова по- силно действието. Преди това миеш хубаво с гъба всичко, което се вижда, тоест повърхността, а след това мажеш с пастата от сода. Ако искаш след това (на другия ден) може да напръскаш с оцетна есенция-бял, силен оцет, има го сигурно в Лидъл.
Това било добре, защото имало мухъл, който бива унищожен с основа и такъв с киселина. За най-сигурно след това пръскаш и с водородния прекис-Вениш Окси. Ако мухълът е на стена, след като изсъхне, най-добре е да се грундира с грунд за вар и после да се замаже с вар. Това ми го казаха в един екологичен магазин. но имай предвид, че след това друга боя освен варна не може да се ползува.

Сега прочетох - 95% спирт също убивал спорите на мухъла. Може да напръскаш и със спирт.
Според мен по-добре тези няколко продукта, отколкото с белина.

Коригирам се за оцетната есенция. Може без проблеми да се ползува в банята, на плочки, но не на всяка стена и можело да подхрани нов мухъл
Ето тук едно видео, мисля, че се разбира - изопропилалкохол, спирт за горене и водороден пероксид.
Не са дали за содата, но за нея знам, че действува също.
https://www.youtube.com/watch?v=5Td19jCmiRE

Последна редакция: вт, 24 окт 2017, 21:07 от Mirella_

# 461
Да,спирта и аз го преоткрих като дезинфектант заместител на белината.Малко по-скъпичко излиза,но си заслужава Simple Smile
От скоро почиствам и хладилника отвътре със спирт,бонус е,че премахва веднага всякаква нежелана миризма Simple Smile
Пръскам си и в обувките превантивно против миризми в това влажно време Simple Smile

# 462
Скрит текст:
Съотношението е 1 към 1. Долу-горе. Колкото повече сода, толкова по- силно действието. Преди това миеш хубаво с гъба всичко, което се вижда, тоест повърхността, а след това мажеш с пастата от сода. Ако искаш след това (на другия ден) може да напръскаш с оцетна есенция-бял, силен оцет, има го сигурно в Лидъл.
Това било добре, защото имало мухъл, който бива унищожен с основа и такъв с киселина. За най-сигурно след това пръскаш и с водородния прекис-Вениш Окси. Ако мухълът е на стена, след като изсъхне, най-добре е да се грундира с грунд за вар и после да се замаже с вар. Това ми го казаха в един екологичен магазин. но имай предвид, че след това друга боя освен варна не може да се ползува.

Сега прочетох - 95% спирт също убивал спорите на мухъла. Може да напръскаш и със спирт.
Според мен по-добре тези няколко продукта, отколкото с белина.

Коригирам се за оцетната есенция. Може без проблеми да се ползува в банята, на плочки, но не на всяка стена и можело да подхрани нов мухъл
Ето тук едно видео, мисля, че се разбира - изопропилалкохол, спирт за горене и водороден пероксид.
Не са дали за содата, но за нея знам, че действува също.
https://www.youtube.com/watch?v=5Td19jCmiRE

Благодаря ти много за изчерпателния отговор  bouquet
За стена, външна и за банята /плочки/ става въпрос. Оцетната есенция и водородния прекис са готови препарати, нали така?  Спирт 95% от аптеката ли купувате?

# 463
  • При елфите ...
Ръкавици от естествена кожа (купени миналата зима)... съхранявах ги в торбичка и сега като ги извадих имат странна миризма... с какво да ги почистя/намажа, за да отстраня миризмата?!?

# 464
Дайте ми моля съвет за почистване на дървена дъска за рязане, в краищата ми стои леко потъмняла.

Общи условия

Активация на акаунт