Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 6

• 62 651
  • 747
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Недейте да бъдете остри. Може пък хората да са правили ремонти и подобрения  newsm78
Знае ли човек. Ако е така, и ако тези подобрения биха продали апартамента доста по -скъпо, могат да преговарят.
Ами всеки си търси варианти.
Още повече че хазяите сами им предлагат това Thinking

# 181
 Абе, аз на цигани бих продала жилището /не ги обичам по принцип/ ако цената, която предложат е по-голяма.  В магазина не ми продават по-евтино, щото съм им постоянна клиентка, нали?

# 182
Ако е имало ремонти и подобрения,пак са били някакви други уговорки.Не предлагат хазяите,а наемателите се чудят дали да не предложат изгодното за тях самите условие.Ако го предлагаха хазяите,хич нямаше да влизат да питат тук.

# 183
  • Балчик
Здравейте , пристигам във форума с казус . От 16 години живея в жилище под наем , сега искаме това същото  жилище да го купим с моят съпруг. Собствениците на жилището са доста възрастни вече , децата им нямали нужда от него ,  имат си техни,  и първо на нас го предлагат. Редно ли е ние , като едни добре стопанисващи имота  Laughing вече толкова години да искаме от цената да се отбият сумите за наем.  В прекрасни отношения сме с тях , с другите живущи в кооперацията също, чисто хипотетично си разсъждаваме у дома , не сме го коментирали със собствениците това наше съждение. Аз лично си мисля , че всичко е договорка.
Благодаря.

Аман от измекяри!
16 г. сте си плащали за услугата да ви пуснат в дома си.
Покупката е друга сделка. Дано не ви се вържат старците.
Ааааааааа не така , без обиди  Hug, не ме познавате и аз вас не!
Измекярка не се усещам,
повярвайте ми без преувеличения за такива квартиранти като нас само може да си мечтаете.

Не е говорено нищо още , размишляваме си , споделя ме си.
В това жилище сме правили скъпи и прескъпи ремонти , като и стотинка не сме искали , защото си знаем , че сме дългосрочно там. Сменихме за наша сметка цялата дограма на жилището , бойлера на собственика изгоря , ние си купихме нов , преди година сменихме и входната врата , старата се разпадаше  вече, сменихме подовете от балатум премина в ламинат , постоянно да не кажа всяка година измазваме според нуждите стаите , в коридора сме поставили теракот върху мозайката.
Всичко е наша сметка и след знанието на собствениците.
По никакъв начин другата страна не е ощетена нито накърнена , наема в срок се изплаща с минимални разминавания до 2 дена , сметки си плащаме навреме.
Разбира се от страна на хазяите срещаме разбиране по отношение на наема , размера не е коригиран поне от 10 години.

# 184
А като пресметнеш тези подобрения, равни ли са те на наем за 16 години според теб, при условия, че казваш и че наема не е променян от 10 години, т.е. в момента е нисък, спрямо останалите? Тези подобрения са чудесна основа да си договорите разумна цена с отстъпка, ама колко да е тази отстъпка, все пак някаква разумна, нали  Wink Ако хипотетично кажем, че примерно наема е 300 лв., то за 16 години това прави към 58 000 лв., надали за толкова са ви подобренията  Wink

# 185
 Спондж, нищо лично, но всичко описано от теб за ремонтите ми се вижда розАво, розАво, та чак захаросано. Аз в къщи не боядисвам стени всяка година , а Вие чужд дом боядисвате, дограма сменяте, входна врата /поне входна разкапваща се врата не съм виждала поне досега/  и с голяма увереност, че ще живеете N брой години там. Ей пък такава увереност не бих имала, ама за нищо на света. Но и така да е, ала и наема не е сменян 10 години. Измекяри в никакъв случай не сте, явна сте свестни наематели, но при продажба на първо место ще поставя собствения си интерес.

# 186
  • Балчик
А като пресметнеш тези подобрения, равни ли са те на наем за 16 години според теб, при условия, че казваш и че наема не е променян от 10 години, т.е. в момента е нисък, спрямо останалите? Тези подобрения са чудесна основа да си договорите разумна цена с отстъпка, ама колко да е тази отстъпка, все пак някаква разумна, нали  Wink Ако хипотетично кажем, че примерно наема е 300 лв., то за 16 години това прави към 58 000 лв., надали за толкова са ви подобренията  Wink
Наема е доста нисък за нивата , които тук се пишат, по конкретно - 2 пъти по нисък  Никога не бихме бихме си позволили да искаме такива отстъпки , подобрения , ремонти - всичко си е за наша сметка и съответно си имаме фактури , протоколи доказващи това.  Да,  като суми няма такива размери , но и наема не е толкова висок. Проявявано е разбиране от страна на собствениците , че подобренията в имота са за наша сметка. 
Но да ясно ми е , всичко си е на уговорка , довечера ще се срещнем и ще коментираме със собствениците.

# 187
  • Балчик
Спондж, нищо лично, но всичко описано от теб за ремонтите ми се вижда розАво, розАво, та чак захаросано. Аз в къщи не боядисвам стени всяка година , а Вие чужд дом боядисвате, дограма сменяте, входна врата /поне входна разкапваща се врата не съм виждала поне досега/  и с голяма увереност, че ще живеете N брой години там. Ей пък такава увереност не бих имала, ама за нищо на света. Но и така да е, ала и наема не е сменян 10 години. Измекяри в никакъв случай не сте, явна сте свестни наематели, но при продажба на първо место ще поставя собствения си интерес.

Може да ти е розово , но е факт , все нещо се чупи все нещо се ремонтира , а за разпадащата се врата е точно самата истина, след две посещения от майстори , които я дочупиха и две седмици след това тя не може да се затвори си купихме нова. Така се случи , никой не е целял да векува в този апартамент , всяко подобрение първо е коментирано със собствениците , и винаги уговорките са , че ако се изнасяме ще се приспадат от наема сумите по подобренията , затова и пазим документи , но факт е че вече 16 години сме в това жилище.

# 188
С интере очаквам благоприятно развитие на казуса ,спондж боб!

# 189
Т.е. веднъж собствениците са губили, давайки ви апартамент с  много нисък заем,
и втори път: трябва да загубят, защото вие искате да ви върнат наемите з апоследните 16 години?
Звучи много, ама много абсурдно.
Явно сте били свестни наематели, но накланяйки разговорите към досега платените наеми и приспадането им, само ще загубите.  По-скоро трябва да подчертавате подобренията, които сте направили, ресурсите, които сте вложили, за да е жилището във вида, в който е.

# 190
Те са оценили грижата на добър стопанин с ниския наем.
Чуйте първо хората пък тогава влизайте в мисли- и да имате фактури, но това не са капитални ремонти, че да се приспадат.
Една врата и една дограма не са кон и вол, бойлера също

# 191
Само да вметна ,че чисто нормативно подобренията са амортизуеми и законодателно след максимум пет години нямат пазарна стойност.Или на момента се покриват разходите за подобренията или след момента нямат никаква парична измерваемост.

# 192
  • Балчик
Те са оценили грижата на добър стопанин с ниския наем.
Чуйте първо хората пък тогава влизайте в мисли- и да имате фактури, но това не са капитални ремонти, че да се приспадат.
Една врата и една дограма не са кон и вол, бойлера също
Но са си суми нали?! Но ние сме си преценили и сме поели риска.
Както и да ви звучи , това е истината наема е добър , ремонти - изцяло за наша сметка, апартамента беше напълно празен , когато се нанесохме.

Ще пиша тук след разговора със собствениците, има интерес.

# 193
Настройваш се за пазарлък и ниска цена за апартамента.
Хората явно са коректин щом толкова години са ви държали на нисък наем, първо на Вас го предлагат, с тоя подход, ако искаш апартамента нищо няма да спечелиш.
А в случая вие сте в по-неизгодна позиция, дори и да не го купите, купи ли го друг за вас нещата се променят по-кофти във финансов план.
Никой не го интересува какъв е бил апартамента- знаели сте, видели сте, съгласили сте се, вие също може да го оставите празен, в случай че се наложи да се изнесете.

Нас тук няма какво да ни убеждаваш колко си права и какви основания имаш, собствеността е на наемодателя, той има някаква представа какво иска и как вървят нещата.
Това че си била наемател, не ти дава много леко предимство пред останали купувачи, но не и по отношение на цената

# 194
Спондж, всичко написано ми изглежда доста абсурдно - пазени фактури за дограма, врата , бойлер ремонти /според мен минимум 2000 лв / които ще се приспаднат от наема/ да речем/ 200 лв./ при напускане. Как ви се струва?
  При продажбата има  един важен момент - ако жилището се намира в малък град с не голямо търсене и не особено гъвкави за сделка лица, които не им се занимава много, много с това /а наемодателите явно са такива щом 16 години не са актуализирали наема/ то  може и  да изтеглиш и печелившата  карта.

Общи условия

Активация на акаунт