Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 6

• 63 727
  • 747
  •   1
Отговори
# 120
  • София
То че може, така е, но все пак сме в 21 век. Аз лично ако наемам апартамент ще искам да има тези уреди. А пък за лична употреба ако е жилището - съвсем не стои под въпрос.

# 121
Може всякак, но и аз не бих наела без миялна, без сушилня - да, без миялна - абсурд.

# 122
Може и миялна, и сушилня, и наем 800-900 лв. Sunglasses

# 123
  • София
Може и миялна, и сушилня, и наем 800-900 лв. Sunglasses

ъхъм, то може, но може и да не може.
Като повисиш няколко месеца без квартиранти, а наелите ти скапят уредите и те подлудят с изисквания като за Елисейския дворец без да се осъзнят, че идват от Долно Уйно и не могат да стопанисват уредите...
Тогава ще осъзнаеш - колкото по-малко техника им оставяте ще се чувствате по-добре.
Моите са на мин. наем за района, базово оборудване - ако щат. Пък аз нямам дилема как трябва да им ремонтирам сушилнята или миалнята. Гаранция, че и така е изгодно.

# 124
Здравейте, в момента започвам обзавеждане на два апартамента. В единия ап. мястото за кухня е доста малко и слагането на миялна машина ще усложни доста нещата. Чудя се дали ще е проблем, ако няма миялна машина? Сушилни машини слагате ли или само пералня?

и аз съм точно така. В по-малкия няма възможност за екстри. Пералнята ще е от онези по 40 см дълбочина. Смятам, е няма да има проблем с наема. Сушилня няма да има - има мини тераска, колкото - толкова.

# 125
Така е, всички искат екстри, но малко са готови да платят цената. Няма как да наблъскам апартамента с уреди и наема да е 350 лева.
В моите апартаменти не слагам нито миялна, нито сушилня. До сега никой не е предевил такива претенции. Даже и тв слагам обикновени, от старите. Който иска нов, плосък екран - да инвестира.

# 126
  • София
В ТВ хич не инвестирам.  Имам близък, собственик на заложна къща.
Според него като закъсат влачат там първо черната, после и бяла техника.
Вече всеки има нет и тв в план от мобилен оператор - да се оправят.

# 127
Абсолютно за всеки влак си има пътници.Моя приятелка отдава три имота на мн.вървежни места и жилищата са абсолютно празни.Спокойно си докарва супер доход.

# 128
права си-за всеки влак си има пътници. обмисляла съм варианта да давам празно жилище, знам че пак излизат сметките. Но просто - ми се струва, че най-скъпата инвестиция - кухнята, така или иначе я правиш. Дали ще купиш още един диван, легло и шкаф - или не  - не е толквоа от значение. А наемът би бил по-висок като е обзаведено. Така си мисля аз. Но то и от наемателите зависи. Писала съм тук за проблемните ни наематели от наш'то село ..

# 129
И аз не знам какъв съвет да дам на бъдещите наемодатели относно обзавеждане и други екстри. Всеки мисли по различен начин, базирайки се на собственото си поведение и отношение към чуждата собственост.
Когато аз обзавеждах моите апартаменти бях решила, че компромис с основни неща като плочки, подови покрития, санитария, врати, дограма - няма да правя. След това си казах /абсолютно начинаеща в този бизнес/, защо не и всичко останало да бъде достатъчно хубаво /и ново, разбира се/. Основната ми идея беше, че не искам да се мъкнат перални, дивани, спални, да се засичат ъгли, жулят стени.... Освен това, апартаментите са в сравнително по-скъпи квартали, така че малко повече лукс няма да навреди, даже ще се вдигне наема.

Моята грешка беше, че ги направих като за себе си - красиви, модерни, функционални, уютни. Но, колкото и да са добри наемателите, винаги има нещо, което впоследствие трябва да се доправя. И не говоря за нормалната амортизация - просто, дори и в собствения си дом можеш нещо да повредиш. Но, когато апартаментът ти е пълен с мебели, едно циклене на паркет или боядисване, отнема много време и усилия /един път оставих на майсторите да покриват мебели и прозорци при боядисване, и знам как все още тук-там имам дребни пръски от боя..../.

Така че - може би е по-добре апартаментът да бъде само с една добра кухня, а другото - който каквото си донесе. От друга страна - има много наематели с възможности, които искат точно това - събуват се и влизат и същевременно отговаря на стандартите им за качество на живот /за което си плащат, разбира се/.

За себе си все още не съм намерила правилния отговор, кое е по-добре като съотношение между разходи и приходи.

# 130
То че може, така е, но все пак сме в 21 век. Аз лично ако наемам апартамент ще искам да има тези уреди. А пък за лична употреба ако е жилището - съвсем не стои под въпрос.
Има хора които не могат да си позволят да наемат жилище със миялна, сушилня и плазма, и те са мнозинство, за това и предлаганите са масово, долен клас най необходими уреди.
Аз в дома си нямам сушилня, нямам място, за такава.

# 131
  • Софето
Аз отдавам един апартамент под наем. Обзавеждането си го правихме за нас, в кухнята всичко е вградено, висок клас уреди от хладилник до вградени барбекю и фритюрник. Банята е италианска, душ кабина с парна баня, хидромасаж, музика...Наемателите са ни едни и същи от самото начало, 8 год. вече, плащат си всичко редовно, ремонти не сме правили през тези 8 години, има няма 300-400 лв сме дали за дребни неща. Но наема е доста нисък, съпруга ми настоява, че така е по-добре, по-малко пари но редовно и без главоболия, а на мене сякаш ми се иска да актуализираме наема  Thinking.
Не знам каква е практиката, кога, как и при какви условия, се актуализира наема?

По въпроса със сушилнята, може да заложа и на 2 в 1, сушилня и пералня в едно. А за миялна, в единия със сигурност ще сложа, но за другия ще умувам още малко, как да се побере. Може единия апартамент да го оставя без мебели в хола и спалнята, ако не се намери наемател ще обзавеждам.

# 132
Аз разсъждавам като Аиша.
Без много екстри.
По-добре малко по-нисък наем, но и по-малко разправии с ремонти на уреди и мебели.
Аз вкъщи не мога да убедя майка ми и дъщеря ми да пазят, камо ли чужди хора.

# 133
Аз разсъждавам като Аиша.
Без много екстри.
По-добре малко по-нисък наем, но и по-малко разправии с ремонти на уреди и мебели.
Аз вкъщи не мога да убедя майка ми и дъщеря ми да пазят, камо ли чужди хора.
И аз съм на същото мнение.

За актуализация на наема и мен ме интересува. Много е неудобно, особено ако наемателя е коректен и от дълго време, да му увеличиш наема.

# 134
 От скромен опит да споделя: Някакси е много неудобно да се увеличава наем при коректен наемател просто ей така ти е скимнало някой месец. Затова най удобен момент е след изтичане на едногодишния срок по договора.  Подписва е нов договор със срок отново една година и с нов актуализиран наем/при съгласие на отстрещната страна. Съвсем коректно е нали?

Общи условия

Активация на акаунт