Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 6

• 62 649
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Не знам, но дано не се излъжат старците да намалят цената. След като и децата им не се интересуват от имота - дано не ги прекарат с много.
СБ няма къде да ходи - да плаща пазарната и да си остава в апартамента.
Че ако има нов собственик или ще и вдигне наема, или ще я изпъди.
Голямо чудо - бойлер купили. Нали вие сте го ползвали и амортизирали. То и дограми и врати не са вечни - заминават.
По повод продажбата на цигани - защо не, ако плащат най-добре и на момента? Аз нали си излизам, няма да живеем заедно.

# 196
Що за глупост да искате да ви намаляват със сумите за наема?! Rolling Eyes

# 197
Що за глупост да искате да ви намаляват със сумите за наема?! Rolling Eyes

И за мен е глупост. Но щом става дума за покупко продажба, естествено е да си се пазарят. Надявам се , с други аргументи  Laughing, а не прихващане от наем-то така излиза , че собственикът трябва да е благодарен , е са му обитавали жилището. Аз смятам , че при толкова дълго живеене там, и при нисък наем , амортизацията е неизбежна и е нормално да се подменят напълно изхабените вещи и уреди. Пак е въпрос на договорка кой ще го прави. Щом ги е устройвал вариантът те да си купят вещите за подмяна , при същия наем , значи е било справедливо в случая.
Най-нормалното е първо на тях да го предложат собствениците. Иначе наемателите остават без дом . Продавачът винаги може да го продаде в състоянието , в което е , ясно е , че нов собственик ще си го ремонтира и прави по свой вкус. Дори приветствам такава идея , а не-да се правят "козметични" ремонти преди продажбата в резеда и праскова .
И на мен ми е интересно дали ще "свалят"наемателите от пазарната цена , ако е обявена. Иначе няма да се разбере колко са на "далавера".

# 198
Много усложнявате нещата- имот, в който се живее под наем дълги години се продава, наемателите са уведомени коректно и им е предложен първо на тях , ако проявяват интерес.

Говорят , ако и двете страни са съгласни се прави сделка, ако не всеки си тръгва по пътя.
Обърнах внимание на някои неща, защото има малко нереалистични очаквания.
Още въобще не е обсъждана цена с продавача и вече се говори за приспадане - такива нагласи предварителни не водят до нищо добро, още повече както виждам и наемодателя и наемателя са  били  коректни един с друг дълги години.
Да стрес е, че трябва да се мисли или за ново жилище под наем или да се пристъпва към покупка, но този момент неминуемо идва.
Стига с това кой кого прецаква, за да се случат нещата трябва да се срещнат интересите финансовите и на двете страни, каквито и фактури да размятате все си  е тая,продавача иска цена, купувача ако го устройва плаща, ако не си търси други варианти.

Чуй цена пък тогава размишлявай и преговаряй

# 199
  • София
И аз смятам, че е абсурдно от цената на апартамента да се отбият платените за 16 г. суми за наем.

Но и друго ми е непонятно, защо рещаваш 16 г да пръскаш пари във въздуха за наем, вместо за евентуална ипотека за собствено жилище. Че то за 16 г ипотека щеше да изплатено сигурно!

# 200
И аз смятам, че е абсурдно от цената на апартамента да се отбият платените за 16 г. суми за наем.

+1  Peace Абсолютна глупост, да не кажа наглост е да си мислите за приспадане на наеми? На какво основание?

Но и друго ми е непонятно, защо рещаваш 16 г да пръскаш пари във въздуха за наем, вместо за евентуална ипотека за собствено жилище. Че то за 16 г ипотека щеше да изплатено сигурно!

Не е толкова лесно да се купи жилище, особено ако нямаш някакви събрани пари /поне 20%/. Възможно е банката да ти отпусне ипотечен 80% и потребителски 20%, но вече не е толкова лесно, както преди години. Таксите също не са малки. Peace

# 201
Момичета, аз по повод за Фейсбук групите, където пуснах обявата ни. Simple Smile
Не са ме тормозили брокери, изрично беше написано и че няма комисионни, преценихме внимателно хората по написаното, отделно имаше време, тъй като имахме още за довършване, и нямаше коментари, защото ги бях изключила. Подробно описание на имота, нямаше снимки, упоменах, че да пишат само действително заинтересовани. И също, че мога да отговарям основно след 19-20 ч. Съобразиха се писалите ми с всичко, което беше написано в текста.
Имаме няколко огледа утре.
Преди време пусках в 2 Фейсбук групи за друг имот по същия начин и избрахме много точни хора, веднага го наеха точно тези, които си избрахме да пуснем първи за оглед.
В други сайтове вече не пускаме, защото тормозът на брокерите няма край, въпреки, че пиша, че за обаждане е само след 18,00 ч., те си карат, също ги запаметявам телефоните им, но те си продължават с години, но аз като ми е непознат номера, преди 18 ч.  не вдигам и имам на гласовата поща записано съобщение за това.

# 202
Забравих да спомена, че няколко седмици преди да пусна обявата, започвам да следя групите и коментиращите, които пишат глупости и нападки, просто ги блокирам и обявата, когато я пусна, вече я виждат само сериозните, останалите са блокирани.

# 203
  • София

Не е толкова лесно да се купи жилище, особено ако нямаш някакви събрани пари /поне 20%/. Възможно е банката да ти отпусне ипотечен 80% и потребителски 20%, но вече не е толкова лесно, както преди години. Таксите също не са малки. Peace
Съгласих се! Тъжно е, 16 г пари на вятъра.....

# 204
Не ми стана ясно на какво основание ще се иска придпадане на наемите от цената на имота  Rolling Eyes Като наемател, имаше подобна възможност да закупя жилището, в което живях 5 години. И през ум не ми мина, че мога да искам приспадане на наемите. Като наемодател, ако някой ми излезе с такова предложение, веднага прекратявам всякаки по-нататъшни преговори и веднага пускам обява  Peace

# 205
Едно време като са имали възможност, са купували по 2 апартамента, много близко един до друг. Единият за младите, другият за старите. Така е и при нас - свекървата и свекъра за двамата си сина. Имам един .. нещо като вуйчо ми е - на един и същ етаж, 2 двустайни. За да са си близо после децата.
В този случай това с циганите няма да върви, така че защо да сме категорични? 

# 206
Цитат
Цитат на: Natali_ в чт, 06 юли 2017, 21:44

Цитат на: alpha_beta в чт, 06 юли 2017, 21:03

Съгласих се! Тъжно е, 16 г пари на вятъра.....

Това не е съвсем така.
Ако не са имали спетявания и са изтеглили ипотечен кредит в размер на 90-100% от жилището, тези 300 лв. щяха да са месечните лихви.
Само че за да се тегли ипотечен кредит, трябва да  отговаряш на някакви условия, коит е напълно възможно да не могат да бъдат покрити. А като наеатели нямат определени рискове: като например при земетресение блокът да бъде сринат, апартаментът - опожарен, съседът ти да продаде жилището си на многодетна циганска фамилия, които вкарват коня си в хола (примерно) или пред прозореца ти да изникне 2 пъти по-висока сграда, от която слънце няма да видиш никога. Ако си наемател - тръгваш си, ако си собственик, оставаш с негативите.

# 207
  • София
Когато решихме да купуваме апартамент, първо за настоящата ни квартира попитахме. Харесваме апартамента, а и сме се нанесли вече. Бяхме с нагласата да оферираме една идея над пазара обаче, точно обратното на последния казус. Самото удобство - да не влачиш мебели, кашони, смяна на ДГ/училище ако се наложи, заслужава си едни 2-3 хиляди лева над пазарната цена, спестява средства, време и нерви.
Не че се наложи, не продават, и взехме на зелено другаде.

# 208
Самото изнасяне, товарене, превоз и т.н., както и дори един нов латекс на новото жилище си струва пари. Разходи, които избягваш, ако купиш това, в което си под наем в момента, както е написала Нелка*.

Да се иска приспадане на наеми за какъвто и да е период ми се струва безумие, граничещо с наглост.  Shocked

# 209
Може  горните наематели да са нагли по природа.
Дано не ощетят старците.

Общи условия

Активация на акаунт