Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 6

• 62 708
  • 747
  •   1
Отговори
# 315
Аз съм имала случай с плащането на цял наем комисионна, но това беше преди 10 г., когато за пръв път отдадох апартамент под наем. Мисля, че ме изработиха по някакъв начин, защото ми казаха - ами ние по други пътища намерихме наемател /т.е. нещо като отклонихме го от друга фирма, та колежката неофициално да си получи комисионната..../  Бях толкова наивна и непозната с всичко, та ми се видя нормално. Сега, никога не бих платила цял наем, още повече, както писах в предни постове - аз си преработвам договорите, така че те само ми водят клиенти. Е, ако ми направят някакъв подбор по мои изисквания.... Но, досега само една брокерка се съобразяваше с това.

# 316
Когато си наемодател, малко по-голяма свобода имаш, но за наемателите е страшно. Като не искаш им платиш, просто не можеш да си намериш свястно жилище и се принуждаваш.
Моя приятелка иска да си купи апартамент, но не може да си намери. Обърнала се е към брокерка, обаче тя нищо не прави, т.е. чака я да си хареса някоя обява и я води, но не й предлага нови имоти или такива, които да не си е харесала от имот.бг. Какъв е смисълът от брокер тогава? Само да се обади на телефона от обявата и просто да те заведе до блока?

# 317
Какъв е смисъла роднината да омаже всичко без да получавате  поне минимален наем?
Поне като седи празен не се цапа толкова.
Според мене така се развалят роднински отношения.
Разсъждавам си само.

Случая е такъв,трябва да помогнем наистина.Не се притесняваме.Не е някой,който да иска да се възползва,пък ние от неудобство да не можем да откажем.Точни са ни взаимоотношенията.

# 318
Дано всичко завърши добре и за двете страни.

# 319
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тук, за което се извинявам. Търсим квартира за двама млади, сериозни и отговорни хора, които искат да живеят самостоятелно в София, в кварталите Гео Милев, Слатина, Изгрев, Изток..Търсят си двустаен, обзаведен добре, за предпочитане без брокер. Ако имате идеи, ще се радвам да споделите.

# 320
Да ви кажа част от моите патилА. Досега три огледа направихме , обаче потенциалните са много ненадеждни. Хем им казвам на брокерите , че искам работещи /може и студенти/ , задължително обаче с женско присъствие. И после гледам идват някакви, заради които не си е струвало изобщо да се разхождам да отварям. Вчера- ех , ама много сериозни / според брокера/ , девойки. Laughing
Първо се разбрахме за 18 , обадиха се за 19 да отложим. През ум не ми мина ,че искат да съчетават огледи и че тези изобщо не са гледали снимки. Идват двенки , то си личи , че цената не ги устройва / или друго де-локацията например/. Минаха по стаите като на разходка и бързаха. И едната ме пита , а коментар на цената ? Аз- ние пред договор ли сме  Shocked? Ами -не , но нали знаете , че за нас тя е най-важна. Как се отговаря на такъв въпрос ми кажете #Cussing out. После ще ви кажа а з как отговорих.
Сигурна съм , че ще се обадят пак , защото в района , в който предлагам , няма кой знае колко луксозни жилища. Ако търси някой луксозно , де. Тези девойки ...не знам защо въобще дойдоха. Само си загубих времето.

# 321
Като цената е най-важна, защо ходят по такива обяви. Да търсят в крайните квартали, необзаведени или със стари мебели.

# 322
Таис, то това си е част от играта на брокерите, може да уцелят и навият някой. Колко пъти така съм се разкарвала, а живея в другия край на София и съм без кола не е истина (( Затова , вече определям ден, след определен час примерно от 14-19 ч и ако някой се интересува все още идва. Така се събират доста хора и ми е по-лесно. Не мога за всеки да ходя, бях дала и ключ на агенция, а те не доведоха ни един. Отказваха на другите агенциии, защото наема бил нисък и не можели да делят комисионните от намател и наемодател и така две седмици изгубих((. Накрая ги оставих да си държат ключа, почнах да уговарям ден с останалите, като ми звъняха  и го дадох за няма и седмица. Взех си ключа и така приключих. После доста частни лица ми се обаждаха от вестник Позвънете. Преди години винаги така си давах жилище, имам и по-добър договор и всичко. Сега обаче ..как не се усещат хората да си звънят на наемодателите и да си уговарят огледи ,както преди. И за двете страни е по-добре и спестяват комисиона. Наемателите също някои са недоволни, защото погрешно им описват какво се предлага и те също се разкарват излишно. Та ти препоръчвам да не се хващаш на това , че са много сериозни , в голяма нужда, работещи, симпатични и т-н и веднага щели да дадат парите и сключат договор, та да не ги изпуснем един вид. Веднъж цял ден чаках в събота при това някакви да дойдат и накрая не дойдоха, все в задръстване , все нещо а-ха идат и накрая се оказа , че са още в провинцията.

Последна редакция: чт, 20 юли 2017, 10:48 от Анонимен

# 323
Ами защо идват, защото брокерите ги лъжат и тях. Казват "намерихме ви супер як апартамент, наема е 400лв", при обявени 500 примерно. Децата отиват и в момента, в който влязат в блока, се съобщава "ами то всъщност цената е 500 и не подлежи на коментар". И те какво да правят, казват си, така и така сме се разкарвали, поне да го погледнем, пък може и да договорим друга цена. И така се получават недоразумения като вашето.

# 324
Момичета, няколко пъти споделях моя опит - във Фейсбук групите, намерихме си наемател, без да се докосваме до нахалството и телефонния тормоз на брокерите, детайлно и даже без снимки беше обявата, защото ги крадат, а и имахме още няколко дни да доизчистваме, писаха само на лични заинтересовани, още първия ден много и чакаха за оглед, първият, който допуснахме вече за оглед, точно в квартала търсеше и го нае, имаме си договор, приемно-предавателен протокол, даже анекс към договора с изискванията относно поддържането на имота - с изброеното всичко, което досега ни се е случвало, да се следи и поддържа - като напр. да се мият редовно прозорците, да се чистят редовно каналите като се слага редовно от препарат за канали, като не е в София да се спира водата на пералнята от крана и т.н.  Имахме дълъг разговор кой какъв е преди да се подпише договора и поопознахме човека. Хубавото на Фейсбук е, че винаги може да се погледнат и в профилите на писалите и нещо да се прецени дали допада на наемодателя или не, отговорихме на всички писали, после също писах, че вече е нает и повечето хора даже пожелаха успех и съжаляваха, че не са могли да бъдат те по-напред, но ние карахме и наред на писалите.
За Фейсбук групите ми каза точно брокер.

# 325
Скрит текст:
Момичета, няколко пъти споделях моя опит - във Фейсбук групите, намерихме си наемател, без да се докосваме до нахалството и телефонния тормоз на брокерите, детайлно и даже без снимки беше обявата, защото ги крадат, а и имахме още няколко дни да доизчистваме, писаха само на лични заинтересовани, още първия ден много и чакаха за оглед, първият, който допуснахме вече за оглед, точно в квартала търсеше и го нае, имаме си договор, приемно-предавателен протокол, даже анекс към договора с изискванията относно поддържането на имота - с изброеното всичко, което досега ни се е случвало, да се следи и поддържа - като напр. да се мият редовно прозорците, да се чистят редовно каналите като се слага редовно от препарат за канали, като не е в София да се спира водата на пералнята от крана и т.н.  Имахме дълъг разговор кой какъв е преди да се подпише договора и поопознахме човека. Хубавото на Фейсбук е, че винаги може да се погледнат и в профилите на писалите и нещо да се прецени дали допада на наемодателя или не, отговорихме на всички писали, после също писах, че вече е нает и повечето хора даже пожелаха успех и съжаляваха, че не са могли да бъдат те по-напред, но ние карахме и наред на писалите.
За Фейсбук групите ми каза точно брокер.
Радвам се за теб , чудесно се  е получило!
А аз виждам доста брокери там Laughing. Не зная дали се месят.
Аз така и така съм решила , че няма смисъл да ги прескачам и да си троша нервите , само дето наистина трябва човек да се държи сериозно и не-приятелски с тях. Като ще е бизнес-да е бизнес.
Все си мисля , че ги водят разни клиенти , макар и с ясното съзнание , че няма да наемат определен имот , за да могат после да ги заведат в копторче , което да им се види приемливо / заради разликата в цената/. Има си някаква психология в това, не  е случайно newsm78. Днес ми се обади брокерът да ми каже , че на снощните девойки им било далече. Абе , бай... , ти защо не им показа къде е!? те така транзитно минаха , както вече обясних , че беше ясно. И днес ме тормози да ходя пак там , е не, няма да стане.
Колкото до ключове- давала съм. Но започват да ходят по огледи пълчища от потенциални кандидати, ами няма нужда. То затова има снимки , карта , състояние и цена. Ако те така си маат гащи по цял ден , аз ще преценявам кога си струва. Ей , вече съм бясна.  #Cussing out

# 326
Ами защо идват, защото брокерите ги лъжат и тях. Казват "намерихме ви супер як апартамент, наема е 400лв", при обявени 500 примерно. Децата отиват и в момента, в който влязат в блока, се съобщава "ами то всъщност цената е 500 и не подлежи на коментар". И те какво да правят, казват си, така и така сме се разкарвали, поне да го погледнем, пък може и да договорим друга цена. И така се получават недоразумения като вашето.

Абсолютно точно. Да не говорим, че в повечето случаи снимки на апартамента въобще не се показват на потенциалните наематели и те не знаят какво да очакват.

# 327
  • София
Ама какви са тези Фейсбук групи, някакви конкретни групи за наеми, така ли? Може ли линкове, или с търсачката ще излязат?
И друго, аз като пусна през фейса, не е ли малко, как да кажа, всичките ми контакти да виждат че пускам обяви и какво и що, и за какво.
Малко съм мнителна, излишно може би.
Ама те в Щатите и в съда приемат за доказателства снимки и коментари от Фейса вече . Това в кръга на шегата, ама нали така? И куп кандидат наематели да ми гледат профила, или това което е публично пак не е малко.
Но пък може би се избягва публикуване на телефонен номер и тормоз, нали?

# 328
tays, Да, има брокери, но не са ми се месили, не са ми писали такива, изрично собствениците, пускащи обяви по групите, си пишат, че не искат посредници.
Групите основно има обяви на собственици, когато са брокери, които са честни брокери си го пишат, че е с посредничество, но това се отнася най-вече за големите жилища, малките са много търсени и са малко като предложения и се наемат практически веднага.

# 329
Моля ви отново за съвет.

Трябва ми кухня, но да не е мебели Виденов или друго подобно много евтино. Апартаментът е на топ-центъра, огромен и искаме да му търсим наем от порядъка на 900 евро.

Искам прилична кухня, с цена до 3000 - 4000 лева. Уредите отделно.

Единствената ми надежда за сега е от Айко.
В Икеа не са лоши, но са ми малко старовременни. Качествени, но аз търся по-модерна визия.

Дайте ми съвет.
Да не е свръх луксозно като Ално, но и да не е Виденов.

Благодаря Ви.
Ако може да става и бързо, ехеее  bouquet bouquet bouquet

Общи условия

Активация на акаунт