Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 6

• 62 973
  • 747
  •   1
Отговори
# 630
Редактирах се, ако някой има нужда от помощ да формулира клаузата за самоуправство, смяна на патрон и спиране на електричеството, да пише ЛС

Последна редакция: пт, 25 авг 2017, 21:51 от Макарон

# 631
  • София
И аз имам подобна точка в договора.
За сега не съм я ползвала.

# 632
Aisha, ако не се лъжа, ти си споделяла, че си гонила наематели със смяна на бравата. Някой наемател правил ли е проблем в последствие?

# 633
  • София
Да по-добре да не отваряме очите на наемателите. Обаче замисляли ли сте се, ако наемателите си знаят правата? Понякога като ви чета без да се обиждате, но говорите наизуст.

П.П. Да Макарон правото ще бъде на твоя страна, но това трябва да го реши съдът, а не ти, чрез самоуправство.

# 634
Наизуст за кое?

# 635
.

# 636
Браво, Макаронче! Peace С некоректни наематели по некоректен начин.
Като си знаят правата, да научат и задълженията си.

# 637
  • София
По нагоре допълних. Към никого конкретно не е. Заверявайте си договорите нотариално. Не е скъпо май 10% от наемната цена. Аз не знаех за този вариант. И затова сега чакам...

# 638
Коригирай ги ./Към Макарон / . А и да ви кажа , това са едни много тежки рискове за наемодателя , защото самоуправство е
"Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева."
Ако изпратиш покана и не се отзоват при Нотариус за прекратяване на договора и предаване на владението , той прави констативен протокол и после спокойно можеш да отидеш с двама свидетели , да отвориш вратата , да направиш оглед и опис на вещите, и да смениш патрона . Мисля , че и Нотариусът може да извърши някакво подобно действие , но не ми се търси къде точно беше.В ГПК е , при видовете дейност на нотариусите. Някакъв вид удостоверителна роля имаше .
За самоуправство човек трудно може да бъде осъден , но да бъде подведен под наказателна отговорност, е често срещано. Зная за такива случаи и са изключително неприятни. Просто в закона има много празноти по повод защитата на собствениците срещу наемателите. Затова и договорите трябва да са железни.

# 639
По нагоре допълних. Към никого конкретно не е. Заверявайте си договорите нотариално. Не е скъпо май 10% от наемната цена. Аз не знаех за този вариант. И затова сега чакам...
Нотариално заверен договор не ти гарантира коректни наематели, повярвай ми. Мизерниците не ги интересува дали си плащаш 10% данък, и при кой нотариус ти е подписан договора. На късмет е, да попаднеш на съвестни хора...

Изтървах на макарон поста, коригирала го.  Rolling Eyes

# 640
  • София
Никога не съм гонила наематели. До сега само едни девойки напуснаха апартамента.
Едната се омъжи за софиянец, другата с гаджето се преместиха близо до работата им.
Но имам готовност да го направя ако ...
Хич не ми пука от съд и прокурори.
Може би се бъркате - писала съм в други теми, че в далечната 1990 г. изгоних бивш съпруг от мой имот.
Просто смених ключалката и му изнесох дрехите в коридора.
Той се жалил в МВР и дойде с кварталния да го пусна да си живее. Било октомври/зимен сезон/ и не съм имала право.
Без да отварям вратата им заявих, че в моя имот само аз имам права. Ако искат да разбият вратата - прегръщам си бебето и се облягам на нея.
Въртяха се известно време и си тръгнаха. После идваха още 2 -3 пъти и се отказаха. Май някаква глоба имах, но инфлацията я изяде.

# 641
  • Бургас
Конкретно за казуса на Не се сърди човече - вече може да се вземе изпълнителен лист само на база договор, без дълго съдебно дело. Има опростена процедура, от която често се възползват ВиК и енергодружества.
Това, че не им знаеш адреса не е проблем. Имаш ли им данните, ще ги издирят.
Имам въпрос за застраховките - в коя компания към момента е най-изгодно да се сключи такава?

# 642
Каква защита дава нотариалната заверка?
За мен - никаква.

# 643
  • София
Лъки, но нотариално заверения договор ти гарантира изхвърляне на наемателите до два-три месеца. И  ако си взел  два-три депозита предплата загубите са малки. Не минаваш през съд. Късно се образовах.

# 644
Да, хубаво е да има нотариална заверка, планирала съм го.

Общи условия

Активация на акаунт