КРУИЗИ /Тема 10/

• 105 413
  • 755
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Прибирайки се от Барселона снощи, връщайки се от един прекрасен круиз съм раздвоена.
Все по-трудно става писането не само в тази тема…Много от редовните потребители намалиха или изцяло спряха писането.
На кръстопът съм… Защо ли ???

С какво да се включа. Вместо да разказвам за круиза виждам една подхваната тема относно храната на круиз и ще кажа нещо по въпроса.

И веднага ще попитам:
Цитат
"и съм  работила благотворително включително Африка...Била съм на благотворителна мисия в хаити "
Темата за круизи прилича ли на социална ? Отговарям си сама НЕ.
Krisimor Ако си отвориш такава обещавам да участвам. Защото и аз имам в битието си доста отдадени помощи, но не парадирам.
Но тук сме за да пътуваме и само да пътуваме при дадените условия. И не сме ние хората, които ще сменят системата.

Цитат
"Какво се случва с кроасаните, които остават?"

Попитаха те любезно какво става с остатъчната храна ? Нали си живяла/работила на кораби кажи де…

Цитат
„аз страшно обичам круизите.имам стотици на работа и десетина за кеф с близки“

Ще кажа аз, защото и моите круизи не са по-малко от твоите, но никога не съм го казвала. И са само за кеф…
Хората отговорни за храната на корабите са с много голяма компетентност. Познавам няколко човека с този ранг и знам за какво става въпрос. Всичко е изчислено за да не предизвикат големи загуби под строг контрол.

Не мислете, че храната оставайки на недоядените табли и друг брак се съхранява в този вид и после отива на сметищата. Не.
Корабите са оборудвани с цели заводи за преработка. Един цех от тях е за остатъчна храна. Храната се складира отделно от неразрушими материали. След което се пулверизира или се пюрира, пасира докато се получи гъста течна маса.
И следва основния въпрос, какво се следва ? Изхвърля се във морето/океана за храна на рибите.
Това става при стриктни правила във връзка с екологията. Всичко вредно за морския живот се разгражда и филтрира. Съответно не попада зад борда. Накратко, всички кораби имат собствено рециклиране със сложни системи и дисциплина.
Корабите имат право да изхвърлят в морето след разстояния 3-12 мили от брега преработените отпадъци.
Това е кръговрата на живота, после нахранените морски обитатели се връщат на нашата трапеза…
Абсолютно е забранено изхвърлянето във водата на пластмаси и нефтени отпадъци.
И изключение е Аляска където всичко е забранено.
Всичко това се следи много стриктно по целият свят. Глобите са огромни при неспазване на условията. Наскоро кораб/компания, да не цитирам, беше глобена с 32 млн. паунда за неправилно изхвърляне.
Това как круизните кораби се справят с отпадъците се ръководи от стриктни международни морски закони (управлявани от базираната в Лондон Международна морска организация - агенция на Организацията на обединените нации).
Някои региони на света, включително Балтийско море, Черно море, Северно море, Карибите и Антарктика имат статут на специално защитени с още по-строги правила.

3. И още един вариант…Остатъците от храна се използват за създаването на биогаз.
Пример в това отношение е пристанището в Хелзинки, което разполага със съоръжения за събиране на корабни биологични отпадъци и транспортирането им за преработка.
Инициативата е въведена от/на круизните фериботи Viking Line. Биогазът може дори да се втечнява и отново да се трансформира в гориво, подходящо за използване в круизните кораби на Viking Line.
И това е бъдещето.
Нищо да не се губи…

"
Цитат
и си плащаш храната колкото си вземеш толкова изяждаш"
И сега можеш да си плащаш резервации и Специализирани-гурме ресторанти. Там почти нищо не се изхвърля.

И ще ви кажа нещо, което сигурно си мислите…
Екипажът яде ли от остатъчната храна ? НЕ
Те се хранят при други условия, дори в железни чинии като войници. Храната е по-ниско качество, но не от остатъчна.
Член на екипажа взел от храна за пасажери се уволнява…Това не се отнася за висшия състав.
Дава ли се храна за благотворителност ? НЕ
Има строги здравни правила, което не позволяват това.
Даряват се само нехранителни продукти сапун, шампоан, телевизори, прибори за хранене и т.н.

Krisimor с това въобще не те нападам. Напротив, за пореден път се опитвам да те накарам да помагаш със своя опит.
Ти си човек явно пътувал доста с кораби, но с повърхностни познания за материята. Един човек, който парадира със стотици круизи би трябвало да помага усилено на всички нас, а не да се опитва да пречи. Може да е несъзнателно, поправи се…
В интерес на истината/казвала съм и друг път/ съм съгласна с някои изказвания защото и аз ненавиждам пълни и недоядени табли. И не връщам нищо в таблите. Правя си стриктна сметка какво взимам. Всички с мен също.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 17:41 от Bled

# 241
  • Варна
Блед! Добре дошлa обратно! Благодаря  за подробната информация - беше интересно, както винаги!

Шокиран съм! Току-що получихме имейл от Ryanair, че нашият полет на връщане от круиза е бил анулиран - 21 Nov 2017 !
Трябва спешно да намеря друга компания, но с проблемите, които WizzAir имаше, не знаех дали мога да разчитам на тях, или опитам Alitalia или Bg Air.

# 242
  • Пловдив
Блед! Добре дошлa обратно! Благодаря  за подробната информация - беше интересно, както винаги!

Шокиран съм! Току-що получихме имейл от Ryanair, че нашият полет на връщане от круиза е бил анулиран - 21 Nov 2017 !
Трябва спешно да намеря друга компания, но с проблемите, които WizzAir имаше, не знаех дали мога да разчитам на тях, или опитам Alitalia или Bg Air.

ГЕРИ, АЛ Италия не.. Не та са във фалит, след 31.10. Не се знае дали ще оперират. Вземи си уиз. Аз поне от тях взех май а същата дата, но преди проблемите на райън , ако цената те устройва повече на Бг еър, вземи от тях. Уиз имаше проблеми лятото заради разписанието, но всяка компания ги има. Виждал, че на Райън проблемите са по големи с тези грешни графици (уж). Побързай!
Блед удоволствие е да те чета!

# 243
  • София
Блед! Добре дошлa обратно! Благодаря  за подробната информация - беше интересно, както винаги!

Не се шокирай и се успокой. Този проблем в момента е на хиляди хора. С много по тежки последствия с последващи полети и т.н.
Голяма късметлийка съм, че от нашите полети няма анулирани все още. Както пътувахме и снощи.
Ти дори можеш да си на кяр от цялата работа. Парите ще ти ги върнат.
А имаш няколко варианта за връщане. Билетите на wizzair ако купиш веднага за 22-11 са на 9,99 евро.
Въобще не го мисли. Това ти дава и бонус още един ден в Рим. Ще намериш ниска цена за хотел.
Полет имаш и на 20-11 с тях, но не можеш да го хванеш.
Другите варианти са ти малко по-скъпи, но не фрапиращо.

Сега видях...Относно American Disocunt Cruises/имам круизи с тях/ ти нямаш вина за техни грешки. Жалко, че губиш депозита, но друг вариант няма. Той не се връща.

luba_rizova  Heart

Да забравим всички несгоди и да си пожелаем на днешния ден много и безпроблемни пътувания !!!

# 244
И аз се върнах от моя круиз с Коста Пасифика. Обиколка на Европа за 12 дена. За разлика от първия си круиз с Коста Диадема, съм много доволна и вече се оглеждам за нов круиз. Причините са в голяма степен мои лични и субективни, но се радвам, че имам такива чудесни впечатления.

# 245
  • Пловдив
И аз се върнах от моя круиз с Коста Пасифика. Обиколка на Европа за 12 дена. За разлика от първия си круиз с Коста Диадема, съм много доволна и вече се оглеждам за нов круиз. Причините са в голяма степен мои лични и субективни, но се радвам, че имам такива чудесни впечатления.
Хайде по- подробно, де! Пристанища, кораб Simple Smile

# 246
Коста Пасифика е коръбът. Пристанища: Кил, Гьотеборг, Дувър, Шебург, Виго, Лисабон, Гибралтар, Картаген, Рим, Савона. Три морски дена.
Екскурзии ползвах организирани от руска група в Шебург, по Нормандия с дегустация на стриди и на Калвадос. И втора от Виго до Сантяго де компостела. Останалите самостоятелно разглеждах.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2017, 21:08 от elndim

# 247
elndim, хубав маршрут е бил круиза ви... Само не разбрах, защо си по-доволна от Коста Пасифика в сравнение с Диадема? Те двата кораба са на "светлинни" години един от друг...  Разкажи какви са разликите и защо не ти хареса Диадемата?  newsm78 Shocked

# 248
  • Варна
Благодаря за успокоителните думи, Bled! Няколко часа въртях схеми и в крайна сметка резервирах с Уиз за 22ри. Цената без discount club идва с почти никаква разлика спрямо Ryan. Все пак ми се ускъпява престоя заради допълнителната нощувка, но какво да се прави, ще стискаме бюджета повече по време на круиза.
Явно предния път много монетки сме хвърлили в Ди Треви щом ще се върнем там за по-дълго от предвиденото Simple Smile
Редактирам се, че чак сега видях, че на 22ри можеше пак с Райън да пътуваме, защото за тогава има полет, явно само орязват дните по маршрута, но нещо не ми се рискува, а така ги харесвам. Някак си повече ми допадат от Уиз. Както и да е, дано всички компании се възстановят и влязат в ритъм.

Elndim, страхотен маршрут! Много ме привлече с тази комбинация север и юг.

Последна редакция: чт, 28 сеп 2017, 00:28 от //Герито//

# 249
elndim, хубав маршрут е бил круиза ви... Само не разбрах, защо си по-доволна от Коста Пасифика в сравнение с Диадема? Те двата кораба са на "светлинни" години един от друг...  Разкажи какви са разликите и защо не ти хареса Диадемата?  newsm78 Shocked
На пръв поглед Пацифика е овехтял спрямо Диадема, но казах е е субективно лично мнение. На Диадема бях каюта с прозорец, на Пасифика с балкон. Обслужването в ресторанта беше много много по добро. Възможно е преди две години персоналът на Диадема или да е бил по малко или по необучен или по не мотивиран. Чуствах се по уютно на този круиз.

# 250
Да се отчета и аз с резервация за Източно Средиземноморие от Венеция с MSC Poesia, чак за другата година Sad
Но затова пък чакам някой да сподели за някоя интересна промоция за по-скоро Simple Smile

# 251
Момичета, къде ги гледате канселираните полети на Райън? Имам един за майка ми София-Бруксел за 8.12.17... Дано не го канселират и него... #Crazy
И ние ще летим до Венеция с Райън, но от Белгия... Там дали има подобна опасност от канселиране?  newsm78

elndim, съгласна съм, че изживяването на всеки кораб е различно, даже от една и съща круизна компания... Аз имам няколко круиза с Коста (различни кораби) и бяха различни като усещане и преживяване... Heart Eyes

# 252
  • Sofia
Райън имат отменени полети чак до март,  така че "опасност" има.
Уж уведомяват по имейл, дано да го правят своевременно.

# 253
  • София
Момичета, къде ги гледате канселираните полети на Райън? Имам един за майка ми София-Бруксел за 8.12.17... Дано не го канселират и него... #Crazy
И ние ще летим до Венеция с Райън, но от Белгия... Там дали има подобна опасност от канселиране?  newsm78
.................

В момента страницата за тази цел не работи
https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre/travel-upd … ht-cancellations7
Проверявайте

Но има други източници, примерно в
https://www.thesun.co.uk/travel/4494281/ryanair-flights-cancelle … st-cancellations/
Доста пълен списък, търсете по номер на полета...

Още един линк
http://news.sky.com/story/full-list-of-ryanairs-cancelled-flights-11042643

Възможно е да не са пълни, важно е да получите писмо навреме.

Ето в този линк
http://corporate.ryanair.com/news/ryanair-to-end-rostering-cance … owth-this-winter/
може да прочетете много информация.

Късмет или не, но нямам анулирани полети. Както тези, които минаха, така и предстоящи.
От доста дълго време не резервирам нищо предварително за след полети/независимо от компанията/. Така беше и сега.
Около следващите полети имам в момента много добри възможности за круизи. Но ако трябва ще ги правя в последния момент. Не резервирам и хотели...
А полетите въобще не ги мисля, защото цените им са символични...
Дори в момента може да се спечели от тези анулации, ако няма последващи загуби. Получавате допълнителен ваучер от 40 евро на посока. Отделно ако не е в срок обезщетения. Нови билети и т.н.
Ваучерите за анулирани полети трябва да ги получите до утре максимум/29.09.2017 год./. И да ги ползвате най-много до 20.03.2018 год. Без Новогодишните празници/20.12.2017 г. до 7.01.2018 год./.
Вече имаме потребители и приятели с тези проблеми, ако трябва ще ви кажа повече.

Важното е да си запазите нервите и да мислите напред. Успех...

# 254
  • Варна
Да, и аз получих ваучер, но трябва да разуча това на човек ли е или за цялото пътуване... има време ще го обмисля. Симаптизирам им на Ryan, дано вече се стабилизират.

Сега продължавам с плановете за посещаваните градове. Общо взето за Неапол, Месина, Геноа и Марсилия сякаш имам план. В Малта имам братовчеди, ще гледам нещо с тях да организирам, но Барселона ми е голяма мъгла. По-скоро ме е страх дали ще успеем с времето. Не знам детето как ще е от към сили и послушание, а искам да видя толкова неща.
Дайте ми идея за програма с дете в Барселона.

Общи условия

Активация на акаунт