КРУИЗИ /Тема 10/

• 105 410
  • 755
  •   1
Отговори
# 255
Ние бяхме с 6 годишно дете, купихме билет за метро за 10 евро  видяхме Саграда, парк Гюел и Двореца само за това ни стигна времето 😀

# 256
  • Варна
Ние бяхме с 6 годишно дете, купихме билет за метро за 10 евро  видяхме Саграда, парк Гюел и Двореца само за това ни стигна времето 😀

Благодаря! Започнах да чета темата на Барселона тук и разбрах, че най-вероятно ще имаме време само за тези места Sad ....имахте ли време да се разходите по улица La Rambla?

# 257
Да, и аз получих ваучер, но трябва да разуча това на човек ли е или за цялото пътуване... има време ще го обмисля. Симаптизирам им на Ryan, дано вече се стабилизират.

Сега продължавам с плановете за посещаваните градове. Общо взето за Неапол, Месина, Геноа и Марсилия сякаш имам план. В Малта имам братовчеди, ще гледам нещо с тях да организирам, но Барселона ми е голяма мъгла. По-скоро ме е страх дали ще успеем с времето. Не знам детето как ще е от към сили и послушание, а искам да видя толкова неща.
Дайте ми идея за програма с дете в Барселона.

За Барселона като сте с деца най-добре се качете на хоп он хоп оф.ще видите почти целия град за кратко време.проблем ще е ако е лошо времето за горната платформа.Ако се разхождате по Рамбла до центъра,ще пропуснете останалите неща

# 258
Прибирайки се от Барселона снощи, връщайки се от един прекрасен круиз съм раздвоена.
Все по-трудно става писането не само в тази тема…Много от редовните потребители намалиха или изцяло спряха писането.
На кръстопът съм… Защо ли ???

С какво да се включа. Вместо да разказвам за круиза виждам една подхваната тема относно храната на круиз и ще кажа нещо по въпроса.

И веднага ще попитам:
Цитат
"и съм  работила благотворително включително Африка...Била съм на благотворителна мисия в хаити "
Темата за круизи прилича ли на социална ? Отговарям си сама НЕ.
Krisimor Ако си отвориш такава обещавам да участвам. Защото и аз имам в битието си доста отдадени помощи, но не парадирам.
Но тук сме за да пътуваме и само да пътуваме при дадените условия. И не сме ние хората, които ще сменят системата.

Цитат
"Какво се случва с кроасаните, които остават?"

Попитаха те любезно какво става с остатъчната храна ? Нали си живяла/работила на кораби кажи де…

Цитат
„аз страшно обичам круизите.имам стотици на работа и десетина за кеф с близки“

Ще кажа аз, защото и моите круизи не са по-малко от твоите, но никога не съм го казвала. И са само за кеф…
Хората отговорни за храната на корабите са с много голяма компетентност. Познавам няколко човека с този ранг и знам за какво става въпрос. Всичко е изчислено за да не предизвикат големи загуби под строг контрол.

Не мислете, че храната оставайки на недоядените табли и друг брак се съхранява в този вид и после отива на сметищата. Не.
Корабите са оборудвани с цели заводи за преработка. Един цех от тях е за остатъчна храна. Храната се складира отделно от неразрушими материали. След което се пулверизира или се пюрира, пасира докато се получи гъста течна маса.
И следва основния въпрос, какво се следва ? Изхвърля се във морето/океана за храна на рибите.
Това става при стриктни правила във връзка с екологията. Всичко вредно за морския живот се разгражда и филтрира. Съответно не попада зад борда. Накратко, всички кораби имат собствено рециклиране със сложни системи и дисциплина.
Корабите имат право да изхвърлят в морето след разстояния 3-12 мили от брега преработените отпадъци.
Това е кръговрата на живота, после нахранените морски обитатели се връщат на нашата трапеза…
Абсолютно е забранено изхвърлянето във водата на пластмаси и нефтени отпадъци.
И изключение е Аляска където всичко е забранено.
Всичко това се следи много стриктно по целият свят. Глобите са огромни при неспазване на условията. Наскоро кораб/компания, да не цитирам, беше глобена с 32 млн. паунда за неправилно изхвърляне.
Това как круизните кораби се справят с отпадъците се ръководи от стриктни международни морски закони (управлявани от базираната в Лондон Международна морска организация - агенция на Организацията на обединените нации).
Някои региони на света, включително Балтийско море, Черно море, Северно море, Карибите и Антарктика имат статут на специално защитени с още по-строги правила.

3. И още един вариант…Остатъците от храна се използват за създаването на биогаз.
Пример в това отношение е пристанището в Хелзинки, което разполага със съоръжения за събиране на корабни биологични отпадъци и транспортирането им за преработка.
Инициативата е въведена от/на круизните фериботи Viking Line. Биогазът може дори да се втечнява и отново да се трансформира в гориво, подходящо за използване в круизните кораби на Viking Line.
И това е бъдещето.
Нищо да не се губи…

"
Цитат
и си плащаш храната колкото си вземеш толкова изяждаш"
И сега можеш да си плащаш резервации и Специализирани-гурме ресторанти. Там почти нищо не се изхвърля.

И ще ви кажа нещо, което сигурно си мислите…
Екипажът яде ли от остатъчната храна ? НЕ
Те се хранят при други условия, дори в железни чинии като войници. Храната е по-ниско качество, но не от остатъчна.
Член на екипажа взел от храна за пасажери се уволнява…Това не се отнася за висшия състав.
Дава ли се храна за благотворителност ? НЕ
Има строги здравни правила, което не позволяват това.
Даряват се само нехранителни продукти сапун, шампоан, телевизори, прибори за хранене и т.н.

Krisimor с това въобще не те нападам. Напротив, за пореден път се опитвам да те накарам да помагаш със своя опит.
Ти си човек явно пътувал доста с кораби, но с повърхностни познания за материята. Един човек, който парадира със стотици круизи би трябвало да помага усилено на всички нас, а не да се опитва да пречи. Може да е несъзнателно, поправи се…
В интерес на истината/казвала съм и друг път/ съм съгласна с някои изказвания защото и аз ненавиждам пълни и недоядени табли. И не връщам нищо в таблите. Правя си стриктна сметка какво взимам. Всички с мен също.

Всичко което казах е точно заради последните изречения.а не да ходим на круизи за да храним рибите

# 259
  • София
Всичко което казах е точно заради последните изречения.а не да ходим на круизи за да храним рибите
Е, това е твоя прочит...
Аз пък обичам да опитвам различна храна и много често не ми харесва. Остава в таблите, разбира се, но това никак не ме притеснява - опитвам с малко количество, но много разнообразна и непозната за мен храна.
За протокола - пътувам вече доста години, та не е като да не съм натрупала опит.

# 260
Е, това е твоя прочит...
Аз пък обичам да опитвам различна храна и много често не ми харесва. Остава в таблите, разбира се, но това никак не ме притеснява - опитвам с малко количество, но много разнообразна и непозната за мен храна.
За протокола - пътувам вече доста години, та не е като да не съм натрупала опит.
Бюфетите са така направени че можеш и хапка да си вземеш.това не е оправдание за хвърлената храна

# 261
  • София

Благодаря! Започнах да чета темата на Барселона тук и разбрах, че най-вероятно ще имаме време само за тези места Sad ....имахте ли време да се разходите по улица La Rambla?
Зравейте ,за сега само чета по темата за круизите ,защото ми предстои един средиземноморски в края на октомври и той ще ми е първи Simple Smile Но относно темата екскурзия  в Барселона с дете ,мога да споделя опит .Бяхме  двамата със съпруга ми и двете  деца (на 4 и 10 г). Почивката ни беше 5 дена .Всеки ден имахме програма какво да посетим .Първият ни ден си изкарахме страхотно  в увеселителния парк Тибидабо. За там е нужно наистина цял ден .
Вторият ден тръгнахме от парк Гюел към Саграда фамилия и завършихме при пеещите фонтани ,където се бяхме настанили.На третия ден от площад Испания пеша отидохме до Montjuic castle ,като в последния участък се возиме на въжен лифт до горе (funicular de montjuic) .От там обратно с лифта до долу и малко ходене пеша стигнахме до друг лифт ,който се състои от само две кабинки и ни свали до плажа Барселонета (Teleferico del puerto ).На третия ден бяхме в зоопарка на Барселона (до там стигнахме с метро ) ,за около 2-3 часа разгледахме и след това пеша тръгнахме до статуята на Колумб и от там по Ла Рамбла .И последният ден се качихме пеша до Bunqers del Carmel .Но до там е доста ходене и незнам дали има транспорт (по-вероятно е да има )и после слезнахме пак пеша .
Искам да споделя ,че всички места ,които успяхме да посетим бяха неописуемо красиви .Видяхме града от високо ,от четири страни .Наистина не може да се види всичко за толкова малко време ,но мисля че ние се справихме с нашия план Simple Smile .Децата нямаха проблем с ходенето ,въпреки ,че бяхме юли месец и жегата беше на моменти непоносима .Придвижвахме се предимно с метро .Надявам се да съм била полезна .

# 262
  • София
Бюфетите са така направени че можеш и хапка да си вземеш.това не е оправдание за хвърлената храна
Не се оправдавам за хвърлената храна, давам обяснение защо аз съм оставяла. И да, за малки количества иде реч, но от няколко вида.
Бюфетът е само една от опциите за хранене...

# 263
Не се оправдавам за хвърлената храна, давам обяснение защо аз съм оставяла. И да, за малки количества иде реч, но от няколко вида.
Бюфетът е само една от опциите за хранене...

Това всеки го знае

# 264

Да 😉

# 265
  • Ловеч
Ние си наехме екскурзовод, който беше българин и се съобрази изцяло с нашите желания за забележителностите, които да посетим. За часовете, които бяхме в града мисля, че успяхме да видим доста от града. Накрая ни остана време да минем и през аквариума.

# 266
  • Варна
Ние си наехме екскурзовод, който беше българин и се съобрази изцяло с нашите желания за забележителностите, които да посетим. За часовете, които бяхме в града мисля, че успяхме да видим доста от града. Накрая ни остана време да минем и през аквариума.

Това е интересен вариант. Може ли да споделиш повече- как се свързахте с него, как се придвижвахте, колко ви излезе?

Имам друг организационен въпрос- чета, че кораба пристига в градовете към 8ч сутринта и отплава към 19ч, но не мога да преценя в колко часа реално имаме възможност да слезем и в колко трябва да сме обратно на кораба? Нашето семейство сме много стриктни в графика си и обичаме да си правим предварителен план (е приблизителен де, не засичаме с хронометър).

# 267
Здравейте, момичета и момчета!
Този форум  ми беше любим. В продължение на една година всеки ден   жадно четях споделеното относно вашите пътувания и преживявания. Особено ми харесваше, че хора като мен без опит могат да научат откъде да търсят изгодни оферти и как да организират сами екскурзията си на дадено пристанище. Много ми допадаше как  се коментират и най-малките детайли, свързани с всяко пътешествие. А колко се впечатлявах, когато  публикувате  изгодни оферти на символични цени. Благодарение на една такава промоция, поместена от Блед и ние реализирахме първия си круиз. Преживяването беше уникално. Оттогава не спирам да кроя планове за следващия. Но някак си не ми се получава. А вече не мога да разчитам и на форума.  Много ще се радвам, ако Блед, която е като една енциклопедия по отношение на круизите се включва по-често, както го правеше преди. Аз например, я чакам с нетърпение да се върне от поредното пътуване, за да пише по-често, защото е полезна за всички. Но , уви, това се случва все по-рядко. За мое най-голямо съжаление1
 Не ви познавам, но ви чувствам близки, затова ви моля, нека се опитаме да преодолеем различията, да не коментираме несъществени неща, да не се конфронтираме и засягаме. Нека се обединим около нещото, което ни свързва - круизите!
Благодаря ви предварително!
Прекрасен ден на всички!

# 268
  • Пловдив
Ние си наехме екскурзовод, който беше българин и се съобрази изцяло с нашите желания за забележителностите, които да посетим.
Имам друг организационен въпрос- чета, че кораба пристига в градовете към 8ч сутринта и отплава към 19ч, но не мога да преценя в колко часа реално имаме възможност да слезем и в колко трябва да сме обратно на кораба? Нашето семейство сме много стриктни в графика си и обичаме да си правим предварителен план (е приблизителен де, не засичаме с хронометър).
Гери , може да се слезе обикновено веднага, след написаното в разписанието (повечето пъти акостират по-рано, това е реалното време за слизане), качването е 30 минути преди часа за отплаване. Така че с и предвидете такова разписание, че да сте на кораба поне 30 минути преди отплаване, това е последния възможен час за качване. Тоест ако отплава в 19,трябва да сте на кораба в 18.30.

# 269
  • София
Не съм бил на Круиз до сега, мога ли а ви питам няколко неща?

1. Навсякъде ли по всички кораби са двойни каютите? Ако отида сам винаги ли плащам като за двама? Мога ли да се комбинирам с непознат и как става това?

2. Ако се избере каюта вътрешна много ли е депресиращо? Нали все пак там само се спи? Мога ли да обикалям целия кораб или има забранени зони за по-висока класа? Много тъп въпрос ама примерно на Титаник бедните май не ги пускаха в зоната на кораба с богатите?

3. Ако дадено отплаване от пристанище е да кажем в 21:00, а моята вечеря е в 18:00 какъв процент от хората се връщат по-рано само и само за да хапнат и кои остават до последно за да разгледат?

4. Ако на кораба има 5000  човека приблизително, и дадено акостиране е в 17;00, в колко реално слиза последния човек, много ли бавно става докато се източат всички?

5. Из корабите голямо щъкане ли е? В смисъл има ли скучни хора, които си почиват в каютите или всички  нон стоп обикалят и се бутат из атракционните?

6. За 3-4 дни на кораб имате ли чувството, че сте обиколили всички забележителности на самия кораб?

7. На скоро видях някаква оферта за 30 евро круиз само за 1 вечер от Генуа до Марсилия или до Барселона, не помня, казваше се една приказна нощ на кораб. Това само заради пребазиране на кораба ли е било или често има такива оферти с такива цени за една нощ?

Общи условия

Активация на акаунт