Младоженецът не желае сватба

• 64 700
  • 1 292
  •   1
Отговори
# 1 065
  • MI
А, виж този вариант да не кани, ама да му изпратят пари може и да устрои младоженците.  Wink
Без канене не става, трябва да ги поканиш и да поемеш риска да дойдат и да ядат.  Laughing Май минахме на тема за селските пинизи вече.

# 1 066
  • София
А и нали на сватба каниш уж хора, които са ти близки, всеки дава колкото може. При нас имаше и такива с доста малко (оправдано, не са ОК финансово и бих се чувствала аз зле ако бяха се изхвърлили), и такива които не дойдоха но изпратиха пари - нещо което не съм очаквала никога. Просто бяхме канили само наистина близки роднини и приятели.
Да, ако сте наистина близки и често контактувате - няма да има драми.
Пример предвид сезона - ако живееш по морето и ти се изтърсят неканени гости, които не се сещат поне храната да поемат - думата "хрантутя" си е баш на място  Mr. Green

# 1 067
  • София
Чета от време на време тази тема и оставам с впечатление, че участниците в разправията си се заслужават един друг.

1. Младоженецът не разбира, че в един брак се правят компромиси. Ако не си готов за това, със сигурност не си готов да се жениш.

2. Булката на 32 години не смее да защити това, което иска. Тя не е 20 - втори опит може и да няма. Все пак е възможно да има финансови причини да не могат младоженците да си позволят по-голяма сватба и тя горката да е между чука и наковалнята.

3. Свекърът и тъщата щели да плащат само за техните гости. Добре де, тия хора нали ще стават едно семейство - какво е това мойте гости, твойте гости? Всички ще са роднини по сватова линия след сватбата.

За мен най-правилно е вместо свекъра и тъщата да си правят техни списъци и да си плащат за тях, ако искат да помогнат, да дадат фиксирана сума на младоженците и годениците да решат как да разпределят бюджета. Бих посъветвала авторката да говори с младоженците и да ги пита с каква сума очакват тя да им помогне. И свекарът да направи същото. И да имат доверие на младото семейство, че ще вземат правилните решения.

Малдини88, личи си че си силен теоретик, без практически опит. Peace

1. Младоженецът се е запънал, че не иска да хрантути, но се е съгласил на сватба и рокля. И тук идва въпроса- а, дали първоначално и сватба не е искал, но е бил склонЕн да отстъпи?
2. Младоженката не е беззащитна и неспособна да си отстои вижданията- примерът е в архивираната тема. Та, дали просто не е започнала втората част на офанзивата за постигане на нормална сватба?
3. Да даде Господ да стигнеш до там, да се зажени детето ти и ще разбереш, че приказките за общи гости и делене на разходите, няма как да се получат. Моите и твоите не правят нашите, след като в тълпата има хора, които въобще не познаваме. Така че, хората са го измислили- всеки плаща за своите, при това- на сватбата не им е на младоженците до оправяне на сметката и следене за кувертите. За това си се избира нарочен човек.
4. Колкото и неразбираемо да ти е, като майка ще се чувстваш силно ангажирана емоционално, пък и с евентуална помощ, просто защото веднъж детето ти окончателно се отделя от семейството и прави свое, и тръгва по свой път.
И това не означава, че се месиш в решенията му, но ще ти е невероятно болно, ако изведнъж започне да се отнася с теб като случайно заплел се в краката му плевел, пречещ му да стъпи на новия си път.

# 1 068
  • MI
Пример предвид сезона - ако живееш по морето и ти се изтърсят неканени гости, които не се сещат поне храната да поемат - думата "хрантутя" си е баш на място  Mr. Green
Вярно е и това. Не ми се е случвало без предупреждение да ми дойдат така, максимум за обед/вечеря. Но никога не е късно де.  Laughing

Това с деленето на разходите за гостите си е неписан закон и то не само в България. А за роклята 'що да не се съгласи - нали булката (или майка й) я плащат по принцип.  Mr. Green

Честно, от цялата история ми е жал само за авторката, по много причини.

# 1 069
  • София
АбсурТ, понеже по случайност познавам на живо Малдини88, да ти кажа, че грам не уцели.  Опит има. Пресен.  Joy Joy Joy

# 1 070
  • София
АбсурТ, понеже по случайност познавам на живо Малдини88, да ти кажа, че грам не уцели.  Опит има. Пресен.  Joy Joy Joy

Ми, като го има, защо пише като нямаща?
Или просто разказва своя опит, приемайки го за меродавен? Peace

# 1 071
  • София
Не разказа своя опит, а напротив, даде препоръки. Изброи доводи и в заключение препоръча действие.

# 1 072
  • MI
Тя хубаво е дала съвети, но си има неписани правила по цял свят как се прави.  НА 30+ ще им дават пари в брой за пътешествие или каквото там искат, не ми се струва нормално. ПРавят се подаръци и от родителите, с които правят каквото решат младите. Тук става дума за поемане на разходите за гостите от страната на булката и на младоженеца - това си е практика и не е казала нищо необичайно или характерно само за България авторката и свекъра. Ако няма сватба, просто няма да плащат тези суми, нормално е. КАкто е нормално например и роклята да си я купи сама щерката или майка й, а не младоженеца. Тези правила са измислени именно за да няма спорове, чудене и т.н., няма смисъл да измисляме топлата вода. Другия вариант е делене 50:50, но определено не съм чувала никъде да се каже "абе нали ще сме сватове - няма мое, няма твое".

# 1 073
  • София
Не знам, често се чудя какво е това залитане по разните чужди моди и бързане да се откажеш и заплюеш всяка наша традиция, при положение че сме държава на 1300 години, срещу друга на 300, например?
Разбира се, че съвсем архаичните и загубили смисъла си действия, като играта с петела, нормално отпадат.
Но, всеки знае, че сватбата има и друга цел, освен да обяви тържествено новото семейство, а тя е да го подпомогне в началните му стъпки по организиране на собствения дом.
Затова преди се носеха подаръци, предназначени за домакинството.
Съвсем естествено, с времето се мина към пари в пликче, за да си решат какво им трябва и да го купят.
Но, за мен би било обидно да ме накарат да пусна пари в кутия за подпомагане на кучешки приют- както са решили младежите на Шарки, например.
Подсеща ме, как дъщерята на Митко Цонев нареди на хората, дошли да го изпратят, да не носят цветя, а пари за основаване на фондация.

# 1 074
Т.е. много по-смислено е да занесеш цвете, което младоженците няма къде да сложат, защото нямат 30 вази, вместо да помогнеш на животинка в беда. Тоя тип мислене не го разбирам.

А за неписаните правила - на много места смейството на булката поема цялата сватба. Защо някой тази опция не предложи?

На моята сватба се разбрахме с ММ ние да платим кувертите, точно за да няма сърдения и мрънкания от родителите. Поканихме тези, които са ни близки на нас.

# 1 075
  • Варна
Стига бе, кои са тези много места? Такава дивотия чувам за първи път, то остана и някой наистина да я предложи.

# 1 076
И аз не мисля, че при сватба много сватове си делят разходите 50/50. Нормално е всяка страна да поеме разходите на хората, които са поканили.
За останалото, според мен твърде много се драматизира от всички замесени - тъща/най - вече/, дъщеря и зет.
Редно е младите да си решат заедно какво и как мислят да правят като тържество, след това да се съберат с двата чифта родители и да уточнят подробностите.

Тук е моментът да се съглася и с абсурт - ако има изискване вместо цветя за младоженците да пусна пари в кутия за кучешки приют, младоженците ще останат без цветя, но няма и да пусна нищо в кутията. Нищо против животните нямам/в частност кучетата/.

# 1 077
  • Варна
Защо? Не искам да звучи заядливо, просто наистина ми е трудно да разбера.

# 1 078
  • MI
Скрит текст:
Т.е. много по-смислено е да занесеш цвете, което младоженците няма къде да сложат, защото нямат 30 вази, вместо да помогнеш на животинка в беда. Тоя тип мислене не го разбирам.
А за неписаните правила - на много места смейството на булката поема цялата сватба. Защо някой тази опция не предложи?
Скрит текст:
На моята сватба се разбрахме с ММ ние да платим кувертите, точно за да няма сърдения и мрънкания от родителите. Поканихме тези, които са ни близки на нас.
Кои са тези места? И костюма на мъжа ли поема?  Crazy

А за подаръците, да ги правят каквото искат. Обаче да не ми казват че трябва да дам за някаква асоциация. КАто не трябва да нося цветя, хубаво, тогава обаче вероятно просто е включа парите в подаръка, пък те ако искат после всичките да ги дадат за приюта. Подаръците се правят с идея да си купят каквото им трябва, да отидат на пътешествие и т.н., т.е. да се помогне на семейството, а не за да си платиш куверта и да не те "хрантутят" или за да правиш благотворителност. Иначе поне на мен ми е леко грозно.

# 1 079
Защо? Не искам да звучи заядливо, просто наистина ми е трудно да разбера.

Защото даряването е нещо, което става по желание на даряващия. Бих предпочела сумата да отиде за дете/човек в нужда, които също за съжаление не са малко. А младоженците щом не искат цветя, няма и да получат

Общи условия

Активация на акаунт