ДНК тест за потекло

• 40 041
  • 179
  •   1
Отговори
# 75
Аз,ММ и сина ни си направихме от тези,които пращаш плюнка в САЩ .Имаме разчетен целият ни геном,в това число и някакви роднини открихме.За мен се оказа полезен,т.к. ми показа някои неща,които само подозирах,а в Бг или няма изследвания за тях,или са много скъпи.За произхода-ММ се оказа с гени от много старо време,най-вече италиански,моите са предимно източно-славянски.Цената не я знам,т.к.ММ се занимава с плащането,но ми се върти нещо около 250 долара на човек.
Това теста 23&me ли е?

# 76
  • България
Съвсем случайно ми попадна един линк във Фейсбук за ДНК тест за потекло. Стана ми интересно и се разрових. Попаднах на този сайт, който уж е от водещите фирми, предлагащи тази услуга: https://www.ancestry.com/. След като видях, че цената не е някаква недостижима, а около 200 лева, реших да ги прежаля  Laughing И в процес на попълване на формата, реших да пусна тема преди да дам едни пари все пак  Flutter Попаднах и на този сайт на български, но там цената на теста е двойна - 400 лева  Shocked https://www.amgenlab.com/bg/dnk-testove-za-poteklo/

Та, някой правил ли си е такъв тест? Все пак, най-вероятно ще си го пусна, без значение дали ще има или не мнения по темата  Rolling Eyes
Виждала ли си това:
https://www.familytreedna.com/groups/bulgariandna/about/results
https://www.familytreedna.com/groups/bulgariandna/about/news
Може да ти е полезно.
И аз отдавна се каня да си направя такъв тест и следя темата.

# 77
Според тази статия, всички сме африканци, ако не сме китайци. Laughing Няма нужда да си давате парите за тестове.
https://iskamdaznam.com/8-umopomrachitelni-fakta-za-choveshkata-rasa/

# 78
Според мен няма смисъл от такъв тест . Няма никаква гаранция , че ще разберат наистина с какво потекло си  #Crazy

# 79
Вие наистина ли си представяте "потекло" каквото е значението на думата на Български?

Теста дава информация за евентуално движени на хора в рода, а и създава база дани, която може да помогне на родственици да се открият. Популярен е в т.нар нов свят, където много хора са емигрирали и са загубили дирите на родствениците си.

На мен ми е интересен като идея.

# 80
Вие наистина ли си представяте "потекло" каквото е значението на думата на Български?

Теста дава информация за евентуално движени на хора в рода, а и създава база дани, която може да помогне на родственици да се открият. Популярен е в т.нар нов свят, където много хора са емигрирали и са загубили дирите на родствениците си.

На мен ми е интересен като идея.

Вижда ми се съмнително  Laughing

# 81
Ами не е, просто е база дани. Работи като всяка друга.

# 82
Спомням си разни коментари, които четох след като Анджелина Джоли си направи днк-тест за предразположеност към рак на гърдата. Ставаше въпрос за това, че такъв тест има смисъл да се направи в Щатите, защото там имат база данни за голямо количество жени и техните гени. У нас нямало много смисъл, защото тази база данни е много малка. А не може да се използва американската база данни, защото там живеят жени със съвсем различна генетична история от тази тук при нас и тестът няма да е релевантен.
Та си мисля, че и с тези тестове е нещо подобно.

# 83
ДНК тестове за предразположеност към дадена болест се правят и у нас. Но са си тестове, свързани със здравето на човека - да се докаже или отхвърли дадено генетично заболяване, да се види предразположеност към дадено заболяване...прави се и у нас.

# 84
  • София
Във всеки случай застрахователите и фармацевтичните компании са силно заинтересовани от такива проучвания - първите ще ти вдигнат застраховката според предразположеността, а вторите ще си планират иновациите и произвоството. При всички случаи прецакан е обикновеният човек, защото предоставя съвсем доброволно ДНК и свързаната с него информация като резултати на някакви търговски компании.

# 85
Резултатите не се предоставят на комерсиални компании. Не е нужна чак такава параноя.

# 86
  • София
И къде пише, че не се предоставят и кой гарантира, че не се предоставят? Ние не знаем въпросните лаборатории дали имат забрана за предоставяне. И не става въпрос за параноя, а за пари.

# 87
Ами не, всъщност условията са ясни и не, няма да ти вдигнат застраховката, защото не се вдигат на подобен принцип. Ти имаш ли частна здравна застраховка или просто си говориш?

Ами ядосвам се вече, когато се пускат разни такива реплики. Застраховката е договор, който има определени параметри и да, вдигат ги, но не дискриминационно.

# 88
  • София
Откриват ли се роднини по този начин? Извинявам се, но не ми се чете цялата тема.

От страна на баба ми по майчина линия, родата са преселници от Гърция. Били са богат род, със земи и т.н. Говорели са основно на гръцки, даже баба ми и до ден-днешен знае и говори. Нейната майка почти не е знаела български. Дошли са тук заради войната - предполагам Балканската. Не са били гърци, де, щом са се изнесли. Бих се радвала да открия някакви роднини, ако имам такива из гръцко. Чувствам се странно свързана с тази страна, много ''у дома си'' съм там. Майка ми казва: кръвта вода не става. Може и да е права.

# 89
Таис, да, но зависи от базата дани. За сега е много разпространено в Щатите, Канада и Австралия, но за там е разбираемо. Надали ще има голям шанс на Балканите.

Това е и една от идеите. Да се матчват хора, но се сещаш, че е въпрос на обем на информацоя.

Общи условия

Активация на акаунт