Нормално ли е ?

• 22 302
  • 235
  •   1
Отговори
# 165
Контеса, ти за да живееш в къща на село ли се изнесе, или по-скоро си в град, с всичките му градски екстри? Нали се сещаш, че в БГ нямаме концепция за цивилизовано предградие , направено точно за живот на семейства. Била съм в Труд и околните села, ужас е просто. Квартали има, но дори Бояна, Симеоново и Драгалевци не са точно от тоя тип квартали за живеене. Не знам защо трябва да обяснявам, че в БГ няма "култура на къщите", не и за хора с нормални доходи. Не става въпрос, че в къщи живее мутроелитът и да кажем 5% от най-богатите. Просто я няма екосистемата- нормално планиране, техника на строителство, зони.

# 166
Питаш ли ме сериозно или само си правиш статистика?

Много наши приятели си живееха на село и си работеха в града и не сме го смятали за нещо лошо. Важно е да има място за всеки и в съвременните големи села около града си има всичко.

Иначе ние си живеехме в къща и там където си и ти, но имането на дом не е само къщата, квартала и средата, а и доходите. Няма как да са същите.

Иначе си живеехме доста добре в разкошен квартал, до парка и на 20 мин от центъра пеша. Но, това не е всичко.

Последна редакция: пт, 30 юни 2017, 23:03 от Анонимен

# 167
Питам сериозно, наистина ли не виждаш разлика в устройството на кварталите там, където си сега и в Пловдив и околностите.

Мисля, че ясно написах- няма я цялостната екосистема, в която средното семейство живее в къща, при това достатъчно широка. В БГ къщите са нещо по-различно, понякога са доста неприятни обиталища, едва в последно време се появяват прилични неща.

Селата около Пловдив са си доста кофти оферта, не може да се каже, че има всичко, напротив, доста е неуредено.

# 168
Не.

За другото няма какво повече да кажа след като ясно го казах, че доходите са решаващите фактори и без тях не бих се заела да имам 3-4 деца, въпреки, че всичко друго е налице.

В така описаната ситуация се поставих на мястото на авторката и хич не ми стана приятно. Ама никак.

И затова разбирам какво я тревожи, но не виждам какво реално може да промени тя.
 Да си изкара образованието и да си поема пътя, а майка й и 2рият й баща да си се оправят сами  с децата като са решили, че на тези години искат още деца.

Последна редакция: сб, 01 юли 2017, 01:00 от Анонимен

# 169
  • Стара Загора
От къде тез пари за къщи в града бе хора? На моменти имам чувството като чета разни теми, че само аз пари нямам.  Laughing
Майтапа на страна, една къща в  сравнително голям град в България може да е доста по- скъпа от къща в страна, която е  много по- добре устроена от нашата.  Peace

# 170

Иначе Б-я е по-уредена в някои отношения.
Но това не е достаъчното условие за да имаш 3-4 деца. Особено пък към 50тте когато е мъжа.

Последна редакция: сб, 01 юли 2017, 00:59 от Анонимен

# 171
  • Стара Загора
За мен лично със сносен и голям имот, ако не си имал късмет някой родител да ти остави нещичко е много трудно да се сдобиеш с такъв.
Всички, които познавам я с къща, я с няколко апартамента са им наследство. Вярно, винаги има и такива успели сами- но са малко.

# 172
Някои работим дружно усилено  и си строим.. Peace

# 173
Някои работим дружно усилено  и си строим.. Peace
И така става. И ние сме пред този план в момента, но това ще ви стимулира ли за още 2 деца?!  Flutter

# 174
Не. Стари сме вече за това..)))

# 175
  • София
Ами защото дори с високи доходи жилищната площ е проблем- защото няма "култура на къщите". Да, ще вземеш някакъв селски имот...само че нали се сещаш, че не търсим тоя стил на живот?

Говоря за липса на нормален квартал с къщи- а Коматево и Войводино не са точно нормални квартали. Защото къщата не е само отделната постройка, а и цялостното устройство на квартала- улици, достъп, канализация, какви съседи имаш, зониране, ей такива неща.

Тук вече се превземаш или казано простичко, гроздето ти е кисело.
Ходила съм във Войводиново и всичко си има- улици, канализация и съседи от различно естество- както навсякъде в България.
Тъй като в Татковитаната ни няма дори един квартал, населен само с хора от една класа, с потомствена ценностна система, та дори и затворените комплекси, а всъщност там най- вече, претенциите ти са несъстоятелни.
Истината е, че за да живеете там, трябва да имате 2 коли, трябва да имате куп пари за осветление, отопление, градинари, парнаджии, че да го играеш гранд- дама, седейки с часове в бг- мамата. Peace
За къща с всичките екстри в подстъпите на София, няма да говоря, защото в баровските квартали няма нито пътища като хората, нито канализация, което не пречи да струват майка си и баща си, а поддръжката им да ти изправи косата.

# 176
Е, стига де - Белащица, Пловдив ми е любим квартал просто. Peace

# 177
Не. Стари сме вече за това..)))
Сигурна бях за отговора. Не е проблемът с къщата винаги, а с нагласите и общото положение.

Абсурд, е казала каквото аз не успях да кажа.
Имаме толкова много приятели в тези населени места, че не намирам никаква състоятелна причина за подобни изказвания.

Последна редакция: сб, 01 юли 2017, 00:58 от Анонимен

# 178
1. Прилична къща за 50К няма. Двойно и тройно са нещата.
2. Строенето на къща в БГ е упражнение сложно, наскоро се писаха статии- до 50 документа трябват и по всяко време някоя процедура може да се закучи.
3. Пловдив е презастроен и не навсякъде има достъп до екстри- в някои квартали без кола си загубен.
4. Къща в БГ е упражнение най-вече за богати; за средното положение традиционно и обичайно е апартамент. Съответно цялата система е направена така, че децата са макс. 2, а едно дете е много масово.
5. В Северна Америка има традиции на къщите, там се смята за ненормално да гледаш деца в апартамент. Тук няма такова нещо.
6. Доживях да се сравни Пловдив с канадската пустош- да, сигурна съм, няма никаква разлика...
7. При семейство с много деца не ти трябват кина и магазини, а голям двор с ограда и по възможност природа, за да има къде да вилнеят децата.
8. Къщата е отчасти символично, вече споменах, че тя е само маркер за цялостна култура, но Контесата по принцип има проблеми да свързва точките- тя не вижда картинка, вижда сбор от точки.

# 179
  • Стара Загора
Ние събираме пари за собствен дом, и на моменти се чудя дали искам да е в България. Но при всички положения не искам апартамент и това е. Не искам и да се забутам в някое село или квартал далече колкото селото. А другите варианти ми се виждат  на светлинни години от нас. Confused
За това като слушам за разни къщи из градовете наострям ушите.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт