Хашимото без повлияване от лечение! Помощ!

• 2 480
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте! Искам да споделя моята история с това неприятно заболяване! Вече незнам , какво да правя и към кого да се обърна! Надявам се, ако някой се е сблъсквал със същото да помогне с информация. Става въпрос за следното:
Преди 1 година ми откриха Хашимото! Имам завишен МАТ, като ТАТ е в норма. Ехографа също показва изменения в жлезата. Бабите, те пък с базедова болест, леля ми с гуша, явно при мене е модифицирало в Хаши!И така, от една година се лекувам с еутирокс , но без успех, така и не видях никога хормаоните си в норма- или ще са над нормата или под! Ходила съм до сега при 3 ендокринолога. Ето и историята на резултатите:
TSH - 8.07
TSH - 4.97
--->толкова беше , когато ме диагностицираха (направих 2 изследвания)
TSH - 3.61 (при доза 25 мг еутирокс)
TSH - 4.95 (при доза 25 мг-50мг -редуване през ден)
TSH - 0.095 (при доза 50 -75мг- пак редуване -един ден 50, един ден 75)
TSH - 10.67 (при доза 5 дни- 50 мг - 2 дни 75 мг- и така редувам)
 При последното изследване се шокирах, как е възможно толкова да скочи , при положение, че ми намалиха дозата със съвсем малко, тъй като преди пък ми идваха в повече хормоните. Явно, не се поддавам на лечението и явно няма да стане по този начин с игра на дози.
Като цяло, храня се здравословно, спортувам адски много,  с килограмите нямам проблем, слаба съм , което е странно , но нещо в мен не е наред. Може ли да има други причини , за да не влизат в норма? Откриха ми хеликобактер, уж го лекувах, ама незнам дали не се е появил пак. Другото, което е сърцето ми прескача жестоко от година насам- от еутирокса (когато дозата е неточна). Почва много да ме притеснява и това сърце. Доста съм запозната с това заболяване и моля , ако има някой с подобен проблем да сподели и ще се радвам да получа повече информация . Всичко ми е ценно като инфо в момента, тъй като се убедих , че лекарите не могат да ми помогнат!

# 1
Виж тази тема, тук се обсъждат проблемите свързани с Хашимото - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=972745;topicrefid=19

Според някои лекари редуването на различни дози през различни дни не е най - доброто.
Напиши от кой град си за да може някой да ти препоръча читав ендокринолог...

# 2
Здравей, и аз съм с Хашимото, при мен ТАТ беше в пъти извън норма в продължение на 3-4 години. Миналата година се нормализира, сега пък МАТ е леко завишен. Тъй като съм в критическата не ми пука. Спрях Л-тироксина, щетите вече са нанесени. Сега се чувствам добре, ще се следя контролно и ако пак вземе да скача ще се върна към хормона.  Това, което разбрах през годините е, че лечението е продължително 6-24 месеца, може и повече. Добрата новина е, че е обратимо, но не при всички.

# 3
От София съм Simple Smile
Чела съм много мнения , обсъждания и какво ли не за Хаши . Имам поръчани книги от Щатите, които чета относно това заболяване. Никъде не попадам на хора , които не се повлияват по този начин от лечение, не попадам на сходен проблем. Този ход на заболяването е много странен, такива резки промени - дпри ендокриноложката прави някакви физиономии. Та аз преди лекарството бях с тсх -5 , сега с не малки дози съм 10 , незнам ! Аз обаче не съм в критическата на 28 съм и още нямам деца , а ми се иска да имам. Не виждам, как ще стане , ако това не се оправи!
Като цяло, ако не беше тази компроментирана имунна система, щях да съм машина, но уви от лошите гени по-лошо няма - изтеглила съм късата клечка !!!

# 4
Чела съм много мнения , обсъждания и какво ли не за Хаши . Имам поръчани книги от Щатите, които чета относно това заболяване. Никъде не попадам на хора , които не се повлияват по този начин от лечение, не попадам на сходен проблем. Този ход на заболяването е много странен, такива резки промени - дпри ендокриноложката прави някакви физиономии. Та аз преди лекарството бях с тсх -5 , сега с не малки дози съм 10 , незнам ! Аз обаче не съм в критическата на 28 съм и още нямам деца , а ми се иска да имам. Не виждам, как ще стане , ако това не се оправи!
Като цяло, ако не беше тази компроментирана имунна система, щях да съм машина, но уви от лошите гени по-лошо няма - изтеглила съм късата клечка !!!

Не съм лекар и не е хубаво тук да правим догатки, но след като не се повлияваш от хормона, дали не е възможно да имаш проблем с хипофизата? Изследвала ли си Фт3 и Фт4?

# 5
Не се напрягайте толкова, резултатите идват бавно. Хубаво е, че е хванато на време. Ако до 1г нямаш нормализиране може да потърсиш и друго мнение. Дай си време, спазвай диета и си пий хормона - ще се оправиш. На мен ми го откриха на 39г, нямах време да чакам да се повлияя от лечението две години, а и щетите вече бяха нанесени. Осинових, но станах майка. Ти си още млада, репродуктивната функция се възстановява, след като се нормализират резултатите от Хашимото, а ако не е засегната пак можеш да забременееш, но ще те следят, за да не се получи спонтанен аборт или увреждане на плода. Хормонозаместителната терапия ще даде на бебето ти нужните хормони, докато след 6м от бременността не започне да си ги произвежда само. А и след раждането му се правят тестове и ако има нужда се прави терапия, за да е всичко наред. Това поне ми обясни ендокриноложката при която ходих.

# 6

Не съм лекар и не е хубаво тук да правим догатки, но след като не се повлияваш от хормона, дали не е възможно да имаш проблем с хипофизата? Изследвала ли си Фт3 и Фт4?
ФТ4 само -под долната граница е в момента. Незнам и аз с какво имам проблем ..... Sad не е хипофизата , тожлезата си е изменена -т ехографа се вижда , в нея е проблема. Само знам, че лекарите не обръщат внимание на нищо и не ги интересува , а и нямат познанията... положението става по-зле . Това си доста сериозно заболяване . Като цяло, мисля и към хомеопати да се обърна ... Ще се изследвам изцяло и с фт3 , съвсем скоро!

# 7
Не се напрягайте толкова, резултатите идват бавно. Хубаво е, че е хванато на време. Ако до 1г нямаш нормализиране може да потърсиш и друго мнение. Дай си време, спазвай диета и си пий хормона - ще се оправиш. На мен ми го откриха на 39г, нямах време да чакам да се повлияя от лечението две години, а и щетите вече бяха нанесени. Осинових, но станах майка. Ти си още млада, репродуктивната функция се възстановява, след като се нормализират резултатите от Хашимото, а ако не е засегната пак можеш да забременееш, но ще те следят, за да не се получи спонтанен аборт или увреждане на плода. Хормонозаместителната терапия ще даде на бебето ти нужните хормони, докато след 6м от бременността не започне да си ги произвежда само. А и след раждането му се правят тестове и ако има нужда се прави терапия, за да е всичко наред. Това поне ми обясни ендокриноложката при която ходих.
При 3 ендокринолога съм била. Ще ходя те първа по още мн , Дано вс да се оправи , че и нерви ме тресат здраво с тея хормони ...... Sad По-трудно се оказа, отколкото си мислех. като почнах лечението бях убедена , че щес е оправя мн бързо, но не се оказа баш така !

# 8
  • София - Варна
Marinova, не се притеснявай. Просто не си дозирана правилно.
Много често се случва ТСХ да скочи СЛЕД започване на терапия с Т4, защото дейодиназа Д2 в хипофизата забавя много действието си, когато се почне терапия с Т4, оттам ФТ3 на местно ниво в хипофизата пада и тя съответно увеличава ТСХ, защото чувства неадекватни нива на ФТ3 в тъканите си.
Това е възможно най-краткото обяснение.
Съвсем нормално и предсказуемо си реагираш на терапията. Просто трябва време дейодиназите да се пооправят в хипофизата, както и нивата на ФТ4 и ФТ3 пак в хипофизата да се оправят, оттам ТСХ да се стабилизира, и така нататъка. Това значи да подейства терапията.
Може да мине и много време.
Нищо нередно няма в тебе.
Всички сме така.
Просто трябва да си търсиш дозата.
А да, с тия бързи смени на дози е напълно нормално ТСХ да играе така. Стой на една доза, постепенно сваляй ТСХ.
Ендокриноложката ти щом прави физиономии, значи и тя не знае много кавко прави.

Последна редакция: пн, 10 юли 2017, 22:39 от afrikancho

# 9
Здравейте, аз искам да споделя моята история.
От 2 години се боря с Хашимото, веднага като разбрах за започнах безглутенов режим, та така и до днес.
Моето ТСХ също варира и от 2 години най-много 3 месеца ми е било в норма, съответно всякакви корекции на дозите.
Литература доста съм изчела и след година ходене по лекари и лаборатории всеки месец реших да спра и млечните продукти.
Резултат от януари 2017 до аптил 2017 ТАТ И МАТ са ми намалели 2 пъти, от април до декември 2017 с още два пъти.
Трудно е, но съм на правилния път, така че моят съвет е да опиташ този хранителен режим без глутен и каезин.
Ако желаеш пиши ми на лично, бих се раздвала да обменим опит.
П.С. Според четирима ендокринолози режимът няма как да ми помогне!

# 10
  • Пловдив
Здравейте, имам Хашимото повече от 10 години. Лекувах се при проф. Павлов, но той вече не работи. Моля да ми препоръчате ендокринолог в Пловдив.

Последна редакция: ср, 20 юни 2018, 09:47 от lazarova_eli

Общи условия

Активация на акаунт