Вегетарианска тема 9 - какво ще готвим днес

• 75 468
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
  • Калифорния, САЩ
   BiankaD, не съм ги правила, да ти кажа честно още  Sad. Много изкушаващи са, но и трудоемки ми се струват, а за съжаление напоследък времето ми е кът  Wink.
   Ако искаш, да ти пратя адреса на лични, а ти напълни една кутия, ама по-големичка, и я пращай за Америка-та  Heart Eyes.

# 211
Някой ден, когато намериш време.. Simple Smile Следващия път, когато пека, ще взема да засека времето за приготвяне. Smirk

Последна редакция: нд, 27 авг 2017, 15:46 от BiankaD

# 212
Ние не сме във ваканция и не сме и на диета. Laughing

Днес за закуска – американски палачинки, дело на половинката. Аз си бях приготвила моята си закуска от снощи и трябваше да си я изям, та пропуснах палачинките. Sad

От последните дни: салата от смокини с моцарела и босилек, картофено пюре с маслини, крем-супи от тиква и с чушки, просо със зеленчуци на фурна, салата от печена тиква и рукола, паста с маголд, гювечета със сирене+зеленчуци+яйца, такива "питчици", че трябваше да използвам едно крема сирене и една извара, чипс от кейл (започна да расте стремглаво). И други неща имаше, но не помня вече. Rolling Eyes

asyalein, браво за подобрението!

# 213
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

чипс от кейл (започна да расте стремглаво)

и аз днес посадих...
твоят на какво място расте? аз бях садила преди 2г. и трябваше да слагам колчета, да не загубя къде расте. супер мижав. сега засадих на 4 различни места да видя къде ще му хареса.
виж ядливи плевели и подправки растат като луди при мен, но тикви и кейл, дето уж навсякъде виреели - не искат  Crossing Arms

салата от зелен фасул, сусам и соев сос
карт. крокети
наложих зеле за салата - нарязано, намачкано със сол и малко воден кефир. след ден-два ще става за ядене  Mr. Green

# 214
Бианка още не съм правила крекери, чакам децата да се приберат от лагер.Сега сме сами и сме главно на салати.
Ще дам отзив като ги направя

# 215
  • Стара Загора
Имате ли опит със сушенето на сини сливи на слънце?Днес ги направих на половинки и ги заложих в тави на слънце.Пише, че след една седмица трябва да са готови.Но после с какво ги бланширате и съхранявате?
И аз карам на пресни или гриловани зеленчуци,аспержов боб с масло и лимон, катък, зеленчукови кюфтета- плодове, хапвам и яйца на миш-маш отвреме на време, паста с разни бързи сосчета.Открих една от грах, ориз и леща (трикольор) и от нея хапваме , не е лоша .Цял месец нищо не съм готвила по-съществено

# 216
  • София
Имате ли опит със сушенето на сини сливи на слънце?Днес ги направих на половинки и ги заложих в тави на слънце.Пише, че след една седмица трябва да са готови.Но после с какво ги бланширате и съхранявате?
От как се помня баба ми плодовете суши на слънце,трябва  да са добре изсушени .Една седмица е ориентировъчно време,зависи колко са узрели,дали са големи и колко време на ден са на слънце.После ги прибира в платнени торбички и отново ги държеше на слънце за всеки случай ,да доизсъхнат,през ноща ги прибира да не се навлажнят.

При нас имаше
 киноа с задушени гъби
тиквички на грил
зелен фасул на пара
крем супа от аспержи

# 217
Баба ми сушеше сливи на слънце. Често цели, без да маха костилките. Сушеше ги на дървени плоскости, на много слънчево място (нощно време ставаше хладно там в Балкана). Проверяваше ги кога са готови. После ги съхраняваше в хартиени пликове в хладно помещение. Вкъщи ние съхранявахме същите тези сливи пак в хартиени пликове в килера. Сега свекърва ми суши плодове (не на слънце) и съхранява всичко в буркани в хладилника.

asyalein, на завет ми е кейлът. До обяд на сянка и след това до залез слънце на припек.

Искам и аз крекери, но и на мен няма кой да ми направи. Laughing Проблемът ми е, че големите тави на фурната ми не са равни и не мога да разстеля тестото равномерно, а друга голяма тава нямам. Освен това слагам пекарска хартия отдолу (иначе няма да мога да ги отлепя), тя се нагърчва от влагата и стават много криви. Вие на какво ги печете/сушите?

# 218
  • Стара Загора
Благодаря ви ,аз ще ги наблюдавам като са готови.Обаче ми казаха ,че след като изсъхнат се бланширали със сода и захар.И после пак се доизсушавяли .Баба ми също правеше всякакви сушени плодове, но не съм я гледала тогава, знам че и тя ги държеше в едни платени торбички в килера зимата .

# 219
  • София
Когато сушиш в къщи целта е да се ядат чисти плодове(необработени).Иначе от магазина могат да се купят,чела съм че така процедират с потапянето в захарен сироп.

# 220

Искам и аз крекери, но и на мен няма кой да ми направи. Laughing Проблемът ми е, че големите тави на фурната ми не са равни и не мога да разстеля тестото равномерно, а друга голяма тава нямам. Освен това слагам пекарска хартия отдолу (иначе няма да мога да ги отлепя), тя се нагърчва от влагата и стават много криви. Вие на какво ги печете/сушите?

Пека ги върху хартия в тава във фурната. В слуачя няма значение дали са криви. Разточвам направо на хартията, в която ще пека, за да не се занимавам после с прехвърляне.Нарязвам с нож за пица и леко раздалечавам за да се изпекат равномерно. С по-широка шпатула и ако не са големи са удобни за пренасяне в друга тава, отново покрита с хартия. Могат предполагам да се изсушат, но ще продължи по-дълго време.

Плодовете ги суша в дехидрататор. Оставих няколко кайсии за опит на слънце, изсъхнаха за около две седмици, но са с костилките.  Баба ми и майка ми ги съхраняваха в платнени или хартиени пликове. Аз вакумирам, защото нямам място, а и така ми е по-сигурно.

У нас основно салати от лилаво зеле, от ябълки и целина, зелена, домати.
Скоро правих Павлова с горски плодове- отдавна не бях яла нещо тооолкова безумно сладко. https://vkusnosbety.blogspot.bg/2017/08/berry-pavlova.html Синът ми искаше и приготвих. И на него му беше яко сладко и скоро няма да пожелае  Simple Smile ..
Готвих печена бамя, прясно зеле и картофки, запечени в тефлонов тиган с копър, магданоз и чесън.

# 221
  • Стара Загора
Когато сушиш в къщи целта е да се ядат чисти плодове(необработени).Иначе от магазина могат да се купят,чела съм че така процедират с потапянето в захарен сироп.
Да ,точно и аз се чудех защо е захарта и за това попитах тук.Мислех, че може да е за по-добро съхранение.Само ще ги изсуша, тогава.
Тази вечер сме на просо със зеленчуци-тиквички,моркови,зелен фасул, чушки ,лук.

# 222
elitsa_b , ще се радвам да ви харесат. Simple Smile

Гледах в една серия на " Как се прави" процеса на сушене на сливи, (в САЩ, някаква фабрика) след изсушаването на плодовете, минаваха през пара и отново сушаха. След минаването през парата и последното сушене плодовете ставаха лъскави, меки .
Когато искам сушените плодове да са по-меки, ги суша до степен, която искам, но все пак да не изпускат сок, прибирам в торбички и замразявам.

Тази вечер патладжанени пици и салата от краставици с много копър.

# 223
# 224
Днес менюто е миш-маш със салата от картофи и лук. Макар че изобщо нямам апетит.

Общи условия

Активация на акаунт