Вегетарианска тема 9 - какво ще готвим днес

• 75 586
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
  • София
danilu, ако ти се сушат плодове, може да опиташ с крушите. стават вкусни да се хапват и така, както и за внедряване в сладкиши. ако обичаш ошав (аз не), може и да си ги вариш и овкусяваш с канела и карамфил през по-студените гадни месеци Simple Smile

# 166
замръзявали сме круши, ябълки, дюли на малки парчета и джанки, дренки ... за компот за зимата. Страхотен компот става и при настинка е чуден.
аз експериментирах нещо. ако домочадието го хареса ще споделя Simple Smile

# 167
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
вчера правих набързо бухтички, детето пак премираше от глад  Crazy

за днес не съм измислила, ще ходя да пазарувам и да видя какво ще намеря.
иначе попаднах на това и ми се струва интересно (няма да слагам шунка, варианциите са много).

намерих и един замръзен нахут, та ще го правя с домати и патладжан следващите дни.

Скрит текст:
от известно време не ми е добре, то от отдавна де, но напоследък главата ми е като пълна с памук, ако си движа бързо главата или бързо погледна на другаде и ми се вие свят, постоянно съм уморена, на всяко място лягам и заспивам и не се събуждам отпочинала, събирам много вода  Embarassed особено на корема ужас някакъв.
реших да направя житния режим, но нямах жито, та първия ден ядах елда. добре ми беше. после си купих динкел и пак ми стана зле. Rolling Eyes
сега карам на елда и се чувствам много по-добре. водата намаля, не спя като мечка зимен сън. остана само виенето на свят.
може ли да е непоносимост към глутен? newsm78
за други симптоми съм чувала, но аз нямам проблеми с изхождане или болки в корема. Thinking

смятам няколко дни да продължавам на елда и плодове или сурови зеленчуци и после да пробвам нещо глутеново.
аман, от зелеви получих непоносимост, сега остава и това да съм развила и  Crazy

Последна редакция: пн, 31 юли 2017, 15:12 от asyalein

# 168
Да не е от тези валежи и бури следобедите? И аз съм така и си го обяснявам с атм. налягане.

# 169
Да не е от тези валежи и бури следобедите? И аз съм така и си го обяснявам с атм. налягане.

тц, от поне месец съм така. Rolling Eyes

днес обичайните нудъли с бешамелов сос за детето. слагам и кашкавал, че иначе вкусът е  Whistling
крем супа от картоф, тиквичка и морков
таратор с кефира
салати разни

# 170
  • Стара Загора
Тези дни ям основно пъпеши, малини и салати .Много пъпеши имаме и нямат изяждане, замразих малко за сладолед.Готвех яхния от аспержов боб,моркови,патладжан,тиквичка, картофи.,правих пица с блат от тиквички-отгоре гъбки и моцарела- откакто ми я казахте правя 3-4 пъти много любима ни стана От утре варена царевица,за закуска каша от амарант с кокосово масло и мед, ще правя и кьопоолу.И аз постя- много лошо ,че точно сега ни става катъка готов за ядене  Rolling Eyes но ще почака .

# 171
  • на острова на мечтите
danilu, ако ти се сушат плодове, може да опиташ с крушите. стават вкусни да се хапват и така, както и за внедряване в усладкиши. ако обичаш ошав (аз не), може и да си ги вариш и овкусяваш с канела и карамфил през по-студените гадни месеци Simple Smile
Ами малко подарих,малко изядох,та засега крушовият проблем е под контрол. Иначе си мислех за ошав,но сортът на тези круши ми се видя малко неподходящ. Доста са водни. Иначе суших малко ябълки и кайсии. Имам и сини сливи, но още не са съвсем узрели. Ще ги видя през идната седмица. Може тях да изсуша.
Ася, направи ли се някакви изследвания? Тук чета за алергия към глутенова продукти, която напоследък е много разпространена, но не е ли по-добре да си направиш тест?
Аз много се изморявам от високите температури. Почти не ям храни с глутен,но не ги избягвам. Моят стомах се подува от многото зеленчуци, с които се храня. Просто ужас понякога.

Последна редакция: вт, 01 авг 2017, 12:37 от danilu

# 172
Здравейте, търся бърза рецепта за Кьополу... Моля дайте ми някоя, или ми препоръчайте сайт от където да гледам стандартни рецепти, че все някак изчанчени намирам.... Sad

# 173
  • Стара Загора
Аз го правя по следния начин -нарязвам патладжаните на филийки и изпичам на фурна заедно със зелени чушки.През това време настъргвам един домат и го редуцирам на котлона, да стане гъсто пюре.Опечените зеленчуци пасирам с чесън и сол, добавям и доматите и накрая зехтин .Но всичко правя на око и вкус.Патладжана е основаната съставка

# 174
пече цели патладжани на котлона (става мазало, но е супер вкусен), като станат ги слагам в тенджера с капак да се задушават.
понякога изпичам и скилидка чесън, така ароматът е по-лек.

обелвам патладжаните, нарязвам ги на ситно и ги слагам в купа. с едно хаванче започвам да ги удрам и добавям по малко олио (по0бързо става с пасатор). като побелеят, слагам наситнени домати (махам семките и сока), магданоз, сол и пресевания чесън. доовкусявам с лим. сок или оцет.

аз правя много разновидности, понякога нямам домати и слагам печена чушка на ситно.
понякога вместо олио слагам само сусамов тахан, сол и оцет.
магданоз слагам когато имам.

днес ще правя варени картофи със сос от смятана и зелени подправки (студен)
сарацинска торта от Южен Тирол.

Данилу, аз съвсем случайно стогнах до прозрението, че явно глутенът не ми понася.
Скрит текст:
признавам си честно, че целия тренд да пише навсякъде без глутен/без лактоза ми ходи по нервите и винаги съм смятала, че не глутенът прави проблем, а добавките в хляба и хлебните изделия, които го правят, мек, траен и т.н.
аз купешки хляб рядко ям и то само пълнозърнест, често вкъщи правя обаче катми и подобни неща.
ето сега ми стана супер зле от сварени цели зърна динкел. Rolling Eyes прочетах в нета, че имал повече глутен от житото, аз си мислех, че е по-малко.

с тестове се хваща цьокалия, което аз вероятно нямам. имам интолерантност, която трудно се диагностицира и според мен няма смисъл да го правя, защото 1. плащам сама всичко, 2. лечение няма, ще ми кажат да не ям глутен, което мога да правя и без изследвания Laughing.

смятам да не ям 2 седмици глутен и после да пробвам с нещо, да видим дали ще има разлика.

# 175
Благодар я момичета, докато се чудих какво да правя, в 15 часа направих пекан патладжан с кашкавал - нарязан на шайби и изпекан във фурната, поръсен с кашкавал и накълцан магданоз с чесън, сол и черен пипер и отгоре захлупен отново с шайби патладжан. ММ много го хареса. Сега за вечеря ще направя кьополо, че имам повече време.

# 176
  • София
Върнах се  от почивка и започна готвянето Sad
Оризови спагети с доматен сос
Печен патладжан с домати
Ася,
Скрит текст:
да не би нещо кръвното ти е ниско(от жегите),на много хора им се спи при понижено кръвно.
За събиране на течности в корема може да има и друга причина,защото ти се храниш здравословно,не злоупотребяваш с глутен съдържащи храни.

# 177
danilu, тайничко ти завидях за крушите. Обичам ги и трудно попадам на вкусни. Моите в градината са далече от узряване все още. Най-много ми харесват сурови, в салати, печени, поширани, в сладоолед, всякак..

asyalein много ми хареса идеята за ферментиралото тесто за блини! Крайно време е да се сдобия с гъба. Искам да опитвам  разни неща. Спира ме това, че рядко ядем млечни и тестени неща Simple Smile

У дома се наслаждаваме на  печени патладжани - на кьопоолу, печени на филийки и намазани с песто
печен пипер с магданоз и орехи, гаспачо, сурови плодове и зеленчуци.

Един рататуй  от вчера.

https://vkusnosbety.blogspot.bg/2017/08/ratatouille.html

# 178
Доматена супа от печени домати, боб с много зеленчуци и зелени подправки.

# 179
Днес зеленчукова крем супа, предимно с тиквички. Затрупаха ме със сливи, но не любимият ми сорт. Прекалено сочни за сушене, не им се отделя костилката. Мисля сега какво да ги правя.

Общи условия

Активация на акаунт