С какво ви дразнят свекървите- 84

• 71 752
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
Luna, твоят пост ме подсети, че преди години моя приятелка беше шокирана от думите на порасналото си дете, което беше изцепило следното:"Ти си избрала да имаш деца и да си отговорен родител към тях. Аз не съм те молила нито да ме раждаш, нито да се грижиш за мен, следователно нищо не ти дължа". Но това май е за съвсем отделна тема.
Не е отделна тема според мен, Уиш.  Научаваме ги, че са обекти на отношение...  Е, нека някой мен да ме е изучил така, че чакай да сдам това неангажиращо блаженство после... и да си вгорчавам живота и делника, и то за нещо, което ми е вменено като чуждо задължение към мен и не изискващо благодарност от моя страна.... Малко огрубено го представям, но в общи линии така го виждам.

Рефлектира и още как. В грижливо възпитана неангажираност.

# 91
Да, за лудия и баницата...

# 92
  • Бургас
Не се задълбавайте толкова. Аз самата не съм била свидетел на случката. Просто споделих какво ми е казала бабата.
И не държа някой да се умилява от детето ми, нито да го гледа или да ми звъни по сто пъти на ден да го пита как е.

Down under, не знам за мен, ама мъжа ми ще ме конкурира в свекървенските изпълнения 😁

Помня, че Джули се грижеше за свекърва си, но първата ми мисъл и тогава, и сега е "Къде са децата на тази свекърва и защо те не се грижат за нея?". Наскоро пък едното дете на тази свекърва трябваше да се погрижи за жена си, то търчи при мама тя да се грижи вместо него. И при двете ситуации не бих сочила с пръст първо свекървата.
Мъжът ми се грижи чудесно за мен. Може да спреш да го окачествяваш....особено след като ти самата не готвиш за собствените си деца.

# 93
  • при късмета
Luna, твоят пост ме подсети, че преди години моя приятелка беше шокирана от думите на порасналото си дете, което беше изцепило следното:"Ти си избрала да имаш деца и да си отговорен родител към тях. Аз не съм те молила нито да ме раждаш, нито да се грижиш за мен, следователно нищо не ти дължа". Но това май е за съвсем отделна тема.
Аз съм на същото мнение и много пъти съм го писала. Винаги съм казвала, че родителя е отговорен за детето, а от там и длъжен, точно заради собственото си решение да създаде това дете. И този факт не се променя никога, той си остава константа.
И ще има добри отношения с децата си, ако освен, че го е създал, хранил и обличал докато е бил длъжен, си е свършил и другата родителска работа както трябва. Разбиране, подкрепа и най-вече свобода да избира само.
Аз не искам детето ми да ми се чувства длъжно. Искам след време загрижеността му да идва от него самия, не защото аз съм му втълпила, че ми е длъжен.

# 94
Джули, ще я видим тази  Mr. Green. Разбирам, че ти е гадно, но...
Може пък да я е страх. Майка ми и баща ми, а и свекърите гледаха синът ми от разстояние в началото.
После нямаше проблем. Дай и време и не се връзвай, а ако си е такава, за нейна сметка си е.

# 95
Ма ко, ако е налице загриженост отвътре, дали девойката би изпляскала това "Нищо не ти дължа"?

# 96
Ма Ко, задълженията на родителя не свършват до осигуряването и гледането на детето, по моему. Задължение на родителя не е само да даде разбиране и подкрепа на детето си, а и да го научи да ги проявява. Иначе създава дебили. Веруюта като това "длъжна съм, ама ти не" не учат на нищо хубаво. Но това е само мое мнение.

# 97
  • при късмета
Ма Ко, задълженията на родителя не свършват до осигуряването и гледането на детето, по моему. Задължение на родителя не е само да даде разбиране и подкрепа на детето си, а и да го научи да ги проявява. Иначе създава дебили. Веруюта като това "длъжна съм, ама ти не" не учат на нищо хубаво. Но това е само мое мнение.
Разбира се. Изброих само няколко неща, които са от значение.

Ма ко, ако е налице загриженост отвътре, дали девойката би изпляскала това "Нищо не ти дължа"?
Не мога да знам. Не коментирах конкретния случай, а това, че моето мнение принципно се припокрива.
Иначе за казуса, такива реплики се казват в момент на спор примерно. Ако майка ѝ е започнала с изброяване на нещо за което уж дъщеря ѝ трябвало да е длъжна, и ако това е раждането и гледането ѝ, изобщо не ме изненадва отговора.
Много родители злоупотребяват с това "аз съм те създал, длъжен си ми" и понякога децата им отговарят подобаващо.
Но това са лични отношения при всеки. Трудно е да се обобщава на тази тема

# 98
  • София
Не се задълбавайте толкова. Аз самата не съм била свидетел на случката. Просто споделих какво ми е казала бабата.
И не държа някой да се умилява от детето ми, нито да го гледа или да ми звъни по сто пъти на ден да го пита как е.

Down under, не знам за мен, ама мъжа ми ще ме конкурира в свекървенските изпълнения 😁

Помня, че Джули се грижеше за свекърва си, но първата ми мисъл и тогава, и сега е "Къде са децата на тази свекърва и защо те не се грижат за нея?". Наскоро пък едното дете на тази свекърва трябваше да се погрижи за жена си, то търчи при мама тя да се грижи вместо него. И при двете ситуации не бих сочила с пръст първо свекървата.
Мъжът ми се грижи чудесно за мен. Може да спреш да го окачествяваш....особено след като ти самата не готвиш за собствените си деца.
Не е имало нито един случай, в който мъжът ми и/или синът ни да е бил болен, а аз да съм ходила при майка ми или в заведение, за да ни готвят. Говоря абсолютно буквално. Благодаря за разрешението, но няма да се възползвам от него.

# 99
  • Бургас

Не е имало нито един случай, в който мъжът ми и/или синът ни да е бил болен, а аз да съм ходила при майка ми или в заведение, за да ни готвят. Говоря абсолютно буквално. Благодаря за разрешението, но няма да се възползвам от него.
Нормално, сигурно само тогава ти се случва да сготвиш  Grinning

Последна редакция: сб, 01 юли 2017, 19:52 от miss july

# 100
  • София
Защо "сигурно"? Не помня колко пъти съм писала, че готвя по изключение. Виж, ако вместо да готвя тогава, бях отишла при мама да ни готви, щях да го помня, но... И за двамата с мъжа ми ни е минало времето да ни дундуркат.

# 101
  • Бургас
Пази Боже твой близък да има нужда от помощ. Сигурно тогава 2 часа ще му обясняваш /по телефона , разбира се, защото от постовете ти досега стана ясно, че и муха не може да влезе в къщата ти/ как ти не дондуркаш никого. Имаш доста сбъркани морални представи. По твоите представи май се оказва, че дондуркам цялото си семейство и половината си приятели и познати.

# 102
  • София
Когато мой близък има нужда от помощ, помагам, а не търча при мама да помага вместо мен.

# 103
Не мисля, че е проблем, ако по изключение помолиш родител да ти сготви. Проблем би било, ако това е редовна практика.

# 104
  • Бургас
Не мисля, че е проблем, ако по изключение помолиш родител да ти сготви. Проблем би било, ако това е редовна практика.
Именно. А в случая мъжа ми не можеше да е на сто места едновременно. Но някои мъже с неоправни жени може и да им се налага постоянно.

Общи условия

Активация на акаунт