Великобритания - Тема 70 Юбилейна

• 68 820
  • 733
  •   1
Отговори
# 405
  • UK
 На мен скоро ми се наложи да преглеждам обявите за наеми и не видях да има голяма от преди три години, точно преди толкова сменяхме жилището.
 Нотинг Хилл е доста скъп район, даже ме е страх да погледна обявите:smile:.
 Както другите са написали разходите зависят от това на какво сте свикнали и какви са ви очакванията. В началото живеехме с 45хил.-стигаха горе долу, сега живеем с доста повече и пак има неща от който се лишаваме.
 Храната доста се е вдигнала и видях съобщението на Бритиш газ за покачването на цената.

Да допълня, на тези сайтове може да се ориентираш за цените на хранителните стоки
sainsburys.co.uk
tesco.com

Според мен 65хил. са добре за начало

Последна редакция: пн, 14 авг 2017, 16:19 от GreenP

# 406
Много ви благодаря за отговорите, момичета!  Hug Hug Hug

Общо взето това, което сте написали съвпада с моето мнение. По мои наблюдения наемите на жилищата с две спални са се покачили с около 50  паунда на месец. Дрехите според мен са доста евтини. Ние от години поръчваме дрехи за децата и за себе си от Великобритания и съотношението цена/качество е чудесно.

Според мен има един фактор, който много притеснява съпругът ми. Живяли сме много скромно през годините и от много неща сме се ограничавали. Но през последните две години нещата се промениха, съпругът ми взима доста прилична за София заплата и от нищо не се лишаваме. А ако заминем където и да е в чужбина, първата година-две ще има органичения от някои неща и смятам, че подсъзнателно това ужасява съпруга ми, защото сме минали през трудни години. Иначе и той е наясно, че в БГ вече почти никакви шансове няма за развитие - нито откъм знания, нито откъм заплащане. Да не говорим на какво ниво е образованието тук.
Децата ни са на 8 г. (почти 9) и на 6 г. Ако заминем в UK няма да посещават частни училища. Смятам че има и много добри държавни такива. За мен най-големият фактор за преместване е по-добрата среда и по-доброто образование за децата ни.

Ако заминем се надявам след няколко месеца да започна работа и аз. Тук съм завършила УНСС и знам, че това няма тежест в западните страни (да не кажа и тук) и затова в момента карам специализация за HR  към един американски университет.

Благодаря отново на всички! Дано не съм ви досадила с питанията си, но всичко ми беше много полезно!  bouquet

# 407
Щом не сте свикнали на супер лукс живот в БГ 65 хиляди ще са ви предостатъчно тук. Незнам колко остават след данъци, сметнете ги, има онлайн калкулатори, защото половината почти предполагам ще са данъци.
Наблюдавам познати от БГ, които идват от по-висок стандарт в БГ, че тук им е доста трудно. Защото в БГ с хубава заплата, като имаш помощ и от родители, жилище и тн са всяка седмица уикенди някъде си, по 5 почивки в БГ и чужбина минимум, доста повече излизания, партита и тн. Като цяло и показване, коли и тн. Като дойдат тук няма на кого да се покажат особедно, работи се доста повече тук, няма заведения, почивки и тн поне в началото и има доста голяма драма. Мисис Мицова това изобщо не е свързано с вас, просто си размишлявам по темата.

# 408
  • UK
Момичета, нашата почивка наближава, понеже ще ходим за няколко дни в Гърция, къде е по-изгодно да обменим евро, тук ли или в България? В България ако обменям лири в евро, минава ли се през бг лев? Мисля, че знам отговора, но да питам за всеки случай. Стискайте ми палци за хубаво време, че тук вече ми е много есенно нещо.

# 409
Ако не сте в Лондон,а в средна или още повече северна Англия с една заплата 42х ще живеете доволно,а с 60х повече от предоволно.....Ако и ти почнеш работа дори парт тайм пък ще е още в плюс...но няма да  е от  необходимост.Ще ходиш за разнообразие и ако имаш желание да правиш нещо.
По принцип колкото слизаш по-на юг всичко е по-скъпо(най-вече жилищата).Не знам защо народа се бута в огромния,скъп,шумен и какъв ли не вече Лондон.Англичаните се изнасят в провинцията-по-спокойно,уредено е,чисто,просторни къщи,разстоянията малки....и културния шок,а и въобще срещата с мултикултурния свят е по-поносим,за училищата- има добри държавни(грама скуул или академии)Та ако на мъжа ти му предложат работа в друг по-спокоен град не се колебайте.А вие щом сте свикнали да живеете по-скромно ще ви е повече от добре.
Тук наема/моргиджа е това,което те удря яко,а не дрехи или храна или друго....

Последна редакция: ср, 16 авг 2017, 23:41 от Zhani

# 410
Мицова, някакви транспортни разходи ще поемат ли на мъжа ти? Има ли вариант да работи от вкъщи? Ако да, бих посъветвала да гледате място извън Лондон.

# 411
Лондон си е Лондон. Има много хубави предградия.Има амбиент в центъра, барове, Мишлен стар ресторанти, магазини ... и много работа. Бих отишла да живея единствено в Бат, Сомерсет, Девон. Където също не е евтино.
Иначе, когато ние със сина ми се присъединихме към мм, той беше на 30 хил. заплата на година(преди 11г.). Ходихме си на почивки само в БГ, не сме си позволявали екстравагантости, живеехме на кварира в кофти квартал, но в нов апартамент, с още едно семейство без деца, но с 2 бани.  После аз забременях и когато малката се роди, купихме първата си къща. Аз не работех, след това, когато дъщеря ми (второто дете) стана на прилична възраст започнах курсове и доброволна работа. Впоследстви нещата започнаха да идвт на мястото си, така че с 65к начала заплата би трябвало да не се лишавате. Да не говорим, че от сега нантък ще се развивате и децата ви са големи.
Успех! bouquet

# 412
  • Истински се вижда само със сърцето.
Всеки харесва различни тип места за живеене Simple Smile

Лондон не е моето място със сигурност Simple Smile, а и професията на ММ има повече реализация в Мидландите където е съсредоточено голяма част от производството, а и моята професия е такава.

Абе спокойствието на провинцията не го заменям  Mr. Green

# 413
При условие, че предложената за 65К работа е в Лондон и се очаква тя е да е точката, около която да си организират живота, пак няма как да са много далече извън. Сложното е в това, че и в близките хубави градове наемите не са ниски и добрите училища са препълнени.
Парите ще стигат като си правят сметката, а ако заложат на скъп район с високи наеми и никаква гаранция за места в хубаво училище, няма да остава много за спестяване.

# 414
  • UK
Мен това ме притеснява най-много при едно евентуално местене по-нататък, а ми се иска да се преместим. Ще си позволим да речен по-скъп квартал заради хубавите училища, но кой ми гарантира, че ще има места за децата? И пак, ако ги водя в далечни и не-хубави училища, защото само те не са препълнени и само по тях има свободни места обикновено? А ако ги приемат хем в далечни училища, хем в две различни? Страх ме е да си помисля, като дойде време за местене какво ще правим.

# 415
Surrey, Hertfordshire, някои общини в Есекс са добри райони с приемливи наеми и училища и на не повече от 1 час от централен Лондон.

# 416
Мицова казва,че му е била предложена работа за 65К,но той е отказал,защото си мислил,че няма да е достатъчно за семейството.....Така,че тая оферта вече не стои...Може да поразрови и види за нещо друго и да не е в Лондон ако иска ...Или пък държат непременно да е там?
Но пак казвам-Лондон не е Англия...А и ако има значение все пак за някой-около 70% от населението не е английско в него,та дори и неевропейско... Не знам в каква област му е професията и дали не може да я практикува и на други места...Иначе за разходка,културни развлечения или спортни винаги може да се отскочи до там и после да се прибереш ако искаш на тихо и спокойно.Пътищата са хубави,магистралите супер...караш и пееш.Дори и по-хубавите университети не са там.Но разбира се не само там има живот,ние в мидланса не сме умрели от скука и не сме останали без работа.Но пък е сигурно,че къщите ще са двойно или дори тройно по-скъпи от тукашните...а заплатите не чак  двойно или тройно повече,че да е еквивалентно.
И зависи хората какво харесват,какво искат и търсят-някои не ги вълнуват толкова барове и ресторанти например....А и не всеки може да изтърпи лондонската динамика на живот и разнообразната човешка гмеж наоколо.
Аз например познавам лекари ,които след няколко години работа в Лондон с удоволстие са го напуснали...но си зависи от хората все пак какво искат.

Последна редакция: чт, 17 авг 2017, 00:04 от Zhani

# 417
Мицова казва,че му е била предложена работа за 65К,но той е отказал,защото си мислил,че няма да е достатъчно за семейството.....Така,че тая оферта вече не стои...Може да поразрови и види за нещо друго и да не е в Лондон ако иска ...Или пък държат непременно да е там?
Но пак казвам Лондон не е Англия...Не знам в каква област му е професията и дали не може да я практикува и на други места...Иначе за разходка,културни развлечения или спортни винаги може да се отскочи до там и после да се прибереш ако искаш на тихо и спокойно.Пътищата са хубави,магистралите супер...Дори и по-хубавите университети на са там.Но разбира се не само там има живот,ние в мидланса да не сме умрели от скука.Зависи хората какво харесват,какво искат и търсят-някои не ги вълнуват толкова барове и ресторанти например....А и не всеки може да изтърпи лондонската динамика на живот и наличната човешка гмеж наоколо.
Аз например познавам лекари ,които след няколко години работа в Лондон с удоволстие са го напуснали...но си зависи от хората все пак какво искат.

Без да се налагам, в покрайнините на Лондон не е динамично, спокойно е и ненатоварващо. В Hertfordshire има гори с елени, както и други местности с див живот. Но всеки си прави избора, разбира се.
Мога да твърдя, че навсякъде без метро е тихо и спокойно. Няма гмеж.

Една от рецепционистките в една от сградите ми търси работа в Рединг и не и предлагат повече от 15 на година. В Лондон заплатата е в пъти (25) повече.

# 418
  • Истински се вижда само със сърцето.
Стардъст в Лондон са по-високи заплатите, но и разходите са повече.

Но наистина всеки сам трябва да си направи избора според ситуацията в която е.

# 419
Вярно е. 1-4 зона е 180 лири.

Общи условия

Активация на акаунт