Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим, да обсъдим... - 3

• 124 912
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
В началото , когато ми я поставиха имах едни 7-8  месеца постоянно мазане. Четях, търсих информация  и навсякъде казваха че е нормално докато се изтъни лигавицата. И гинеколожката беше на същото мнение че просто трябва да почакам. Понеже имах причина да искам това облекчение да се случи - изтърпях. След като мина периода от тези 7-8 месеца , почна да ми маже за ден два, а за последните две години съм имала горе долу по два-три осезаеми  цикъла годишно. Имала съм случаи откровено да ми прескача независимо от това , че си имам и другите симптоми за цикъл -  леко напрежение в гърдите, акне ...но цикъл като каквото трябва да има , рядко се случваше. За гинеколожката това беше нормално. Излезе че е била права защото след като направих хормонални изследвания се оказа че при цялата липса на цикъл хормоните са ми в норма и дори не на горната граница.
Затова си сложих си отново хормонална мирена , гинеколожката каза че е хубаво да се застъпи на един път махането на старата и слагането на новата за да няма почивка в която лицавицата да се възстанови и пак да има излющване с месеци. Отново казвам че нямам за цел реклама на Мирена но аз лично съм доволна от нея - кратък или липса на цикъл, липсват ми проблеми с гърдите ( за който има трябва да се следят) , хемоглобина ми е нормализиран. Е,  мигрените не се облкечават но аз си ги имам така иначе и не виждам влошаване от Мирена , явно ще си ги имам до гроб.

# 151
  • Добрич
Момичета, доста от вас следят и другата тема, но все пак реших да обърна внимание на видеото, за което говориха там преди известно време:

С две думи: докторът от видеото обяснява, че през/преди менопаузата е правилно да се качат едни 10-12 кг на корем и дупе, защото в мазнините на тези "стратегически" места се складират женските хормони, които след спиране на дейността на яйчниците ще се взимат от тялото от именно от тези складове. Затова да не се прекалява с диети и гладуване с цел запазване на перфектната фигура. Другото е - никакви физически претоварвания, никакив тежести и щанги, повече движение, да, но без екстремности: т.е. ходене, плуване, каране на колело, но без свърхнатоварване, идеята е всичко да се прави спокойно. Намаляне на сладкото и тестените, повече салати и плодове.

А пиявиците са "вместо" мензис. А обаче съм крайно пъзлива, затова точно пиявиците мисля да ги пропусна.

# 152
Не съм съгласна с това видео и "препоръката" за пълнеене. Wink

# 153
  • Добрич
Предполагам, че все пак нещата са индивидуални.

Пролетта изкарах месец и половина само на плодове, зеленчуци и ядки. Нямам време за спорт, но непрекъснато съм в движение. Свалих първата седмица 1 кг. Втората качих 500 г.  Толкова. За месец и половина плодове, зеленчуци и ядки минус 1 кг. Съпругът ми каза: " Тъй и тъй не отслабваш, какъв е смисълът да пазиш диета?" . Млечни продукти, "бързи" и пържени храни поначало не ям. Месо рядко. Мога да се изкуша от сладко и тестяно /в повечето случаи домашно приготвена храна с ясен състав/.

Сега, като се замисля - имам познати, които след "този период" отслабнаха.

# 154
Вела и аз съм така и съм на мненивто на мъжа ти, не ям и не отслабвам и ще спирам, последен опит ще направя със зелевата супа и след това ще ям

# 155
зелевата супа има гарантиран йо-йо ефект

# 156
Последните две години имам осезаеми проблеми с поддържането на приемливото за мен тегло. Трябва да се ограничавам двойно повече и съответно ми отнема двойно повече време да стигна  лятното си тегло.

# 157
Blush вече я наготвих, ще си изям дозата

# 158
  • тук и там
И аз имам проблем с теглото.Последната година качих 10 килограма и нямат сваляне.Качих точно на корем-въпреки че до този момент никога не бях качвала на корем.Била съм и повече килограми през различни периоди -но се лепяха на бедра и дупе само, за разлика от сега..Кофтото е че така или иначе не бях слаба и преди тези 10 килограма-леко пухкава,по-скоро нормална,ама със тези 10 си влизам в категорята дебела направо.За опитите да отслабна-не съм спирала със тях,но в един момент човек започва да се разколебава-защото за цял месец да свалиш един килограм ,който да качиш със първото нормално хранене не е много обнадеждаващо.Става все по-трудно.Факт.

Последна редакция: вт, 24 окт 2017, 07:44 от Kaisia

# 159
Истината за отслабването е една -трябва да има калориен дефицит, за да започне намаляване на теглото. Всеки може да си изчисли, макар и приблизително, колко калории дневно са му нужни спрямо неговата активност, за да е в дефицит и според това да си състави едно балансирано меню, с което хем да не гладува, хем да сваля. До миналата година, признавам си, подобни приказки предизвикваха в мен усмивка под мустак, тип "да бе, сега ще седна да си броя калориите "  Laughing, обаче лично се уверих, че точно това е начина. Да не говорим колко лесно е да обвиним възръстта в дебелеенето си, а не се замислим как сме си "приспали" метаболизма с неправилно хранене и липса на движение.
И пак към моя милост - винаги съм била от кльощавите типове. След като родих преди 13 години доста бързо възвърнах предишнато си тегло + едни 4-5 кг., които си оставих отгоре, защото преди да забременея бях 48 кг. на 164. Направо грозно слаба. Последните няколко години обаче не заради това че минах 40 г., а заради зимното заседяване у дома и честото посещение на хладилника си лепнах около кръста и дупето още едни 4-5 кг. и когато минах миналата зима 58 кг. реших, че няма да я бъде тази. Диета никога в живота си не съм спазвала. Изхвърлих тотално хляба и тестените, пакетирани боклуци, сладкорляци, намалих въглехидратите до здравословният минимум, започнах да си броя калориите и включих 5-6 пъти седмично тренировки / в домашни условия  Grinning/. За два месеца махнах излишните 5-6 кг. в момента съм 52-3 кг. на 164. Вече знам какво да не ям и не го ям, не защото ще надебелея пак, а защото знам че не ми носи нищо полезно. Свикнах и не ми липсват нито баници, нито дюнери, нито пици и газирани боклуци. Даже закусвам сутрин, нещо, което не бях правила от дете  Grinning.
Та във връзка с горното твърдение от видеото, цикълът ми започна да прескача около 6-8 месеца преди да взема мерки с теглото, тоест в момента, когато бях с най-високото тегло в живота си, натрупала доволно сланинки по корема и бедрата  и неспортуваща Laughing. Така че при мен връзка тегло/спорт/ пременопауза не виждам.

# 160
  • В полите на Пирин планина
Аз също не съм била никога слаба, но като Kaisia преди четири години качих едни десетина кила, които ме прехвърлиха в категория "дебел". Smiling Imp Обаче от 2014 г. съм на НВ-ВМХ / ниско-въглехидратно високо-мазнинно хранене / и успях за около година да си върна старото тегло и да сваля още, особено осезаемо в обиколки. Сега, дори и да не се храня винаги стриктно по режима и си позволявам някои волности, не качвам. Спазвам основната линия на режима, а той по естествен път регулира и апетита. Мен идеално ме устройва, защото обичам позволените в него храни.

# 161
  • Добрич
Искам да ви попитам някой ползвал ли е този Прим ойл? И съответно дали е доволен?

# 162
Сега, дори и да не се храня винаги стриктно по режима и си позволявам някои волности, не качвам.

Точно това имах пред вид. Когато си оправиш метаболизма и организмът ти работи правилно, дребни волности и прегрешения, от време на време, не се отразяват на общия фон.

# 163
  • тук и там
Да рабирам, че възрастта няма никакво значение?Не съм съгласна.Не за друго-ами защото както писах и преди съм била пълна,ама такива мазнини по корема съм нямала.Отбелязвам само че хормоните имат значение и тялото се променя под влияние на тях.Естествено че и храната има значение,но едно е да сваляш на 20 гд,друго на 30 и трето на 40+.След 40-доста ограничения си трябват.Апропо-две години ,пет пъти седмично тренирах в домашни условия,като започнах да качвам килограми-пак си тренирах.Иначе нямам нищо против режимите и всеки да си прави такъв,какъвто на него му допада..Не мога да не отбележа обаче,че в последно време НВВМ се препоръчва за всичко,като един вид панацея.Във "Красива мама"за разкрасяване,във"диети"-за отслабване,във Здравния-за лекуване едва ли не и т.н..Нищо против, но  малко досадно ми стана на мен лично .. Peace

# 164
Аз не съм на  НВВМ и никога не съм била. Писах, че диети и режими не мога да спазвам и не се и опитвам. Просто съм изключила храните от които доказано се пълнее и на 10 и на 20 и на 50 години. А това са тестените, сладкишите, захар под всякаква форма / съм ограничила/дали ще е тръстикова, палмова, фруктоза все са ххх калории. Пържено, панирано, салами, чипсове и тем подобни чопленки пред телевизора. Няма начин, човек да се храни по този начин и да е слаб и със хубава фигура.
Не искам да се приема като спор, водим дискусия и всеки може да изрази мнението си. Моето не го натрапвам на никого, просто споделям какво се случи с мен, след като промених начина си на хранене.
Наднорменото тегло е свързано основно с неправилно хранене и липса на движение. Това е научен факт.
 Хормоните играят роля, но не можем да обвиняваме само тях. Има случаи, разбира се, когато те са основната причина, но не при всички жени минаващи 40-тата си година. затова всеки трябва да открие начина на хранене, който го поддържа във форма без непрекъснато да е "на диета", гладен и с тегло над нормата. Няма начин да сме всички със фитнес тела, аз и не искам това, но можем да поддържаме здраво тяло и здрав дух  Wink Simple Smile

И да, и на 20се сваля трудно, пък и на 13 също. В класа на дъщеря ми има 2-3 момичета дето са около 65-70 кг. на 13 години!!! И са с наднормено тегло от малки, не са натрупали сега, когато хормоните им се събуждат от пубертета. На две от тях майките им работят в пицария и закусвалня за бързи закуски. Основната им храна е тестото, разбираемо. Те няма как да свалят, ако не изхвърлят всички пици и банички от менюто си. Дори и на тяхната възраст, въпреки, че едното даже тренира волейбол. Храненето!!!

Общи условия

Активация на акаунт