Не мога да се отърва от колита - 2 тема

• 17 832
  • 89
  •   1
Отговори
# 15
Най-ясна картина дава колоноскопията. След нея могат да ти кажат за какво точно се касае и ако е колит, какъв колит е.

# 16
Проблема при мен е,че имам вродена аномалия(не знам дали така да я нарека).Тънките черва са ми изцяло от дясно,а дебелото изцяло от ляво и е почти невъзможно да се направи колоноскопия.

# 17
Проблема при мен е,че имам вродена аномалия(не знам дали така да я нарека).Тънките черва са ми изцяло от дясно,а дебелото изцяло от ляво и е почти невъзможно да се направи колоноскопия.
Дали няма да стане обаче с виртуална колоноскопия...

# 18
Незнам,може би.Споменавали са ми и за пасаж с бариев сулфат и иригография(май така се казваше).На някого прави ли ли са му такива неща?

# 19
  • Лондон
Препоръчайте ми, гастроентеролог в София.
Благодаря предварително!

# 20
Така нареченият колит всъщност се нарича Синдром на раздразненото дебело черво. Има такава група във фейсбук където си помагаме взаимно и има ценна информация. Ако искате да почерпите от нашия опит или да споделите такъв, заповядайте в нея.

Не пийте неолексан, тъй като в някои ситуации може да влоши положението заради увеличаване на серотонина.

# 21
Благодаря предварително!

д-р Стефан Митев
проф. д-р Д. Петрова от Александровска
доц. д-р Пенчев от ИСУЛ

# 22
  • Лондон
Благодаря предварително!

д-р Стефан Митев
проф. д-р Д. Петрова от Александровска
доц. д-р Пенчев от ИСУЛ
bouquet

# 23
  • Бургас
Divers,сега вече почти всички гастроентеролози настояват за колоноскопия.Би трябвало да може да ти се направи.И да,има и виртуална колоноскопия,но не са ми правили и не знам какво представлява.

# 24
 Simple Smile Здравейте!

И тук да се запиша. С някои от вас се "познаваме" от други теми.
Досега не съм имала проблеми със стомаха или поне не съм ги считала за сериозни. От известно време имам сериозен запек, продължава с дни. Но вчера хапнах една ябълка и направо щях да умра от болки в стомаха и жестоко подуване. Връщайки лентата и друг път ми се е случвало от ябълка и зелена салата.  newsm78 Дали е нещо като колит  newsm78 Твърдо отказвам да правя изследвания и да ходя по доктори.

Ще съм благодарна, ако ме насочите към изключване на определени храни от менюто (явно ябълки, зелена салата), отчитайки запека и евентуално някакво билково хапче  Hug

# 25
С храните е по метода на изключване. На всеки му понасят различни храни.
За запека - пробвай първо с киви. При много действа безотказно. Вечер 1, сутрин на гладно 1.
Също и повече прием на вода помага.
Друга опция е ежедневно прием на пектин на прах. По 1 ч.л. рязтворена в чаша хладка вода. Бъркаш да се разтвори и оставяш за около 15 мин да набъбне и изпиваш. Омекотява изхождането, а и действа добрв на стомаха и червата.
И ако видиш зора и нещата се задълбочат, 1 свещичка Изилакс. Само глицерин са. Не дразнят стомаха и омекотяват изхождането.

# 26
  • Бургас
Пробиотиците също регулират изхождането.В много от тях е включен инулин(фибри).
Пектинът са ми го давали за запичане.
Изилакс действа,да.Когато ми правеха коремните операции ми беше невъзможно (да не повярваш,иначе все съм с диарии)да отида по голяма нужда.Само Изилакс помагаше.
Другото,което може да помогне е ленено семе.Даже не го вари,заливаш си го с вода,като престои колкото пише,прецеждаш и пиеш.
Кивито също помага.
Диета няма универсална.На кой каквото му понася.Опитай по-нататък ябълка,ако пак стане така,спираш изобщо да ядеш ябълки.И със салатата така.

На теб не ти ли се беше активизирала щитовидната жлеза?Тя обостря колитите,когато се успокои,може би и колитът ще се успокои.Ако е колит де,не всяка болка в корема е колит,може да е нещо инцидентно.

# 27
Много благодаря за включването, дами.

Ще опитам с киви на първо време. Ще пия повече вода, дано има ефект.
Ще препоръчате ли пробиотици, моля. Ето на обяд ядох риба и краставица - боли корема. Сега вечерях една зеленчукова супа и домати - пак боли. Май не трябваше да ям суровите зеленчуци.
mariqivanova799, да от темата за ЩЗ се "познаваме". От няколко месеца съм на Метизол и от тогава започнаха болките в корема и тежината. От Метизола ли, от какво ли, нямам идея  newsm78

Благодаря много още веднъж за ценните съвети  Hug

# 28
  • Бургас
Да,и от Метизол може да боли корем,но най-вече жлезата ги провокира тези състояния.
От пробиотиците бих препоръчала Лактофлор или Пробиен.Поне на мен добре са ми действали.Лактофлор имат едни кутии с по 90 таблетки,те излизат най-изгодно.
Ако те боли коремът от сурови плодове и зеленчуци,опитай да ги спреш за малко.Но без тях запекът ще стане още по-сериозен.

# 29
Мария, пектинът не запича. Той регулира изхождането. Действа и при запек, и при диария. Ако се приема редовно, просто изхождането е нормално, дори и да прескочиш ден, два в тоалетната, после няма болка.
На мен лененто семе ми дразни червата, но на много хора помага.
Пробиотиците не ми действат в тази  насока. При хора без проблем с червата - помагат. Но системният им прием не ми е повлиявал за кашавите изхождания от Базеда или за запека. Май по-скоро ми помагат ако имам някакви стомашни болки при грешки в диетата, както му казват, след прием на АБ или след лечение на СРДЧ и гастрита.
Но разбира се, при всеки е различно.
Кивито обаче наистина помага и не съм чела досега някой да е имал реакции и болки от него.

Общи условия

Активация на акаунт