Многодетни мами - тема 68

• 100 926
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Но тя ме бойкотира,прави всичко възможно да ги събуди или разревах.Често я моля да  ми помогне,да ми подаде млякото,кърпичките или памперсите ....отказва.Вече съм тотално изтощена от нея

# 166
Кажи й твоята кака, че ще я пратиш у нас - а аз съм много лоша. Кххх

# 167
Гушкай я повече. Ще намериш вярната формула по метода "проба-грешка". И у нас имаше такива моменти. Няма ли си и тя някоя кукла бебе, да те имитира с него в грижите за бебетата? Като се вживее в мама, може това да я разсея от стремежа да се държи като бебе самата тя.

# 168
  • София
Говори с нея постоянно, обяснявай, че появата на близнаците не променя чувствата ви към нея. Кажи й, че разбираш, че й е трудно да свикне с тях, но поведението й те огорчава. Трудно е, особено в началото, но се опитай да прекарваш малко време само с нея. Много търпение и здрави нерви са необходими. И не й се сърди - за нея това също е труден период. Heart

# 169
skabiela, прекарвай колкото можеш повече време навън. Близнаците ще спят в количката, а тя ще си играе и няма да мисли глупости.

Знам, че лесно се дават съвети, но не ѝ се карай. (Ако можеш. Simple Smile) Иначе караницата от мама за нея ще значи: "Мама ме забелязва." Тогава вече няма да имат край щуротиите. И ще изпитва мазохистично удоволствие от конфликтите с теб.

И задължително вечер, след като заспят те, ѝ отдели 30 минути да играете нещо заедно, да четете, да си говорите, да се гъделичкате...

През деня, когато усетиш, че почва да прави бели, за да привлича внимание, направи се, че не си я видяла и я насочи към нещо, което обича: рисуване, филмче, пъзели... Предварително се подготви с неща, които са занимателни и може да прави сама. Ако искаш седни и направи списък предварително.

Ще отмине. Simple Smile Кураж!

# 170
О, мила скабиела, сега ти е най-напечено със сигурност. Тъкмо ревност си е това от страна на краката към бебетата. Някой я е изместили от позицията на най-малка и галена щерка. Нормално е да не е много щастлива и както и мама Барба(Алисън Шейфърд случайно да си чела наскоро Wink) казва, да иска да ти привлече вниманието с бели, лошо поведение, като се преструва на бебе...
Не я натоварвай с грижа към бебетата(да им пази тишина, да ти носи памперс или кърпи), ако ревнува като нищо ще ти прави напук.. От опит знам, по-добре не слагай големи очаквания към нея, да помага или да се държи добре, ще си разочарована и ще ти е още по - неприятно,приеми,че е малка и че тепърва ще се учи да е кака и тя и не е свикнала изобщо с новата си роля пък и никак не я харесва все още..

Ако може да стои в другата стая, докато спят, пускай й някое хубаво филмче(примерно Смърфовете има в YouTube, моите 6ги 4г го гледат захласнати и пазят тишина докато трае филма, а това ти осигурява поне час.)  Може и да си рисува или да си играе нещо, но обикновено пак се търси твоето внимание после-да видиш играта/рисунката..
Особено труден период е това и сигурно ще ти е много изнервено ,  защото Всички ще се нуждаят само от теб постоянно..
Няма ли баба/дядо/татко време да погледа малко близнаците, ти пък излез само с каката..
Ще влезете в ритъм, не се съмнявам, стискам палци да се успокои по-бързо детето.. И както и другите са писали-казвай й, че я обичаш, че е страхотна, че се гордееш колко е голяма и колко неща вече прави сама..

За пътуването всичко е в общ куфар(дрехи), в сак- обувки, в третия лекарства и козметика.. Мислила съм си варианта багажа на всеки да е в отделна раница,че всеки да си отговаря за раницата но още са малки. Ние като пристигнем първата вечер гледам да подредя  дрехите по наличните шкафове, ако се налага да останат в куфари е ровене и хаос.

# 171
  • Сливен
И нашата кака така ревнуваше, положението се пооправи, когато малкото поотрасна. Но сега пък спорят за играчки.
Скоро някой отвори темата за безплатното пътуване - мисля, че в следващата тема трябва да се обнови инфото на 1 стр. Удостоверението се издава не от общината, а от Социално подпомагане, не се заверява всяка година и подаването на заявлението-декларация може да стане в рамките на месец след пътуването. Подава се заявление - декларация, билет, копие от удостоверението и лична карта за справка.
Мен се опитаха да ме метнат, че пътуването "от" и връщането "в" трябва де от и в населеното място по постоянен/настоящ адрес, но аз зададох въпрос в сайта на Министерството на труда и социалната политика, където ми отговориха, че няма подобно изискване. Ето линк към въпроса и отговора, ако се опитат да метнат и някоя от вас:
https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=FA2&fcat=28
Ако не се получи това с линка - търсете в секция "въпроси и отговори", подсекция "подкрепа за семейството и детето", въпросът си зададох на 2017-08-16 11:00:05, отговорът получих на 2017-08-22 15:58:48, и въпросът, и отговорът са един под друг. Разпечатах ги и ги занесох със заявлението за възстановяване на сумата.

# 172
  • София
За багажа при пътуване, обикновено на батковците багажа е в един сак (ако мога, или ще пътуват сами, или ще се разделяме по някое време, вътре на всеки е отделен в найлонова чанта), в един на мен и мъжа ми, на най-малкия отделно (така ми е по-удобно). Обикновено има и една чанта с обувки и една с козметика и лекарства. Честно казано това с приготвянето на багажа ми е най-досадната и изморителна част (сигурно не само аз съм така). Много обичаме да пътуваме, но доста време ми отнема приготвянето на багажа. Скоро ще ходим за 10-тина дни на вилата и от миналата седмица трупам багаж в спалнята, преди тръгване и хладилника изпразвам и си е хамалогия. Stuck Out Tongue

# 173
При нас децата са всеки с една каретка, ние двамата с един куфар. За море +1-2 плажни чанти. За ски +един голям сак с каски, ръкавици, очила, ски екипи... Лекарствата по-рано бяха в отделна чанта, сега се сместват при нашите багажи Simple Smile Понякога се налага (за повече от 5 дни) и една раница с работни книжки, настолни игри, учебници... иначе ги смествам на всеки в куфара... Обикновено не разопаковам всичкия багаж, вадя няколко неща по закачалки и в гардероба, другото всеки си вади от подреденото куфарче Simple Smile
А за хладилника, не съм го изпразвала с години... гледаме да не го пълним много последната седмица преди път, но за 7-10 дни и в нормално време ми "залежават" нещата. Само придобих навика да спирам водата от централния кран Simple Smile

# 174
  • София
И аз гледам преди път да не пазарувам много храна и все остава по нещо от хладилника. А веднъж щях да забравя кучето, товарих сама багажа и пътьом да взема мъжо от работа, че по-рано да тръгнем. Давид беше на 3м, количката, бебешко кошче, багажа и заключих и се сетих за Ара (лабрадорката ни). Тя милата види ли, че приготвям багаж и е плътно до мен, тогава цял ден беше залепена за мен, но като взехме да сваляме багажа и явно реши, че няма да я вземем и си легна кротко на леглото. А ние тогава единият батко пази бебето горе, а другият ми помага да сваляме багажа. А, и реденето на багажа в колата е много досадно, но е отговорност на мъжа ми. С голяма кола сме (ван) и все се налага добре да се подреди багажа. Често не остава място за Ара и пътува или в моите крака, или при децата. Но щом е с нас, тя е доволна!

# 175
Скрит текст:
И аз гледам преди път да не пазарувам много храна и все остава по нещо от хладилника. А веднъж щях да забравя кучето, товарих сама багажа и пътьом да взема мъжо от работа, че по-рано да тръгнем. Давид беше на 3м, количката, бебешко кошче, багажа и заключих и се сетих за Ара (лабрадорката ни). Тя милата види ли, че приготвям багаж и е плътно до мен, тогава цял ден беше залепена за мен, но като взехме да сваляме багажа и явно реши, че няма да я вземем и си легна кротко на леглото. А ние тогава единият батко пази бебето горе, а другият ми помага да сваляме багажа.
А, и реденето на багажа в колата е много досадно, но е отговорност на мъжа ми. С голяма кола сме (ван) и все се налага добре да се подреди багажа.
Скрит текст:
Често не остава място за Ара и пътува или в моите крака, или при децата. Но щом е с нас, тя е доволна!
Оооо, ние си имаме семеен виц за реденето на багажа Satisfied
Скрит текст:
Един път тръгваме в края на ваканцията за при майка ми, малката е на 9м, батковците при майка... Събирам багаж за две нощувки за нас (каретка) и за малката (каретка). В нейния багаж има пантофки (тъкмо беше проходила), 3бр пюрета, плик с адаптирано мляко, кутийка със суха каша... памперси, кърпички... дрешки... Таткото слиза с едната каретка, слага в колата и паркира колата пред блока... аз слизам с бебето, нейната чанта на рамо и нейната каретка. Прехвърляме от моята кола кошарката за сън и количката (там си местодомуваха), аз слагам детето в столчето, тати решава той да я закопчее (видиш ли аз не мога, щото го правя всеки ден по няколко пъти, но...) сяда и потегляме. Пристигаме, разхождаме се с батковците и след около 3 часа установяваме, че нейния куфар е останал на тротоара... Обаждам се на комшия, който беше вероятно да си е вкъщи и той ми казва "Пред блока съм, полицията е отцепила района заради куфарчето, айде да видим какво правим!". (Действието се развива преди 6 години на малка уличка в краен квартал на София по която в активен сезон минава по човек на час, във ваканционно време... човек на 4 часа...) Даде телефона си на полицач, който ме информира, че чакат сапьорска група за взривяване на съмнителен изоставен на публично място багаж. Описах му точно куфарчето, цветово с нюанси на сиво-синьото, не знам дали ме разбра... типа на катинарчето, включително петно върху предния джоб Grin описах съдържанието на куфара (по местоположение на нещата... и че има един метализиран плик, съдържащ бял прах адаптирано мляко, отворен и защипан със щипка... ), слава богу не бях сложила вътре бебефон, че можеше да го вземат за електронно взривно устройство... След неколкократни разговори по телефона след 3 часа ми звънна да ми каже, че шефа на сапьорите решил, че е твърде близо до сградата, качили го в подвижен рентген, видели, че съответства описанието и решили да не го взривяват и ме чакат на следващия ден в районното Wink
Бдителна съседка ги информирала за съмнителен изоставен куфар, само дето тая същата бдителна съседка беше пред входа, като излязохме с детето и куфара в ръката ми и стоеше точно на пътеката с наклон, по която я помолих да мина, да не свалям куфара по стълбите... Thinkingно тя на детето обръщаше внимание, само ако измрънкам да не оставя кучето й да препикава колелетата на количката на бебка!
Оттогава излизам от вкъщи последна с оглед на коридора и стаите за събран но оставен багаж, а после долу се качвам в колата пак последна, правейки кръгче Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 176
pum-pall-че, д-р Додсън, но пак е американската школа. Simple Smile

a-peneva, Sweat Smile

# 177
  • Асеновград
a-peneva  Потекоха ми сълзи от смях , а само преди час и аз нареждах багаж в багажника на колата. Опитвам се да довърша багажа докато малкия е на ДГ та довечера да пътуваме.
Днес сина ми има имен ден , а вчера за трети път станах баба. Дано не забравя половината багаж , че направо не знам къде се намирам.

# 178
  • София
peneva, вашето приключение като за филм! Grinning

Panayotu, ами честито! bouquet

По повод на багажа и пътуване, от майка имам вече и аз навика, ако пътуваме с влака, макар и рядко се случва, да броя чантите (ранички, скейтбордовете и т.н.). Сега за морето пътувах сама с децата с влака (не ми се пътуваше с колата, там да търся как да избегна синята зона, пък и безплатния билет да използвам), та бях с 3 деца и май 9 парчета багаж (което включва сак, каретка, дамската ми чанта, чантата със забавления и храна във влака, количката на Давид, скейтбордовете на батковците и техните ранички).

# 179
Леле, peneva, каква история!
 Ние на почивка все не можем да огреем, все нещо се случва. Тази година се бяхме навили, но май пак ще се провали идеята. Най-малката ми лежи от вчера с температура. Няма кашлица, няма хрема, гърлото е добре, на лекар ходихме, нищо... Но вдига до 39,5, свалям с панадол или нурофен и след 4-5 часа пак се покачва... Тревожа се...
Покрай историите с багажа мога да ви разкажа една моя шантава история със щастлив край от съвсем скоро. Миналата седмица се прибирам с двете момичета от центъра с маршрутка. Качвам се на грешната маршрутка и докато се усетя плащам левче и слизам от нея с бележка за билетче, което не сме ползвали. Улучвам от втори път вярната маршрутка и пак плащам левче, защото двете маршрутки са на различни фирми. Бързам да се настаним преди да е тръгнал шофьорът и да се катурнем с момичетата по пода и за целта мушвам портмоненцето в плиткия джоб на горнището си и се настанявам най-отзад. Пътуваме си по местата и се гушкаме докато дойде време за слизане. На нашата спирка се изнизваме от маршрутката и тръгваме към вкъщи. На метри от болка осъзнавам, че джоба ми е празен. Ровя трескаво из всичкия багаж, но не, паметта не ми изневерява, не съм го бутнала разсеяно някъде из багажа... Грабвам всичко и заедно с децата тичам на спирката, цопвам се там и чакам 30 мин да дойде следващата маршрутка със същия номер с надеждата, че мога нещо да направя, за да открия портмонето, защото алтернативата е да обявя в полицията, че всичките ми документи са изгубени и да плащам за нови, а вероятно и за глоби... До идването й отпращам други номера да не спират да ни вземат. Заветният номер пристига. Шофьорът ме допуска великодушно вътре, за да проверя има ли там портмоненце и ме успокоява, че само 2 маршрутки се движат по линията, а колегата, когото е сменил е изключително честен човек и би му казал, ако е имало нещо такова. Портмоне няма, но надеждата не ме оставя. Благодаря му и слизам, децата си стоят послушно на спирката през цялото време(на мама ангелчетата). Чакането на следващата маршрутка продължава съвсем кратко за моя радост. Само 10 минути по късно тя пристига. И тук шофьорът любезно ме кани да вляза и да проверя. Една млада дама е седнала на мястото, на което се бях настанила с момичетата аз. Тя реагира веднага като наднича под седалката, вади от там като че с магия скъпоценното портмоненце и с усмивка ми го връчва. Да му се не нарадваш на портмоненцето!  До вечерта не знам къде се намирам от емоциите на това "приключение". Половинката научи чак на другия ден, когато вече си бях събрала мислите. hahaha Пу-пу-пу да не ми се случва да изгубя някое от децата, че каквито ми са палави...

Общи условия

Активация на акаунт