Многодетни мами - тема 68

• 100 567
  • 750
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Radina, това със заплащането на бележките е отдавна. Такава бележка за социалните последно взимах преди....поне 4-5 години, и беше 7 лева на бележка. Но за тези за училище никога не съм плащала.  А за извинителна бележка да се взимат пари за първи път чувам. Flushed

roxanna, голяма беля сте си навлекли, не знаех, че и такова чудо може да си лепне човек на морето! Дано се оправи домочадието без последствия!

plesure, добре дошла при нас! Всички тук сме си задавали тези въпроси в една или друга степен. Няма да ти е лесно, защото двете ти дечица са още мънички, но третото дете е голям стимул, ще се нагодите.Kissing Heart На мен ми беше трудно да повярвам в началото, че със сравнително по-големи деца ( 6 и 10 години бяха тогава) ще трябва отново да се връщаме отначало и да минаваме през всички етапи на недоспиване и 24-часови грижи, но това са сладки грижи, хубаво е да "инвестираш" време и енергия в тях.Blush

Нас специално много ни улесни това, че още при първото дете си бяхме намерили чудна съседка, която да ни помага с гледането, и то за неголяма сума. Други пък се оправят без никаква странична помощ. И с трите деца не съм взимала повече от година майчинство за всяко. Ясли, градини също са голямо улеснение. Извънкласни занимания - ако може и когато може. Общо взето, бързо осъзнаваш, че не можеш да огрееш навсякъде и за всичко, но със строга организация нещата се наместват в съвсем прилични граници. Sunglasses

# 151
  • София
Да се знае (може би и за 1-ва стр.): документи за безплатно пътуване (веднъж годишно - автобус или влак) на многодетни родители от м. май 2017 г. се издават по настоящ адрес.
Срок за издаване на документа: 14 дни
Валидност: докато се изчерпят полетата в него.

Аз в понеделник взех бележки за дежурна градина и не са ми вземали пари за нищо. Личната ми издаде тези картони за есента, в които вписа ваксините. Да вметна, че понеже сме "много богати", та не вземаме детски и не знам за там какви документи се искат :/

# 152
Като стана дума за Удостоверението за безплатно пътуване, къде в общината се подават документи за него? При социалните?

# 153
  • Сливен
Аз подадох в Социално подпомагане. Стана за седмица.

# 154
  • Варна

Искам да питам нещо, че се втрещих, като разбрах. Моя приятелка е ходила при личната си лекарка да взема бележка за дъщеря си, че има всички ваксини и прегледи, за да я представи пред социалните и са и взели 8 лв за нея  Shocked Аз както взема 3 по 8 лв.....

Питах личния лекар вкъщи ( ако не съм споменавала, личният ми лекар ми е и личен съпруг Simple Smile ). За бележка за социалните не се заплаща, плащаше се преди време, но после го включиха в пакета услуги в Рамковия договор. Ако ЛЛ поиска да се заплаща, може да поспорите. За профилактична карта за началото на учебната година също не се плаща. Единствено за бележките за извинение на отсъствия тук във Варна повечето ЛЛ взимат пари, обикновено 2 лв. Обяснението - не е част от пакета услуги, договорен в Рамковия договор. Някои лекари взимат, някои - не. Няма правило.

# 155
Олаф, благодаря за подробното разяснение  Hug

Като отида да взема профилактичните карти на деца, поне ще съм подготвена  Peace

# 156
изнудване му си вика на това, не незнание ... Cry
И на мен опитаха да ми вземат 10 лв за прегледа на детето ми на дежурния кабинет, обаче - ха - просто не са познали! Като си отворих голямата уста, та и извинение получих Wink)

# 157
  • София
Като стана дума за Удостоверението за безплатно пътуване, къде в общината се подават документи за него? При социалните?

В общината. Там се търси отдел ли е, какво е, социално подпомагане.

За бележки на децата до момента личната пари не ми е вземала...

# 158
  • Варна
Да ви се похваля,за първи път педиатъра не ми взе пари за първи преглед на бебетата....още дори не бяхме получили актовете за раждане.
И да си се оплача,Н2 толкова ревнува,толкова се е побъркала...започна да смуче залагалка и да пие мляко от бебешко шише.....на 5год е.Кажете ми как да и обясня ,че бебетата не са заплаха за нея,не е като да не и говоря ,внимание и се обръща на макс ,но няма резултат

# 159
И на мен не са ми взимали пари за бележки. За ДГ редовно взимам за малките, защото често ги пращаме при баба и дядо. За баткото не съм си позволявала да взимам за училище без да има причина.

Skabiela, мисля, че поне в началото трябва да има внимание към по-големите предимно от твоя страна.

И аз имам питане към вас. Как организирате багажа при  пътуване? Старая се да са сравнително отделени нещата на всеки, но след като тръгнем вече съм забравила кое къде седи и започва едно ровене. Една година сложих лепенки по чантите, но бързо ми се отлепиха Grinning

# 160
Много са удобни куфарите с цип. Вътре нареждам всичко на ръбче: дрехите изглеждат като наредени книги. Така с един поглед намирам всичко. На нас ни подариха такива куфари 2 бр. Големи са и събират много багаж.

# 161
Нз дали е ревност, или желание за подражание. Ако е второто-нищо не правиш, минава с времето.

# 162
Skabiela,  нашия батко е на 7 години и понякога също казва: "Аз съм бебе. "
Лягя, вдига си краката и имитира бебешки плач, подсмихва се и ме чака да реагирам. Разнася им бибероните,  лапа ги,  ляга под въртележката.....
Мисля,  че ще отмине този период Simple Smile

# 163
  • София
skabiela, честита двойна радост! Да са ви здрави и кротки! Simple Smile

Удостоверението за безплатно пътуване се издава от социални грижи, не в общината. Wink

Ние в къщи вече се събрахме, батковците се прибраха от планината и гостуването при баба. Настройваме се вече за училище и ясла, малкият тръгва другия месец. Бяхме днес до Метро, за друго, но купихме и тетрадки.

При нас като взехме приемното бебе преди 4г батковците се лигавеха да пият мляко, вода, айрян от бебешко шише. Бях им дала по 1 да им мине мерака (бяха тогава на почти 6г и 8г), обаче баща им една вечер се изнерви като ги гледаше с бебешките шишета на масата и ги забрани. За друго не съм позволявала да имитират. Вече като родих Давид нямаше такива мераци, бяха вече опитни Simple Smile, а и той беше така чакан и желан и много му се радваха (и сега, де).

# 164
  • София
skabiela, това е напълно нормална реакция на по-големите деца - изведнъж вниманието се пренася върху новото бебе/бебета и съответно те несъзнателно искат да се върнат в бебешката възраст, за да получат същото внимание. Решението е да им обръщаш специално внимание, да ги включваш в грижите за бебетата и да им повтаряш колко е хубаво, че са пораснали. Гледай да ограничиш бебешкото поведение и връщането към навици, които са надраснали вече. Обикновено минава след първите месеци. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт