Многодетни мами - тема 68

• 100 584
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Искам да попитам може да не съм в крак с новостите.

Защо си бутате децата да ходят по зали да учат програмиране от малки 6-10г? Само застояване пред компютър на малка възраст. Ако се интересуват като станат на 18-19г и нагоре ОК, но какъв е смисъла от малки? Програмирането не е като музиката/спорта, което да им трябва от малки да се занимават ако ще го правят професионално... толкова неща в него ще се сменят докато те пораснат и да се бутат да са в крак с новостите няма нужда.
Просто ми чудно, може да не съм права или нещо да не доглеждам.
Може би защото им е интересно, предлага се като допълнителна школа в училище, както и има олимпиади и състезания по информатика и от тази възраст, на които могат да участват. Алгоритмите, които се учат, ако ги разбираш и знаеш, може на повечето програмни езици после лесно да се приложат. За децата е удоволствие вместо само да цъкат игрички на компютъра, да знаят и да могат и сами да напишат някаква лесна игра. А докато не опитат, няма как да разберат дали дадено нещо им харесва или не.  Simple Smile

# 496
аз мисля, че на моето дете това занимание му е полезно, защото го учи на следното:
- съсредоточаване
- учи го на основи на програмирането, които няма да се променят и след 10 години.
- на тази възраст мноого по-лесно се осъзнават нещата, отколкото на по-голяма. То, някъде четох - ученето на програмен език е доста сходно на ученето на чужд език. Колкото по-рано, толкова по-естествен ще е ефектът.
- харесва ми, че на моменти предпочита образователните игри, пред зомби-игрите.
- харесва ми, че все пак придобива ИТ познания от качествен характер, вместо да си упражнява пръстите да стреля срещу зомбита
- развива находчивостта, систематичността - а на тази възраст си е време да спрат да блеят

da dobavq: i zaradi tova:  http://www.economy.bg/bulgaria/view/30049/Evrokomisar-Gabriel-Oc … isti-v-ES-do-2020

Wink)

# 497
  • София
Моят заек има информационни технологии в училище от 1 клас. Не учат кой знае какво, но имат...

# 498
И ние така, и му харесва

# 499
  • На село (близо до Лондон)
Благодаря за отговорите. Щом им харесва на децата и искат това е важното.
Едва ли програмирането е като учене на език в малка възраст. Аз съм програмирала и наистина за алгоритните и числените методи си трябва по-сложна математика отколкото тази в училище. За развиване на логическо мислене и за да не цъкат на игри може би е добре.
Аз предпочитам моите да се занимават с математика, музика, спорт, рисуване и игри най-вече на тази възраст.

Последна редакция: пт, 01 дек 2017, 16:02 от GI

# 500
  • София
GI, споделям изброените дотук аргументи в полза на програмирането. Галя не посещава редовно такива занимания - местата за безплатните курсове на CoderDojo свършват много бързо, а с такса ми идват повече парите. Ходила е на две безплатни събития като това, което споделих. Забавно й е, но засега не забелязвам засилен интерес. Ще пробваме и в бъдеще с такива еднократни посещения, пък ако в някакъв момент поиска, може да ходи и по-често. За момента се занимава с балет и баскетбол, открихме и детската архитектурна работилница, където правят модели на различни архитектурни конструкции. Страшно й харесва и явно през следващите месеци ще ходи по-често там.

# 501
GI, ако детето не започне да се занимава с програмиране от възраст 11-12-13 г най-късно, няма да стане добър програмист никога. Вярвам ти, че си се занимавала с програмиране - но явно е било в университета, и не те е подтикнало към това да го избереш за професия. За мен причините са, че или принципно не ти е приятно такъв тип работа, или че не си имала достатъчно познания - за да усвоиш с лекота материала - и затова не ти е допаднало. Не те обиждам, хей! Само искам да спомена, че ако от по-малка възраст си се заела с програмиране за деца под формата на интерактивни и увлекателни игри - тогава вероятно, би гледала под друг ъгъл на въпроса.
Но за нашето поколение - особено за жените, за почти всички от нас точно така стои въпросът.
Какво да кажа - за пръв път видях компютър с мишка като завършвах паралеката с информатика  местното МГ.
Ааа, пък то голям купон и много интересно да пишеш код на онея черно-зелените грозни монитори! Блякс.

В университетите е късно да се започне - дори да влезеш в специалност информатика - ако не вложиш мега много усилия, ще си останеш на едно сравнително ниско ниво познания. Дори да имаш оценки 6 - ще е защото професорите знаят толкова, за колкото те изпитват. Ама оценката не е обвързана с нуждите на трудовия пазар.

Малко май оф-топик стана. Имам лични наблюдения около себе си, така че - за мен си - съм уверена.

Ааа, ми то по същия начин стои въпросът с ученето на китара. Ако не почнеш от 1-2 ри клас, никога няма да почне да ти се отдава кой знае колко добре. Ние, дъртите, просто не възприемаме изучаването на китара толкова добре, както децата. Имам личен опит с китарата, тъй че Wink

# 502
  • Sofia
Румка, няма да се съглася с теб. Мъжът ми е senior developer във vmware, а започна на 22 години ( даже вече бяхме заедно). Това не е като спорта - ако не започнеш като дете - край. Повечето му колеги също са започнали след 20. Което си е нормално, тъй като са минали тинеджърските години, отишъл си в университет евентуално и срещаш хора, които ти дават и направление.
Говорили сме за нашите момчета.. Това, на което ще държим и да са на ниво по математика и английски, но курсове за програмиране на всяка цена няма да има. Определено се иска зрялост в мисленето да си добър програмист, защото повечето проблеми, които решават са страшно трудоемки и резултатът идва много бавно. А истински добър програмист се става с много труд, добра среда и интерес към това, което правиш. Всички около нас, които се мотивират основно от заплатите, не са показали никакъв прогрес.

# 503
  • София
ако детето не започне да се занимава с програмиране от възраст 11-12-13 г най-късно, няма да стане добър програмист никога.

аз също имам безброй доказателства край себе си за нелепостта на това твърдение... нищо лично.

# 504
здравейте, явно всеки си прави изводи от хората, които лично познава.
И аз познавам програмисти, започнали да се самообучават за такива, на 19-20 г. Знам колко са напреднали.
познавам и други, започнали от деца - 12-13 г. И техният прогрес виждам.
Така че, явно колкото хора, толкова и мнения Wink

Но да ви кажа, ако децата ни са ОК по математика, и решат там да се задълбочат, също би било добре за мен. Математиката също изисква огромна доза качествено мислене, за да станеш добър. В един момент отчитам, че качественото математическо мислене, и програмисткото - не са толкова различни. Може би просто - някои деца не виждат толкова "практически" смисъл в задълбочаването в математиката - както в програмирането. Само с математика не постигаш програма, която "върши" нещо практично.

Wink

И все пак, да не забравяме, че светът се променя коренно за 10-20 г. И това, което е било преди 15 г., сега е променено. Това касае и обучението в дигиталната сфера, както и възрастта от която се започва, както и начинът - по  който се обучават децата ни.

Аз смятам, че щом в .. мисля че беше или Китай, или Япония, ще ви излъжа, четох наскоро - че децата там длъжно почват да ги учат на програмиране, от детската градина. Без преди това да са ги учили да четат. Под формата на игра, ествествено - не учат висша математика Wink

В БГ пък въведоха компютърните часове в 1-ви клас, а компютърното моделиране в трети.

Та, накратко - щом и нашата образователна система започва да откликва на новостите, значи има нещо вярно в написаното от мен.

# 505
Отдавна не съм писала тук.Сега от един час седя и си гледам положителния тест и се чудя ще имам ли сили за четвърти път да премина през това.Вярно ,майтапехме се за още едно дете,но ....оф нямам сили на 40.Предстои да кажа на мъжа,макар че знам ,че за махане и дума няма да стане.То,че ще се хвърлям в това предизвикателство е ясно,но нещо ме е страх .Просто си мисля на глас.

# 506
Лора, хем се радвам за вас, хем напълно те разбирам как се чувстваш. Бих се чувствала по същия начин. Иначе новината е страхотна.

Последна редакция: вт, 05 дек 2017, 17:18 от амнезия.

# 507
Уоу!Честито,Лоре!;-) И аз бих се чувства така,както описваш...Дори в момента..Но знаем,че всички мъки,съпроводени с появата на още едно дете си струват!Не се панирай,ще се справиш,вече си пекана мама Wink

# 508
  • по пътя
Лора,  многодетните сме пекани мадами, няма да се плашиш,Господ те обича! Много хубав коледен подарък!

# 509
  • София
Лора, много се радвам на новината! Напълно те разбирам какво ти е, но си мисля, че като се уталожат бурните емоции от изненадата, ще я оцениш от положителната страна. Щом имаш предварителна нагласа да задържиш бебето, поне няма да се терзаеш какъв избор да направиш. Горе главата! Heart

Общи условия

Активация на акаунт