Многодетни мами - тема 68

• 100 553
  • 750
  •   1
Отговори
# 600
  • offshore & overseas
Само постепенно, Румка. Разсейвай го колкото можеш, пък след време той и сам ще се откаже. Мисълта ми е, отбиването е най-добре да е внимателно, като първо отпадат посукванията, които са най-малко необходими, например тези от скука.

При нас вече доста са разредени кърменията. Дефакто само за приспиване останаха. Още преди 2 г. въведох първото ни правило по този въпрос - навън не сучем. По-късно, преди 1 година, въведох второто - не сучем и вкъщи, когато навън е тъмно. Това го прилагам, ако се събуди нощем. Несученето навън почти няма изключения, а несученето нощем има, но са малко, зависи колко е разсънен.

На мен обаче кърменето на Нико ми е психологически необходимо също, не само на него. Много енергия вложих, за да задържа кърмата си (много за моя случай, вероятно има жени, които са положили и доста повече), а и доста ме улеснява с приспиването и за утешаване.

Ето сега например, аз искам тук да си допиша, а нашият напира да гледа картинки на компютъра (някакви реклами на Лего се явиха изневиделица, а знаете, че на компютъра никога не оставаме сами), и аз нали съм си свикнала в такива случаи да давам цица, запушвам му устата автоматично и съм се вложила цялата в поста, обаче детето се дърпа и ми вика, „Не искам да ц*цам, искам да видя това влакче по-отблизо.“

Така че и кърменето има край, вижда се светлинката в тунела, и дано в повечето случай този край да е комфортен и за двете страни, да няма стрес, да няма напрежение и паника.

Пожелавам ти да се възстановиш бързо и повече никога такива тревоги! Дано и малкият да се оправи или поне да се стабилизира!

# 601
  • На село (близо до Лондон)
Докато бяха по малки, стриктно държах в 7 часа да са по леглата си. Къпане, приказки се почваха от 6.30 след вечерята. Много добре ми беше, децата рано заспиваха, аз и мъжа ми имахме по 2-3 часа наша вечер. Те се будеха рано към 6-6.20 сутрин и тогава ни почваше деня.
Сега са по-големи, но пак си лягат към 8 и до 8.30 са заспали. Те много тренират и се изморяват чисто физически.
Всеки си спи в стаята, но често двамата по-малки се завират да спят в едно легло е едната стая. Идват и при нас да се гушкат.

За почистването и задълженията държа да си почистват стаите и да се прибират чистите дрехи по гардеробите след като съм ги изпрала.
Помня колко ми беше досадно като дете и тийн да чистя в къщи. Ще им дойде тяхното време

# 602
Хихи, и аз тъй запушвам устата😺
В четвъртък Мин седмица пак направи гърч, и то цели 6-7 минути, предният път беше преди 6 месеца.
Ние тъкмо се бяхме поуспокоили
И туй ще израсте😺

# 603
  • София
При нас всеки ляга по различно време. Баткото вече хич не го следя кога си ляга, скоро ще направи 17. Каката е почти на 12, но и на нея съм и дала свобода. Гледам обаче до 11.30 да си е легнала. А малкото преди заспиваше до 9,30, ама вече няма такъв рахат. Но ММ много ми помага с децата, освен на себе си, само на него имам абсолютно доверие за всичко. Иначе не бих се навила на три. Иначе за помагането вкъщи, засега най-много помага номер 1 - чисти с прахосмукачка. Иначе съм ги оставила сами да си оправят стаята, да си сгъват и прибират дрехите и да слагат и вдигат масата.

# 604
Дано и моите на някоя възраст се включат така активно, че ХИМ не се надявам нещо

# 605
Вчера четох нещо много обезпокоително, което касае прием в ясли и в детска градина в Столична община. Според журналистите Столична община ще фиксира 8 места за СОП и Хронични болести, на които ще им се дава 7 точки през системата. Ако ги сложат в социалните опашки, коиото са 40% от (18+8) = 26 места, това означава, че  соц опашки ще са само с 10  места, 8 от които предварително заети! Няма да има места нито за семейства с близнаци, нито за многодетни.

# 606
  • София
Вчера четох нещо много обезпокоително, което касае прием в ясли и в детска градина в Столична община. Според журналистите Столична община ще фиксира 8 места за СОП и Хронични болести, на които ще им се дава 7 точки през системата. Ако ги сложат в социалните опашки, коиото са 40% от (18+8) = 26 места, това означава, че  соц опашки ще са само с 10  места, 8 от които предварително заети! Няма да има места нито за семейства с близнаци, нито за многодетни.
Децата със СОП ще са до 3 в група. Ще има и 5 места за ХЗ, но те ще са над норматива от 25 за градинска група. Тези 5 деца ще се приемат отделно от останалите. Единствено се канят да намалят процента на квотата по соц. критерии на 30% от местата.

# 607
Доколкото четох 18 ще бъдат местата за ясленчетата. Ако тези 8 са извън социалната квота, добре, но пък  не знаех, че ще намалят на 30% социалната квота.

# 608
  • София
Доколкото четох 18 ще бъдат местата за ясленчетата. Ако тези 8 са извън социалната квота, добре, но пък  не знаех, че ще намалят на 30% социалната квота.
18 за яслена и 25 за градинска група. Обаче силно се съмнявам да успеят да го направят това.

# 609
  • София
За разхвърляните мръсни дрехи постоянно напомням, че не пера дрехи, които не са в коша за пране. И т.к. вече са във възраст, в която явно има значение какво обличат за училище, честно казано почти няма разпилени дрехи. Но не си оправят редовно леглата сутрин. Но пък само ги будим и се оправят сами за училище, дори, когато мъжа ми не може да ги закара, си ходят сами с автобуса и тръгват дори твърде рано, според мен.

# 610
Мамчета здравейте.Няколко бързи въпросчета:
Кога ви дойде първия цикъл след раждането?На мен предният път някъде два месеца след раждането ми мисля,но не помня точно,а чета в нета ,че до 40-60 дена трябва да дойде.Мн бързо ми изтекоха лохиите,някъде за ок три седмици.С моя мъж почнахме да правим секс отново на 30 ден след раждането,не изчакахме 40,та се питам може ли да е станала белята?На 22. 02 стават два месеца откакто съм родила.Знам,че при всеки е индивидуално,все пак хормони се регулират и тн,но миналата година след мисед и кюретаж,цикълът ми дойде точно на 25-я ден както си ми идва.
Другият въпрос е,то по-скоро констатация,струва ми се,че малкия бебок ще се окаже най-жилав от трите ми деца.На един месец започна да си вири главата,също така започна да се усмихва осъзнато.Въпреки че преди две години съм преминала с каката през това,нямам никакъв спомен рано ли е или си е съвсем нормално.А не ми се чете в гугъл какво пише,личния пример и опит е най-добър,та затова вас питам.

# 611
  • Sofia
На мен с всяка следваща бременност лохиите са ми били по-продължителни. Да, не са обилни, само зацапване, но с номер 3 бяха 60 и няколко дни..

# 612
При мен след първото раждане тъкмо приключваха лохиите и си почна нещо като цикъл, но по-ръждиво и кратко (на 28мия ден) и после си ми почна редовен цикъл 26-28 дни. След второто лохиите прключиха за 2 седмици, на 35тия ден жесток кръвоизлив за 10тина дни... едва го спрях (но и спря кърмата), после на 24-26 дни и така с години се нормализира на 26. третото раждане пак бързичко приключиха лохиите, на 30тия ден цикъл като цикъл и после пак на 24-26 дни. Забелязах, че при всеки мой цикъл на малката й се появяваха ситни пъпчици... най-вече след кърмене на бузката която се е опирала в кожата ми (тя вярно че по 40 мин. сучеше мързеланата...).

# 613
  • София
Зависи и дали кърмите. На мен последния път ми дойде чак след 6 месец, но и кърмих най-дълго. Колкото до развитието - строго индивидуално е. Щом го прави, значи не е рано.

# 614
  • offshore & overseas
И след трите раждания - лохии имах по 7 дни.
Липса на цикъл, пак и след трите - около 2 години, плюс-минус 1-2 месеца.
Аз обаче съм от дългокърмещите.
За страничните ефекти на тази лактационна аменорея няма да споменавам, не е чааак толкова приятно, колкото изглежда отстрани.

Общи условия

Активация на акаунт