Новите "традиции" в сватбите

• 59 692
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 780
  • SF
Чета, чета и разбирам, че не трябва да се внасят новости в живота ни. Новите традиции в сватбените тържества нямат място у нас.
Традиционалист синоним ли е на закостенял?

Ако участвам в кауза, да не казвам на никого? Защо? Да не би да върша нещо скрито, срамно, тайно, тъпо?
Аз пък бих си казала - имам едни 10 лева, искам да ги дам на ХХХ. Търся банковата му сметка.
Защо да не казвам, ако ще правя дарение?

На паметниците пише "С дарение от Тончо и Мара Петкови от село Горяни". Или с "благородното дело на Мара и Тончо Петкови от село ..."
В Зоопарка на Виена върху клетките на всяко животно пише с чии пари се гледа. Там се "осиновяват" животни, не защото са изчекнати, а за да се грижат за тях. Името на дарителя е на табелка върху клетката. С благодарности и уважение. Тигърчето се казва Марио Петков. Щото е син на Мара и Тончо Петкови. От село Горяни.

Защо решихте, че е прекалено благородно (??!!?) и поучително да не се знае кой дава парите и че ги дава? За мене е по-градивно, ако знам, че приятелката ми събира голяяяяма сума пари от сватбата си и понеже толкова пари накуп рядко ще види, част от тях дарява на спортен клуб. И името й може да бъде изписано на екипите им.
Може заради рекламата й и аз да даря част от моите пари.
Вие какво против имате, че ще го кажа на някого?
Значи, не гледате, че някой дава 5000 за нещо да се оправи, да се погрижи, да му помогне, а че си е казал името на близките си и ги е запознал с идеята си или с намеренията си?
Наистина ли това ви възмущава?
Кеф ми е да сте възмутени от мен. За мен това означава само едно - че постъпвам готино!

# 781
  • град-държава
Аз съм възмутена, че събират за кауза и подаръци, но не даряват част или всичките си подаръци. Не се отказват от тях.
Ако искаш да правиш от личния си празник благотворително събитие, за мен това е начинът. Не казвам, че е правилния, но така го виждам и разбирам, и ако толкова ме напъва точно в този момент да дарявам ще го направя така.
Благотворителните инициативи са съвсем друго нещо. При тях се канят хора само и единствено с цел да даряват и те решават дали да участват или не. Не са поставени между чука и наковалнята елементарно казано.
Знам, знам, че е пожелателно и на сватба, но не е съвсем така.
Та това вече се обясни 55000 пъти.
Иначе приветствам младоженците да дарят подаръците си с две ръце и по този начин да съчетаят нещата. Също така е въпрос на личен избор дали да се дарява публично или анонимно. Покрай мен се прави основно по втория начин.

# 782
Аз съм възмутена, че събират за кауза и подаръци, но не даряват част или всичките си подаръци. Не се отказват от тях.
Ако искаш да правиш от личния си празник благотворително събитие, за мен това е начинът. Не казвам, че е правилния, но така го виждам и разбирам, и ако толкова ме напъва точно в този момент да дарявам ще го направя така.
Благотворителните инициативи са съвсем друго нещо. При тях се канят хора само и единствено с цел да даряват и те решават дали да участват или не. Не са поставени между чука и наковалнята елементарно казано.
Знам, знам, че е пожелателно и на сватба, но не е съвсем така.
Та това вече се обясни 55000 пъти.
Иначе приветствам младоженците да дарят подаръците си с две ръце и по този начин да съчетаят нещата.

Ти си точно толкова досадна, колкото и девойката, която твърди, че е ок да си избие разходите.
На нито една сватба не е следят какво се дава, ако има кампания. Идеята дори не е да се съберат някакви пари, а да се даде гласност на кауза, която младоженците подкрепят.

Няма насилие, а и никой не е казал, че те не даряват собствени пари, обикновено те са подкрепяли каузата от отдавна, поне при моя опит.

Като те чета колко си изнервена, явно спира да те топли "перфектната" ти сватба.

# 783
  • SF
Обясни се 55 000 пъти, но обяснението не се възприе 55 000 пъти.
Защо, ако имам 100 лева, намерени на улицата, да не даря 20 от тях?
Защо, ако днес свърша нещо за теб и ти ми платиш 100 лева за това, аз да не даря 20 от тях?
Защо се иска максимумът?
И защо трябва да си трая?! Да не ти кажа, че сега, понеже си ми платила, аз ще отида и ще купя чифт боксови ръкавици за отбора по бокс. За някое талавнтливо боксьорче, на което родителите не могат да си позволят да му купят ръкавици и то чака да свърши тренировката на батко му, за да ползва големите му ръкавици за 10-15 минутки, вместо да си направи пълноценна тренировка заедно с батко си.

# 784
  • град-държава
Есме, всеки е свободен да прави, каквото се иска. И всеки замесен, или не, е свободен да го разбира и приема, сйщо както поиска. Аз не се вълнувам какво правят хората, особено с парите си и най-вече докато не ме засяга лично по някакъв начин. В случая си чеша клавиатурата и пиша принципно, защото не съм била, нито съм поставяла някого в такава ситуация.
Принципно за мен така стои въпросът, после не ме интересува.

# 785
  • София
Чета, чета и разбирам, че не трябва да се внасят новости в живота ни. Новите традиции в сватбените тържества нямат място у нас.
Традиционалист синоним ли е на закостенял?

Ако участвам в кауза, да не казвам на никого? Защо? Да не би да върша нещо скрито, срамно, тайно, тъпо?
Аз пък бих си казала - имам едни 10 лева, искам да ги дам на ХХХ. Търся банковата му сметка.
Защо да не казвам, ако ще правя дарение?

На паметниците пише "С дарение от Тончо и Мара Петкови от село Горяни". Или с "благородното дело на Мара и Тончо Петкови от село ..."
В Зоопарка на Виена върху клетките на всяко животно пише с чии пари се гледа. Там се "осиновяват" животни, не защото са изчекнати, а за да се грижат за тях. Името на дарителя е на табелка върху клетката. С благодарности и уважение. Тигърчето се казва Марио Петков. Щото е син на Мара и Тончо Петкови. От село Горяни.

Защо решихте, че е прекалено благородно (??!!?) и поучително да не се знае кой дава парите и че ги дава? За мене е по-градивно, ако знам, че приятелката ми събира голяяяяма сума пари от сватбата си и понеже толкова пари накуп рядко ще види, част от тях дарява на спортен клуб. И името й може да бъде изписано на екипите им.
Може заради рекламата й и аз да даря част от моите пари.
Вие какво против имате, че ще го кажа на някого?
Значи, не гледате, че някой дава 5000 за нещо да се оправи, да се погрижи, да му помогне, а че си е казал името на близките си и ги е запознал с идеята си или с намеренията си?
Наистина ли това ви възмущава?
Кеф ми е да сте възмутени от мен. За мен това означава само едно - че постъпвам готино!

Хи,хи, не позна!
 Аз лично се възмущавам само от това, че не си направи труда да вникнеш в темата и това, което основно разнищваме в нея!
Събра всичко в един "тюрлю гювеч" и добре, че поне на края се сети да питаш, дали това е което ни възмущава, за да ти отговоря- НЕ, не е това.........
- не съм против новото, но това- с жертиерите, и шеферките и каквото там се сетиш, не е нещо ново, а просто пренесена на наша почва чужда традиция, която да се чудиш, защо ли хората отвъд океана си я влачат 200- 300 години, вместо като нас- дето сме готови да захвърлим нашите- на по 1000 години отгоре, да я игнорират, за да са новатори и модерни?
- Никой не те кара да пазиш тайна, ако участваш в благотворителност- смешно и първенюшко е да тичаш веднага във Фейса с куп снимки, които на всичкото отгоре не са на теб и децата, на които си дарила прословутите книжки, а само на тях и книжките, защото не ти е минало дори през ум да отидеш и да поговориш с тия деца.
- И най- основното, което тук обсъждаме- мерака да отръскаш максимално гостите си, поканени на сватбата ти, смесвайки я със силно побългарена благотворителност- хем пликче за вноска по апартамента, хем пликче за благотворителна кауза, която си си намерила, без да ти пука дали е такава и за тях, но за която ще отидат парите им, защото си заповядала да не ти купуват цветя, а да ти дадат равностойността им. И разбира се, после пак същото- снимки, фейс, лайкове и ти, изстъпена като въшка на чело, направила с чуждата пита помен. Mr. Green

# 786
Ама кой ти казва да не даряваш, или да си траеш, като даряваш. Няма таккова нещо. И у нас на клетката на тигърчето пише името осиновителите. Проблемът при сватбата е, че го обвързваш с тия букети.

Кофти е да пишеш в поканата - вместо да ми понесеш букет, дай още пари, или донеси храна  тигърчето. Защото така все едно ми казваш - ти нали ще ми донесеш букет, вместо да дадеш пари за букет, я ги дай тука за тигъра. Все едно, ако правиш юбилеен концерт,  да си прибереш парите от билетите, обаче да искаш да ти донеса и пари за благотворителност, вместо цветя, защото си осиновила тигъра. Пък аз исках да ти поднеса цвете  за повода ти, тигъра си е твоя кауза и не е мястото да я намесваш, друг път ще събереш пари за него. Или ще отделиш от сумата, която си събрала и ще ги дадеш. Или като толкова искаш, слоги една кутия, пък аз ако преценя ке пусна пари за тигъра. Просто звучи тъпо, да искаш пари ВМЕСТО нещо,   което може и да не го получиш .

Това е цялата работа. Благотворителността се приветства, дребните сметки са дразнещи. Не е кой знае какво,  няма чак толкова да се впрегна, но не ми харесва като новост.
Това е цялата.работа. мисля, че достатъчно пътии обяснихме, няма смисъл вече. Щом не се разбира, не се разбира.

Последна редакция: нд, 09 юли 2017, 12:20 от Iris04

# 787
  • SF
Ау колко красиво пишеш и колко е приятен и подреден изказът ти, absurT!!!
Няма турлю гювеч, няма неразбрани мисли - всичко е много добро и структурирано поднесено!
Сега очакваш и да ти напиша колко съм глупава, за да не разбирам основната идея на темата.
Преди да побързам да ти се извиня, ще попитам тихичко - дали основната идея на темата за новите традиции е основното, което ти си захванала да критикуваш толкова убедително и убеждаващо (повече себе си, отколкото нас)?
И как добре си го адресирала към мен - моята сватба, моята кауза, моят фейсбук...

Iris04,
С тебе май пО ще се разберем.
Кофти е да се напише на поканата "Вместо да ми донесеш букет, за който си задължена да ми го донесеш, ми дай парите". И така никой няма да го напише, освен, ако не е адски примитивен и първичен. Но ако е такъв, той пък ще си поиска букетите, а не парите за каузите.
Същото е, когато ти попиташ къде ще е ресторантът, някой да ти се озъби "Ама ти очакваш да те храня ли!!!!"

Това са сватбите - цветя, коли, украси, ресторанти, танци. Нито някой те задължава да носиш букети, нито някой те задължава да плащаш вечери и триетажни торти.
Ако ще правя сватба, ще искам да си имам и торта. В старите български традиции торта е нямало. Но в старите филми, които съм гледала и са ме размечтали за собствена сватба, е имало. И аз избирам това!
Гостите ми ще са подбрани, близки, приемащи мене, тортите ми, модела на роклята ми. И ако имам дори и бееегло съмнение, че някой ще дойде да мрънка, няма да получи покана.

Поканите ще си ги направя сама. Не знам как е в старите хилядолетни български традиции. Доколкото знам, покани не са раздавали. Откакто аз съм се родила и ходя по сватби - раздават.
Сигурно първоначално е имало противници точно като вас и за  тази изгъзица - да се печатат едни хартии, които отиват в кофата.

Жалко ми е за букетите, които всеки с любов избира и купува - панделката да е в подходящ цвят, да е любимото цвете на булката, да го има в роклята... А после всички отиват на една голяма купчина и увяхват до края на вечерта.
Да де, но всички носят. Без в поканата да пише "Няма да правим каузи, купете букет, ако ви остане време".

Друго си е, когато имам рожден ден и да получа 3-4 букета. 3-4 вази имам. По-персонално е някак.
Това го пиша, щото назад като основно по темата питахте дали на Св. Валентин на гаджето си ще поискам пари вместо букет.
Не. Няма да му поискам. Но правя разлика между нещата и не всичко е под общ знаменател.

# 788
Между другото в старите български традиции булката не е в бяло, а в червено. Майка ми се е омъжила в червено. Но сега някак наистина е по-приета бялата рокля. И на мен ми харесва повече.

# 789
  • SF
Ето, аз с удоволствие бих се появила на сватбата с червена рокля! Това е цвят, който много ми отива, но се притеснявам, че тук това пасва повече за индийска (да не кажа думата с "Ц") сватба.
Била съм на сватба в Мароко. Булката сменя няколко тоалета, като единият е "европейската рокля" - тоест бялата булчинска рокля. Останалите са техни традиционни цветни рокли.
Мога и това да привнеса като чужда традиция, да не кажете, че само американските филми са вдъхновяващи за младите мацки. Simple Smile

Традициите се привнасят отвън избирателно. Не всяка щурутия се копира. Само по-интересните и по-забавните за гостите като част от атракцията.
Може да си поканите и за водещ някоя известна българска личност. Тя може да организира събирането на пари за каузата много по-интелигентно, отколкото в поканите да се напише "не ми купувайте цветя..."
Идеята е, че друг път рядко младоженците ще си видят всички роднини и приятели накуп, за да им кажат, че ще оставят спомен от деня си с най-добри намерения.
Ако искат наистина да подкрепят каузи по начина, по който вие го разбирате, трябва да отделят време да се срещат с всеки един или двама по двама на кафе и да им обясняват. "Виж сега... събирам пари за... Трябват ми толкова... Ние ще дадем половината, а другата половина просто я разпространяваме и разделяме сред познатите си. Ти би ли искал да дадеш... Ако ще даваш 2 лева, няма нужда, наистина... Сумата, която търсим е  10 000 и тези твоите 2 лева просто ще ти натежат на бюджета, но няма да ни помогнат особено..." - За мен това са доста по-тежки и неприятни разговори, отколкото на сватба, поразвеселени, понагласени всеки да прецени дали подкрепя идеята на младите или ще се дърпа, без да го афишира.

# 790
  • София
Ау колко красиво пишеш и колко е приятен и подреден изказът ти, absurT!!!
Няма турлю гювеч, няма неразбрани мисли - всичко е много добро и структурирано поднесено!
Сега очакваш и да ти напиша колко съм глупава, за да не разбирам основната идея на темата.
Преди да побързам да ти се извиня, ще попитам тихичко - дали основната идея на темата за новите традиции е основното, което ти си захванала да критикуваш толкова убедително и убеждаващо (повече себе си, отколкото нас)?
И как добре си го адресирала към мен - моята сватба, моята кауза, моят фейсбук...

Пак не си разбрала- не ми трябва извинението ти- ни те знам, ни те познавам- опитах се да ти обясня от добро сърце.
Като не си разбрала- не си, здрава да си. Mr. Green

# 791
Кофти е да се напише на поканата "Вместо да ми донесеш букет, за който си задължена да ми го донесеш, ми дай парите".

Няма никакво значение с какви думи ще е написан въпросният призив, смисълът е този. То и аз мога много деликатно и без обидни думи да ти обясня, че си тъпо парче, ама усещането ще е като да съм ти го казала директно. Използвам "ти" като безлична форма, а не като персонално обръщение, уточнявам, защото често стават недоразумения.

# 792
Така, добре, Есме, разбрах -жалко ти е за
 букетите. Това го разбирам. Но - не разбирам, защо вместо тях искаш пари? Съвсем прост въпрос. Струва ми се, че от това, че не искаш нещо не следва да е прилично да поискаш  вместо него нещо друго.

Както и да е формулирано в поканата.

И не е от значение, че е за каузата. За каузата си сложи една кутия, както вече предложих, ако смяташ, че му е мястото. Което не е, но както и да е. Защо тогава не замените на всичките си поводи, когато ви поднасят повечко хора цветя с пари за дарение? Самата идея някак противоречи на добрия тон, поне според мен.

# 793
  • SF
Еееее... И нали попитах дали се смята като много лоша култура, ако ти (примерно ти) попиташ в кой ресторант ще е събитието. Задължително ли е да те хранят?
Защо приемате сватбите като "задължително ми донеси подарък и аз задължително ще ти платя един куверт да се наплюскаш и нальокаш хубаво".
Тези неща са си по подразбиране за един сватбен ден, ритуал... каквото щете, но не са толкова пошли и отблъскващи. Трябва да ви радват, не да ви отвращават.
Вие на какво ги направихте тези сватби!
Ела, само, ако ми донесеш подарък. Ще дойда само, ако няма скариди, щото мразя! Ок, ама си купи нови свестни обувки, а не да ми се влачиш с тези от сватбата на сестра ми преди 5 години, щото и тогава те скъсахме от майтап!
Хора, наистина ли имате толкова изкривено отношение към нормите, които обществото налага!?? На колко години сте и къде живеете?  Shocked
На село по-бавно се приема и обработва информацията. Първо задължително минава през определението "изгъзица и на баба й фърчилото!"

# 794
  • град-държава
Аз не виждам връзка никаква, но сигурно в мен е проблема. В поканите си пише мястото и часовете на ритуали/вечеря/обяд, но каква е връзката между къде ще е вечерята и не ми носи букет, а донеси парите за букета за кучешки приют?
Аз обичам животни и отглеждам такова на едно с бебето си. Но например докато в БГ няма действащ закон за защита на същите и всеки може да отглежда, каквото си поиска и както поиска, да го плоди, когато поиска  и да го захвърли веднага щом започне да му пречи без милиграм последствия и поета отговорност, никога няма да подкрепя такава кауза. Всеки с каузите си и разбира се, че значение има.

Последна редакция: нд, 09 юли 2017, 13:58 от Vermilion`

Общи условия

Активация на акаунт