Здравейте момичета,

Много съм притеснена. Искам да попитам дали някой се е сблъсквал с диагнозата ВУР или Везикоуретерален рефлукс? Малката е на 10 месеца и в сряда вдигна 39 градуса темп. Дадох й Панадол и я свали, след 5 часа пак вдигна, този път 38 град. На другия ден й нямаше нищо, не е вдигала повече. Но понеже съм гърмян заек, й пуснах урина на сутринта. Измих я добре и излезе белтък, левкоцити и нитрити. Веднага на нефролог, при ехографията на бъбреците се оказа, че няма нищо, бъбреците са с нормална структура, паренхим, не са уголемени. При десния всичко е наред, нормата била до 0.5 и той е в норма, левият беше 0.56, което е незначително изменение и лекарката прецени, че може би пробата е била замърсена. Но й пуснахме й ЦРП- 13. И се наложи да започнем Зинат и сега го пие. Като беше на 6 месеца направи задръжка на урина в десния по- малко, а в левия малко повече, но го хванахме на време. Пи Панцеф и се оправи. Нефрологът тогава каза, че не е  ВУР, а най- вероятно бактерии. Или ако е ВУР, значи е нормалният, физиологичен при бебета и ще го израсте. Т.е. дължи се на недоразвитата отделителна с-ма на бебетата, което е нормално. Тогава 3 пъти повтарях урината и 3те пъти излизаха кръв, белтък, левкоцити и нитрити.
   Сега ми прави същият проблем, но ехографската находка е незначителна. Може да е замърсяване от бактерии. Мия я редовно, но сега е топло и почти цял ден сме навън, сега при тези кодове за опасни температури вече не сме навън, но до преди няколко дена бяхме. Навън не мога да я мия редовно като се наака. Имам кака и малката не я гледам по- различно отколкото съм гледала каката, а тя не ми е правила такива проблеми.
   Миналата неделя каката ми вдигна 38 темп., но с един Панадол я оправих, та се замислям дали не е вирус от градината. Но пък вирус, излекуван само с 1 доза панадол, без други симптоми, тя каката е здрава и яка, но пък знам ли.....
   Та тази сутрин малката се събуди с абсолютно сух памперс, чудя се дали е нормално, друг път тежат като тухла сутрин. След това се изпиша в гърнето, нормално количество, не мътно, не мирише, лееееко по- тъмно, но много леко. На разни места чета, че сухият сутрешен памперс около годинката бил симптом на здрави бъбреци.... А върви разбери.  Иначе малката е игрива, суче си, няма темп. няма много апетит, но тя по принцип не е от много лакомите....иначе е спокойна. Лекарката каза 12 дена АБ и после на контролен при нея и контролна урина. И ще гледаме за ВУР.
   Та идеята ми е ако може някоя мама на дете с ВУР да се включи, какви са симптомите, как е минало при тях? Само с ехограф може ли да се диагностицира или трябва да правя ЦС или рентген по време на пишане? До колко достоверна е диагнозата на база на ехографа? Благодаря предварително