Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Здравни застраховки при бременност и раждане

 • 4 685
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 418
Здравейте, настоящи и бъдещи майки. Със съпругът ми планираме бременност и се интересувам има ли здравни застраховки, които покриват прегледи, фетална морфология, лекарства, изследвания,амниоцентеза, ако се наложи, раждане, избор на екип. Ако има такива застраховки - колко време преди евентуална бременност трябва да са сключени, от кои застрахователни компании сте останали доволни, правят ли се някакви предварителни изследвания, някакви ориентировъчни цени на такъв тип застраховки? Въобще, всякаква информация по темата би ми била полезна, особено от жени, които са имали подобна застраховка и вече са родили. Търсих из форума, но последната подобна тема, която намерих, е от 2010г. Ще ми се по-"свежа" информация.  bouquet

# 1
 • София
 • Мнения: 2 567
Почти всички застрахователни дружества предлагат. Цената на пакета зависи от това какво включва. Има различни опции на различна цена. Повечето компании имат отлагателен период за бременност и раждане (отново различен за различните фирми). Влезте и разцъкайте 5-6 сайта и си пуснете искане за оферта. Тук на око цени няма кой да ви даде, особено като не е известно какво друго ще включва застраховката. Застраховка "бременност" само няма; обикновено е в пакет.  Огледайте и мрежата с лечебни заведения. Peace

# 2
 • Мнения: 7 119
Има, но ако ги правиш като индивидуално лице, цените са доста по-високи. Освен това през първите 6 месеца от застраховката не покриват бременност.

По принцип покритието на бременността е по-специфично и трябва да го договориш изрично. Защото тези застраховки покриват заболявания и техните лечения и/или профилактика. Бременността не е болест, съответно раждането не е лечение Simple Smile Така че, тези пакети са допълнителни към основния.
Аз лично ти пепоръчвам да се насочиш към големите и вече утвърдили се фондове - Булстрад, Уника, Доверие. За Дженерали съм чувала противоречиви мнения, затова и не знам дали да ти го препоръчам.

Има доста фондове, които правят проблеми или бавят плащанията към здравните заведения. Но това няма как да го знаеш, докато не се сблъскаш с него като вече застраховано лице. Така че, внимавай при избора и не рискувай. Много са щедри на обещания, но като отидеш в болницата и си извадиш картата - може да се появи различна реалност.

Най-добре е, ако си се насочила към конкретно лечебно заведение, в което да ти следят бременността и да проведат раждането, да попиташ тях с кой фонд предпочитат да работят.

Важно е обаче да предвидиш, че, както вече споменах, повечето фондове не покриват бременност, настъпила в рамките на първите 6 месеца от първоначалното сключване на застраховката. Т.е. трябва да си предвидиш поне две години да си плащаш тази застраховка, за да можеш да ползваш пакета за бременност.

Обикновено ако ще го правиш сама, а не през работодател и то само за бременност, не е рентабилно никак. Премията с включен пакет бременност, в зависимост от компанията може и да надскочи 1000 лв. За две години, това са 2000 лева. Проучи и прецени, но ако намериш работодател, който да те включи в списъците си с осигурени лица, тогава излиза пъти по-евтино.

# 3
 • Мнения: 418
По-скоро ме интересуват особеностите около такъв тип застраховки, не толкова цените. В старата тема четох и за случаи, в които застраховката уж е покривала раждане, но в крайна сметка сумата не е била възстановена, затова ми се щеше някаква препоръка или насока към някои по-конкретни и коректни компании от вече родили жени с такива застраховки.

# 4
 • Мнения: 7 119
Можеш да сключиш подобна застраховка и през брокер. Ако си избереш добър брокер, който съдейства при щетимост, ще можеш да разчиташ на него в случаи, подобни на този, който споменаваш. Защото това си е застраховка, като всяка друга. И както по другите застраховки, и по тези застрахователите ако могат, няма да платят.

# 5
 • Мнения: 1 981
Аз съм имала допълнително здравно от работодател към различни застрахователи в различни периоди. В началото покриваха прегледи и т.н. около бременност, но след първите години се усетиха и спряха. Така че бременност трябва изрично да е упомената, защото както някой посочи по-напред, това не е болест, а профилактика повечето пакети нямат.

Актуална информация за фирми и цени не мога да дам, но още един съвет - някои застрахователи теоритично покриват много неща, но чети внимателно дали няма лимит - общо за възстановяване на разходи в рамките на застрахователния период или пък на отделен иск, например максимум 30лв за преглед, независимо дали на теб ти е струвал 20 или 90лв.

Най-удачно ми се струва както са посъветвали по-горе, ако имаш предпочитание за болница, да видиш те с кого работят. Така ще можеш да минаваш с картата, вместо да плащаш и после да се занимаваш с подаване на документи.

# 6
 • Мнения: 314
Давам линк към още една тема като тази от октомври миналата година. Има полезна информация.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=947161;;20

# 7
 • Мнения: 563
Частните болници имат нелоши пакети, долу-горе на цената на застраховката.

Аз проучвах за себе си преди 2-3 год., но изчаквателния период беше поне година.Т.е., хипотетично, ако застраховката е 2000 Е на година, трябва да платиш 4000 Е. До колкото знам, дори в скъпите частни в БГ, може би с изклчение на Св. Лазар, сумата от 4000 Е ориентировъчно е предостатъчна за всичко, вкл. генетични тестове(които предполагам дори застраховка не би покрила). Това при естествено забременяване, де. За другите случаи не съм на ясно.

От чужбина ли идвате?

# 8
 • Мнения: 3 982
Аз съм на Дженерали, вързана съм към мъжът ми. те са голяма фирма и това им е като социална придобивка.  Хубавото на такива пакетни застраховки към големи фирми е , че почти никога не отказват щета  Laughing Laughing Докато при индивидуалните първо са по-скъпи, второ при почти всички за бременност и раждане има отлагателен период/в груповата този отлагателен период често пада или липсва/. Това означава за теб, че вече е късно да сключиш такава застраховка, защото отлагателният е минимум 9 месеца, т.е са си предвидили да сключиш застраховката преди да възникне риска.  Peace Peace


Уника също имат добри условия, мисля обаче и там имаше такъв период през който не можеш да ползваш бременност и раждане/9м/. Peace

п.п На мен ми струва около 400лв на година, но пак с уговорката, че съм вързана към голяма фирма, с много служители. Вече съм си "избила" застраховката- имам няколко прегледа, изследвания и една операция гинекологична  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт