Американски колеж - девета тема

• 85 409
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
И това са го премислили Тинки...
Стипендията за успех на изпита, награждава за еднократен и по същество неопределящ бъдещото представяне показател.
Стипендията за успех през годината, създава бележкари и подменя мотивацията да се учи за знания, с такава да се учи за награда.
По повод недекларираните доходи - проблема се решава, като погледнат движимото и значимото недвижимо имущество на цялото семейство, плюс местоживеенето и професията на родителите.
Високите, но постижими такси, освен че подпомагат съществуването на колежа, служат за допълнителна селекция на база ценностна система и степен на мотивация.
При това се елиминират случаите, в които талантливи деца наистина не биха могли да си позволят обучението в колежа с помощта на социалните стипендии.
Съгласен съм, че броя и качеството на кандидатите са спаднали спрямо миналото, но нима не е така навсякъде в обществото?

# 256
  • София

Стипендията за успех през годината, създава бележкари и подменя мотивацията да се учи за знания, с такава да се учи за награда.

Клише, основаващо се на методите на раздаване на стипендия у нас... Но пък нашите стипендии са толкова  смехотворни като размер, оттам и като финансов стимул, че дори и те не мисля, че са кой знае какъв фактор   в общия случай за това някой да се напрегне  повечко дори от голо бележкарство... Ако системата обаче оценява обективно според реузлтатите, то получената висока оценка няма как да е резултат на едното нездравословно  бележкарство, тя е  със сигурност подплатена с необходимото знание така или иначе. Двете вървят ръка за ръка при  високи критерии и добре функционираща система на оценяване по тях. Ако беше иначе, в чужди университети нямаше да има стипендии за успех. Има си стипендии по този парагараф, но малцина се добират до тях. Защо бележкарството не стимулира по логиката ти масата, при положение че става дума за сериозни суми от по 300-400 евро на месец, а не за нашенските 30-40 лева? Отговорът е прост.  Дори и да си бележкар, нямаш ли необходимата подплата от знания, която да ти осигури нужния успех, стипендия ще видиш през крив макарон.  Просто няма да успееш да стигнеш необходимия праг, само бележкарството няма да ти осигури нужния отскок до там. Трябва още нещо... Имаш ли нужното - и без да си бележкар ще взимаш стипендия. Едното не пречи на другото. Навън често взимащите стипендия за успех  са тютори в университета, тоест на база преценените от преподаватели като отлични знания са избрани да водят упражнения по конкретен предмет на  студентите от по-долните семестри.

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 09:08 от пенсионирана русалка

# 257

Стипендията за успех на изпита, награждава за еднократен и по същество неопределящ бъдещото представяне показател.

Да, обаче е силно мотивираща и привлича най-добрите Mr. Green Ако искаш най-добрите тенисисти да ти дойдат на турнира вдигаш наградния фонд, нали? В западните университети също приемат по еднократен показател - диплома, есе, САТ, събеседване... Няма никаква гаранция после дали този студент ще е успешен, но и няма друг критерий за реалистичен обективен подбор. Когато първите 50% от кандидатстващите в АК получаваха 50% стипендия, тогава беше големият наплив, нали? А след това дойде главоломен спад и на бройката, и на резултатите. Бих казала, че в последно време изпитите са доста по-тривиални от преди, но къде са резултатите по 80 и нагоре? Няма ги, защото много от децата с капацитет за такъв резултат не се и пробват даже. Едно време го правеха за спорта, ама сега май вече не е и спорт и вече летвата май пада и под 50... Браво на АК ако успява да поддържа ниво на изхода с тези входни резултати, но какво щеше да бъде, ако работеха с деца с по 70-80 на изпита? Къде са масовите супер резултати на САТ тестовете? Споменавам ги, понеже те са най-обективната форма на изпит, тотално независима от нашенските неуредици и би трябвало децата от АК да не слизат под 2200 (по стария формат, не следя новите), но не е така.

И не е вярно, че навсякъде има спад, защото десетте процента деца с амбиции пак си ги има, но сега отиват в други училища. Та отпадането на половината такса за първите 50% си беше голям удар. Не дискутирам дали за това е имало обективни причини и дали е било неизбежно, само констатирам доказуем факт.

# 258
Съвсем не е клише. Не случайно все повече водещи университети и колежи минават на същата идея.
За разлика от основното образование, което е като стол и където е добре "да си изядеш чинийката", по-нататъшното образованието става все повече като шведска маса. И на типично българският феномен "пълен отличник" се гледа с леко подозрение. Именно за това при кандидатстване обръщат толкова внимание на извънкласните дейности и постижения.
Колкото до стимулирането, самата възможност да учиш интересуващите те неща и то на едно от най-добрите места, се приема за достатъчна и единствено правилна мотивация.
Допълнителното стимулиране идва под формата на рисърч грантове или на интерншипи. И тяхната цел е пак същата - да ти позволят да се занимаваш с интересните за теб и полезните за другите неща.
За разбиращите английски:
https://youtu.be/u6XAPnuFjJc

И още:
https://youtu.be/Yl9TVbAal5s

ПС Има разлика между селекция и мотивация. Мисля, че добавянето на селекция И по мотивация (ограничавайки паричното поощряване за оценки) е отлична идея. Пък и наблюденията ми върху колежа, показват предимството на мотивацията пред входните резултати "any time"...

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 09:49 от Ezhko

# 259
  • гр. София
Говорех за масовото състояние на ДУ образование в отдалечените градчета, а  не на образоването лично във Вашето семейство. Ако бях ЧС, щях да попитам защо сте сменили малкия далечен провинциален град със София, та малкото ви дете в учило в СМГ...не питам, защото знам отговора.
Тонът на този коментар е меко казано груб и нападателен. Не знам с какво предизвиках такава реакция от този потребител. Исках само да кажа, че няма значение дали детето идва от СУ в малък град или от СМГ. Ако то е мотивирано, може да успее да се справи с формата на изпита в АКС. Дадох пример с моите деца, едно от които е учило в малък град (повярвайте, там също има прекрасни учители), а другото в СМГ. Нямам идея какво предизвика такава злоба и агресия. Моля модератора да изтриете моя коментар, както и този на госпожата, защото тук не е място за лични нападки и обиди, а всичко това с нищо няма да е полезно за останалите.
ПС - в София се преместихме, след като голямата ми дъщеря беше приета в Колежа и аз като нейна майка реших, че не мога да оставя дете на 14 г. да живее само в столицата. (Не беше лесно решението и изпълнението му, повярвайте!!! Да изоставиш подредения си живот, работата която обичаш, приятелите си....... и да започнеш да градиш живота си от началото. само който е минал по този път, може да разбере предизвикателството.) А относно това, че синът ми учи в СМГ до 7 клас - това беше изцяло негово желание. Аз нямах нищо против той да учи в кварталното, държавно 120 ОУ, което беше много добро училище.

# 260
  • София
ЕлементаК,
Скрит текст:
въобще не съм фен на коментарите на Шарки в горния стил, резки, нетактични и навлизащи в личното пространство на човека отсреща, че и прехвърлящи топката на друг (какво щяла да пита  ЧС),  но ще си позволя да ти опонирам от личен, двукратен опит  в частта със 120-то. Последното е несъмнено много добро до 4 клас,  страхотни начални учители...Нагоре обаче има доста трески за дялане и съответно не следва да се сравнява със СМГ в периода 5-7 клас. И оттам  (120-то)има деца в АК, да, което подкрепя твърдението ти, че има приети отвсякъде, но този факт не прави дадено училище непременно добро. Нито примерно множеството отлични оценки на НВО в 7 клас в годината на малките ми дъщери са показател - всички  с  някакви амбиции ходеха на уроци/школи. Макар че на такива са ходели и деца от други училища, а резултатите им не са аналогични,  което все пак показва и някаква съвсем прилична база на учащите в 120-то.  Но чак пък много добро да е, не е, нищо че ми е скъпо и като моето първо училище.

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 10:43 от пенсионирана русалка

# 261
Скрит текст:

Да, обаче е силно мотивираща и привлича най-добрите Mr. Green Ако искаш най-добрите тенисисти да ти дойдат на турнира вдигаш наградния фонд, нали? В западните университети също приемат по еднократен показател - диплома, есе, САТ, събеседване... Няма никаква гаранция после дали този студент ще е успешен, но и няма друг критерий за реалистичен обективен подбор. Когато първите 50% от кандидатстващите в АК получаваха 50% стипендия, тогава беше големият наплив, нали? А след това дойде главоломен спад и на бройката, и на резултатите. Бих казала, че в последно време изпитите са доста по-тривиални от преди, но къде са резултатите по 80 и нагоре? Няма ги, защото много от децата с капацитет за такъв резултат не се и пробват даже. Едно време го правеха за спорта, ама сега май вече не е и спорт и вече летвата май пада и под 50... Браво на АК ако успява да поддържа ниво на изхода с тези входни резултати, но какво щеше да бъде, ако работеха с деца с по 70-80 на изпита? Къде са масовите супер резултати на САТ тестовете? Споменавам ги, понеже те са най-обективната форма на изпит, тотално независима от нашенските неуредици и би трябвало децата от АК да не слизат под 2200 (по стария формат, не следя новите), но не е така.

И не е вярно, че навсякъде има спад, защото десетте процента деца с амбиции пак си ги има, но сега отиват в други училища. Та отпадането на половината такса за първите 50% си беше голям удар. Не дискутирам дали за това е имало обективни причини и дали е било неизбежно, само констатирам доказуем факт.
Стимулирането не само на първите 50% на приема, водо до неотказвянето на деца с резултат за 77мо място например, които още в осми клас може да покажат мнооого сериозни резултати. И повярвайте, успеха влияена стипендията, финансирането за сина ми се увеличи с минимален процент, въпреки, че аз от майчинство се върнах на работа, т.е. имах реален растеж на дохода, а сина ми е трайно в пезидентския лист...
А за резултатите на SAT, повярвай има ги! Видях ги лично 99+ перцентил, ... не само на общия, а и на събджект тестове... и на АР видях.
Това, че някой на приемния изпит е бил в последните 5%, не значи че при завършването няма да е сред първите 5. Има и примери - от резервите стига до реч на завършващите...

# 262
  • София
Местим се там и уреждаме живота си там, където децата ни могат да получат по-добро образование. Защото за нас доброто образование е ценност. Не за всички родители доброто образование е ценност, има много такива, които не искат да си нарушат уредения ритъм и спокоен живот. Социализмът в мисленето,  с неговото пренебрежение към "изучения" човек,  е все още жив.

ЧС, не първите 50%, а първите 71% бяха на ниската такса (50/70).

# 263
  • гр. София
ЕлементаК,
Скрит текст:
въобще не съм фен на коментарите на Шарки в горния стил, резки, нетактични и навлизащи в личното пространство на човека отсреща, че и прехвърлящи топката на друг (какво щяла да пита  ЧС),  но ще си позволя да ти опонирам от личен, двукратен опит  в частта със 120-то. Последното е несъмнено много добро до 4 клас,  страхотни начални учители...Нагоре обаче има доста трески за дялане и съответно не следва да се сравнява със СМГ в периода 5-7 клас. И оттам  (120-то)има деца в АК, да, което подкрепя твърдението ти, че има приети отвсякъде, но този факт не прави дадено училище непременно добро. Нито примерно множеството отлични оценки на НВО в 7 клас в годината на малките ми дъщери са показател - всички  с  някакви амбиции ходеха на уроци/школи. Макар че на такива са ходели и деца от други училища, а резултатите им не са аналогични,  което все пак показва и някаква съвсем прилична база на учащите в 120-то.  Но чак пък много добро да е, не е, нищо че ми е скъпо и като моето първо училище.
Съгласна съм с теб, Русалке! Относно 120 училище, моите впечатления за него са от прекрасната начална учителка и класна г-жа Пушкарова!!! Нямам лични впечатления от 120 училище след 4-ти клас!

# 264
Местим се там и уреждаме живота си там, където децата ни могат да получат по-добро образование. Защото за нас доброто образование е ценност.

"Един много интелигентен мъж - Жак Атали, беше написал една знаменита книга, в която пише, че „най-ценният, най-скъпият продукт през 21 век ще бъде доброто образование”." https://dariknews.bg/novini/interviu/fizikyt-t.-teodosiev-syvrem … o-oglupql-1240924

(Тео ми е любимец, както и Сър Кен Робинсън: https://www.vbox7.com/play:d112fb4c )

# 265
И на типично българският феномен "пълен отличник" се гледа с леко подозрение. Именно за това при кандидатстване обръщат толкова внимание на извънкласните дейности и постижения.

Да бе, особено ако става дума за Великобритания хич не гледат с подозрение, а го изискват императивно, докато извънкласните дейности са между другото. В САЩ е вярно, че гледат и разни други работи, ама и там ти искат висок САТ и хич не гледат с подозрение на деца, изкарали 2300 - 2400 (това по мое време, сега май максимумът е 1800?).

# 266
  • София
Не гледат с подозрение на пълните отличници  и в Германия, където принципно  предвид безплатното висше образование са доста стиснати на стипендии.  И все пак тези, които се  дават за успех през 1 семестър, масово се взимат от българи именно на база отличния успех от средно. Там пък съвсем не драпат кандидатът да е със странични академични и/или спортни  постижения и  активна социална ангажираност, освен за пълната стипендия за целия курс на обучение, отпускана от ДААД.. Карат си в общия случай на схемата  среден успех от дипломата и евентуални  събеседвания. Пресен пример е как въобще не ги впечатли фактът, че  се кандидатира в тяхно елитно уни  участник, а впоследствие и медалист от   международна олимпиада, та да поразчупят малко рамката със срока за интервю, който съвпадаше с Олимпиадата.

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 12:12 от пенсионирана русалка

# 267
Социализмът в мисленето,  с неговото пренебрежение към "изучения" човек,  е все още жив.

ЧС, не първите 50%, а първите 71% бяха на ниската такса (50/70).

Извинявай, ама ме разсмя...
Щото сега изученият човек е на пиедестал. И все по-висок го правят с времето и от правителство на правителство....
Погледни само снощните новини с малоумните циркове в пленарна зала. Изучен до изучен. И все можещи....
Не мога да повярвам как пропагандата работи. Не е до социализъм, по-скоро е синдром на капаците, безхаберието и самодоволността.
Което е нормално за самодостатъчни държави, като СССР навремето и "великите" САЩ.
Проблемът е , че откъдето те идват, ние там отиваме.

Колкото до 70% - аз нямам спомен за такъв ред. Чертата на триножника на входа на АК където обявяваха резултатите през 2004 минаваше през 50-те %. Преди това със сигурност не е било по-различно. След 2004 докато махнаха изобщо спонсорираната такса - дали 2007 или 2008, не зная, не съм се интересувал.

# 268
Скрит текст:
И на типично българският феномен "пълен отличник" се гледа с леко подозрение. Именно за това при кандидатстване обръщат толкова внимание на извънкласните дейности и постижения.

Да бе, особено ако става дума за Великобритания хич не гледат с подозрение, а го изискват императивно, докато извънкласните дейности са между другото.
В САЩ е вярно, че гледат и разни други работи, ама и там ти искат висок САТ и хич не гледат с подозрение на деца, изкарали 2300 - 2400 (това по мое време, сега май максимумът е 1800?).
1600 е новия SAT.
Доста си ги интересуват другите неща... има  и неприети със страхотен резултат, но без подложка на доказана активност в разни области и без съответни препоръки и добро самопредставяне при кандидатстване Simple Smile

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 12:12 от peneva_a

# 269
  • София
ЧС, тогава приемаха първите 50 момчета и първите 50 момичета на 1/3 от таксата, а следващите 20 момчета и 20 момичета  на пълна такса (споменът ми е за нещо около 4,500 евро, но може да са били и повече). Което прави сумарно 70 деца от всеки пол. Големият ми син беше  52 или 53 по резултати, затова помня бройките (тогава сглупих да поставя условие баща му да плати половината такса и за продължението се сещате...)

StephanB, аз нали точно това казвам, че за много (не искам да казвам повечето) родители в България образованието все още не е ценност. Отделно, с ЧС коментираме съотношението на броя деца на различни такси, а не на колко % резултат от изпита минава "чертата".

От 120то за прогимназия имам лични наблюдения - пак от баткото и неговата компания оттам - и те не са никак хубави.

Общи условия

Активация на акаунт