Американски колеж - девета тема

• 85 413
  • 738
  •   1
Отговори
# 270

Доста си ги интересуват другите неща... има  и неприети със страхотен резултат, но без подложка на доказана активност в разни области и без съответни препоръки и добро самопредставяне при кандидатстване Simple Smile

Има разбира се. Но колко са приетите с разнообразни извънкласни дейности и провал на САТ? Whistling

Цитат
Отделно, с ЧС коментираме съотношението на броя деца на различни такси, а не на колко % резултат от изпита минава "чертата".

Доколкото знам черта никога не е минавала на процент от резултата. Но иначе моите спомени са за първите 50% и вторите 50%, а не за 50 деца и 20 деца. Е може и да съм забравила де, ама в това 50/20 няма никаква логика.

# 271
Шарки, права си, абсолютно така беше, приемаха 140 кандидати (до 150 ) общо, 50/50 момчета момичета и чертата минаваше на 50-тия човек, а не процент, а после викаха резерви  докато запълнят бройката - там 70 или 75 от съответния пол. И таксата беше около 4500, така е, тук говорим за таксата за българите, щото интернешънълите винаги са били на почти двойно.
Сега като цитира бройките и ми светна, че бъркам...
50-то място от 70 , това са наистина около 70%.
ЧС, права е Шарки...

# 272
Шарки, права си, абсолютно така беше, приемаха 140 кандидати (до 150 ) общо, 50/50 момчета момичета и чертата минаваше на 50-тия човек, а не процент, а после викаха резерви  докато запълнят бройката - там 70 или 75 от съответния пол. И таксата беше около 4500, така е, тук говорим за таксата за българите, щото интернешънълите винаги са били на почти двойно.
Сега като цитира бройките и ми светна, че бъркам...
50-то място от 70 , това са наистина около 70%.
ЧС, права е Шарки...

Чакай малко, става дума за чертата под която се плаща пълна такса, а над която се плащат 50% такса, а не за чертата, под която не приемат, нали? Да не говорим за различни неща все пак, защото пак казвам, че може и да не помня, но няма логика 50 деца да са на 1/2 такса и само 20 деца на пълна.

# 273
  • София
Тогава първите 50 деца бяха на 1,700.00 евро, а следващите 20 деца бяха на 4,500.00 евро, т.е. първите 50 деца бяха на 37,77% от таксата (останалото е било вид стипендия), а останалите 20 деца -  на пълна такса.

Логиката тогава би следвало да е била повече спонсорски пари, за да са можели да си позволят толкова много деца на много по-ниска такса.

И да не забравяме, че тогава първото момче и първото момиче бяха изцяло освободени от такса.

# 274
Логиката беше, че българите плащат намалена такса (щото са социално сладки) за разлика от интернешънълите.
То и сега си е така. Само че тогава резервите им искаха да плащат пълна такса. А сега не.

# 275
точно, ЧС, говоря за  списъка с приетите деца. Значи първото момче и момиче не плащаха нищо, 5-те години. останалите 49 до 50-тото място плащаха 50% от таксата за българи, тоест бяха на спонсорираната такса. И след 50-тото място до 70 или 72-3-5 колкото приемат бяха на пълната такса.
Това подреждане и съответно определяне на такса беше критерий важащ за 5-те години, което беше според мен глупаво. Нямаше и намек и никой не постави въпроса за това учениците да защитят тази подредба - резултат на приемния изпит през годините да речем с годишен успех или поведение или нещо друго, направо не беше за вярване, но беше факт.
Веднъж влязъл на даденото място, така завършваш, на такава такса.
И за отбелязване е, че всъщност не подреждането след като се запишат децата важеше, а класирането след изпита.
Тоест, ако си на 51-во място и за една бройка изпускаш разлика от 50% за 5 години напред, факта, че от номер 5 до номер 30 са се явили ято СМГ-ци, които са се изкефили да тръшнат изпита и не са се и замисляли после да учат в АК и съответно не са се записали, та този факт на освобождаване на цели 25 спонсорирани места и съответната нужда да се поканят допълнителни 25 момчета за да се изпълни бройката предвидени за записване, изобщо не означева , че ти, като 51-ви в първоначалната класация ставаш 26-ти, ами не ставаш. Все си си 51-ви за тях като такса, плащаш си 100%.
В този смисъл АК беше на сметка от миграция на СМГ-ци, реално хем казваха, че до 50-то място спонсорират, хем реално пестяха в размер равен на броя на състезателите от СМГ.
Хитро, нали@

Колкото до логиката 50 деца да са на 50% а 20 на пълна - има я и тя се казваше пари от американските попове. Събирани през годините на милиционерстване на Колежа във Фонд, който след 90-те се отвори. И които щом свършиха, махнаха тази система и въведоха настоящата. Имаше тогава специално писмо на Пърски - тогавашния президент...

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 12:57 от StefanB

# 276
Скрит текст:
точно, ЧС, говоря за  списъка с приетите деца. Значи първото момче и момиче не плащаха нищо, 5-те години. останалите 49 до 50-тото място плащаха 50% от таксата за българи, тоест бяха на спонсорираната такса. И след 50-тото място до 70 или 72-3-5 колкото приемат бяха на пълната такса.
Това подреждане и съответно определяне на такса беше критерий важащ за 5-те години, което беше според мен глупаво. Нямаше и намек и никой не постави въпроса за това учениците да защитят тази подредба - резултат на приемния изпит през годините да речем с годишен успех или поведение или нещо друго, направо не беше за вярване, но беше факт.
Веднъж влязъл на даденото място, така завършваш, на такава такса.
И за отбелязване е, че всъщност не подреждането след като се запишат децата важеше, а класирането след изпита.
Тоест, ако си на 51-во място и за една бройка изпускаш разлика от 50% за 5 години напред, факта, че от номер 5 до номер 30 са се явили ято СМГ-ци, които са се изкефили да тръшнат изпита и не са се и замисляли после да учат в АК и съответно не са се записали, та този факт на освобождаване на цели 25 спонсорирани места и съответната нужда да се поканят допълнителни 25 момчета за да се изпълни бройката предвидени за записване, изобщо не означева , че ти, като 51-ви в първоначалната класация ставаш 26-ти, ами не ставаш. Все си си 51-ви за тях като такса, плащаш си 100%.
В този смисъл АК беше на сметка от миграция на СМГ-ци, реално хем казваха, че до 50-то място спонсорират, хем реално пестяха в размер равен на броя на състезателите от СМГ.
Хитро, нали@

Колкото до логиката 50 деца да са на 50% а 20 на пълна - има я и тя се казваше пари от американските попове. Събирани през годините на милиционерстване на Колежа във Фонд, който след 90-те се отвори. И които щом свършиха, махнаха тази система и въведоха настоящата. Имаше тогава специално писмо на Пърски - тогавашния президент...
На пръв поглед - разумно звучащо обяснение. Свършихме парите. Но дали би издържало проверката на фактите. Струва ми се, че сега ножицата между събрани такси и разходи на колежа би била още по- голяма. Само инвестицията в нови сгради ако вземем...
По мои спомени се гърчехме по един и същи начин да си платим колежа и при сестра ми и при синовете. Инфлация.
Има и други разлики. В учебните навици и ниво на тогавашните ученици, строгостта на оценяване и т.н.
Като теглиш чертата - "Пременил се Илия и пак в тия". Нови условия. Нови методи. Същите цели.

# 277
  • София
Тогава чух родители на деца от под и над "чертата" да се майтапят, че на едните децата са 2,800.00 евро по-умни от другите...

# 278
2800 минимум, а всъщност 14,000 за целия период...5  години.
А действително, както Пенева спомена по-горе,  първенецът на випуска през 2009 беше приета 5 години по-рано като резерва.
И не е имала възможност нито за миг през това време да претендира за някаква помощ за старанието си. Завърши на пълна такса.
Но и не я приеха никъде първата година, прекалено високо се бе прицелила.
Ама това е друга история.

# 279
Но и не я приеха никъде първата година, прекалено високо се бе прицелила.
Ама това е друга история.

Виж ти, това е нещо ново и недъвкано досега. Къде се е била прицелила, че да е нямала шанс? И нима има твърде високи цели, към които не бива да се стреми човек? Да не говорим, че повечето хора се целят в палитра от цели - много високи, реалистични и подсигуряващи.
Та къде се е била прицелила неуспешно и къде са я приели после? Много ми е интересно, все пак първенец на випуска в АК, пък да не я приемат....

# 280
Всъщност, ЧС, нямам представа от подробности, просто моята дъщеря спомена, по друг повод, говорейки за успехи, кум лауде, първенци и т.н. че ето например нейната ъученичка, първенец на нейния випуск - така и така, аз повторих думите й. Не помня подробности, мисля, че ми казваше, че става дума за унита в Бръшлянената лига, без да има нещо по-обикновено и в крайна сметка не са я взели никъде от посочените желани университети и е  кандидатствала наново следващата година.

Пак казвам, нямам информация за никакви подробности.   

# 281
Жалко, че не можеш да споделиш детайли, понеже аз все си мисля, че Бръшляновата лига все пак не е за извънземни и випускник на топ училището на България не бива да подхожда към такова кандидатстване с пораженчески дух.
Вярно, че там има и голяма доза късмет понеже, както каза Ежко, искат хора с различни влечения и наклонности и ако човек е бил изявен борец за чиста природа, а в същия университет вече са приели такъв типаж, на втория кандидат ще откажат. Ама пък те затова не са един и два тези университети и все за някой от тях един първенец на випуск би трябвало да може да се закачи. Надявам се, че втората година това момиче не е свалило гарда и все пак са я приели в някой от тези унита?

# 282
  • София
Жалко, че не можеш да споделиш детайли, понеже аз все си мисля, че Бръшляновата лига все пак не е за извънземни и випускник на топ училището на България не бива да подхожда към такова кандидатстване с пораженчески дух.
Вярно, че там има и голяма доза късмет понеже, както каза Ежко, искат хора с различни влечения и наклонности и ако човек е бил изявен борец за чиста природа, а в същия университет вече са приели такъв типаж, на втория кандидат ще откажат. Ама пък те затова не са един и два тези университети и все за някой от тях един първенец на випуск би трябвало да може да се закачи. Надявам се, че втората година това момиче не е свалило гарда и все пак са я приели в някой от тези унита?
В тоя ред на мисли, тази година има прието дете в MIT, което е кандидатствало там и миналата година, но тогава не е било прието. Не знам дали другаде е кандидатствало, по-скоро не. Не е свалило гарда, вероятно е вдигнало САТ-а и сега вече е студент, където е искало.
Скрит текст:
Не е от АК, не е от СМГ, не е от София.
Тази година има прието още едно българче в MIT, също не е от АК, СМГ и т.н. С космически САТ и разностранни интереси.

# 283
  • София
Ще си позволя да отклоня темата от Бръшляновата лига и да я насоча към по-ежедневни теми, като например нивото на преподаването по математика в АК.
Днес щерката (8 клас) е открила грешка в обяснението и решението на задача от госпожата. Още едно момиче и момче са я подкрепили. Госпожата съответно ги накарала да излязат и да решат задачата на дъската. След което се развикала, казала, че ще им пише 0%, че следващия път ще ги накаже с двойно домашно и прекратила часа.
Трябва да призная, че съм изумена от реакцията на госпожата, а също и доста притеснена, как ще се преподава и съответно усвоява новия материал.
В тази връзка, сменят ли се учителите по математика след 8 клас? Ние ли изтеглихме късата клечка с тази преподавателка и да се надяваме ли на по-добра следващата година, или трябва да заложим на школи, за да сме сигурни, че ще е на ниво по математика (не става въпрос за състезателна) а за едно добро ниво, което да и позволи да избере след 2 години профил Математика, например). 

# 284
Ще си позволя да отклоня темата от Бръшляновата лига и да я насоча към по-ежедневни теми, като например нивото на преподаването по математика в АК.
Днес щерката (8 клас) е открила грешка в обяснението и решението на задача от госпожата. Още едно момиче и момче са я подкрепили. Госпожата съответно ги накарала да излязат и да решат задачата на дъската. След което се развикала, казала, че ще им пише 0%, че следващия път ще ги накаже с двойно домашно и прекратила часа.
Трябва да призная, че съм изумена от реакцията на госпожата, а също и доста притеснена, как ще се преподава и съответно усвоява новия материал.
В тази връзка, сменят ли се учителите по математика след 8 клас? Ние ли изтеглихме късата клечка с тази преподавателка и да се надяваме ли на по-добра следващата година, или трябва да заложим на школи, за да сме сигурни, че ще е на ниво по математика (не става въпрос за състезателна) а за едно добро ниво, което да и позволи да избере след 2 години профил Математика, например).  

Използвайте срещата в събота за да изясните нещата. Обикновено преподавателите се сменят всяка година, макар че може да се случи и да повтори някой, но принципно катедрата е голяма и по-вероятно е да не е същата.
Вижте какво се е случило, според преподавателя, това, което разказвате ми се вижда странно, наистина.
За ходещ в школа заради ниво  по математика в АК не съм чувал досега, още повече че има клуб в който интересуващите се могат да се занимават със състезателна математика, ако дъщеря Ви е с определени интереси, като идващите от СМГ, води го Кортезов.
Отделно винаги може да отиде на консилтации.
Поговорете в събота, пък ако се налага, може да се обърнете за съдействие в деканата, да се види какъв е проблемът....

И още нещо - профил математика в колежа няма.
Има хуманитарен и друг - химия, физика, точни науки , програмиране.... Всички принципно се водят с математически профил, целият колеж, просто покриват повече часове като хорариум.

Общи условия

Активация на акаунт