Американски колеж - девета тема

• 85 449
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
Аз съм изумена, ако това е действителната реакция на учителката... и моя е спорил с учитека (но да не забравяме, че и тона и метода на спор са важни), решавал е задачи на дъската, многократно, ако е оспори правилността. И да, може и да остави 0% на за седмичното представяне в клас, ако са провалили часа с непремливо поведение. Изобщо не казвам, че е този случая.
Както СтефанБ писа, има механизми - родителската среща в събота за изясняване на другата гледна точка, ако трябва среща с ръководителя на катедра математика и с декана.
От моя гледна точка преподаването по математика е на много високо ниво, но... всеки има лични наблюдения и мнение.

# 286
  • София
StefanB и peneva_a, благодаря

Със сигурност ще повдигна въпроса в събота, надявам се само да се отдаде възможност, защото искам да го направя по възможност на 4 очи. Иначе се опитах да получа подробна информация от моята,  тя твърди, че вдигнала ръка, поискала думата. Но знам ли дали наистина е така, и дали не са се превили на интересни.

Иначе се е записала на школа, въпреки ранния час в събота.
А за профила съм изненадана. Със сигурност имаше и Математически профил в списъка, който ни раздадоха при записването. Дали не е свързано с новия закон и това, че нашите вече са по друга програма, и в 11 и 12 клас ще учат само профилиращи предмети Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 05 окт 2017, 18:32 от rosita_ta

# 287
Всички са с математически +следващия профил, т.е. имат повече часове по математика. Срещите с учителите са индивидуални, ще имаш възможност разговора да е личен. И се подготви за по-голямо чакане по БЕЛ и Мат (осмокласниците са доста и всички родители идеат на срещите), най-добре едното да е в часа на започване на родитеската среща (във всяко време от програмата, означено с "Запознайте се с учителите на вашето дете")

# 288
Цитат
А за профила съм изненадана. Със сигурност имаше и Математически профил, в списъка, който ни раздадоха при записването. Дали не е свързано с новия закон и това, че нашите вече са по друга програма, и в 11 и 12 клас ще учат само профилиращи предмети
Специално заради теб проверявам понякога в регистъра. Все още информацията е, че предстои вписване по реда на  ЗПУО. Когато това стане, в детайлите ще бъде посочена точната информация за профилите.

# 289
  • София
Какво е нивото по математика в колежа не знам, но от бившите съученици на щерката, общо 14 на брой 12 ходят на математика в неделя при известен преподавател.

# 290
  • В офиса
rosita_ta, надявай се на по-добра следващата година. Тази подозирам, че е същата като нашата. При нас за щастие бе само един срок, но пораженията бяха огромни. Жената, не й помня името, според мен не става за преподавател и в ТОХ-а. Като цяло катедрата по математика не е слаба и въпросната дама е "къса клечка". Сегашната за малкото часове, които са имали, изглежда адекватна и на ниво.
Иначе не се сменят на срок, а на година. Просто нашата първия срок (която бе страхотна), се премести в чужбина и тогава ни натресоха другата дама.
Не очаквай адекватност и при разговор на 4 очи. РС 1 след началото на втория срок, специално посветена на персонални оценки: Аз: Аз съм родителят на Х oт клас 8/у. Тя: Да, тя има известни трудности с материала, но работим да ги преодолеем... Аз: Затруднения?! Да не би да й е много скучно в часовете? Тя: ...Да, да, всъщност Х се справя доста добре..... Изходна характеристика на края на годината: Х имаше пропуски от минали години, които успешно наваксахме....
Ми, освен че Х не само че нямаше пропуски от минали години, а се сдоби с такива за 1 срок, какво друго да кажа. Пораженията не са фатални, де. Само дето Х вече си мисли, че нищо не разбира от геометрия. А беше време, вкл. и първия срок на 8-ми клас, когато нямаше геометрична задача, било то състезателна, която Х да не е решила при наличие на достатъчно време. Та така. Стискам палци за личната среща и разкажи.

# 291
  • софия
Тинкърбел и rosita_ta, може ли да споделите ( може и на лични) коя е учителката?!

# 292
 "А беше време, вкл. и първия срок на 8-ми клас, когато нямаше геометрична задача, било то състезателна, която Х да не е решила при наличие на достатъчно време." Ето това е ключово - на куиз (15 минутка) има време за скоростно скициране (чак чертеж е силно казано) и описание. На тестовете времето е повече, но и задачите също. Сама за домашно може да се отдели повече време (ако нямаш текущи проекти за 4часа работа, а е станало вече 19ч... децата най лесно зарязват "чепкане" на проблем, който знаят, че е силно отнемащ време).
Не знам коя точно преподавателка коментирате, нашата осмокласна също беше с изключително разнопосочни коментари от родители. Но тя винаги е познавала децата, а и този изказ някак не го свързвам с нея.
Сега в 12ти клас имат една американка... ми някои неща от материала физиците май ги владеят по-добре. Добре, че пак са с двама преподаватели, та никакво изоставане не очаквам Simple Smile

# 293
  • София
  Какво означава "Запознайте се с учителите" в програмата на РС? Да се срещаме с конкретни учители в посочените стаи ли? За осмокласниците особено какво биха могли да ми кажат за детето, при положение, че са се срещнали 3-4 пъти. Разбирам ако има нещо конкретно, както при Росита, но иначе и изисквания, и правила са им дадени много подробно.

Росита, ако не се видим, разкйажи после какво е станало на РС, какво са ти обяснили.  Peace

# 294
На срещата утре, май няма да има формати ф2ф с учителите. Но не пречи проблема с бъде споделен с декана на препитата. По мой опит, не е зле да оставите място за "разумни съмнения".
Без да мисля, че и този случай е такъв, има много девойки на тази възраст, които се пробват да решават конфликти с  манипулативни подходи...
ПС запознайте се с учителите, значи точно това. Ще ви запознаят групово с всеки един от тях. И всеки учител ще каже няколко думи за себе си, за какво ще учат и какви изисквания има...

# 295
  • София
Ежко, мисля, че става дума за същата "математичка", при която бяха детето на Тинки и моето. В този ред на мисли, чудя се, правят ли customer satisfaction survey сред учениците по отношение на преподаването на учителите и ако не, дали да не повдигна публично въпроса на РС в събота?

# 296
Ежко, мисля, че става дума за същата "математичка", при която бяха детето на Тинки и моето. В този ред на мисли, чудя се, правят ли customer satisfaction survey сред учениците по отношение на преподаването на учителите и ако не, дали да не повдигна публично въпроса на РС в събота?
Допитване не съм виждал, но съм много изненадан, че въпросът не е повдигнат пред ръководството на колежа и решен кардинално... И да, въпросът трябва да бъде поставен.

# 297
Много сте писали:smile:
През 2008г. приемаха 72 момичета и 72 момчета. Първите 50 момичета и 50 момчета получаваха автоматично 50% отстъпка от таксата за българи и имаха право да кандидатстват за допълнителна отстъпка, съобразно дохода на семейството. Останалите 44 деца нямаха право на никакво намаление. Пълните стипендии бяха 2или 3 (това не помня със сигурност) и за тях се бореха първите 25. При предходните випуски пълните стипендии са били две и са се давали на първото момче и момиче. През 2009 условията за прием се промениха и всички приети можеха да кандидатстват за намаление( за приетите през 2008 се запазиха условията, при които са били приети, до края на обучението им). Само не помня от коя година започнаха да приемат по 160 деца. колкото до спонсорираните такси и намаленията си спомням, защото дъщеря ми беше от последния випуск по старите условия.

За учителката по математика  си редактирах коментара, но считам, че позицията на АК е правилна и силно се надявам да запазят такава позиция, какъвто и натиск да има от страна на родителите. Моля да ме извинят родителите на осмокласниците

Последна редакция: пт, 06 окт 2017, 08:53 от rosss

# 298
  • София
Россс, не съм сигурна дали на Вашето дете е преподавала същата учителка, но разликата между нейното преподаване и подхода на всички останали учители в АК към техните предмети е астрономическа. Другите преподават увлекателно, лесно за разбиране, децата учат с желание. А тази е типичен български учител от държавно училище: влиза в клас, измънква си материала, дава 2 задачи за домашно и "ще се видим другата седмица". Никаква ангажираност или интерес към резултата. И понеже децата сравняват, сравнението не е в нейна полза...Отделно, децата "отразяват" поведение: при "увлекателните" учители се внимава, при скучната  се скучае.

И понеже АК е толкова желано именно заради увлекателните учители и добрата подготовка, ръководството би следвало да намери начин да получава  обратна информация за служителите си.

# 299
  • София
Отново се повдига въпроса за стипендиите в АК . Няма абсолютна истина по въпроса и всеки си гледа от неговата камбанария. ЧС е права за нея си. Може би щяха да изберат колежа, ако беше схемата на предишното финансиране.  Но както и СтефанБ е писал, и колежът обяви - старите фондове са се изчерпали. А новият начин на финансиране на нас ни даде шанс. Ако се процедираше по старата схема, нямаше и да се доближим до АК. Ще дам пример с випуска на дъщеря ми.  Тя не е ходила на курсове за подготовка за АК. Колежът беше възможност само ако й отпуснат финансова помощ и  не можех да си позволя да инвестирам в допълни курсове. Тя и още едно момиче от випуска й бяха сред първите 3 резерви. Приеха ги и на 2-те отпуснаха финансова помощ. Завършиха с шалчета и получиха 2 от наградите на колежа, които се връчват на  церемонията по дипломирането. А едно от децата спечелило пълна стипендия напусна АК поради проблеми с обучението.
Вероятно така АК губи някои от топ състезателите по математика, но дава шанс на по-голям брой други ученици с интереси и възможности в различни области.

Общи условия

Активация на акаунт