Американски колеж - девета тема

• 83 862
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
И евентуално, ако може да ми разясните накратко още нещо: каква е „подходящата образователна основа“ и кой и къде може да я получи (у нас)? Предварително благодаря.

Предполагам в разни частни училища. Няма държавно, където децата да бъдат учени на нужното за АК.

Не мисля. Минималните базови знания по математика и БЕЛ могат да бъдат получени и в най-западналото училище при някакво минимално усилие от детето. Полезно е да се четат с желание умни книжки. Много помага и семейната среда, в която се дискутират открито различни въпроси.
Важен фактор са и способностите на детето (виж по-горе). Но те са заложени от гените и обикновено се развиват независимо от училището.
За да бъда ясен - децата, които не са влезли в АК не са "неспособни". Просто техните способности биха били развити по-добре в други училища. И техните способности не са по-малко ценни.

# 196
И евентуално, ако може да ми разясните накратко още нещо: каква е „подходящата образователна основа“ и кой и къде може да я получи (у нас)? Предварително благодаря.

Предполагам в разни частни училища. Няма държавно, където децата да бъдат учени на нужното за АК.
Това е смехотворно. Детето ми учи в общинско училище в провинциален областен град, от малките. Приет е без школи... справя се блестящо, не само по мои мамини впечатления! Вече е Senior, съвсем скоро предстои ранно кандидатстване.

# 197
Детето ми учи в общинско училище в провинциален областен град, от малките. Приет е без школи... справя се блестящо, не само по мои мамини впечатления! Вече е Senior, съвсем скоро предстои ранно кандидатстване.
И всички му желаем успех!!!!

# 198
Всяко дете, което е добре подготвено и иска да учи в АК,учейки  в държавно  може да успее. Аз лично познавам няколко такива деца. Въпросът е  какви цели си е поставило детето, дали иска учи в училищата с най-висок бал ( в зависимост от желанието) или счита , че средното ниво е ок за него, в този случай не уроци , не школи , а и с фуния да се налива няма как да стане. На мен ми допада начина на подбор в АК  - основно бързата  и логическо мислене.

# 199
  • offshore & overseas
Ezhko, много ти благодаря! Сега разбрах какво е имала предвид Черна станция.

# 200
  • София
На мен ми прави впечатление (макар и отстрани), че в последните години (две-три) децата в АК идват предимно от частни училища. И средата е в голяма степен различна от това, което беше, когато големият ми син учеше там. Сега има и т.нар. "феймъси" и други подобни неща, които в предишни випуски нямаше или не бяха в такава степен поне!
Та... нещата се променят. И в известна степен Черна станция е права за това, че средствата, които някои хора влагат в подготовката, променят състезанието на входа и не е ясно дали това е от полза за Колежа, а и за самите деца, които учат в него.
Имам познато такова дете, което с правилната подготовка беше прието миналата година. Но то наистина се мъчи там. Има двойки по математика, поради което я накараха да ходи на допълнителни консултации в АК (което я задържа още време в Колежа), а родителите я записаха и на частни уроци по всичко - АЕ, БЕЛ и мат... (още време и пари). За мен честно казано това е твърде голямо усилие. Но всеки сам има право да прецени дали си заслужава.

# 201
Селекцията в АК (както многократно съм коментирал) е най-вече на база способности (които могат да бъдат донякъде, много бавно и постепенно развити, но не и придобити в училище). И освен това се искат минимални базови знания.

# 202
Нека не делим децата, защото ако детето покаже знания , няма как да не влезне, поне това е моето мислене. По-горе беше споменато, че дете от СМГ не е прието. Къде е написано , че децата от СМГ със сигурност влизат? ( Само да вметна, че в списъка на  СМГ след 4 клас от набор 2004  имаше доста деца , които не бяха сред приетите , а в последствие се оказаха ученици на училището.....Така или иначе в последствие те сами отпадат от системата.) Има много умни и знаещи деца, които си учат до 7 клас в обикновените училища и се справят блестящо.

# 203
  • offshore & overseas
Във въпросите си аз цитирах изцяло Черна станция, защото искрено не разбрах за какво точно иде реч. Изразите „подходящи/неподходящи деца“ и „необходимата образователна основа“ са нейни, не мои. Благодарение на Ezhko сега вече имам изключително точна и ясна представа за нещата.

# 204
Нека оставим всеки да прецени, дали детето да кандидатства в АК или не, дали детето му става или не. По-добре е да си бъдем полезни, отколкото да спорим без да имам смисъл. Нека да са ни здрави  и дано успеят.

# 205
Изразите „подходящи/неподходящи деца“ и „необходимата образователна основа“ са нейни, не мои. Благодарение на Ezhko сега вече имам изключително точна и ясна представа за нещата.

Не, не са нейни. Копирани са от други постове.

# 206
Нека оставим всеки да прецени, дали детето да кандидатства в АК или не, дали детето му става или не. По-добре е да си бъдем полезни, отколкото да спорим без да имам смисъл. Нека да са ни здрави  и дано успеят.
Разбира се. Селекцията в АК е достатъчно читава и резултатите от нея биха били толкова по-добри, колкото повече деца кандидатстват. Никой не може да каже предварително, дали едно дете "става" или не. Затова има изпит.
Успех на всички деца!

# 207
  • София
Скрит текст:
За неследилите дискусията в темата за СМГ мнението на Черна станция изглежда  може би  малко неадекватно. Но си е съвсем адекватно, макар и да се явява  определено реваншистко. Идва в отговор на твърдение на Ежко за какво стават и не стават едни други деца.

Много съм се дърпала виртуално с  Черна станция, но не мога да не призная правотата й сега.  В тази връзка ще помоля най-учтиво  модератор просто да каже, ако е възможно, разбира се,  защо  по никакъв начин не се прие като обидна квалифакацията на Ежко, че голяма част от децата, оставащи в СМГ след 7 клас, правят този избор, защото за нищо друго не стават. Вярвам ще се съгласите всички, че това е повече от неуместно, нелогично изказване, дори и да забравим факта, че е обидно за деца и за родители. Немалка част от избралите СМГ са били приети и в Колежа. И тук идва противоречието, нали? От една страна се казва, че изпитът на АК е с такъв формат, че успява да селектира можещите деца, тези, които имат база по мат, грамотност по БЕЛ и обща култура, които имат правилния стратегически подход към нещата в стресова ситуация, каквато е изпитът..  И вероятно е така, нямам никакви намерения да оспорвам това. При всякакви положения изпитът поне  не набляга на заучаване на разни локумести тези по БЕЛ и ненужни тропи и фигури. И  щом конкретни деца  са приети, значи са такива, можещи. Но изведнъж решават да не изберат АК по една или друга причина, в резултат на което се превръщат в неставащи за нищо друго освен за СМГ, тоест мястото, приютяващо "неудачници"... Дори нямам, не съм и имала деца в СМГ, та да се почувствам пряко засегната, но лично на мен това ми се стори твърде крайно, та да не бъде  по някакъв начин отбелязано. Далеч съм от мисълта да оспорвам действията на модератор, просто споделям усещането, с което останах. И едва ли съм била само аз.
Извинете ме за включването.

Последна редакция: пн, 02 окт 2017, 19:02 от пенсионирана русалка

# 208
  • offshore & overseas
И кво ся, излиза, че пак се оказах в ролята на малкото бяло агънце. Така е, човек като не следи отначало, ами се включва чел-недочел. Blush

# 209
Не съвсем Мяуче. Точно заради новите участници в темата, отговорих на Черна Станция, повтаряйки неща, които тя много добре знае от предишни дискусии.
Така че можеш спокойно да приемеш моите постове като такива с намерение да помогнат, а не да се гъбаркат с новите...
Постовете и на Черна станция и на Русалка вадят думите ми от контекст, видоизменят ги с "почти синоними", които обръщат смисъла им тотално и т.н.
За интересуващите се, мястото на дискусията е в темите за СМГ.
А тука тези постове звучат абсолютно неадекватно и както по-горе беше писано - смехотворно.
Моля админ да зачисти.

Общи условия

Активация на акаунт