Американски колеж - девета тема

• 85 491
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
  • софия
С изричната уговорка, че е моя приумица, мога да ви посъветвам да си направите "пробен изпит" вкъщи. Изберете  40 задачи от материала който е минат в 6 клас, ако намерите стари тестове - супер, ще имате готови отговори, може да са от сборник, от минали кенгурута, и засичайте 25 минути. Нека свиква детето да работи за кратко време, да се научи да разпознава "своите" задачи и да решава първо тях, после да се връща на "трудните", а накрая да отбелязва някакъв отговор (все е шанс за точка) Ще се изненадате, че в това се крие сложността, краткото време, а не в заплетено сложни задачи!

# 181
  • софия
Всяка година задачите са различни, така че няма гаранция до кои пробни изпити ще се доближат. Когато дъщеря ми кандидатства, сподели, че почти всички задачи са били училищна математика, с превес на геометрията. Но в други години е било друго. Може би с цел да не се ходи на подготовка, знам ли...
Но дали за състезателна математика, дали за кандидатстване, Кортезов е най-добрият учител, поне за нас. И двете ми деца ходеха/ходят при него, те са на същото мнение като мен, че най-добре преподава.
За мен е уникален преподавател! (и добавям, че нямам база за сравнение с други, просто на мен много ми харесва)

# 182
Благодаря ви! Ориентирахте ме. Дъщеря ми ходеше на курс по математика в СМГ от 3 до 6 клас . За периода 3 - 4 клас решаваха състезателна математика и в 4 клас ги готвеха за изпита в СМГ -5 клас, където всъщност се работеше и за време. Имаме сборника със състезанията "Кенгуру", ходим на курс, има мотивация , дано успее.
Хубав ден!

# 183
  • софия
Благодаря ви! Ориентирахте ме. Дъщеря ми ходеше на курс по математика в СМГ от 3 до 6 клас . За периода 3 - 4 клас решаваха състезателна математика и в 4 клас ги готвеха за изпита в СМГ -5 клас, където всъщност се работеше и за време. Имаме сборника със състезанията "Кенгуру", ходим на курс, има мотивация , дано успее.
Хубав ден!

Значи стискаме палци Simple Smile Успех!

# 184
Много благодаря !

# 185
  • софия
Формулярът за регистрация за "Отворените врати" вече е поправен и активен. Освен това има изнесено съобщение, че ако попълването на електронния формуляр затруднява потребителите, същите ще имат възможността да го попълнят на място.

# 186
Аз Вчера се регистрирах за 21.10.2017. Виждам в календара, на 7.10.2017 - Дни на отворените врати, за което няма друга информация , имате ли идея какво е това събитие?

# 187
Аз Вчера се регистрирах за 21.10.2017. Виждам в календара, на 7.10.2017 - Дни на отворените врати, за което няма друга информация , имате ли идея какво е това събитие?
Дните за отворени врати за кандидат гимназистите се публикуват ясно отделно в "Предстоящи събития". Календара е за всички дейности в Колежа, там виждате "Open House Day for Candidates" ("Дни на отворените врати за кандидати и техните родители"), т.е. това е за вас.
Предполагам (почти сигурна съм), че това за което питаш е първата родителска среща за учебната година... нарича се така, защото преподавателите няма какво да коментират все още за децата, но има общи срещи по випуски с декана на випуска и с преподавателите по катедри, а после ако някой иска да се види с някой преподавател - на разположение са Wink Ще получим покани (с пропуск) и час и място за обща среща за випуска.

# 188
Здравейте, дъщеря ми тази година  е 7 клас и иска да кандидатства  в Американсия колеж, та питането ми е в кои школи може да се явява на пробни тестове, които като форма и съдържание са най-близко до тези в колежа?

Чудно ми е защо всички налитат на школи и наливат пари в бизнеса с частни уроци  newsm78
Нали самото АК официално заявява, че няма нужда от никакви курсове и което дете е подходящо за АК може да се справи без такива. А с това ходене на курсове се получава изкривяване в подбора и влизат и неподходящи деца. МНОГО (не всички) ТАКИВА деца след 7-ми клас нямат необходимата образователна основа, да продължат успешно в нещо различно от АК и бледите му копия. И понеже го усещат - отиват в АК.

Тезата ми е, че откак АК стана "модно", МНОГО (а не всички) деца биват набутвани където не им е мястото. Естествено, няма лошо, когато родителите насочват децата си съобразно техните наклонности и интереси. Но когато ги "насочват" водени от амбиция и/или дребни сметки страдат всички.

Накратко, точно заради курсовете има достатъчно много деца, на които не им е там мястото, но не стават вече за нищо друго и повечето от тях са жертви на зле разбрана родителска амбиция.

# 189
С първата част съм съгласен. Тестовете в АК са направени по начин, който максимално елиминира ефекта от допълнителната краткосрочна (едногодишна) подготовка в частни школи или курсове.
Поради това, слава богу, предварителния подбор в АК е достатъчно ефективен.
Приетите кандидати имат качествата необходими им за да се справят с програмата в колежа. Дали ще се справят, зависи от това, дали са мотивирани да положат и необходимите усилия...Прекомерната родителска амбиция би могла само да попречи, но за щастие в АК са изработили достатъчно добри механизми за ограничаването и.
Нещо повече, АК изработва в децата навици за самостоятелност и отговорност. И резултата е, че родителите много бързо биват поставени на мястото им от собствените си чада (в редките случаи, когато не са си го знаели предварително Simple Smile)
Тъй като колежа не предлага тясна специализация в една област, няма голяма опасност от това, някое дете да не намери своето място или да не получи поне минималната подготовка, необходима му за да продължи да преследва по-нататъшните си цели...
Широчината на подготовката в колежа дава и допълнителни предимства на децата, като им помага да използват талантите си в определена област много по-ефективно...

Последна редакция: пн, 02 окт 2017, 15:02 от Ezhko

# 190
На школи и уроци ходят деца, които искат да получат резултат над средния  или по-точно  висок, поне за това моето дете  ходи на курс по БЕЛ и МАТ и то за НВО. Виждам , че има школи, които пишат , че подготвят за АК, но не мисля, че ако си добре подготвен за НВО няма да се справиш с теста за колежа. Ако на едно дете мястото му не е там , то просто само ще отпадне от системата. "Набутването на децата , където не им е мястото" мисля,че важи за тези , които влизат в съответното училище след официалния прием , защото ако детето е изкарало високи резултати е нормално да избере най-доброто за себе си . А те вече са достатъчно пораснали, за да кажат къде искат да учат.

# 191
  • offshore & overseas
Прощавайте, че така внезапно нахлувам, но отскоро следя дискусията, без да ми е актуална, и ми стана любопитно, та искам да попитам: кои деца НЕ са подходящи за АК и кои са? И евентуално, ако може да ми разясните накратко още нещо: каква е „подходящата образователна основа“ и кой и къде може да я получи (у нас)? Предварително благодаря.

# 192
Скрит текст:
Прощавайте, че така внезапно нахлувам, но отскоро следя дискусията, без да ми е актуална, и ми стана любопитно, та искам да попитам: кои деца НЕ са подходящи за АК и кои са? И евентуално, ако може да ми разясните накратко още нещо: каква е „подходящата образователна основа“ и кой и къде може да я получи (у нас)? Предварително благодаря.
Не мисля, че има подходящи или неподходящи деца за АК. Има деца, които имат необходимите качества да се справят с програмата и такива, които нямат. Съдейки по изпита, търсените качества включват:
1. Бързо и точно възприемане и обработка на информация. Особено под стрес.
2. Устоичива психика и проактивно, адаптивно поведение.
3. Самостоятелно мислене и разбираемо излагане на аргументи и заключения.
4. Способност да се схваща същината на поставен проблем.
5. Сравнително широка обща култура и минимално-достатъчна база знания по математика.

Виждам , че има школи, които пишат , че подготвят за АК, но не мисля, че ако си добре подготвен за НВО няма да се справиш с теста за колежа.
Изпита за АК има много малко общо с НВО.

Последна редакция: пн, 02 окт 2017, 15:53 от Ezhko

# 193
Привет на всички родители на деца, които ще кандидатстват в АК! Пожелавам успех на децта и спокойствие на родителите и най- вече вярвайте в децата си!

Споделяла съм и преди, че ние сме от глухата провинция и при нас курсове за АК няма, но дъщеря ми е приеха. Пиша това да покажа, че универсална рецепта за прием в АК няма.

И отново успех на пролет!

# 194
И евентуално, ако може да ми разясните накратко още нещо: каква е „подходящата образователна основа“ и кой и къде може да я получи (у нас)? Предварително благодаря.

Предполагам в разни частни училища. Няма държавно, където децата да бъдат учени на нужното за АК.

Общи условия

Активация на акаунт