Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Деца с диабет - тема 13

 • 118 598
 • 510
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 868
ПОМОЩ В КОМПЕНСАЦИЯТА - elena123 Hug

Скрит текст:
Инсулини.

профили на действие на инсулини:
http://www.ourdiabetes.com/insulin-therapy.htm

Базален инсулин необходим за вътрешна обмяна на вещества нощем и в промеждутъци между 2 хранения.
Човешки базални инсулини  - Инсулатард, Хумулин Н, Инсуман Базал.
Тези инсулини с начало на действие 1,5 часа след инжектиране. Пик на действие започва 4 часа след поставяне, той е доста мощен и продължава няколко часа. Затова с тези базални инсулини е добре детето да ляга с КЗ не по-низка от 7 -8 ммола, защото на пика КЗ се понижава.

Човешки болусни (за храна) - Актрапид, Хумулин Р , Инсуман Рапид. Действието им започва 20 - 30мин. след инжектиране. Пик на действието е след  2часа.  Правилно - втората закуска да се дава не в някакви определени часове 10 и 16, а именно на пика, защото в това време КЗ започва да спада рязко.
Например, ако детето обядва в 12:30, то пик на инсулина е в 14:30 и до 16 ч. КЗ може да падне до хипо, детето (особено след манифестация) може и да не усети нищо и в 16 ч. вече КЗ ще е висока (откат - хипергликемия). Именно затова е необходимо да се мери на пика (след 2 часа).
Ако след 2 часа КЗ е по-висока от 9 ммола, то закуската може да се даде след още 30 мин.
Същото се прави и със вечерната закуска. вечерята в 19 ч. мерене на КЗ в 21 ч. и според КЗ закуската веднага или след 30 мин.
Меренето на КЗ в 22 ч. не носи никаква информация. Често в това време КЗ вече е доста ниска, а закуската (хляб + кисело мляко) е доста бавна и преди тя да се усвои детето може да получи хипо. Именно това често се случва и после нощем върви откат (високи захари). Нощта напълно зависи от компенсация на вечеря.
В 22 ч. само се слага базален инсулин.

Базалните аналози - Левемир, Лантус,

Лантус е плосък инсулин с абсолютно равен профил., работи 24 часа. Дозата му се подбира по нощта. При точно подбраната доза КЗ почти през цялата нощ върви равно (колебания +/-  1,5 до 2 ммола).
В пубертета тази плоскост на Лантуса е доста неприятна, защото базалните нужди в този период на съзряване на детето са доста варират по часовете. За да се посрещнат излизащите хормони в ранните сутрешни часове (4 -5 - 6) често се налага в тези часове да се добавя болусен инсулин.

Левемир не така плосък и има лек пик на действие около 5-ти - 6-ти час след инжекцията. Работи 16 - 24 часа (24 ч. е при много малко хора).
Левемир в съчетание с човешки болусен инсулин  се инжектира еднократно, обикновено това става заедно с вечерята.
В комбинация с болусни аналози трябва да се слага 2 пъти, но не е задължително с интервал 12 часа (може, например, сутрин на закуска, вечер в 22 ч.)

Болусни аналози - Новорапид, Хумалог, Апидра.
Тези инсулини имат бързо начало на действие 10 -  20 мин.
Пик на действието настъпва според мястото на инжектиране. (обяснение по-надолу). Работят 3 - 4 часа, като през последния четвърти час КЗ не трябва да пада повече от 1 -1,2 ммола.

Компенсиране на храна

Първо и основно правило в компенсиране на храна - каквато КЗ на старта, тоест преди ядене, такава (максимално близка) и на финала, тоест в края на работа на болусен (хранителен) инсулин. При човешките инсулини краят на основната част  на дозата са 4,5 - 5 часа след инжектиране, след това има малка опашка до 6 и дори до 8 часа. При аналозите това са 3 - 4 часа

При човешките инсулини, действие на които започва бавно, храната се дели на основна и закуска. Тази храна се смята за единна храна, но разделена на 2 части, а дозата на инсулин покрива основната храна + закуска. Храната се дели именно поради бавното разгръщане на инсулина.
Често сутринта, въпреки деление на храната, на  пика, 2 часа след инж, КЗ все пак е височка. В такива случаи може цялата храна (ХЕ на основната + закуска) да се раздели не на 2, а на 3 части (всяка храна 2 часа след предната). Пропорционалност на ХЕ се подбира индивидуално (според КЗ) По този начин профилът на храната и по-плавен и няма високи покачвания на КЗ.

При аналозите всяко хранене върви със своята доза.


инсулинови инжекции

Има ли някаква разлика, къде се инжектира?

Има и е много сериозна. Фактът, че степента на абсорбция на инсулин зависи от мястото на приложение. Съответно, връх (най-активната глюкозо-понижаващия ефект) се проявяват по различно време.
Въпреки, че е индивидуално, но средно можем да приемем, че при убождане в корема ултрабърз инсулин(бързите аналози) ще достигне върха на своята дейност(пик) след 1 час -1 час и 15 минути. При убождане в ръка  пикът на действието ще бъде около 1,5 часа, а в крачето или на дупето е - около 2 часа.
Пик на действието на човешките инсулини (Актрапид, Хумулин Р, Инсуман Рапид) винаги се смята 2 часа след инжектирането.

Обаче трябва да се отбележи, че скоростта на абсорбция се влияе и от други фактори, като например дейността на притока на кръв в областта на инжектиране. Ако краката са активни (например, човекът тича или кара колело), то след това инсулинът се абсорбира от крачетата също много бързо.

Какво значение има скоростта на разгръщането на инсулин?

Да се знае и да се контролира скоростта на инсулина (прилаган за компенсиране на храна) е много важно за т. нар. "Съпадение на профили на храна и инсулина". Този термин означава равновесие между два процеса: или глюкоза от храна и инсулин трябва да се появят в кръвта заедно.
 Очевидно е, че не бива да се допуска инсулин да изпреварва храната - иначе може да се случи хипо (често на пика на работата на инсулина, но може дори и по време на хранене). Също така и храната не трябва да изпреварва инсулина, защото в този случай може да се получи прекалено висока КЗ (гипергликемия) на пика на действието на инсулина. А гипергликемия е основен враг: тя провоцира развитие на диабетически усложнения..
Така, за да се постигне оптимална компенсация е от жизненоважно значение да се знае скоростта на усвояване на храната (гликемичен индекс) и скоростта на разгръщането на инсулина за да могат тези процеси да се управляват.
Може да се направи извод, че за да се постигне добра компенсация трябва да се избягва стръмно покачване на КЗ на пика на работата на инсулина. А за да няма на пика на болусен инсулин висока КЗ, тоест профилите на инсулина и на глюкозата от храна да съвпаднат, трябва да има пауза между инжекция и храната. Именно паузата дава време на инсулина да се разгърне и достойно да посрещне храната.
Когато храната е с висок ГИ, тя се усвоява бързо. Ако при такава храна паузата е малка, то глюкозата от храната изпревари инсулина и ще се появи в кръвта по-бързо от него. Следователно КЗ ще се повиши стръмно и после, при адекватната доза, ще се нормализира (към следващото ядене при болусен Актрапид/ Хумулин Р, Инсуман рапид. или след 3 - 4 часа при аналозите, но през повечето време ще остане висока.
Обратно, храната с нисък ГИ (бобови, грах, мазни храни, пица)се усвоява много бавно и паузата трябва да е по-малка (при човешките инсулини). А при аналозите  инжекцията трябва да е след ядене или дори дозата да се разделя на 2 части(при много бавни храни пица, лазаня, Макдоналдс).
В противен случай инсулин се появи по-бързо от храната и може да има хипо още преди да настъпи пик на инсулина.
В същото време паузата е нещо много индивидуално и трябва да се подбира на своето дете при различна храна. Индивидуална, защото освен от ГИ зависи от състояние на стомашно-чревния тракт (бързо или бавно се усвоява точно на своето дете), а също така зависи много и от хранителните навици на детето (бързо или бавно се храни). Трябва винаги да се храни за определено време, а не един ден за 10 мин., а на следващият ден да е за 30 мин.

Измерване на КЗ

Кога трябва да се мери КЗ? Колко измервания на ден е необходими?

Броят на измерванията на денонощието  много зависи от конкретната ситуация. Измерванията са абсолютно необходими - преди всяко хранене и в края на действието на инсулина.
При подбор на дозите, трябва да бъдете готови за следващия "стандартни измервания":
1. преди всяко хранене,
2. на пик на работата на инсулина (за ултра инсулин -при инж. в корем след 1ч. 15 мин. след инжектиране в ръка след 1,5 ч. в крака - след 2 часа, за Актрапид, Хумулин Р - 2 часа след инж.),
3. В края на работата на инсулина (при аналози след 4 часа). при човешките - преди следващото хранене, а при съмнение може да се провери 4 часа след инж.
При човешките същото се касае и вечерята. НАПРИМЕР - на вечеря инсулин в 19 ч.. Мерене на пика в 21 ч. Края на действие в 0 ч.
КЗ в 0 ч. се смята за стартова за през нощта.
4. при подбор на дозата на базален  0 - 3 - 6 - събуждане.

При аналозите, ако вечерята е в 20 ч., то в 0 ч. е краят на работата на инсулина.
При Актрапида също краят на вечерната доза е около 23:30 - 0ч.
Тези измерения необходими за да се знае стартовата КЗ за през нощта и съответно може да се оцени работата на базален инсулин в нощно време.
Ако базален е Инсулатард, то КЗ в края на рааботата на доза на инсулин на вечерята (23:30 - 0 ч.) не трябва да е по-низка от 7 - 8 ммола, защото този инсулин има доста мощен пик на действие, който започва 4 - 4,5 часа след инжектиране и на пика КЗ може допълнително да падне. Но при оптималната доза на Инсулатарда това падане не трябва да превишава 2 ммола.

Има и допълнителни измервания на КЗ в зависимост от ситуацията. Разбира се, в период на стабилност и предвидимост на КЗ, се намалява броят на измерванията.

Трябва ли да се обработват ръцете със спирт преди измерване на КЗ?

Преди измерване ръцете ви трябва да са чисти, особено да няма така наречената " сладка мръсотия" За това е достатъчно ръцете да се измият или да се избършат с влажна кърпа. След перфорирането пръстчето може да се притисне със сух памук. Не се препоръчва използването на спирт, защото той води до загрубяване на кожата и до забавене процеса на зарастване.

Грижа за пръстчета.

1. Накисвате веднъж седмично пръстчетата в топла подсолена с морска сол водичка (вначалото търпимо-гореща) с няколко капки йод вътре..
Също така, ако има твърди места, то след като "гъбясат" може лекичко да се потъркат с пемза.
2. След това ръцете се изплакват и се намазват с някакъв регенериращ крем от аптека.
3. Мажете пръстчетата, при възможност, всеки път след убождането.

ХИПОГЛИКЕМИЯ

хипогликемията  винаги провокирана  от излишен инсулин

Как се определя хипогликемия? По самочувствие?

За съжаление, самочувствието не е критерий, особено при децата. Често хипогликемията се развива така стремително, че организъм реагира със закъснение. Детето се оплаква от слабост, глад и т.п., а КЗ вече е висока, тоест хипогликемията е пропусната и налице вече откат(хипергликемия след хипогликемия).
Понякога детето въобще не се оплаква защото не чувства хипогликемията. Такива скрити хипогликемии се развиват, например, по време на ядене, когато инсулин поставен неадекватно рано или в по-голямо количество. В тези случаи виждаме вече откатна хипергликемия на пика на действието на инсулина.
Единствено надежден способ е измерение на КЗ. При това важно винаги да се помни за фазата на работата на инсулина. Така е, ако КЗ = 3,8 ммоль/л на гладно сутринта, при равна, леко понижаваща се към сутринта, КЗ нощем, то това не е страшно, но същата КЗ СК=3,8 на пика на работата на инсулина е сериозен проблем, при който се налагат много бързи действия по вдигане на КЗ за да се избегне по нататъшно развитие на хипогликемия. Вижда се, че инсулин активно понижава КЗ, а той тъкмо си е набрал силата.

С какво най-добре да се купира хипогликемията? Как правилно това да се направи?

Привеждането на КЗ към норма  се прави само с много бързи въглехидрати. Често родителите дават на децата си ябълки, някакви други плодове или дори сандвичи. А и в книгите пишат, че трябва да се дава първо някакъв бърз въглехидрат, а след това някакъв бавен, за да не падне КЗ отново по-късно. В действителност най-добре да се дават именно бързите въглехидрати, позволяващи лесен контрол над поведението на КЗ. Заедно с
честите измерения(след дадените бързи въглехидрати) и точният разчет на тяхното количество, необходимо за купирането на хипогликемията, практически отменя необходимостта да се използват бавните въглехидрати, количеството на които трудно може да се отчете и които не известно къде те ще "излязат".   
Ако КЗ ниска именно на пика на действието на инсулина, след като се дадат бързите ВХ, необходимо след 20 - 30 мин. да се направи отново проверка за да се разбере дали КЗ се е покачила и с колко. Това особено важи за малките деца, защото тяхната физ. активност непредсказуема и има вероятност КЗ да се вдигне много малко. В такива случаи се налага да се даде още бърз ВХ.

Каква храна удобна за целта? - имащата максимален ефект: глюкоза, захар (на бучки или обикновена, разтворена в не голямо количество топла водичка, пчелен мед, газирани напитки със захар.

Колко да се дава? Въпрос не е еднозначен. Трябва да се ориентира по няколко фактора.
Първо – фаза на работата на инсулина. Така например, ако КЗ=3,7 сутринта
преди закуска, то за да се вдигне КЗ на малките деца възможно е достатъчни
0,2 - 0,3 ХЕ, на по-големите 0,5 хе Но същата КЗ на пика, когато инсулинът е най- активен, възможно да се даде и 0,5 или дори 1 ХЕ.
В такива случаи трябва задължително да се търси причината на ранното понижение на КЗ.  Така падането на  КЗ на пика може да  бъде свързано:
1. с передозиране на инсулина.
2. с несъвпадение на  профили на инсулина и храна ( глюкоза от храна и инсулин трябва да се появяват в кръвта в синхрон).
3. с наличием на физ.натоварване. При ниската КЗ по време на активно физ.натоварване обикновено се дава допълнително повече ВХ отколкото в покой.
Всички тези нюанси, а такива са  много, се изучават и се усвояват по опитен път.

Как правилно да се действа, ако  преди ядене КЗ се оказва ниска?

Обикновено рекомендацията на  ендокринолозите  да се сложи инсулин след ядене.
Този подход, често се оказва неверен, защото при точната доза  за определено количество храна, инсулин ще компенсира тази храна и КЗ пак ще се върне към стартовата, тоест към ниската.
Правилното действие -  дават се  малко количество (колко? пак по опитен път) бързи ВХ, за да се вдигне КЗ. След 15 - 20 мин. се прави контролно измерение. Необходимо КЗ да се вдигне до приемливи значения 5.0 - 5,5 ммола.  След това вече се действа по обичаен ред.

Пожелавам но всички успех в компенсация.


Симптоми и диагностика на захарния диабет

Референтни стойности на гладно: венозна кръв от 3.8 до 6.1mmol/l, а за капилярна от 3.5 до 5.5mmol/l

ГХ и средни стойности на КЗ

Предишните теми:

Дете с диабет
Деца с диабет - тема 2
Деца с диабет - тема 3
Деца с диабет - тема 4
Деца с диабет - тема 5
Деца с диабет - тема 6
Деца с диабет - тема 7
Деца с диабет - тема 8
Деца с диабет - тема 9
Деца с диабет - тема 10
Деца с диабет - тема 11
Деца с диабет - тема 12

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 839
Льоня, благодаря за новата темичка Hug

# 2
 • Мнения: 772
Мога ли да ви върна в дискусията за хляба посред нощ и 1Е.

За това с хапването повече при хипо и слагането на инсулин съм го чувала от доктор в болницата.
Не съм го правила, защото останах с впечатлението че се прави при тежко хипо или поредица от хипо с цел да започне да се възстановява гликогена.
Мнения?Simple Smile
На принципа на пробата и грешката съм установила, че захар около 5/6  преди Лантуса  не е добра идея за лягане, Лантуса е избутан максимално преди сън, но сега са на училище и е някъде до 10.30.
Децата хич не се радват на сух хляб, затова е заменен с бисквита (търся брашното ) и малко прясно мляко - търся мазното.
А тук?Simple Smile

И аз благодаря за темата:)

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 839
При стабилна компенсация откати практически няма, дори и от много низка КЗ, защото контринсуларната система е стабилна.

При недобра компенсация и чести хипо, контринсуларната система разбалансирана. Организъм е стресиран и при хипо или дори рязко понижение на КЗ веднага отговаря с изхвърляне на контринсуларни хормони, при което КЗ почва да расте. В тези случаи вероятно добавка на инсулин е добро решение.  

# 4
 • Мнения: 6
Здравейте,
в старата тема прочетох, че има хора, които използват Dexcom G4. Може ли да ми кажете от къде поръчвате сензори и на каква цена горе долу.
Благодаря предварително!

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 839
Здравейте,
в старата тема прочетох, че има хора, които използват Dexcom G4. Може ли да ми кажете от къде поръчвате сензори и на каква цена горе долу.
Благодаря предварително!
Повече за Декском 4 прочети:
http://diabetbg.eu/index.php?topic=4912.0
там цели 4 страници има.

# 6
 • Мнения: 6
Темата я знам, но за съжаление там няма много информация за доставка. Ако има някой друг канал освен aimport.cz с цена 240 евро + 32 евро доставка би било добре да се знае. Всъщност цената на сензорите е добра, само доставката е малко надута според мен.

# 7
 • Мнения: 1 698
Аз също поръчвам от там. Друг начин не знам да има. За една кутия доставката наистина е множко, но това е положението.  Tired

# 8
 • Мнения: 6
Ако ги пуснат с обикновени пощи цената ще е в пъти надолу. Но те явно използат само UPS, които на всичко отгоре се бавят по една седмица

# 9
 • Мнения: 9
Момичета, някой може ли да ми даде координати на друг представител на инсулинова помпа "ДАНА", освен Global MED LTD?  newsm78"Наномед" вече не са представители. Благодаря предварително!

# 10
 • Мнения: 1 698
Момичета, някой може ли да ми даде координати на друг представител на инсулинова помпа "ДАНА", освен Global MED LTD?  newsm78"Наномед" вече не са представители. Благодаря предварително!
Не съм чула кои са новите представители, а и в нета не намирам инфо за тях. Защо след като Наномед не са вече представители, все още предлагат на сайта си помпите и консумативите? Говори ли с тях, не те ли препратиха?

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 839

coco7_0

Пазар на помпи в БГ е много ограничен за да има по няколко представители на една марка помпи.н

# 12
 • Мнения: 9
mimes, освен, че още стоят на сайта на Наномед, цената, която е посочена там, вече не е 4 000 лв, а 5 400 лв, заради покачването на долара. Sad

# 13
 • Мнения: 9
Привет, мили майки!
В петък минахме ТЕЛК в гр.Добрич/за първи път/ и ни дадоха 60 % за срок от три години. Моля тези, които са по-запознати, да кажат, обичайни ли са тези 60 %, ако не - колко са давали на вашите деца, тези проценти ще се отразят ли на месечната помощ от социалните. Някъде из форума бях чела, че първоначано дават на децата 70 %. Питам, за да знам дали да обжалвам решението. В писмото, което ни пратиха преди явяването пред комисията, пишеше да представим амб.лист от преглед при невролог и офталмолог, както и кръвно захарен профил. Чудя се, да не би да са очаквали да видят в амб.листове усложнения, за да дадат по-висок процент инвалидност?

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 839
Привет, мили майки!
В петък минахме ТЕЛК в гр.Добрич/за първи път/ и ни дадоха 60 % за срок от три години. Моля тези, които са по-запознати, да кажат, обичайни ли са тези 60 %, ако не - колко са давали на вашите деца, тези проценти ще се отразят ли на месечната помощ от социалните. Някъде из форума бях чела, че първоначано дават на децата 70 %. Питам, за да знам дали да обжалвам решението. В писмото, което ни пратиха преди явяването пред комисията, пишеше да представим амб.лист от преглед при невролог и офталмолог, както и кръвно захарен профил. Чудя се, да не би да са очаквали да видят в амб.листове усложнения, за да дадат по-висок процент инвалидност?
И при 60% и при 70% парите са еднакви.

Общи условия

Активация на акаунт