Американски колеж - девета тема

• 85 372
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
Много ви моля да направите психопрофил за бъдещите кандидати за гимназия! За нас, родителите с по-малки деца, ще е много ценно.  Simple Smile

# 211
  • София
Родителите на дванайсетокласници, бихте ли казали дали Рангелова по БЕЛ им преподава тази година? Благодаря предварително!

# 212
  • София
Някой има ли представа (или упътване) как се разчитат резултатите в Engage?  В Engrade ми беше много лесно да се ориентирам, отделно имаше и легенда под таблиците, а сега в новата програма нещо не разбирам как се
"четат" оценките и каква тежест имат.

Последна редакция: пн, 02 окт 2017, 22:27 от Sharky*

# 213
Родителите на дванайсетокласници, бихте ли казали дали Рангелова по БЕЛ им преподава тази година? Благодаря предварително!

Да, поне на 12/3 преподава точно тя.

# 214
  • софия
Хубаво е живнала темата, макар и пак да се изпада в провокативен спор.

Аз, понеже не мога да отсъдя кой, къде, какво, как би постигнал, ще се огранича със скромното си мнение, че макар и пренебрежимо малко наблюдения да имам върху АК, вече придобивам представа, че вероятно едно от сложните неща да бъдеш ученик на АК се състои в това да си много последователен и старателен. И малкото "отплесване" може да ти коства немалко усилия за наваксване.
Интересното обаче е, че не виждам напрежение и мрънкане в дъщеря ми, а напротив, стимул, интересно и е, не иска да отлага просто защото за нея е увлекателно.(а най-вероятно просто защото е само началото на 8 клас,  мисля, че така се чустват всички деца навсякъде, все още ги държи радостта и ентусиазма)

Определено си мисля, че ако системата за преподаване в АК се въведе във всички училища в България то ще има само печеливши!
Ако на някой му е любопитно как протичат първите дни в АК:
Скрит текст:
Осмокласниците биват разделени на групи и всяка група си има "съветник" (класен, ама не точно) Първите три дни преминават в много интересни игри и занятия, опознаване реда на колежа, разчупване на ледовете, организация на времето, куизове върху важни съвети и насоки, които са получили. За мен беше изключително интересно как ги въведоха в темата за плагиатството, за честността, за опита, за грешките- че е хубаво да се греши, за организирането на времето, за грижата за здравето....През тези няколко дни, единствената "учебна" дейност беше тест по английски език (много лек според моето дете). После ги разпределиха в класове.(на какъв принцип-за мен си остава мистерия). Така се получава, че детето има две основни групи- класа си за учебната година със съответната уч. програма и групата си със съответния си съветник. (различни деца в двете групи)
Подготовката при единия преподавател по английски ез.  започна като са посетили библиотеката, всяко дете си е избрало книга според вкуса. Домашното им е да четат определен брой страници и в клас си коментират всеки своята книга и какво го е впечатлило. Това е приятната част. По-малко приятната част е, че дори неща , които детето вече знае, пак трябва да се пишат...Предполагам , че не е много далеч момента, в който запаса от знания, ще свърши....ще видим. Иначе, това с виртуалните класни стаи е много удобно. Цялата важна информация я има в писмен вид, няма как да се оправдаваш, че не си видял, не си си записал...
Съучениците! Много шарен свят! Деца от всякакви училища! Още се опознават, но преобладаващото усещане е за добри деца! Учениците от горните класове са готини и подкрепящи Simple Smile (споделено от моето дете)
И понеже не мога да се сдържа от коментар , последно добавям:
Определено мисля, че трудното е в последователността. Ако едно дете запази любопитството и последователността си, то според мен няма нищо страшно в колежа, като всяко едно училище между другото. Винаги в един клас е имало шарено представяне - има си изявените отличници, има си отличници, има си добрите, средните, нехранимайковците.......Не вярвам тук да е по-различно. Просто нехранимайковците няма да имат възможност да нехранимайстват Wink

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 00:57 от Амели

# 215
  • София
За мен беше изключително интересно как ги въведоха в темата за плагиатството, за честността, за опита, за грешките- че е хубаво да се греши, за организирането на времето, за грижата за здравето....

Много интересно!
Скрит текст:
Аз като родител говоря по всички тези теми с двете ми деца от първи клас. За плагиатството - лесно е да препишеш, трудно е да се опиташ да направиш нещо интересно, ти избери дали искаш докато си представяш проекта всички да дремят, или да те слушат с интерес; за преписването на домашните - сами да изберат дали искат знания, да се развиват; за организиране на времето - още от 5 клас, когато заниманията станаха повече, а тя имаше и странични интереси, не съм й показвала как се прави график, но по пътя на логиката сама се е научила да си прави така че да свърши всичко, което й е важно; пък за здравето, храненето, честността и грешките и т.н. сме си говорили още докато са били съвсем малки. В крайна сметка ролята ни на родители не е само да им осигурим хляб,
 дрехи и развлечения.

# 216
Води на 12/1 и 12/3, моя син е при Тодорова.
Някой има ли представа (или упътване) как се разчитат резултатите в Engage?  В Engrade ми беше много лесно да се ориентирам, отделно имаше и легенда под таблиците, а сега в новата програма нещо не разбирам как се
"четат" оценките и каква тежест имат.
Това за мен е темата за питане в събота, смятам да го поставя на срещата с декана на 12ти клас (не, че в момента много ме бърка, да не кажа - хич!). Препоръчвам горещо да го направите и вие за 9то класниците. Изведнъж минават на много дисциплини и е важно децата да имат ясна представа къде са...
Че е нова системата, нова е, но малко по-ясно можеше да се направи визуализацията от справката на базата данни. Ако ние ни им кажем какво не ни харесва, кой тогава!

# 217
  • София
Според мен кандидатстващите в Колежа нямат равен старт. Почти равен старт имаха, може би, само през деветдесетте години. От там нататък нещата рязко се промениха в полза на няколко училища в София и може би едно-две извън София. Да не говорим, че вече има училище, което едва ли не само това прави до седми клас - подготвя ги за кандидатстване именно в Колежа. И да, винаги е имало и ще има ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ деца, които без никаква подготовка и учещи в малко общинско училище, са приети, вероятно и в челни места. Но тези деца са и ще са изключението, което потвърждава правилото. Знам го и от личен опит, тъй като детето ми е учило до 4 клас в софийско училище, да го наречем "добро", а 5 и 6 в училище в друг град, да го наречем "общинско". Е, колкото и да ме убеждава някой, че ако има желание, има и начин, не е съвсем така. Нивото на преподаване е доста различно, от там и нивото на разбиране и прилагане на знанията. Така че за мен равният старт при кандидатстване е мит от доста години насам и точно по тази причина има родители, които "пълнят гушите" на школите.  Да, естествено, че ще има и неприети от СМГ, например, но това отново е изключението.

# 218
Не мисля че сте права eleksir. Високите резултати на някои частни училища при кандидатстване в АК идват от това, че в тях са подбрани поначало деца със способности от семейства, за които образованието е такава ценност, че са готови да платят равностойността на един малък апартамент за да осигурят максимално качествено прогимназиално образование на детето. Високите резултати на възпитаниците на СМГ идват от това, че в това училище се подбират основно деца с математически способности.
Но изпита в АК не е за знания... За способности е. Така че всяко дете със съответните способности има шанс да се бори наравно с възпитаниците на тези ЧУ или СМГ.
Неравенството идва после. Децата от ЧУ идват със 7 години английски и 3-4 години втори западен език, с навици да учат планомерно, с широка обща култура и т.н. Тези от тях, които не се измързелявят да лежат на стари лаври, са на практика недостижими от останалите...

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 10:38 от Ezhko

# 219
Скрит текст:
Не мисля че сте права eleksir. Високите резултати на някои частни училища при кандидатстване в АК идват от това, че в тях са подбрани поначало деца със способности от семейства, за които образованието е такава ценност, че са готови да платят равностойността на един малък апартамент за да осигурят максимално качествено прогимназиално образование на детето. Високите резултати на възпитаниците на СМГ идват от това, че в това училище се подбират основно деца с математически способности.
Но изпита в АК не е за знания... За способности е. Така че всяко дете със съответните способности има шанс да се бори наравно с възпитаниците на тези ЧУ.
Неравенството идва после. Децата от ЧУ идват със 7 години английски и 3-4 години втори западен език, с навици да учат планомерно, с широка обща култура и т.н. Тези от тях, които не се измързелявят да лежат на стари лаври, са на практика недостижими от останалите...
С това категорично няма да се съглася. Разглезването от "Това си го знам" идва още в началото на осми клас и хич не е рядко... и мноооого пречи. Нещо не се сещам недостижимите да са от ЧУ Rolling Eyes (мои наблюдения откакто сина ми учи там...)
Навиците да учат планомерно не идват от ЧУ, идват от "добро" (което не е равнозначно на частно) училище. А широката обща култура идва от семейството и от интересите на детето, провокирани от добър учител (педагог, човек), каквито се срещат рядко, но се намират навсякъде и незадължително с по-висока концентрация в ЧУ.

Елексир, равния шанс е също толкова "равен" и с резултатите от НВО и кандидатстването с тях... и "ако има желание има и начин", но също според способностите на детето.

# 220
Peneva, склонен съм да се съглася. Твърде много се разглезват от "това го знам". Също така има и твърде много деца от ДУ, родителите на които са инвестирали и в допълнителни езикови курсове, обща култура и т.н. Което изравнява резултатите.
Ако вземем обаче двете крайности: дете от ДУ без допълнителни курсове и уроци и такова от ЧУ, продължаващо да работи мотивирано и дисциплинирано, разликата е невъзможна за покриване. И тъй като такива крайности са много малко, те са на практика незабележими в общата маса ученици в АК.

# 221
Децата от ЧУ идват със 7 години английски и 3-4 години втори западен език, с навици да учат планомерно, с широка обща култура и т.н. Тези от тях, които не се измързелявят да лежат на стари лаври, са на практика недостижими от останалите...

Да, бе, как пък не. Това да не са два влака, движещи се с еднаква скорост, където тръгналият два часа по-рано все си е два часа напред. Материалът, изискван, преподаван и оценяван в гимназията, е ограничен, а това важи особено и за езика - като стигнеш едно ниво и общо взето почти спираш да напредваш. И задните спокойно могат да настигнат и задминат предните. Още "по-страшно" е, че даже и деца, които не учат в АК, накрая пак може да са с по-високо изходно ниво в края на гимназията от такива, идващи от ЧУ и после АК. Всичко зависи от труд/мотивация и способности, като трудът е само умножител на способностите - дете с големи способности може с малко труд да постигне толкова, колкото дете с по-малки способности постига с много труд. А ако се случи дете с големи способности и добра мотивация, то ще стигне до най-високите нива на завършващите гимназия по света, пък даже и да не учи в АК. И когато това се случи е нормално платилите еквивалента на един малък апартамент за начално ЧУ да се чувстват прецакани и озлобени Twisted Evil

# 222
Учащите в ЧУ нямат особено много време за четене, поради целодневната си заетост, а четенето е това, което разширява общата култура.

Последна редакция: ср, 04 окт 2017, 10:47 от Анонимен

# 223
Надпреварата не е линейна (както при влаковете). Докато някой наваксва нивото на езика, друг има свободно време да усвоява по-задълбочено материала по други дисциплини. Или да набира опит в повече извънкласни форми (примерно дискусионен клуб). Или да отдели време на здравословен спорт. И т.н. (ако не се поддаде на мързела разбира се).
Що се отнася до плащането: високата цена не е гаранция за висок резултат, но ниската цена е гаранция за нисък...
Освен това, живота не е линейно състезание - всеки успява или не по свой начин и във своя посока. Едно от нещата, което безкрайно много ценя в колежа е, че обяснява това на децата. И вместо да се боричкат помежду си, тичайки като коне с капаци по една писта, децата се учат да си помагат взаимно и да успяват заедно, всеки в посоката си. Както и че могат да се състезават единствено със себе си...Много, много, много ценно нещо!
От тази гледна точка, повечето родители на деца в колежа не смятат за полезно да сравняват децата си с другите, а мерят прогреса им от преди до сега. Поради което, няма как да се чустват минати, че са инвестирали в децата си или да злобеят.

# 224
Хайде пак стигнахме до темата "за и против частното образование".  Simple Smile
Аз не мога да генерализирам, а и не искам.
Само знам, че за това ми дете АК е подходящото място - в природоматематическа гимназия нямаше да научи/развие езика така добре и творческото писане (за което определено има и желание и възможности) щеше да изостане. В езикова гимназия нямаше да доразвие интересите си в теоретичната физика и... Не се наложи на 13 да прави избора химия или физика или писане... нещата се развиват с възрастта и всяко нещо заема мястото си в живота му със съответния приоритет...
За второто ми дете това не е мястото. Той нямаше нужната мотивация да се пребори на изпита, не му стигна мъничко, но то е точно равно на липсата му на хъс... Той не може (разбирай не иска, не че няма капацитет) да учи с такава интензивност и концентрация. На НВО се представи малко над моите очаквания и учи там където искаше.
Хората просто сме различни и искаме различни неща. Важното е всеки да има шанса и желанието да бори за неговите си желания.

Общи условия

Активация на акаунт