Американски колеж - девета тема

• 85 329
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
За изпита в АК такова натягане не е нужно. А може да се окаже и вредно, ако отврати детето с безкрайното повторение на рутинни задачи, каквито обикновено дават...

Лесно ти е да го кажеш, идвайки от СМГ.  Simple Smile
Само дето дъщеря ми до 5 клас не беше пипвала математика и й се наложи в 6 и 7 клас да наваксва ударно.

Последна редакция: ср, 25 окт 2017, 13:12 от Анонимен

# 436
Големия нямаше нищо общо със СМГ. А и ми се струва, че ако попиташ дъщеря си, ще ти каже че се е престарала Smiley

# 437
А бил ли е като моята до 5 клас включително в училище по изкуства, където математиката е нещо като допълнителен предмет, помежду всички танци и рисуване?

# 438
А бил ли е като моята до 5 клас включително в училище по изкуства, където математиката е нещо като допълнителен предмет, помежду всички танци и рисуване?
Браво на нея, научила е нещо различно и хубаво...

# 439
Извън кръга на шегата, но АК ми харесва, защото не дава уклон само към един предмет, който е на мода днес, а можеш да се занимаваш с каквото ти харесва, изкуства включително. Идеята за балансирана и всестранно развита личност ми допада много.

# 440
  • София
Моята решава 60-70 задачи на седмица, като тук включвам училище и курс. И пак ми се вижда много, предвид какво има да учи по останалите предмети. Прибира се от училище и сяда да учи. Учи до към 21 часа. Аз не разрешавам повече. В крайна сметка е редно и да се разтоварва по някакъв начин през седмицата. (В нейния случай с The Big Bang Theory). Изобщо не си представям как се решават 50 задачи на ден, плюс училище, плюс домашни и уроци по другите предмети. То сигурно е възможно, дори очевидно е възможно, но явно е въпрос на дете и характер. Аз ако я натисна с 50 задачи на ден, тя ще е с burn out още след 2 седмици. Аз и по тази причина още разсъждавам по въпроса дали АК е нейното училище, де. Тя е убедена, че е, но аз не чак толкова.

# 441
Моята решава 60-70 задачи на седмица, като тук включвам училище и курс. И пак ми се вижда много, предвид какво има да учи по останалите предмети. Прибира се от училище и сяда да учи. Учи до към 21 часа. Аз не разрешавам повече. В крайна сметка е редно и да се разтоварва по някакъв начин през седмицата. (В нейния случай с The Big Bang Theory). Изобщо не си представям как се решават 50 задачи на ден, плюс училище, плюс домашни и уроци по другите предмети. То сигурно е възможно, дори очевидно е възможно, но явно е въпрос на дете и характер. Аз ако я натисна с 50 задачи на ден, тя ще е с burn out още след 2 седмици. Аз и по тази причина още разсъждавам по въпроса дали АК е нейното училище, де. Тя е убедена, че е, но аз не чак толкова.

В АК не правят подобни глупости, като диплене на 50 задачи на ден, всеки ден.
Първата седмица на първата година ги учат как да си разпределят времето и не спират да натъртват за поне 8 часа сън и то в правилното време, за свободното време и колко е важно, за необходимостта от редуване на интелектуална с физическа работа, за ползата от спорта и чистия въздух. И ако някой има проблеми да навърже нещата, има съветници, готови да помогнат...
Не че тийновете после не пооставят неща за последния момент или избягват да учат денонощно за файнъли, ама към средата на 10-ти клас на болшинството им идва акъла и почват да работят по план. (Даже само този резултат оправдава таксата на колежа за мен...)
Така че май щерка ти е права елексир Wink

# 442
Не олимпиадни, скоростни. Тестова форма, като за изпита. Олимпиадни задачи на този изпит не се падат. Или от сборници на МЕНСА, които й купих от амазоните.
Може да е изхвърляне, но резултатът си заслужаваше.

Какво значи да си е заслужавало? Казваш, че сте решавали такива задачи, каквито са нужни само за изпита на АК, а не за ходене на олимпиади, например. А това значи, че след приемането в АК всичко отива в коша, а не служи за основа на някакво последващо надграждане с определена цел. И какво тогава си е заслужавало? Че дъщеря ти е била приета първа или втора, вместо двадесет и втора или тридесет и втора ли? Голям келепир ли е това? newsm78 

# 443
  • софия
Не олимпиадни, скоростни. Тестова форма, като за изпита. Олимпиадни задачи на този изпит не се падат. Или от сборници на МЕНСА, които й купих от амазоните.
Може да е изхвърляне, но резултатът си заслужаваше.

Какво значи да си е заслужавало? Казваш, че сте решавали такива задачи, каквито са нужни само за изпита на АК, а не за ходене на олимпиади, например. А това значи, че след приемането в АК всичко отива в коша, а не служи за основа на някакво последващо надграждане с определена цел. И какво тогава си е заслужавало? Че дъщеря ти е била приета първа или втора, вместо двадесет и втора или тридесет и втора ли? Голям келепир ли е това? newsm78 

ЧС, щях да кажа, че се възхищавам на способността ти да си така категорична, но всъщност ме изумява липсата на какъвто и да е опит за цялостен поглед и най-вече за преценка след като влезеш в обувките на някого. Как пък го реши?! И тона ти е меко казано излишно груб! Понякога си приятна за четене, в случая си груба до немай къде!
Кое за какво си заслужава си е изцяло тяхна работа! Това, че не съвпада с твоя мироглед - ха ха, голяма работа!
Може и да греша, но LUCY не беше ли твоето дете с пълна стипендия, или пък на Петя?!
Ако съм права в това, ЧС ето ти една полза, която е точно като за теб - прагматична. Посочвам я защото не очаквам да разбереш останалите, твърде емоционални са, далеч от прагматизъм и твърда ръка на инженера!

Другия път като реша да държа такъв груб тон, моля другите да ме докладват на модератор. Но има една приказка - каквото повикало, такова се обадило!

# 444
Къде видя грубост? newsm78 Напълно лишен от емоции въпрос зададох.

# 445
Не се дразни Амели. Може би въпросът може да се постави в прилична форма така:
Заради кой по-точно резултат си е заслужавало да се хвърлят допълнителните усилия, LUCY?
Така следващите кандидати ще могат по-добре да преценят дали и за тях си заслужават допълнителните усилия...

PS От доста време насам стипендиите (вкл. пълните) се дават по нужда, а не по успех на изпита. Пълните стипендии освен по нужда, се определят и от последващи есе и интервю (като мисля, че и там успеха на изпита не играе роля)

Последна редакция: ср, 25 окт 2017, 18:48 от Ezhko

# 446
  • софия
Ezhko, резултатът на изпита играе роля за пълните стипендии. Може да не е с голяма тежест, но е част от многото компоненти.

# 447
  • София
Когато дъщеря ми се готвеше за АК, решаваше към 50 задачи на ден, не на седмица. Всички състезания, плюс всичко от училище, плюс всичко от подготвителния курс при Кортезов. Може и повече да са били. Но часове всеки ден отделяше да учи и пише.

Всеки с разбиранията си - няма лошо. Аз смятам, че детето трябва да има и социален живот, и време за спорт, и време за "нищоправене", за да се развива пъноценно и всестранно. И при положение, че излиза за училище в 8:00 и се прибира в 17:30, не бих й причинила 50 и повече задачи на ден, в допълнение на всичко от училище. Но това са си моите разбирания.

Е, при моята амбицията за АК беше от 1 клас, сигурно затова. Зависи колко си мотивиран.

Трудно мога да си представя първокласник с амбиция за АК. Амбициите на моя първокласник в дългосрочен план са да стане магьосник като порасне.Joy

# 448
Какво значи да си е заслужавало? Казваш, че сте решавали такива задачи, каквито са нужни само за изпита на АК, а не за ходене на олимпиади, например. А това значи, че след приемането в АК всичко отива в коша, а не служи за основа на някакво последващо надграждане с определена цел.

Не сме решавали, тя си ги решаваше сама. Не знаех, че всяко знание се добива, за да се ходи на олимпиади, иначе е за боклука.  Shocked

# 449
Не точно това казах. Умението да се решават такива задачи  е задънена улица, защото те не са с някаква висока сложност и от тях после няма полза. Не се налага това умение да се практикува след това и се губи, като всяко нещо, което не се упражнява и надгражда. Но явно това е вашият начин, аз си падам по оптималните (мързеливите) решения, когато се полагат нужните усилия, а не пъти повече.

Общи условия

Активация на акаунт