Американски колеж - девета тема

• 85 329
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Ако не си изкараш минимума часове CAS в някоя учебна година. в следващата трябва да изкараш изискуемото за нея плюс недостигът от предходната. Пише го в правилника.

# 421
StefanB, може ли да обясниш какво се случва когато детето е освободено от физкултура. Изобщо оценката по физкултура участва ли в дипломата?! Предстои ни да освободим и нашето дете ( то не иска, ама май ще се наложи) и изобщо не съм запозната :/
Моя беше освободен за един срок, всъщност 2/3 срок след операция...но... след това пак се наложи и той ми обясни, че не може за (общо два срока) година за всичкото му учене, защото няма как да влезе в американската диплома, трябва да се отработи... а е много. Та при втория наложил се случай (счупени пръсти на ръката) беше "частично" освободен, съгласувано с училищната лекарка и катедра Спорт. Правеше всичко, което не включва игра с пръстите на ръцете (т.е. народни танци Wink например) и после си направи отработване на изпитванията за волейбол... Присъстваше във всеки час в съответен за спорт външен вид (екип и подходящи обувки), правеше загрявките, участваше в игри в които е допустимо, правеше си тестовете (имат неща по здравно образование...)...
Всичко това се координира с учителя, катедра Спорт,  училищния лекар... и декана мисля. Но той сам си организира всичко, от мен се искаше копие на епикриза с моя подпис, нищичко друго.

# 422
Но пък излишъка от CAS  за  дадена година не се прехвърля за следващата Simple Smile

# 423
Но пък излишъка от CAS  за  дадена година не се прехвърля за следващата Simple Smile
Не се, но пък после "дуеш перки" при кандидатстване в US университет Smiling Imp как имаш "уау" участия в мюзикъл, в сайънс клуб, в клуб по мода и в клуб по кино Laughing
Шегувам се, но за да направиш доста над изисканите CAS часове, то си отделил от времето си, което би използвал за учене... т.е. "подредил си се", организиран си и си буташ всички задачки, дори супер разнородни и времеемки, защото не си просто ученик, а личност... развиваща се...

# 424
Не се, но пък после "дуеш перки" при кандидатстване в US университет Smiling Imp как имаш "уау" участия в мюзикъл, в сайънс клуб, в клуб по мода и в клуб по кино Laughing
Шегувам се, но за да направиш доста над изисканите CAS часове, то си отделил от времето си, което би използвал за учене... т.е. "подредил си се", организиран си и си буташ всички задачки, дори супер разнородни и времеемки, защото не си просто ученик, а личност... развиваща се...
Както казва големия: "много странно развита личност". Сега прави за CAS хорър филм със съучениците си Smiling Imp
Май няма да искам да го гледам ... още лекувам нерви от книгата, която класа му издадоха с учителя си по английска литература Grinning

Последна редакция: вт, 24 окт 2017, 17:26 от Ezhko

# 425
  • София

Лошо няма санака. Просто не преуморявай или пренапрягай детето. За да свикне с принципите на АК есето е достатъчно да изтренира с 2-3 примера. Още толкова за да свикне да се вмества във времето. Останалото необходимо най-вероятно си го е получило вече в СС. Подобно и за логиката.

И аз съм против пренатоварването и преуморяването и това е една от причините да не я запиша в школа. По 3-4 часа в школата и 50+ задачи за домашно, прибавено към целодневен учебен ден и не малки домашни от училище, става...ужасТ. Тя е "войник" и носи много на натоварване, бърза е и организирана, но все пак... Затова предпочетохме по-лежерен вариант - по 1:30 с учител и значително по-скромни домашни. Ще наблегнем на пробните и състезания по математика, на каквито до сега не се е явявала. Утре отивам да  я запиша на "Черноризец Храбър"Smiling Imp

# 426
И какво са 50 задачи на седмица, в 4 клас децата решават повече. Аз пък съм на мнение, че колкото повече задачи решава вкъщи, толкова по-добре, няма да се шашне на изпита, като види 120 задачи пред себе си.

# 427
  • София
Аз също мисля като Lucy. Ходенето по състезания тренира единствено психиката повреме на изпит. Но "представлението" най-вече зависи от тренировките "в залата". Казано на спортен език Wink. Защото това си е състезание, а е добре известно, че талантът може да е само 1%, ако 99% е упражнението.
За мен двете задачи на ден, които им дават за домашно в училище, са крайно недостатъчни за доброто владеене на материала. Не мога да разчитам и на волята й, че ще седне да отвори сама сборник и ще реши още 10 например. Нъц. Трябва си здрава педагогическа борба тук. И при това не говоря за проблемно дете с майка, чийто амбиции са прекалени, не. Щерката си е отличник в клас, но въпросът е какво може да покаже на изпит, спрямо другите деца, с които ще се състезава, пък и за кратко време на всичкото отгоре.

# 428
Когато дъщеря ми се готвеше за АК, решаваше към 50 задачи на ден, не на седмица. Всички състезания, плюс всичко от училище, плюс всичко от подготвителния курс при Кортезов. Може и повече да са били. Но часове всеки ден отделяше да учи и пише.

# 429
  • София
Когато дъщеря ми се готвеше за АК, решаваше към 50 задачи на ден, не на седмица. Всички състезания, плюс всичко от училище, плюс всичко от подготвителния курс при Кортезов. Може и повече да са били. Но часове всеки ден отделяше да учи и пише.

Единици са такива старателни и трудолюбиви деца, най-често в тази възраст такъв подход имат момичета. Но не само такъв тип деца влизат в Колежа. Възможно е и с по-малко усилия. Wink

# 430

Е, това вече е изхвърляне според мен. А и зависи какво се разбира под задача де, защото 50 задачи като даваните на олимпиада и на седмица за много, какво остава на ден Grinning

# 431
Не олимпиадни, скоростни. Тестова форма, като за изпита. Олимпиадни задачи на този изпит не се падат. Или от сборници на МЕНСА, които й купих от амазоните.
Може да е изхвърляне, но резултатът си заслужаваше.

Последна редакция: ср, 25 окт 2017, 13:59 от Анонимен

# 432
Е, това вече е изхвърляне според мен. А и зависи какво се разбира под задача де, защото 50 задачи като даваните на олимпиада и на седмица за много, какво остава на ден Grinning
Щом някои го смята за нужно, правят го! За мен също е леееееко прекалено!
Моя син (завършващия АК) се готви с две есета, писани на консултация при учителката в училище и решаване на голямото домашно (за целия клас) по математика, състоящо се от сборник задачи за НВО дадено месец преди великденската ваканция и със срок веднага след нея... В течение съм за математиката, защото имаше едни останали 10тина задачи за които ме пита... Та всеки си знае детето, щом ги влече 50 на ден, толкова да са!

# 433
За изпита в АК такова натягане не е нужно. А може да се окаже и вредно, ако отврати детето с безкрайното повторение на рутинни задачи, каквито обикновено дават...
Да се научат да си управляват времето и стига им толкова, по мое мнение и опит.

# 434
Е, при моята амбицията за АК беше от 1 клас, сигурно затова. Зависи колко си мотивиран.

Общи условия

Активация на акаунт