Рисуване за начинаещи и не само - 13

• 3 671
  • 161
  •   1
Отговори
  • София
Винаги ми е било леко и приятно с това "фатално" число. Нека е спорна за всички новата тема!

Линк към предната тема

Малко мотивация от Pinterest

# 1
Благодаря за темата 💜

Влизам с една малка рисунка с акрилни маркери - мисля, че не съм я споделяла:

Това е едно розово дърво, което често съм виждала по парковете - някакъв вид дива ябълка, през пролетта е тъмно розово. Предполагам, че се отглежда заради цветовете.

# 2
  • София
Японска дюля мисля Simple Smile
Хубава е.

# 3
Ще ви преследвам и в новата тема.
Дано да имам за показване, че напоследък не намирам време.
Иначе вдъхновение не ми липсва.

# 4
Здравейте, искам да помоля за съвет.
Имам няколко кръгли дървени плоскости, отрязани напряко, така че се виждат годишните кръгове на дървото. Искам да си нарисувам някакви малко картинки върху тях.
Някой може ли да ме посъветва как да подготвя дървото? Примерно, мога да го импрегнирам с нещо и после да нанеса грунд... но какъв да е?
Мисля да ползвам акрилни бои за картинките.
Имам опит само с бояджийстване върху метал, дърво и тухла, не и с рисуване. Simple Smile

# 5
  • София
Не съм рисувала върху дърво. Използват се обикновено акрилни бои, може и акрилни флумастери. Грундира се с бяла акрилна боя, за да изпъкне рисунката. Някои цветове се губят иначе. А за импрегниране - не мога да помогна. Импрегнирала съм с Бохемит дървени греди, но не знам дали става за рисуване отгоре, а и е малко отровно.
Ако не са изсъхнали шайбите, с времето може да се спукат и да ви развалят рисунката. Виждала съм страхотни неща върху шайби, включително и спукани, и укрепени после.
Дано се включи някой, които има опит с рисуване върху дърво. Аз ще чакам с нетърпение да видя Вашите работи.

# 6
Винаги ми е било леко и приятно с това "фатално" число. Нека е спорна за всички новата тема!

Линк към предната тема

Малко мотивация от Pinterest

Доста сладко магаренце Simple Smile

# 7
Аз подкарах една цепеница с маслени бои 😁😁.
Отзив не мога да дам, ни грунд съм слагала, нанесох само пласт боя разреден с боров терпентин. Не е още за показване, ама като се получи, ще се похваля (ако е за хвалене 😅😅)

# 8
Здравейте, искам да помоля за съвет.
Имам няколко кръгли дървени плоскости, отрязани напряко, така че се виждат годишните кръгове на дървото. Искам да си нарисувам някакви малко картинки върху тях.
Някой може ли да ме посъветва как да подготвя дървото? Примерно, мога да го импрегнирам с нещо и после да нанеса грунд... но какъв да е?
Мисля да ползвам акрилни бои за картинките.
Имам опит само с бояджийстване върху метал, дърво и тухла, не и с рисуване. Simple Smile

Ако ще ползвате акрилни бои, но и за маслени е същото, нанасят се два-три слоя гесо. Не съм рисувала върху дърво, но предполагам ще е добре да загладите със шкурка повърхността. С бяла шкурка ще трябва да се мине след всеки слой от гесото. Изгледайте някое видео в ютуб как се нанася. Има си специфики, някои съветват да се ползва и по-голяма шпакла за по-лесно заглаждане. Аз съм ползвала и не бих казала, че е по-лесно. Гесото може да се разреди с мъничко вода.

# 9
Предполагам, че с грунд е най-добре, но съм виждала в Инстаграм хора, които нарочно рисуват направо върху дървото и даже искат шарките отдолу да се виждат.

Аз сега съм си поръчала кутии (дървени), по които мисля да рисувам. Още не съм сигурна как ще стане (поне са евтини - от Тему).

# 10
Да  и аз искам шарките да се виждат. Освен това ще краси двора, та ...каквото стане. Загладено е моето.

# 11
Още една акварелна орхидея (фонът е леко лъскав):

Исках да я снимам с рамката и паспартуто, защото специално я планирах да пасне на този размер. Обаче така нямаше как да я снимам фронтално, защото телефонът щеше да отрази пластмасата ("стъклото") на рамката.

# 12
  • София
Добре е станало. Чарно паспарту на черна рамка е специфично. Изпъква цветната картина вътре.
Може да приготвиш рамка без стъкло за снимките. Паспартуто ще държи акварела.

# 13
Благодаря; утре ще я извадя и ще пробвам да снимам пак. Рамката я държи по-изпъната, затова така ми харесва повече.

Ето фронтална снимка, без рамката:

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 12:43 от pppqqq

# 14
Върху това  дърво съм драскала.Само отгоре минах с матов лак.

Общи условия

Активация на акаунт