Американски колеж - девета тема

• 85 338
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
Мога да говоря за поредишен випуск в подкрепа на Prizma и ЧС , всички кандидати за АК от СМГ са в първите приети, нямат допълнителна подготовка за есе и едва ли са с хуманитарна насоченост (те и никаква нямат, нали Ежко!?!), така че няма как есето да е определещо за прием, то е точно 20% от общата оценка.

# 406
Хайде пак СНГ<->АК Rolling Eyes Ама хайде сменете темата...
Коментираше се не за деца "отявлени" математици, а за деца с добра обща култура дали трябва да се поработи малко и за есе, освен за логика, математика... и скорост! И пак забихме в "СМГ и има ли то почва у нас!?!"!
Кой каза че "математици" са само от СМГ? И защо математиците ги свързвате само и единствено със СМГ?
И моля да се върнем на темата "Американски Колеж София" (знам, че тръгнахме точно от приема и есето, но се отплеснахме пак)!

# 407
С цел да бъда полезен за кандидатстващите...
За целите на приемния изпит в АК можете:
1. Да не учите въобще за есето, ако сте 100% уверени в това, че математическата ви секция ще е твърде много по-добра от тази на останалите кандидати (поне 10-12 точки по-добра). Което се случва  (но не е гарантирано) на кандидати например учили в СМГ и подобни, в години с трудна математическа секция.

2. Да не наблягате толкова на математиката, защото идвате от училище като Света София, където са ви подготвили достатъчно за есето. (надали възможен случай - в такива училища наблягат достатъчно и на математика и на другите предмети).

3. Да си дадете сметка като Мечо Пух, че "колкото повече, толкова повече" и да обърнете внимание и на 5-те раздела от изпита.

4. Да повярвате, че форсираната подготовка за една година е много малко полезна за изпита в колежа, но да сте спокойни, защото сте успели да дадете на детето добро образование. Било в добро частно училище, било с допълнителни курсове всяка година, ако е било в държавно училище (напр. https://britanica-edu.org/kids-summer-programmes/writing-academy-12-18g) и/или като сте се занимавали с детето лично. И сте го правили защото знаете, че знанията и общата култура трябват и в живота, а не само за някакъв там изпит.

5. Да сте наясно, че каквото и да сте правили, изпита в АК зависи повече от конкретните дадености на детето и то или е на мястото си в колежа и най-вероятно ще влезе, или по-добре да си намери друго не по-малко достойно място, което ще му пасва. При което, за да избегнете някои лоши вероятности се съсредоточавате върху обезпечаването на телесното му и душевно здраве и равновесие. Като например го запишете на спорт(ако още не сте) или народни танци или го гоните да играе на чист въздух за поне 2 часа всеки божи ден.  Осигуряването на свободно време далеч от компютър, телевизор и смартфон също постига чудеса.
Не е зле и да вложите ден-два време в усвояване на изпитния формат, с цел избягване на елементарни проблеми с недостиг на време и парализиращи изненади от необичайни елементи.

Последна редакция: вт, 24 окт 2017, 16:03 от Ezhko

# 408
И шесто, ако позволиш, да си давате сметка, че за разлика от НВО, изпитът за Колежа е "малкият дявол", изпитанията тепърва предстоят - дисциплина, сериозно и редовно учене, презентации, групови работи, КАС-ове , сблъсък с различни на българската учебна система порядки, привнесени чрез преобладаващите чужденци-преподаватели, представители на различни култури, кои от тях наивни, кои досадни, кои на пръв поглед глупави, кои пък, учудващо - припознати като изконно нашенски, прилагани от времената на килийното училище,че чак до времената на соца в добрите гимназии и безславно забравени с демократизирането и слободията, масово царяща по учебните заведения днес, но като цяло, в комплекс, всички тези порядки работещи, оказва се, в правилната посока. И формиращи мислещи и добре подготвени (но дали за нашата елементарна реалност, бих спорил), младежи.
Не, че другаде не се получава. Просто пътят е друг. Тук говорим за АК.

# 409

Коментираше се не за деца "отявлени" математици, а за деца с добра обща култура дали трябва да се поработи малко и за есе, освен за логика, математика... и скорост!

Именно, това казах и аз в началото и от това тръгна спора. Аз казах, че за есето трябва да се поработи малко - да се обяснят принципите, какво трябва да има, да се напишат едно-две есета за проба и толкова. А да се работи много (ако изобщо се работи) има повече смисъл за другата част от изпита. И причините да го напиша са:

- С малко усилия по есето може да се постигне ефект от десетина процента. След това за всеки процент отгоре усилията трябва да са многократно повече, което не си струва. Да не говорим, че комуто не е дадено да има дарба за писане, не може да изкара 18-20%.

- При едно и също количество усилия, ако се вложат в "другата част", ефектът ще е много по-голям, отколкото ако се вложат в есе.

- С едно малко количество усилия, инвестирани в тактика, може да се постигне много голям ефект. Има обаче една подробност - този ефект не се забелязва, ако се положат усилията, но негативният резултат веднага лъсва, ако се пропусне подготовката по тактика.

Аз самата навремето, като кандидатствах в 91НЕГ, си казах така:
- Ако ще и да се скъсам от учене, шестица на темата по литература няма да изкарам. Но пък и хич да не пипна нищо, пак ще имам повече от тройка. Затова отсвирвам литературата и се концентрирам само върху решаване на задачи.  

И тактиката се оказа успешна. Като се замисля, сега за АК казвам принципно същото.

# 410
Един въпрос към по-опитните! Какво ако не си "вземеш кас-а" например по здравословни причини. Вероятно има начин за наваксване?!?!
 И защо и по какъв критерий едни дават 20, а други 70 кас-а.
Благодаря!

# 411
  • София
Аз май минавам в графа "Мечо Пух" Joy А в "Света София" пишат есета, но акцентът, категорично е върху материала за НВО, особено в 7-ми клас. Мисля, че тази година изобщо не са писали есе. Миналата - писаха. Затова, като допълнителна подготовка, наблягаме на нещата, извън училищния материал - логика /логически задачи/ и есе.

# 412
Един въпрос към по-опитните! Какво ако не си "вземеш кас-а" например по здравословни причини. Вероятно има начин за наваксване?!?!
Благодаря!
Кас точките идват от вложен ресурс, а той е време - занятия и участие в тях. Ако системно не си взимаш CAS, няма да си вземеш американската диплома. Наваксват се, но както всичко изостанало се налага да го правиш точно когато ти е най-неудобно. Даже напомниха на родителската среща за 12токласниците да вземат да си проверят как са и дали назад нещо не трябва да наваксат, че да имат време, не че в 12ти клас има време за каквото и да било Head Band в момента като заетост в училище и след училище моя ми изглежда най-натоварен от всичките години досега...

# 413
Един въпрос към по-опитните! Какво ако не си &quot;вземеш кас-а&quot; например по здравословни причини. Вероятно има начин за наваксване?!?!
Благодаря!
CAS е съкращение от креативност, активност, полезност (за обществото). Има определени норми свързани с International Baccalaureate. CAS-часовете се получават от участие в клубове. Клуба в АК e нещо като кръжок. Можеш да се запишеш и после да не стъпиш. Но се искат 75 часа на година минимум. Определят се по ефективното време отделено за основната дейност в даден "кръжок". Наваксване не е необходимо или възможно (как да наваксаш групов туристически поход например?). Просто следва да се постигне минимума часове за годината от една или повече клубни дейности.

Аз май минавам в графа &quot;Мечо Пух&quot; Joy А в &quot;Света София&quot; пишат есета, но акцентът, категорично е върху материала за НВО, особено в 7-ми клас. Мисля, че тази година изобщо не са писали есе. Миналата - писаха. Затова, като допълнителна подготовка, наблягаме на нещата, извън училищния материал - логика /логически задачи/ и есе.

Лошо няма санака. Просто не преуморявай или пренапрягай детето. За да свикне с принципите на АК есето е достатъчно да изтренира с 2-3 примера. Още толкова за да свикне да се вмества във времето. Останалото необходимо най-вероятно си го е получило вече в СС. Подобно и за логиката.

# 414
Благодаря!

Вижте, както в случая с КАС-а, така и с другите учебни задължения в АК, естествено, че може да наваксаш, особено, ако имаш извинителна причина, но трябва да се съобразиш с времето и възможностите на преподавателя, или в случая с КАС-а, сам да намериш начин да наваксаш. Никой не се съобразява с теб, че ти имаш да правиш нещо допълнително, което се е наложило по уважителна причина, това е твой проблем. И бъдете сигурни, никога няма да те пуснат да минеш метър заради уважителната причина...
Пример - щерката трябваше да се яви на ДАФ сега през лятото, но датата съвпадаше с файнъл. Писахме писмо до деканата и учебен отдел, казаха - ОК, няма проблем, но файнъла няма как да се вземе на друга дата, евентуално есента, след началото на новата учебна година... Оказа се, че няма начин. Е, не се яви на ДАФ тогава, отложи го с месец, за лятото.
Сега с физкултурата - освободена е за целия първи срок, беше болна лятото, но пък от друга страна ходи на волейбол, защото иначе няма как да направи точките за КАС...
Просто няма компромис, такава им е системата.
Възпитателно е, спор няма. Но на моменти преиграват...  

# 415
@StefanB Не може ли да запише примерно дебати и да си изкара точките от там?
А за файнълите прошка няма. Моичкия ходи болен на един от тях...
Не знам дали беше преиграване, ама да видиш сега как си пази здравето.
Но пък пази боже...

# 416
Беше вече миналата година в дебатите, сега е записана на волейбол, а ограничението дойде след записването.... Както и да е, реши се въпросът, посочих го като пример - имаш си проблем - решаваш си го. Няма компромиси, това искам да кажа.

# 417
  • софия
StefanB, може ли да обясниш какво се случва когато детето е освободено от физкултура. Изобщо оценката по физкултура участва ли в дипломата?! Предстои ни да освободим и нашето дете ( то не иска, ама май ще се наложи) и изобщо не съм запозната :/

# 418
...CAS е съкращение от креативност, активност, полезност (за обществото). Има определени норми свързани с International Baccalaureate. CAS-часовете се получават от участие в клубове. Клуба в АК e нещо като кръжок. Можеш да се запишеш и после да не стъпиш. Но се искат 75 часа на година минимум. Определят се по ефективното време отделено за основната дейност в даден "кръжок". Наваксване не е необходимо или възможно (как да наваксаш групов туристически поход например?). Просто следва да се постигне минимума часове за годината от една или повече клубни дейности....
Не си прав - в някои случи и не просто необходимо, а наложително. Отсъствия се трупат и по крайно наложителни (например здравословни) причини и хората са го измислили. Точките от участие в конкретния клуб не можеш да наваксаш но, CAS часове се трупат и извън клубовете от доброволческа дейност например, включително и от дните на отворени врати за родителите... (децата които ни упътват между сградите и кабинетите). Има координатор на CAS програмата, който може да помогне с указания как да се навакса недосъбирането.

# 419
StefanB, може ли да обясниш какво се случва когато детето е освободено от физкултура. Изобщо оценката по физкултура участва ли в дипломата?! Предстои ни да освободим и нашето дете ( то не иска, ама май ще се наложи) и изобщо не съм запозната :/

Освобождаването (за повече от месец) става с протокол, взима се от лекарския кабинет или учебен отдел, носи се на личния лекар, той го попълва и подписва заедно с още двама колеги и се връща в Колежа.
Оценката по физкултура е част от дипломата за средно образование. Трябва да има поне 3 от 5-тте години, доколкото ми обясниха, така че за година да се освободи не е никакъв проблем, дори и за две като че ли.
Но не може и за 5-те, не и по този ред поне.
Питайте в учебен , ще Ви обяснят, Таня Асенова ще търсите, ако не бъркам....  

Общи условия

Активация на акаунт